luni, 17 noiembrie 2008

No, we can't!

Aşa cum ne-am aşteptat, la recenta întrunire a G20 singurul lucru clar stabilit a fost data următoarei reuniuni. Asta în afară de zâmbetele tâmpe, sforăiturile fine şi spectacolul ieftin al unor lideri care nici nu prea ştiau bine de ce se află acolo. Noroc cu consilierii care, înainte de plecare, au încropit "un mesaj de speranţă, care nu poate veni decât din convergenţa eforturilor tuturor pentru a susţine activitatea economică".

Şi cum lucrurile stau prost, m-am gândit că este timpul să ne uităm mai atent pe informaţii pentru a încerca o intuire a noilor tendinţe. În primul rând, situaţia din SUA se extinde extrem rapid în economia reală. Dacă până acum vorbeam doar de bănci, începând de câteva săptămâni vorbim de industria constructoare de maşini, de retail s.a. În ceea ce priveşte industria auto, executivul american este pus în faţa unei dileme: s-o ajute cu aproximativ 50 mld. sau să o lase să cadă, caz în care numai costurile generate de falimentul GM s-ar situa pe la 200 mld.$? Este clar că ajutorul este unica soluţie, numai că nimeni nu prea ştie de unde se vor lua aceşti bani.

Bani, bani, bani! Acesta va fi sloganul următoarelor luni şi, cel mai probabil, solicitările se vor muta din birourile luxoase la nivelul străzii, punând o presiune suplimentară pe autorităţi. Iar când spun autorităţi, nu mă refer doar la SUA, ci la la toată lumea, în special la Europa unde, de asemenea, s-au cheltuit inutil bani pentru salvarea unor bănci.

Aşa cum era de aşteptat, inundarea cu bani a pieţelor începe să aibă efectul contrar, anume pierderea încrederii în monedă. Şi cum ieşirea de pe bani implică intrarea pe metale preţioase sau mărfuri, este de aşteptat să vedem în scurt timp o modificare de trend a acestora. Pe piaţa metalelor preţioase începe să se manifeste o presiune din ce în ce mai mare la cumpărare şi nu este exclus să asistăm la dublarea valorii aurului în următoarele câteva luni. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu petrolul. Cei care au răsuflat uşuraţi la ieftinirea din ultima vreme, ar trebui să fie circumspecţi întrucât, la cât de nervos se mişcă pieţele, există toate şansele ca în scurt timp (1-2 luni) să avem barilul de petrol la peste 150$.

Lecţia pe care o trăim acum e una simplă: mişcarea naturală a lucrurilor este cea către echilibru. Acelaşi lucru se întâmplă pe toate pieţele, iar încercarea de reglementare excesivă nu va avea alt efect decât o nouă criză. Asta în ciuda unor repetenţi care au transformat un fenomen de o gravitate extremă într-o într-o şuetă mondenă.

2 comentarii:

  1. Petrolul iarasi la 150?
    Mai degraba la 25
    Americanul a strans cureaua de tot, nu mai cumpara masini, nu mai circula cu masina...
    Cui or sa-i vanda petrolul cu 150?
    Poate romanului, cica aici cererea este "elastica", si , nu-i asa, economia "duduie" si pe langa asta Romania nu va fi afectata de recesiune.
    Se va pune presiune pe aur, se va investi in opere de arta etc, intr-un cuvant se va ocoli tot ceea ce are legatura directa cu consumul(iar petrolul este legat ombilical de consum), pentru ca consumului ii va lua mult timp de acum incolo sa se refaca.
    Ah, poate se vor baga banii in fabrici de antidepresive, spitale de boli mintale si intr-un final in cimitire.
    Asta daca nu cumva isi mai trag un atentat sau mai pornesc un razboi.
    Tancurile si avioanele probabil vor fi alimentate cu petrol la 150 :)
    Ca sa vezi, m-am uitat pe graficul pretului petrolului in ultimii 5 ani.
    Bubble clasic
    http://www.oil-price.net/ > graficul pe 5 ani

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt de parere cum ca petrolul va creste in viitorul mediu si lung. Tineti cont ca rezervele petroliere din lume sunt in scadere (s-a atins de acum cativa ani maximum exploatarii), ca la preturile astea de $50/baril, nu mai ivesteste nimeni in exploatarea si descoperirea de noi puturi petroliere. Nu numai petrolul se va scumpi, ci toate "commodities" (mancare, metale, grane, etc.)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)