luni, 29 decembrie 2008

2009 - Ce va fi? (partea I)

Cum 2008 se apropie de sfârşit, cred că este momentul să readucem în prim-plan "sportul" preferat, anume acela al predicţiilor. Pentru a nu mai lăsa loc interpretărilor m-am hotărât să public cât se poate de clar ceea ce cred că se va întâmpla în anul care urmează. Şi, pentru o lectură liniştită vom splita materialul în două părţi: astăzi publicăm previziunile pentru economia mondială, iar mâine pe cele referitoare la economia autohtonă. În acest fel, data de 31 decembrie o vom aloca numai transmiterii urărilor de bine! Să începem.


Există foarte de multe previziuni privind îmbunătăţirea economiei americane pentru al doilea semestru al anului viitor. Personal, observând cât de adâncă este criza actuală, cred că este prematur să ne pronunţăm, şansele fiind extrem de mari ca situaţia să continue să se degradeze, fără un orizont vizibil(în acest moment) de rezolvare. Probabil criza care deocamdată s-a simţit doar la nivel financiar se va propaga în economia reală. Cert este că actuala criză va fi cea mai mare criză de la The Great Depression până în prezent(să sperăm că nu va fi mai mare decât GD). Referitor la soluţiile propuse de rezolvare a crizei, cred că sunt neinspirate şi nu vor avea ca rezultat decât o ameliorare temporară. Vom vedea probabil din ce în ce mai mulţi bani injectaţi pentru stimularea economiei, dar rezultatele nu vor fi cele aşteptate(în ceea ce priveşte "stimulii", situaţia e valabilă pentru majoritatea covârşitoare a statelor).

Băncile centrale ale statelor dezvoltate vor opera scăderi ale dobânzii de intervenţie, astfel încât sunt şanse serioase ca sfârşitul anului viitor să ne prindă cu dobânzi apropiate de zero. Acest "sport periculos" va fi 100% efectul prelungirii crizei, iar noua realitate ne va teleporta pe un teren destul de ciudat(din punct de vedere economic). Este posibil ca intervenţia băncilor centrale în piaţă să fie mult mai brutală decât până acum. Probabil vom asista chiar şi la achiziţionarea de către acestea a activelor neperformante prin diverse metode mai mult sau mai puţin OK(după modelul "patentat" de SUA).

Sub presiunea reducerii consumului, preţul petrolului(ca şi al celorlalte mărfuri) are toate şansele să rămână la niveluri scăzute o bună parte a anului viitor. După ce vor evolua într-o bandă relativ joasă, preţurile vor începe să se înscrie pe un trend ascendent(în special petrolul, care are toate şansele să înceapă un nou rally către 100$). Probleme ar putea apărea prin primăvară la preţul alimentelor, unde cred că suntem pe cale să ne confruntăm cu o criză. De profunzimea acestei crize depind extrem de mult şi celelalte preţuri. În ceea ce priveşte aurul, cred că se vor înregistra în continuare creşteri pe fondul încrederii din ce în ce mai scăzute în monedă.

Cu toate că preţul petrolului va fi mic(în prima parte a anului), dezvoltatea statelor emergente va fi frânată pe fondul scăderii semnificative a consumului. Practic, anul viitor este unul extrem de greu pentru statele emergente întrucât abia acum vor fi lovite cu adevărat de "unda seismică" a crizei. Creşterile înregistrate în cursul anului curent pe aceste pieţe sunt înşelătoare, iar investiţiile în respectivele zone au toate şansele să fie păguboase. Oricum, crizele din zonele emergente vor ţine capul de afiş al ştirilor de anul viitor.

Dolarul va continua să se deprecieze uşor faţă de principalele valute. Sunt sincer atunci când afirm că, din punctul meu de vedere, dolarul nu mai are valoare intrinsecă. Cu toate acestea, probabil în primele 6-8 luni ale anului viitor nu se va confrunta cu cutremure. Euro ar putea începe să piardă din putere în a doua jumătate a anului viitor, pe fondul accentuării crizei în UE. În ceea ce priveşte UE, în mod sigur vom asista la cea mai mare contracţie economică a zonei din ultimii 20 de ani. Statele est-europene vor fi lovite aleator de criză şi vor îngroşa extrem de puternic nota de plată a UE.


3 comentarii:

  1. Eu sunt convins ca in cele din urma va fi evitata o GD. Se vor decapita cateva firme mari si se va folosi prilejul sa se dea masiv afara milioane de necajiti dar in final relansarea este inevitabila. Ca sa nu fiu lafel de evaziv ca si onorabilul autor - punctul critic va fi depasit la 1 Okt. 2009

    RăspundețiȘtergere
  2. Fie ca punctul de inflexiune va fi octombrie 2009 sau iunie 2010, sper ca lumea financiara sa traga concluzia corecta din aceasta criza: in conditiile globalizarii si accesului liber si instant la informatie, piata libera nu mai poate functiona fara restrictii severe.

    Cateva exemple de restrictii severe care im vin acum in memorie (de notat ca nu sunt finantist deci e posibil sa-mi fi scapat posibile efecte colaterale din vedere):

    1. Implementarea unei separatii totale intre investitiile de risc mare si restul investitiilor. De exemplu, orice companie a carei actiune depaseste reportul dintre pret si dividend cu 20 sa fie delistata de la bursa publica si tranzactionata pe o bursa paralela de risc marit la care sa nu aiba access decat cine opteaza constient pt. un risc extrem. Cuvantul cheie este "constient". Asta ar bloca posibilitatea ca o specula pe petrol (de exemplu) sa influenteze direct pretul benzinei la pompa, afectand miliarde de oameni.

    2. Cresterea pretului imobiliar sa nu depaseasca cresterea economica in procente. In momentul cand se depaseste, banca nationala (BNR, FED, etc) dubleaza brusc toate dabanzile si blocheaza cresterea. asta ar face imposibil ca niste baraci in California sau niste cutii de chibrituri (noi, ce-i drept) din marginea Bucurestiului sa coste 30 de salarii medii anuale.

    3. Instrumentele derivate ar trebuie interzise sau tranzactionate pe o piata separata.

    4. Dobanzile variabile ar trebui interzise.

    5. Creditele in alte monede decat cea nationala ar trebui interzise.

    6. Orice fond de investitii trebuie obligat sa-si pastreze minim un sfert de capital in aur. Aurul, spre deosebire de bani, este o resursa limitata, deci pretul lui va creste asa de mult incat 70% din fonduri ar fi in faliment, fapt care ar limita masiv investitiile aberante si specula financiara. De notat aici ca SEC-ul sau BNR-ul nu pot controla eficient jdemii de fonduri speculative aparute ca ciupercile dupa ploaie.

    7. Agentiile de rating ar trebui desfiintate. Inutilitatea lor a fost demonstrata cu prisos.

    8. Impachetarea instrumentelor financiare cu risc mare in instrumente cu risc scazut ar trebui sa devina infractiune penala si tratata ca atare.

    Disclaimer: Aceste puncte sunt pareri personale si nu trebuie luate ca sfaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt la primul comentariu pe blogul acesta desi am mai citit in trecut cate un articol pe ici pe colo din diverse linkuri. Azi mi-am luat insa timp sa trec prin aproape toate articolele postate de la aparitia lui si vreau sa te felicit pentru munca depusa.

    Probabil ne-am mai intersectat pe diverse forumuri sau bloguri, dar nu-mi dau sincer seama daca te-as putea recunoaste de undeva. Asta e de fapt dezavantajul forumurilor: bruiajul prea mare care impiedica focusul pe anumite idei. Am participat la unele discutii si pe blogul lui manole dar acolo treaba e mult prea canalizata pe imobiliare.

    Din acest motiv apreciez opiniile de aici, care prezinta o gama mult mai larga de probleme. In acest sens remarc totusi ca te-ai ferit totusi de un subiect fierbinte, desi ai mai incercat timid sa aduci vorba despre el. Ma refer evident la fenomenul Peak Oil, rolul petrolului in criza actuala si in evolutia ei viitoare.

    Nu stiu daca ai vazut materialele lui Albert A. Bartlett sau Chris Martenson, ca nu am vaut nimic mentionat pe aici. Oricum, ti le recomand cu caldura:

    http://www.youtube.com/watch?v=u5iFESMAU58

    http://www.chrismartenson.com/crashcourse

    O sa trec de acum si acest blog pe lista de favorite si astept sa vedem cum vor evolua lucrurile.

    Spor la scris si tine-o tot asa, ca esti pe calea cea buna ;)
    Flavian

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)