duminică, 26 august 2018

Moneda viitorului

Între 1 şi 22 iulie 1944 se puneau bazele sistemului financiar global existent şi azi. Un model având dolarul în centru, ca valută globală de rezervă. Dolarul de-atunci era total convertibil în aur la o rată fixă. Timpul a trecut, iar între 1968 şi 1973 tratatul de la Bretton Woods a fost dizolvat. În fapt, în urma dizolvării tratatului, nu s-a schimbat decât un sigur lucru: dolarul s-a rupt de „legarea” sa de aur, devenind neconvertibil în aur. În rest, toate elementele tratatului au rămas neschimbate: dolarul a rămas monedă globală de rezervă, FMI a jucat acelaşi rol ca şi până atunci s.a.m.d.


Era cât se poate de logic ca, până la urmă, întreaga căruţă a finanţelor mondiale să ajungă într-un impas. Profitând de monopolul monetar artificial, SUA şi-au exportat fiecare dintre crizele proprii, făcând părtaş la propriile-i probleme pe orice cetăţean al lumii acesteia. Orice observator neutru ar rămâne surprins de durata incredibil de mare a acestei forme fără fond numite dolar.

Numeroasele probleme acumulate de către SUA, dublate de leadership-ul din ce în ce mai agresiv al puterilor mai noi sau mai vechi au, în zilele acestea, un efect surprinzător: se coace un nou model monetar. Iniţiativa este destul de veche având China ca iniţiator, explorator sau, dacă vreţi, experimentator. Dorinţa chinezilor de a-şi introduce propria monedă în coşul monetar global, a condus la un mega experiment monetar derulat sub forma contractelor bilaterale de swap monetar. Partenerii strategici ai Chinei puteau beneficia de un plafon în limita căruia schimburile comerciale bilaterale se făceau în monedă proprie, la un curs calculat zilnic. China a reuşit astfel semnarea cu aproape 50 de parteneri majori de asemenea contracte care presupuneau, în fapt, dedolarizarea schimburilor comerciale.

Leadershipul în domeniul dedolarizării pare a fi luat în aceste momente de către ruşi care, la nivel oficial, par a-şi fi stabilit un program clar de dedolarizare a finanţelor mondiale. Schema propusă de ruşi e una clasică, similară contractului bilateral de swap, dar cu o garanţie în spate. Pe scurt, se coace un sistem în care fiecare dintre participanţi utilizează în schimburile dintre naţiuni propria monedă, în limita unui plafon garantat în aur. Chiar dacă Rusia nu e în poziţia în care să poată propune un sistem monetar global, utilizarea aurului ca garanţie colaterală în schimbul comercial inter state este în măsură a asigura „universalizarea” acestei practici.

Sistemul sugerat de oficialii ruşi în declaraţiile recente este practic unul copiat după un alt sistem pus în practică de către chinezi. Mai ţineţi minte contractul futures pe petrol denominalizat în yuani? Acesta are o caracteristică extrem de interesantă pentru oricine: este garantat în aur.

Modelul propus de ruşi are toate şansele de a se concretiza rapid, mai ales în condiţiile în care atât Turcia cât şi Iranul par nerăbdătoare să-l adopte. Pe moment, „zvonul” care circulă în pieţe a impulsionat achiziţionarea de aur de către băncile centrale naţionale. Ceea ce e interesant e că banii ieşiţi de pe bonurile americane de trezorerie intră în aur. Acum sunt stadiile incipiente ale fenomenului, dar este previzibilă intensificarea mişcării pe măsură ce noul model va prinde în schimburile internaţionale.

Avantajele sistemului propus de ruşi sunt multiple. Dincolo de restabilirea democraţiei în schimburile internaţionale, devine imposibilă aplicarea de sancţiuni de către „monopolistul” american. În condiţiile în care schimburile bilaterale nu se mai desfăşoară în dolari, evidenţierea mişcărilor de fonduri revine în sarcina celor doi participanţi la schimb, fără a mai folosi dolarul ca terţă parte. Astfel sancţiunile americane devin caduce, iar blocarea tranzacţiilor comerciale e imposibilă.

Sistemul este unul de-a dreptul radical, imposibil de ignorat. Deja SUA se confruntă cu o hemoragie de mică dimensiune în ceea ce priveşte propriile titluri de trezorerie, motiv pentru care devine previzibilă o provocare militară majoră. Dar despre aceasta vom vorbi într-un articol separat.

12 comentarii:

  1. Si totusi aurul este o resursa finita.....

    RăspundețiȘtergere
  2. SDR are legatura și va fi mirare ,câti or să-l accepte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe vremea lui Ceausescu daca voiai sa cumperi o carte care te interesa, cartea asta venea la pachet cu o alta carte despre tovarasu sau despre partid. In aceeasi punga. Si le plateai pe amandoua.

      Cam asa si cu SDR. De ce sa cumperi SDR cand poti sa cumperi fiecare moneda in parte.

      Ștergere
  3. Zilele trecute lucram la o platforma de cryptocurrency si discutam cu viitori clienti din china, mineri de profesie Discutam cum lansam platforma, ce oferim in primul rand. Ce credeti ca au zis baietii. Ei au de toate bitcoin, monero, yuani. Si vor schimb instant in USD. Si daca se poate sa cumpere si certificate de trezorie in USD. Tot instant. Numai sa cumpere, nu vor sa vanda.

    La un moment dat am trecut si prin alte monede. EUR da. CHF da. GPB ok, dar nu prioritar. Am zis sa-i intreb si de ruble, ca cine stie cu lumea multipolara. Au izbuncit astia in ras. Probabil ca au lipsit la ultima sedinta de partid.

    In alta ordine de idei, am un partener britanic, vorbeste asa cu un accent britanic puternic. Cand zicea asta ceva, chinezii radeau de parca iar as fi zis ceva de ruble. M-am prins eu ca ceva nu e in regula. Asa ca atunci cand am prins un moment numai cu ei, i-am intrebat de ce rad. Au recunoscut ca nu prea inteleg ce zice britanicu'. Le-am zis ca vorbeste british english. S-au luminat si l-au luat pe asta la rost: nu poate sa vorbeasca american english...


    Nu stiu ce sa zic, daca si chinezii sunt obsedati de dolar si americani. Eu personal tind sa-i cred, chinezu e uns cu toate alifiile cand e vorba de afaceri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i chiar hazlie. Adică ce-ar trebui să înţeleagă un om normal din asta? Că nu prea se mai găsesc dolari, că certificatele de trezorerie americane sunt greu accesibile? Că au oamenii bani şi nu pot să le acceseze? Of of of, ce ţi-e şi cu propaganda asta!

      Ștergere
    2. E simpla problema minerilor. Au facut rost de hardware ieftin. Probabil au scos procesoare memorii de pe liniile de asamblare la preturi de nimic ca erau "defecte". Apoi si-au facut scule de minerit probabil energia e f ieftina. Acu au tone de crypto iar urmatorul pas natural este diversificarea. Europa in general in Asia nu exista pentru ca e prea mica si prea departe ca sa inteleaga ce inseamna. De aia vor dolari. Banuiesc ca pe voi tot pe crypto va platesc... ca nu ii costa mai nimic.

      Ștergere
    3. Eu as intelege asa: pentru speculatii financiare/parcarea banilor, dolarul (certificatele de trezorerie) va ramane in continuare chiorul din tara orbilor.
      Insa in ceea ce priveste schimburile comerciale dintre tari e clar ca hegemonia dolarului incepe sa fie serios erodeata. Oricum si erodarea asta pare sa fie un proces gradual care va dura ani de zile. Sau poate erodarea sa fie accelerata considerabil de urmatoarea criza?
      Acum, n-as putea spune ce procent din tranzactii e generat de schimburile comerciale dintre tari si ce procent de speculatiile financiare. Poate vin altii cu detalii :)

      PS: Oricum e fascinant cum inflatia din ultimii ani s-a reflectat foarte putin in CPI ci a umflat diverse sectoare (imobiliar, piete de capital, datorii suverane, resurse) sau a fost absorbita de noi "inventii" (gen: cryptos). Probabil din cauza ca banii pompati n-au prea ajuns la omul de rand ci doar catre "artificierii" financiari.

      Ștergere
    4. Miningul este practicat pentru scoatere banilor din China. Cumperi hardware si energie electrica in yuan si teleportezi dolari in tara dolarului. Chestia asta nu e unica penru China. O intalnesti in toate tarile de mana a treia, care au implementat controlul capitalului: Rusia, Brazilia, Iran, etc. Astfel bitcoin& co si-au gasit locul, undeva inre yuan si dolar. Cine s-ar fi gandit. Mikimoto ala de a invetat bitcoin se intoarce in mormant. Sau in somn daca o exista si nu a murit.

      Ștergere
  4. Rusia incearca o abordare similara cu cea din zona militara... o lume multipolara dominata de interese divergente care se rezolva prin solutii punctuale.

    Problema e ca daca militar pe stiinta, inginerie aero-spatiala stralucesc si pot da ora exacta impreuna cu altii, foarte putini, pe zona economica si financiara sunt nimeni.

    Moneda viitorului va fi strans legata de practica financiara din zona Asiei de SE datorita boomului economic exceptional si al concentratiei umane uriase care sugereaza o acumulare de bogatie colosala. Vorbim de vreo 4 miliarde de oameni situati intr-un cerc de 10.000 de km.

    Cred ca vom asista la o faramitzare a sistemului financiar intr-o retea de sisteme care vor functiona in paralel.

    Sistemele legate de resurse finite nu pot rezista intr-o lume cu nevoi si asteptari care cresc exponential. O sa se ajunga la ceea ce e si acum... bonuri de garantie multiple acoperite de acelasi kilogram de aur sau litru de petrol.

    Parerea mea e ca zona crypto are cel mai mare potential datorita flexibilitatii infinite a algoritmilor care pot face fata atat unor probleme punctuale cat si nevoilor generale aflate intr-o continua dinamica.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Eu as intelege asa: pentru speculatii financiare/parcarea banilor, dolarul (certificatele de trezorerie) va ramane in continuare chiorul din tara orbilor."

    Viziunea matale e una naiva... cu tot respectul. Asa s-a inceput si in actualul sistem... la inceput lucrurile erau separate. Dar multi din cei intrati au inregistrat pierderi masive asa ca s-a creeat o nevoie imensa sa aduci noi prosti in sistem pe care sa descarci pierderile.


    Astazi fondurile de pensii cumpara produse financiare crima curata nu ai nici o garantie cum vor arata peste 10 ani. Iar magicienii pietei au invatat sa amestece junkul cu produse curate si il ambaleaza frumos si il livreaza ca fiind aproape curat.

    Cand te bagi la un fond de pensii esti intrebat daca vrei grad de risc mare mic :))

    RăspundețiȘtergere
  6. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/economic-doom-returns-emerging-market-currencies-collapse-to-record-lows-as-global-financial-chaos-accelerates

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred că rușii au vreo șansă.Aurul în momentul ăsta este o metodă sigură de economisire,atât,financiar vorbind.Prin anii 70,americanii au renunțat tocmai la sistemul creeat de ei.Nu mai era logic ca 1 dolar să fie susținut de x aur.Cea mai logică transformare e cea în care,1 dolar,este o feliuță din economia americană.Cei care aveți timp și doriți,puteți urmari ,chiar și informativ,site-uri care afișază "" forex economic calendar"".Mișcările se produc doar în funcție de știrile economice,se întăresc sau slăbesc în functie de cifrele anunțate.Și daca o monedă reprezintă ecomnomia țării respective,vă invit să urmăriți dolarul și aurul.Dacă dolarul se îmtărește,aurul scade și invers.Și mai e ceva care nu va face curând să se abată atenția de la dolar,acesta este încă ""the king"" ,nu pentru că este american,ci pentru că rezervele mondiale sunt majoritar,în dolari,adică 63%.Ceva este totuși...""Moartea dolarului"", nu v aveni din extern,ci din interior.
    Walmart,marele retailer,avea în 2010 o cifră de afaceri de 467 miliarde de dolari,dar...80% din acei bani,mergeau pe marfă din China.Și asta continuă și azi.Cunosc greii mondiali,de ceva timp.Mult timp,economic,erau la vârf americanii,nemții și japonezii.Singura diferență era că,peroidic ,schimbau locurile într ei.Fiecare dint te ei,aveau o slăbire sau stagnare ,a creșterii economice.Deci,părerea mea,aurul,petrodolarii,rămân în istorie...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)