marți, 11 noiembrie 2008

De la Fitch zicere


Reducerea rating-ului operată de către Fitch este nu numai o confirmare a deciziei S&P ci, în primul rând, o palmă dată celor care au sugerat crearea unei conspiraţii mondiale îndreptată împotriva României. Au fost numeroase voci care au acuzat S&P de partizanat, iar unii mai deştepţi i-au trimis acasă "să-şi facă lecţiile". N-am mai văzut de mult atâta inconştienţă din partea autorităţilor române, mai ales că, dacă era vorba de contestarea unei decizii, alta era calea. Numai că, într-o bravadă extremă dublată de inconştienţă şi infantilitate, bravii noştri oficiali au preferat jocul ieftin de campanie electorală.

Cu toate că în presă s-a speculat faptul că Moody's nu va scădea rating-ul pentru România, cred că este o chestiune de săptămâni până la apariţia acestui anunţ. Oricum, efectele politicii populiste se simt deja: finanţări mai scumpe, deteriorări mai rapide ale economiei şi investiţii din ce în ce mai rarefiate.

Ceva mai gravă apare scăderea rating-ului(la BBB pt. datoriile pe termen lung în valută) pentru cinci bănci din sistem: BCR, BRD, Bancpost, Banca Românească şi Unicredit-Ţiriac, în timp ce pentru Banca Transilvania, acesta rămâne constant(BB-), dar cu perspective negative. Aceasta probabil se va repercuta direct asupra preţului plătit de către clienţii acestor bănci.

Nu uitaţi că perspectiva este îngrijorătoare, iar o depreciere puternică a monedei nu este exclusă în perioada imediat următoare. De asemenea, este foarte posibil să asistăm la fenomene radicale pe fondul unei crize masive de finanţare. Acum probabil vom avea motive suficiente să mărim salariile tuturor până la cer!

3 comentarii:

  1. in presa si la tv...vad ca se veficuleaza ideea unei conspiratii ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata credibilitate are aceasta firma "Fitch" care a mentinut triplu A (AAA) ratingul Leham Brothers pana dupa falimentul acesteia?

    http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS212058+28-Jan-2008+BW20080128
    http://biz.yahoo.com/bw/081017/20081017005662.html?.v=1

    Probleme in imperiu? Las ca umflam dobanzile in colonii, mai incercam un atac speculativ, poate mai acoperim niste gauri...

    "Cea mai la indemana este explicatia clasica , de fapt “sindromul Companiei Indiilor de Est “ aratand ca saturatia (si chiar si criza ) in Imperiu reclama exploatatie salbatica , in maniera parjolului facut fara menajamente , in periferii "

    http://sga-romania.com/2008/05/04/cat-si-pana-unde-se-va-intinde-criza-americana/

    Nu spun ca economia romaneasca merge struna, insa sa ne acorde ratinguri niste care au pus osul la greu la producerea celei mai mari crize financiare de dupa marea depresie mi se pare total absurd. Intr-adevar, economia romaneasca e vraiste, cu o crestere economica bazata pe consum si acesta sustinut prin credite, insa sa vii sa-i mai dai si tu suturi in gura, sa scazi ratinguri dupa care sa pui imediat tunurile pe leu mi se pare mizerabil. Nu pot decat sa-i urez succes lui Isarescu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Banca Transilvania agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul pentru creditele pe termen lung în valută la nivelul “BB-”. În acelaşi timp perspectiva a crescut de la stabil la pozitiv iar ratigul de suport a fost menţinut la nivelul 3.
    Deci ce anume spuneai ca a scazut la BT ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)