Se vorbeşte mult în aceste zile despre piaţa imobiliară autohtonă. Luaţi pe nepregătite, jucătorii mioritici sunt panicaţi întrucât, până acum, au ascultat numai estimările intermediarilor. Iar cei care deveniseră peste noapte experţii pieţei s-au dovedit a fi nişte simpli cioflingari(o mai ţineţi minte pe duduia care prevedea relaxarea condiţiilor de creditare?). Era logic şi destul de uşor de intuit că o piaţă ca cea românească nu va creşte le infinit numai pe baza unor estimări scoase din burtă. Un lucru similar se întâmplă acum în ceea ce priveşte locuinţele noi. Cu toate că e de domeniul evidenţei faptul că numeroase imobile nou construite stau goale, iar altele care erau "promise" nu se mai finalizează, mai multe "voci autorizate" previzionează creşterea preţurilor pe acest segment. Evident, din nou sunt scoase din burtă statistici aiuritoare. Ca şi în cazul locuinţelor vechi, blocajul pieţei va conduce la scăderi galopante ale preţurilor.
Ceea ce merită studiat acum este situaţia din segmentul retail. Aici suntem în faţa unei bombe care va exploda cel mai probabil anul viitor şi este cauzată de inflaţia de proiecte din acest domeniu. Dacă în capitală încă nu s-a ajuns la "supraproducţie", situaţia din provincie este cu totul diferită. Marile investiţii din domeniu s-au făcut în oraşele cu peste 200 000 de locuitori şi au fost încurajate de succesul primelor dezvoltări. În acest fel, în marile oraşe există câte 2-3 hipermarketuri, cam tot atâtea supermarket-uri şi 1-2 mall-uri. Raportându-ne la puterea de cumpărare din aceste oraşe(mult inferioară capitalei) putem deduce că ceea ce s-a livrat depăşeşte de câteva ori necesarul. Pentru un client tipic de mall din Bucureşti, liniştea şi traficul redus din mall-urile provinciei par incredibile. Acelaşi trafic redus, dublat de preţurile piperate ale chiriilor au făcut ca mulţi dintre chiriaşii tipici ai mall-urilor să treacă la schimbarea strategiei. Aceasta se va reflecta direct în veniturile şi gradul de ocupare a spaţiilor din mall-uri şi galeriile comerciale. Cu toate că acum pare de neconceput, sunt sigur că anul viitor vom asista la primul faliment al unui mall.
cred ca un titlu mai bun pentro post ar fi fost "Emo flash" ... asta e, teama (precum si forma ei mai avansata: panica) sta la baza capitalismului
RăspundețiȘtergereEu unul deja am incetat sa mai ascult ce spun "espertii" in ale imobiliarelor pentru ca mi-am dat seama ca habar nu au despre ce vorbesc.
RăspundețiȘtergereAcum un an de zile, in plin "boom ale preturilor" mi-am cumparat un apartament si am avut ocazia sa experimentez pe propria piele ce inseamna sa ai de-a face cu un astfel de expert (agentie imobiliara sau agent de vanzari ai unui proiect rezidential nou): nu aveau decat un singur lucru in minte si il repetau obsesiv: "preturile vor creste cu siguranta"; "cumparati acum si puteti vinde mai tarziu cu profit de 25-50%".
In plus am auzit cum se vindea un spatiu in City Mall: "avem 3 ansambluri rezidentiale care se dezvolta in zona, cu 300 de apartamente, deci cu cel putin 600 de potentiali cumparatori; merita investitia de 600 EUR/mp" ?!!!!
Aberant...Aberant...
Tinand cont ca BNR a introdus noi reglementari in ceea ce priveste creditarea, incepand cu anul urmator dezvoltatorii vor resimti efectele.
RăspundețiȘtergereAm un amic care a platit avansul pentru un apt. nou, apartament care trebuia sa fie gata de ceva vreme, si cu noile reglementari (rata care trebuie sa fie mai mica decat 30% din venituri) nu mai poate lua creditul de la banca...