marți, 28 octombrie 2008

Inconştienţa


C
u toate că telenovela "salarii pentru profesori" este departe de a se fi terminat, tratez acum acest subiect întrucât, indiferent de dezvoltările ulterioare, răul a fost făcut, iar consecinţele vor fi drastice. Nu voi comenta imbecilitatea unor politicieni mediocri care, în fuga disperată după ciolan, au început să arunce cu tot felul de pomeni. Poate că este normal ca odată la 4 ani cei care au stat şi au sforăit prin parlament şi prin celelalte instituţii ale statului să se întoarcă la popor cu propuneri idioate, să promită în stânga şi-n dreapta tot felul de aiureli şi să se dea în spectacol. Nu m-ar deranja acest circ dacă ar rămâne la nivelul propunerilor hazlii, fie ele legate de tot felul de ajutoare şugubeţe sau de trimiterea românilor în spaţiu(în legătură cu "problema spaţială" chiar nu-mi dau seama de ce n-a plusat nimeni până acum; ar fi fost momentul să susţină trimiterea românilor pe Marte sau chiar un program spaţial românesc). În acest moment consider că principalele vinovate sunt preşedinţia şi Banca Naţionala. Prima întrucât se implică disperat într-o campanie electorală care nu ar trebui să o intereseze, iar cea de-a doua pentru tăcerea suspectă pe care o afişează şi pentru implicare politică.

Dacă atunci când s-a propus majorarea pensiilor Isărescu a ieşit la rampă pentru a arăta greşeala groaznică pe care o face guvernul, acum, într-un moment de o gravitate mult mai mare, guvernatorul tace. Nu l-am auzit spunând nimic despre acest subiect, motiv pentru care îl suspectez de implicare politică. În ceea ce priceşte preşedinţia cred că nu mai trebuie să insistăm prea mult. Implicarea în campania electorală a acestei instituţii este de domeniul evidenţei. Oricum, comportamentul celor două instituţii mă face să cred din ce în ce mai mult zvonul conform căruia Mugur Isărescu se pregăteşte să devină prim-ministru.

Rezultatele acestei acţiuni nu se vor lăsa aşteptate. Standard&Poor's deja a scăzut rating-ul României, întorcându-ne înapoi cu cel puţin patru ani. Urmează să asistăm la comportamente similare şi din partea celorlalte agenţii de rating. Dacă e să-mi exprim o opinie, cred că Standard&Poor's oricum ar fi scăzut ratingul României(nu voi fundamenta acum această opinie). Este clar că "analizele" erau făcute, dar cred că scăderea nu ar fi fost atât de radicală dacă nu era în discuţie problema salariilor.

Poate că sunt mulţi cei care se întreabă dacă există o ieşire din această situaţie. Desigur că există! Soluţia s-a văzut în şedinţa de ieri când cursul a fost împins spre 3.7RON/EUR. Dacă până acum un curs care reflecta situaţia ar fi trebuit să fie undeva în banda 4-4.2, în lumina "noilor realizări" putem muta ţinta de curs peste 5RON/EUR. Iar asta se va vedea cu siguranţă după alegeri!

P.S. Poate că în urma lecturării acestui material unii cititori mă vor acuza de partizanat politic. Pentru a preîntâmpina o asemenea acuzaţie, nu voi aminti decât că, dacă ar fi după mine, aş înlocui alegerile cu o loterie în care candidaţii ar fi traşi la sorţi. Acesta este motivul pentru care din 1990 nu am mai votat.

4 comentarii:

  1. Cu alte cuvinte din iaanuarie incepe din nou greul pentru marea masa a romanilor iar iresponsabili din parlament aia se vor lafai in continuare in lux.
    e clar ne-au pecetluit soarta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata lipsa de responsabilitate civica. Pai ce, e greu sa faci 6 biletele, sa extragi unul si sa te duci la vot?

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerile personale sunt pareri personale si trebuiesc respectate. Este dreptul tau sa crezi ca vinovatii de actuala situatie sunt presedintia si Isarescu (pentru ca nu facut ceva, dupa ce raul a fost facut) in loc de parlament si guvern (pentru ca au facut acel rau, pe care presedintia si Isarescu nu se grabesc sa-l asume, neffind facut de ei).

    Mai pe romaneste, e dreptul tau sa crezi ca Basescu si Isarescu sunt vinovati pentru ca nu au scos castanele din foc, in locul Parlamentului si Guvernului, cei care au aruncat castanele in acel foc. Si e dreptul meu sa am o parere contra celei tale.

    De ce nu da parlamentul o alta lege care sa o abroge pe cea tocmai data, si de ce nu initiaza PNL-ul acest proect de lege, care sa-l abroge pe cel precedent, in loc sa ia in calcul incalcarea Constitutiei prin emiterea unei ordonate de urgenta care exact asta sa faca? Sau de ce ar fi trebuit Basescu sa incalce Constitutia, nepromulgand o lege pe care Curtea Constitutionala a declarat-o perfect legala?

    Sa recalpitulam. Parlamentul putea sa nu dea dovada de populism si sa emita legi care sa compromita economia. Guvernul, prin cei 2 ministri prezenti in sala in momentul votarii (inclusiv cel de resort) putea sa se opuna direct, votand impotriva (inclusiv cu restul parlamentarilor PNL-UDMR), Curtea Constitutionala putea declara legea neconstitutionala (pentru ca contravenea intereselor economice). Adica au fost cel putin 3 pasi in care legea putea fi blocata, fara sa fie implicata presedintia. Nu s-a intamplat asta, toti au ignorat orice calcul economic sau avertisment de la Isarescu si dupa ce au facut raul, recunosc cu totii... Vinovati sunt Basescu (pentru ca nu trimis legea inapoi in Prlament, indiferent ca nu avea temei legal sa o faca) si Isarescu pentru ca desi a avertizat, nu a facut nimic concret. Mai concret, ce?

    Cat despre Isarescu prim ministru ar fi o solutie foarte buna, pe de o parte, ca am avea un guvern mai responsabil, si foarte proasta pe de alta parte, pentru ca ar pleca de la BNR si cine stie ce "Hagi al finatelor" gen Vacaroiu ar ateriza in locul lui, si s-ar duce naibi de tot finantele romanesti... Asa, macar mai e cineva care sa puna cat de cat frana falimentului.

    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema e ca profesorii nici macar NU AU VRUT 50%.
    Parintii mei lucreaza in invatamant si sunt consternati de toata aceasta situatie. Ba mai mult decat atat, cu toate ca sunt aparent afectati de decizia guvernului Tariceanu, ei sustin punctul de vedere al guvernului.
    "Nu noi am cerut 50%. Ne-au momit liderii nostri sindicali care sunt pe listele partidelor... atat au asteptat!" Totul e o facatura politica menita sa mai "mute" niste procente de colo colo.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)