miercuri, 10 septembrie 2008

SUA - noua faţă a crizei


O
întreagă lume a răsuflat uşurată la anunţul naţionalizării Fannie Mae şi Freddie Mac. Au fost voci frenetice care au anunţat chiar sfârşitul crizei şi începutul creşterii. Dacă vă mai amitiţi, într-un articol anterior aminteam în treacăt despre exuberanţa celor care, pe la începutul săptămânii trecute, erau gata să parieze pe o creştere generaliată a bursei autohtone. Cert este că, atât acolo cât şi aici, majoritatea jucătorilor şi-ar dori ca această criză să ia sfârşit dar, din păcate, lucrurile de-abia acum încep să-şi arate adevărata faţă.

În şedinţa de ieri, banca de investiţii Lehman Brothers a cunoscut o depreciere de peste 35% a preţului acţiunilor în urma eşecului negocierilor pentru o infuzie de capital din partea Băncii Coreene pentru Dezvoltare (Korea Development Bank). Oficialii Lehman Brothers au comunicat faptul că vor continua negocierile cu alţi potenţiali investitori, insă această declaraţie nu mai are niciun efect. Anticipând, putem spune că s-a intrat într-o nouă etapă a crizei care va afecta marile bănci de investiţii(atenţie, nu numai americane). Dacă până acum căderea pieţei ipotecare era privită mai mult ca un joc politicianist(dovada o reprezintă şi naţionalizarea celor două societăţi ipotecare), de data aceasta vorbim de sume mult superioare şi de pierderi necuantificabile având în vedere instrumentele financiare extrem de sofisticate utilizate de către băncile de investiţii. În această situaţie, autorităţile americane se văd legate de mâini şi de picioare(parcă estimarea aceasta am făcut-o prin februarie, dacă vă mai amintiţi). Cu un FED rămas fără gloanţe şi cu o cursă electorală din care rezultă clar lipsa de viziune economică a celor doi candidaţi, putem spune răspicat că, în viitorul apropiat, vom asista la dezvoltări extrem de urâte ale crizei.

Oricum, teza conform căreia asistăm la o mega-bubble pare a fi corectă. În cazul în care derapajele din industria financiară americană vor continua, criza se va propaga în fiecare sector de activitate fiind de aşteptat o volatilitate fără precedent a preţurilor. În cazul extrem în care teoria se confirmă este posibil să asistăm la o reaşezare pe baze cu totul noi a întregii economii mondiale.

Un comentariu:

  1. Interesant ar fi de comentat la ce baze te referi.... Ca se va adanci criza e usor de spus si destul de multi o vad cu 'ochiul liber' acum criza devenind mai palpabila. Dar sa previzionezi pe ce baze se va aseza aceasta ar fi si mai interesant de dezbatut!
    Ai atins problema energiei, SUA nu va renunta la petrol decat daca elitele vor fi 'convinse' mare parte din investitile globale se invart in extragerea, prelucrarea si vanzarea de energie neregenerabila gen petrol, gaze si carbune. Cei care au investit cu planuri de afaceri pe 30-50 de ani nu vor accepta niciodata ca energia solara, eoliana sa devina majoritara si au fonduri imense pt lobby pentru a-si sustine investiile!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)