marți, 30 septembrie 2008

America se trezeşte


La ora la care scriu acest articol, Camera Reprezentanților a respins planul fantezist al președintelui Bush. Ca o reacție firească, bursele cad pe un fond de isterie generalizată. Sunt mulți cei care se vor uita strâmb la mine, dar cred cu tărie că acest vot reprezintă o dovadă a capacității de regenerare a SUA. În mai multe rânduri am evidențiat faptul că acest plan reprezintă o măsură fantasmagorică din care nu se va alege nimic. Ei bine, Camera Reprezentanților şi-a luat în serios rolul, iar scorul la care s-au tranşat ostilităţile nu mai lasă loc de comentarii.

Prin acest refuz, americanii demonstrează că sunt gata să-şi asume criza şi să ia taurul de coarne. Ceea ce vom vedea în următoarea perioadă va fi un amplu program de curăţare a economiei, probabil unul extrem de radical, care va face numeroase victime. Însă, chiar dacă va urma o perioadă "sângeroasă", efectele asupra economiei vor fi benefice. Ceea ce este mai important legat de acest refuz este faptul că el marchează apusul epocii Bush, adică apusul a tot ceea ce s-a dovedit a fi un dezastru pentru SUA(când spun Bush, mă refer atât la tată cât şi la fiu). Crizele de tot felul, războaiele inutile, strategiile stângace şi dezastrul economic sunt caracteristicile guvernării Bush, ceea ce mă face să cred că "micul" George va rămâne în istorie ca cel mai prost preşedinte american.

Sunt convins de faptul că această criză nu este cea mai mare de la "The Great Depression" ci cea mai mare criză din istorie. Vom asista la numeroase scandaluri şi falimente răsunătoare. Mai mai că-mi vine să spun ca Diaconescu: "urmăriţi cu atenţie pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi".

Update:
10,365.45 -777.68 (-6.98%)
1,983.73 -199.61 (-9.14%)
1,106.42 -106.59 (-8.79%)


6 comentarii:

  1. George e doar o marioneta. Una extrem de idioata ce e drept :)). Nu imi vine sa cred ca toate idiotenile pe care le-a facut in cei 8 ani de mandat nu au avut un real sprijin atat din mediul politic cat mai ales din cel financiar si industrial.

    Respingerea initiala a "planului Paulson" nu are nici o importanta majora pe termen lung pentru simplul motiv ca " urmatoarea metoda de salvare" ce urmeaza a fi adoptata s-ar putea dovedi mult mai neinspirata (dar poate la fel de ineficienta). Sunt prea multe lucruri importante in joc pentru a permite o reglare de la sine a sistemului (prin falimentele celor care au riscat excesiv) oricat de indicata ar fi o astfel de solutionare.

    E intocmai precum spunea si acel vechi blestem chinezesc: "May you live in interesting times!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum se poate schimba economia mondiala, de la functionarea pe baza de credit la cea clasica, pe baza de economii? Prin caderea sistemului financiar, nu se va ajunge oare la paralizarea economiei reale, care nu poate supravietui (daramite dezvolta) fara credit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideal ar fi sa functioneze pe baza de echilibru. Oricum niste schimbari atat de vaste si bruste vor avea un efect cataclismic asupra multora.

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi nu sunt finantist/broker etc. de profesie am urmarit cu interes articolele postate pe acest blog.
    Intrebare de om din popor: credeti ca se va ajunge in scurt timp ca si bancile de la noi sa se transforme intr-un joc piramidal? Merita sa ne mai tinem economiile in banci?

    RăspundețiȘtergere
  5. Bancile sunt un joc piramidal. Asta ar trebui sa inteleaga toata lumea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca am voie sa pun link-uri dar asta cred ca merita:
    http://www.chrismartenson.com/crashcourse

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)