miercuri, 17 septembrie 2008

Se schimbă trendul?


Persoane apropiate AIG şi FED susţin că societatea de asigurări este foarte aproape de a obţine mult-dorita lichiditate de care are nevoie ca de oxigen. Aceste zvonuri au făcut ca principalii indecşi ai pieţei americane să se stabilizeze (la ora la care scriu acest articol, se înregistrează o creştere medie de aprox 1.4%). Acest "moment de relaxare" va avea probabil efecte similare şi pe celelalte pieţe(efectul de ecou). Deja am văzut opinii conform cărora ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în SUA ar fi cea mai urâtă faţă a crizei sau, liber tradus, răul cel mai mare s-a produs.

Lucrurile nu stau tocmai aşa. Acest respiro se va dovedi de scurtă durată. Probabil o nouă veste ne va tăia răsuflarea, din nou se va spune că asta a fost ultima, iar toată spirala se va derula în acelaşi sens. Ceea ce vreau să spun este că încă nu asistăm la cele mai mici valori ale acţiunilor. Nici pe pieţele externe, nici pe piaţa noastră. Mă simt dator să repet faptul că aceasta este o criză structurală a cărei finalitate se poate dovedi tragică. Cei care vor să înţeleagă ceva mai bine care este psihologia perioadelor de criză trebuie să studieze graficul din perioada marii recesiuni (1929).

În ceea ce ne priveşte pe noi, lucrurile stau şi mai prost. Oricare vor fi deciziile marilor bănci centrale, România se va afla la marginea tablei, adică acolo unde, de obicei, se taie . Aceasta s-ar traduce printr-o diminuare dramatică a fluxurilor de numerar către noi, adică la o creştere a costului finanţării. Cred că în scurt timp, bravii noştri politicieni (sau birocraţi) vor înţelege cu adevărat sensul avertismentelor pe care le-au primit până acum.

Oricum, dacă ceea ce am amintit se va întâmpla, vom asista la o presiune extremă pe bănci. Corect ar fi ca guvernatorul să ne ofere o perspectivă clară privind soliditatea sistemului nostru bancar. Nu de alta, dar trebuie să ştim de ce unele bănci din sistem au o aşa mare foame de lichidităţi. Există oare vreun temei pentru care unele instituţii oferă dobânzi atât de mari la depozite? Este totuşi o perioadă grea şi cred că, mai mult decât oricând, avem nevoie de clarificări.

Sunt foarte mulţi cei care-mi adresează întrebări. Numai ieri am tăiat vreo 30-40 de comentarii în care mi se punea obsesiv întrebarea "ce e de făcut". Cu riscul de a avea cititori care se vor simţi dezamăgiţi, voi spune că cei care au înţeles ceea ce am scris pot lua deciziile necesare foarte uşor. Ceilalţi pot aştepta momentul în care voi transmite mesajul "în clar". Încă nu am ajuns în ceasul al 12-lea, dar ameninţarea este din ce în ce mai clară.


P.S. Pentru a ne descreţi fruntea vă dau un link către cea mai haioasă ştire a acestei perioade: Mikey Mouse a fost condamnat la moarte pentru că este instrumentul lui satan( http://u9.ro//w ).

6 comentarii:

 1. e o responsabilitate f. mare in a da un mesaj in clar!
  Ideal este ca acest mesaj sa vina la timpul oportun pentru a putea reactiona! Sa nu se intample ca si cu Banca Romana-Turca sau FNI!

  RăspundețiȘtergere
 2. Salutare,

  Felicitari pentru post-uri, citesc des opiniile de pe blog si astept cu infrigurare sfarsitul crizei :<

  Se pare ca accesul si analiza informatiei utile este mai important ca niciodata.. v-as recomanda un eveniment la care voi participa, legat direct de acest aspect.

  Va fi o conferinta pe intelligence in afaceri (ic2008.intellcompetitiv.ro), se pare ca se pliaza foarte bine pe problematica actuala.

  Mult succes mai departe ;)

  Ovidiu

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce e de facut?
  Teoretic e simplu. Trebuie vandute toate bunurile ( imobile, mobile si mobiliare) de care te poti dispensa si lichiditatile obtinute trebuie trecute in franci elvetieni sau in actiuni al unor corporatii miniere aurifere. Apoi trebuie asteptat fara sa te mai agiti cu nimic ( eventual luat o vacanta lunga sau un job la stat, caci de la privat vei fi dat afara aproape sigur din cauza crizei). La momentul cand vom ajunge pe fundul curbei lui Gauss ( sau la sfarsitul crizei) trebuie vandute actiunile aurifere si cumparate pe nimic inapoi atat asseturile vandute anterior cat si ( cu diferenta ramasa din lichiditati ) multe noi aseturi care se vor vinde pe nimic atunci cand lumea se va trezi saraca si fara lichiditati la sfarsitul crizei.
  Hrisant
  www.plusvaloare.ro

  RăspundețiȘtergere
 4. Hrisant, teoretic e OK ce spui tu. Dar ce faci daca nici banul nu va mai fi ce-a fost? Ceea ce e foarte posibil! Si, mai mult, unde ţii banii? Ai incredere in banci?

  RăspundețiȘtergere
 5. Francul elvetian nu mai e ce a fost pe vremuri, iar aurul nu face doi bani, uite numai ce miscari haotice a avut anul asta. Concluzia: nu exista investitii sigure, poate arme daca se va porni vreun razboi.

  RăspundețiȘtergere
 6. In continuare va enumar numai locatii care asigura secretul bancar. Banul il tii in Franci Elvetieni in Elvetia fie intr-un cont bancar personal fie intr-unul corporatist. Deasemenea poti sa alegi sa-l ti in Hong Kong sau chiar in Letonia-UE ( cost deschidere cont de numai 100Euro) unde un cont bancar personal e garantat de guvern pana in limita a 18000Euro( jurisdictii ieftine, sigure si confidentiale pt creat firme offshore si deschis conturi bancare offshore sunt Belize si Panama).
  Hrisant
  www.plusvaloare.ro

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)