marți, 3 februarie 2009

Imperiul de carton

Vestea că Josef Pröll, ministrul austriac de finanţe, va face prin Europa de Est are rolul de a ne îngrijora. Aşa cum am atras atenţia într-un articol mai vechi, există o presiune puternică venită dinspre această ţară pentru susţinerea băncilor proprii. Ceea ce ar dori domnii austrieci ar fi ca noi, în prostia noastră, să conştientizăm faptul că, deşi băncile respective sunt instituţii pur private, este datoria noastră să le capitalizăm. Şi când spun a noastră, mă refer la statul român care ar trebui să bage adânc mâna în buzunar pentru a oxigena respectivele instituţii.

Oficial, domnul Pröll vine în ţările estice "pentru a promova un plan de protecţie a băncilor austriece". Ce-nseamnă asta? Simplu. Probabil ţările respective ar trebui ca, alături de statul austriac, să facă front comun întru apărarea vaşnicului interes austriac pe aceste pământuri. Şi, pentru a da greutate vizitei sale, băncile austriece au început un transfer masiv de fonduri către băncile mamă(asta conform unei declaraţii a celui de-al doilea om în stat). Dacă acest fenomen este adevărat, înseamnă că Pröll poate să negocieze "cu pistolul pe masă", adică ameninţând că, în cazul în care nu obţine ajutorul dorit, pot apărea fenomene radicale. Dacă vă întrebaţi de unde putem da noi bani, probabil domnia sa are deja răspunsul: un împrumut de la UE garantat de statul român. Altfel nu văd niciun motiv pentru care Pröll să se coboare în plevuşca estică.

Pentru a înţelege şi mai bine disperarea domniei sale, voi aminti doar că, în conformitate cu unele informaţii, expunerea instituţiilor financiare austriece pe Europa de Est este de aproximativ 230 mld. EUR, adică 68% din PIB-ul Austriei. Aceasta înseamnă că Austria ar fi practic sufocată în cazul unor derapaje ale estului europei. În aceste condiţii, nu cred că banii respectivi vor fi folosiţi pentru continuarea creditării în Est mai ales că această zonă devine din ce în ce mai periculoasă.

Prin gura aceluiaşi Geoană, se pare că se prefigurează o soluţie: „Nu pot să le spun să vină cu bani de acasă, dar poate găsim împreună un pachet, împreună cu BNR, cu băncile comerciale din România, cu factorul politic european, care are şi el o influenţă asupra băncilor respective, şi să ne apucăm să credităm economia reală, pentru că principala problemă dincolo de buget, dincolo de presiunea socială, este că în acest moment nu mai există credit în economia reală din România. Şi se sufocă firmele acestea. Trebuie să le salvăm cu orice preţ”.

Sunt sincer îngrijorat de această perspectivă. Este clar că, în condiţiile în care austriecii deţin o halcă importantă din sistemul nostru bancar, ne pot forţa să facem diverse concesii. Cred însă că trebuie să ne menţinem fermi. Cum nu deţinem o bancă de stat puternică s-ar putea să ne coste, dar există soluţii alternative de creditare a economiei. Trebuie să înţelegem că, la cât suntem de săraci, nu ne putem permite să aruncăm cu banii pentru salvarea unor instituţii care nu ne aparţin(evident, dacă se pune problema salvării acestor instituţii). În cazul în care cedăm acestor şantaje riscăm să ridicăm nota de plată la valori insuportabile pentru contribuabilul român. Şi asta numai pentru a sprijini un imperiu de carton.

Update:
- Reacţia preşedintelui Basescu referitoare la finanţarea băncilor româneşti de către bancile mamă;
- Replica Erste Group la declaraţia Preşedintelui.

8 comentarii:

  1. Citeam ieri intr-un articol din presa, cum ca dobanzile la depozite sunt mult mai mari decat in restul tarilor UE (circa 7.5% la eur fata de 5.5% in rest).

    Ma intrebam daca nu cumva banii astia se duc la bancile mama, si apoi vor lasa deponentii cu buza umflata, cand se vor retrage de pe piata? Iar statul roman va inghitii factura de plata fie ca vrea sau nu (prin fondul de garantare a depozitelor).

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde este "marele meserias" de economist-sef al Raiffeisen Ionut Dumitru care venea toata ziua la TV si dadea interviuri, estima inflatia si cursul valutar si ca banca lui este solida si nu se pune problema de lichiditasi si altele, ca nu sunt pericole ca banca sa aiba probleme.
    Decat sa fim sclavi la statul Austriac la care am vandut multe la preturi de nimic, mai ieftin este pentru statul roman sa capitalizeze puternic CEC si sa acopere sumele deponentilor de la RFZ in caz de faliment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai ca incet incet o luam pe urma americanilor si cu bailouturi si cu tot.

    Aia macar incercau chipurile sa-si salveze propriile banci.

    Ai nostri nici macar scuza asta n-o mai pot avea cand or incepe sa arunce bani cu lopata din buzunarul cetateanului in haznaua bancara austriaca.

    RăspundețiȘtergere
  4. asybaris: Nu-ti pot publica comentariul intrucat nu am date din care sa-mi rezulte ceea ce spui tu despre respectiva banca. In ceea ce-i priveste, pot spune ca ai perfecta dreptate si sunt convins ca asa e. Am si eu mai multe exemple legate de ei, dar nu am dovezi, asa ca...
    Oricum, exemplul pe care l-ai dat demonstreaza ca nu numai bancile austriece sunt lovite. Asa e, numai ca ceilalti nu fac presiuni ca sa umblam noi la buzunar. Cam asta ar fi diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oameni suntem si supusi greselilor... iata un comunicat al BCR (dinainte de declaratiile atribuite dlui Geoana)din care rezulta clar ca NU ESTE nici "transfer masiv de fonduri către băncile mamă" si nici "pistolul pe masa". Abordarea realista e mai buna decat orice comentariu cu aparenta nationalista...
    BCR susţine toate proiectele de afaceri de bună calitate
    Bucuresti, 23 ianuarie 2009 – Banca Comerciala Romana (BCR) acţionează consecvent în direcţia acordării unui sprijin real clienţilor săi, în condiţiile asigurării unui management adecvat al riscului menit să protejeze clienţii înşişi, banca şi acţionarii.

    Această abordare este susţinută fără rezerve de banca-mama, Erste Group, atât pe segmentul retail cât şi pe cel al companiilor.

    ,,Erste va continua să asigure, ca şi până acum, finanţarea BCR, în funcţie de necesităţi. Ca urmare, banca noastră are capacitatea de a finanţa, atât în lei cât şi în EUR, toate proiectele de afaceri de bună calitate, viabile” a declarat Wolfgang Schoiswohl, consilier al Comitetului Executiv BCR pe linia de afaceri corporate.

    Totodată, BCR are o nouă ofertă de creditare pe segmentul retail, foarte avantajoasă, menită să ajute efectiv clienţii săi, oferta pe care caută permanent să o îmbunătăţească.

    “Activitatea curentă arată clar că banca dispune de o bună lichiditate în EUR ca si in lei. BCR nu a avut şi nici nu are vreo solicitare de rambursare anticipata a finanţărilor de la banca-mamă” a precizat Wolfgang Schoiswohl.

    De altfel, BCR are cea mai mare si solida baza de resurse de finanţare de pe piaţa românească.

    Soldul creditelor acordate de BCR a avut în ultimul trimestru al anului trecut o evoluţie peste media sistemului bancar, banca înregistrând în Noiembrie 2008 creşteri ale cotei de piaţă atât pe segmentul credite retail (+ 0,5%), cât şi pe cel corporate (+0,4% faţă de Septembrie).

    RăspundețiȘtergere
  6. Cine ne-a pus sa distrugem sau sa vindem bancile romanesti?
    Acum vom suporta consecintele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Se ia frumos pistolul de pe masa si se pune la tampla lor cu fraza: "va dam banii contra bonduri emise de statul austriac, eventual si niste optiuni pe actiunile bancii pe 3 ani sa zicem".

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe lângă subiect oarecum - dar aş avea şi eu o rugăminte/curiozitate : pe când un articol dedicat situaţiei din Marea Britanie ?

    După ( umila :) ) mea părere prin martie-aprilie acolo lucrurile vor face poc! şi ne vom afla - toţi indirect şi britanicii în primul rând - pe "următorul palier al crizei". :(

    Îmi cer scuze dacă e deplasat comentariul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)