marți, 10 noiembrie 2009

Aurul ca obsesie

Avem în faţă o chestiune cât se poate de clară: aurul creşte. Şi creşte văzând cu ochii, indiferent că unii spun că e bine sau rău, indiferent de emoţii, sentimente sau percepţii. Avem de-a face cu un fapt cât se poate de concret, însă ceea ce se ascunde în spatele său este de-a dreptul interesant.

Înainte de a începe, aş dori să clarific un lucru: aurul a fost şi este o modalitate de conservare a valorii. Aceasta înseamnă că, între a deţine 1000 de dolari şi o uncie de aur, varianta a doua îţi garantează mai bine conservarea valorii banilor din momentul cumpărării(e valabil şi pentru varianta în care preţul aurului scade). În momentul în care se vorbeşte despre investiţia în aur, cred că se exagerează întrucât aurul nu are nicio posibilitate de creştere. Ai cumpărat un gram, peste n ani vei avea tot un gram. Caracteristica acestui metal este că, de-a lungul timpului a fost utilizat ca etalon, iar valoarea sa a fost oarecum constantă. Cât timp nu se va descoperi vreo metodă de fabricare "din nimic" a aurului, valoarea sa se va menţine. De asemenea, trebuie menţionat că "funcţia" sa de conservarev a valorii funcţionează într-o economie cât de cât coerentă. Există numeroase exemple în istorie când aurul şi-a pierdut temporar această caracteristică(perioade de foamete, criză profundă, război etc.).

Având în vedere că vorbim de o cantitate limitată, piaţa aurului a fost una dintre ţintele preferate ale manipulatorilor profesionişti. Anii '50-'60 au consemnat intervenţii grosolane ale SUA pe piaţă. Mişcările au avut ca unic scop impunerea dolarului în tranzacţiile internaţionale în detrimentul aurului. Pentru a ajuta procesul de "uniformizare financiară" CIA s-a folosit de toate metodele specifice unui serviciu secret: de la aranjarea unor numiri pe funcţii de control până la plasări de cârtiţe, şantaj, contracte neortodoxe s.a.m.d. Scopul de atunci a fost unul simplu: limitarea achiziţiilor de aur de pe piaţa liberă. Băncile centrale au fost practic obligate să renunţe la cumpărările de aur în favoarea dolarului şi a lirei sterline. Şi, pentru a descuraja achiziţiile, "brigada financiară" a CIA s-a asigurat că preţul aurului nu depăşeşte anumite limite de suportabilitate. După ce politica anti-aur a fost impusă s-a putut realiza decuplarea dolarului, astfel încât valoarea sa să reprezinte mai bine puterea economică. Cu toate că, la prima vedere, noul concept aducea un aer nou în sistemul financiar mondial, o evoluţie, scopul final a fost unul cât se poate de ticălos: rezolvarea mai facilă a crizelor americane prin politici monetare în urma cărora nota de plată pentru excesele unchiului Sam să fie suportată de toată lumea. Din păcate, oficialii mai mult sau mai puţin mânjiţi au intrat în jocul "democratic" american permiţând dezvoltarea şi perpetuarea unui sistem născut  falit.

Aurul, ca orice marfă are nevoie de o piaţă şi de un preţ. Fiind vorba de o marfă relativ constantă ca şi cantitate, rezultă că cei care deţin cantităţi mari din această marfă sunt cei care fac regulile. Aşa s-a ajuns ca minele să fie nevoite să respecte anumite standarde şi, în principiu, să-şi vândă marfa folosind numai anumite pieţe. De asemenea, întrucât cantitatea limitată de metal nu putea suporta o piaţă scalabilă, s-a dezvoltat piaţa hârtiilor de valoare cu acoperire în aur. Din punct de vedere teoretic, în momentul în care achiziţionezi o hârtie cu acoperire în aur, în spatele ei ai cantitatea de aur cumpărată. Am spus din punct de vedere teoretic întrucât, în realitate, piaţa hârtiilor de valoare funcţionează după principiul fracţionar, similar băncilor. Aceasta înseamnă că, în momentul în care o mare parte dintre deţinătorii de hârtii vor dori să-şi transfere aurul fizic, acest lucru va fi imposibil.

În mare, lucrurile expuse mai sus au mai fost explicate pe blog. Că piaţa aurului este susceptibilă de colaps nu este o noutate. Ceea ce este însă demn de remarcat este că lucrurile încep să se precipite. În primul rând, se distinge foamea suspectă a statelor pentru aur. China face publicitate TV şi-şi educă cetăţenii să economisească în metale valoroase, India cumpără aurul scos la vânzare de FMI, Rusia declară că intenţionează să cumpere aur de pe piaţă, iar Brazilia susţine că are un program de majorare a rezervelor de aur. Vorbim aici de tranzacţii cu aur fizic. În aceste condiţii este ciudat cum preţul aurului nu a explodat, mai ales că avem de-a face şi cu o posibilă "sugestie politică". Răspunsul este simplu: tranzacţiile cu aur fizic nu reprezintă decât o cantitate mică dacă e să raportăm la piaţa "aurului virtual". Am numit aur virtual întreaga încrengătură de instrumente speculative dezvoltate cu suport pe hârtiile cu acoperire în aur. Probabil de-aici vor veni şi marile probleme ale viitorului întrucât, imensa masă monetară tipărită pentru acoperirea găurilor sistemice inundă şi piaţa aurului. Momentan constatăm o creştere fără precedent a contractelor futures pe aur(din august numărul acestora a crescut cu peste 50% faţă de valorile maxime), iar această euforie trebuie să ne dea de gândit. Dacă aceste contracte ar trebui să se finalizeze cu livrarea de aur, întreaga piaţă ar exploda. Cum însă multe din poziţii au numai rol speculativ, este foarte posibil ca piaţa să funcţioneze în continuare. Problemele care se remarcă însă ţin de livrări. Deja se constată întârzieri la livrare, iar asta nu poate face altceva decât să sporească nervozitatea investitorilor. De asemenea, în ultima perioadă problemele de pe piaţa aurului sunt din ce în ce mai prezente în analize, iar aici avem, cu siguranţă, un element de risc.

Fenomenul la care asistăm acum este foarte interesant prin prisma faptului că putem observa live cum politica de tipărire de bani influenţează o resursă limitată. Dacă ar fi să facem un calcul simplu, aurul ar trebui să-şi dubleze valoarea pentru a oglindi mişcarea din piaţa monetară. O valoare prea mare a sa ar arunca întrebări serioase referitoare la sustenabilitatea modelului monetar actual, iar acesta este ultimul lucru pe care şi-l doresc americanii. Probabil, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, a fost setat un nivel psihologic care urmează să fie apărat prin orice mijloace. Marea întrebare care se pune este dacă nu cumva acest joc a fost scăpat din mâini. În mod normal, când vrei să scazi preţul unui produs nu trebuie să faci altceva decât să inunzi piaţa. În cazul aurului, acest lucru e greu de făcut, mai ales după ce vânzarea aurului de către FMI a avut efectul unei picături în ocean. Piaţa a devenit atât de mare încât este extrem de greu să îi mai poţi seta limite, chiar dacă te numeşti CIA. Serviciile secrete au însă metode eficiente de contracarare: dacă nu poţi manipula poţi compromite. Aici cred că este marele risc al unei pieţe artificial dezvoltate. La urma urmei nu este o greutate prea mare să compromiţi o piaţă în care se fac zilnic schimburi de hârtii cu acoperire teoretică în aur. Vom vedea oare un colaps pe o piaţă considerată sigură? Nu ştiu, dar e o ipoteză pe care trebuie să o luăm în consideraţie.

P.S. Ar mai fi o metodă de inundare cu aur. Convingerea băncilor centrale să-şi vândă din deţineri. Probabil marile bănci nu vor agrea ideea, dar ceilalţi, cu datorii insuportabil de mari la FMI, ar putea fi mult mai uşor de convins.Ştiţi pe cineva în această situaţie?

24 de comentarii:

  1. "nota de plată pentru excesele unchiului Sam să fie suportată de toată lumea."

    Asta a fost pana pana acum sau in fine, pana in septembrie 2008. Strategia cu dolarul slab si inflatia ascunsa era stiuta de mult, vezi 2006.

    Mult mai interesant mi se pare cum rusii au fost primii care au recomandat investitia in aur, prin februarie daca nu ma insel.

    La fel, cred ca traim clipe istorice. Planeta e prea mica pentru "niste oameni atat de mari". Sa-ti dau un exemplu:crezi ca bailout-urile statului american sunt (vor fi) platite pentru a sustine propria economie?

    Gresit, sunt facute pentru a salva corporatiile straine. vezi Citibank de exemplu, cat e detinuta de "altii" si cat de americani. La fel multe altele.

    E un paradox foarte subtil aici ce poate fi explica numai daca trecem "de la doua dimensiuni la trei". Intr-un cerc, suma unghiurilor unui triungi are intotdeauna 180 (ca oriunde dealtfel). Proiectia acelui triunghi pe sfera insa are 270.

    Cam asta se intampla si acum. Faptul ca Europa a avut un bail-out de 2 ori mai mare decat US e in rezonanta foarte buna cu afirmatia directorului FMI de ieri cand recomanda ca euro sa ia locul dolarului pe scena mondiala.

    Cu cat "pluseaza" mai mult cu atat vor avea de castigat. In cazul lor, datoriile chiar si pe 200 de ani, POT fi platite cu siguranta! Insa pana atunci, exact ca in cazul oricarui credit, pana la urma ai nevoie de bani "ACUM".

    ..

    E o geometrie extrem de interesanta, e ca si cum ai fi in interiorul bulei, nu in exterior. Maryam Mirzakhani cred ca a fost prima care a gasit "fundamental flaw"-ul in free market de care zicea Greenspan anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-ai corectat nici greselile din postul anterior. Vad ca insisti cu nicio. Mai e si un conservarev

    In rest, de aur n-are rost sa comentez prea mult, pe tema asta nu ne-am inteles nici o data. Prin modul in care folosesti mizeriile din piata hartiilor pentru a desfiinta piata aurului fizic, articolul imi aduce aminte de stilul lui khris daca intelegi ce vreau sa zic...

    RăspundețiȘtergere
  3. RaduBT: Daca e sa o luam pe scara evenimentelor, tot chinezii au fost primii care au facut miscarea cu aurul, atunci cand au cumparat fara ca nimeni sa stie. Recomandarea de cumparare pentru cetateni a venit in momentul in care au inteles ca nu pot cumpara ca tara cat aur doresc. Pana la urma, in China nu conteaza cine detine aurul. Important e sa fie in interiorul granitelor.

    Flavian: Nu inteleg la ce greseli te referi. Poti fi mai explicit?
    In ceea ce priveste comparatiile cu altii, ma lasa rece. Daca nu reusesti sa citesti pana la capat si sa intelegi ce anume am spus(nu ce crezi tu ca am spus) e numai si numai treaba ta. :-))

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact, ca si cum toate statele ar avea nevoie de "colaterale" in aur/resurse cat mai mari, ce vor fi folosite pentru tiparirea unor "bailout"-uri pe masura.

    Din punctul asta de vedere cred ca Rusia/India/China ar vrea sa aiba si ele o piata a derivativelor ca cea din US, sa poata "tipari" si inventa "la comanda" sute de miliarde "din nimic".

    Sunt aproape sigur ca in maxim 1 an o sa vedem inca o runda de bailout, data asta sumele fiind cu 12 zerouri, nu doar cu 9.

    Populatia indatorata pe 2 generatii insa bani la dispozitia guvernelor (indiferent de guvern - de fapt aceleasi grupuri de interese).. "pana la cer".

    ..

    Stiu, suna conspirationist si tras de par. Insa cred ca intelegi unde vreau sa bat. Trecerea pe energie regenerabila trebuie sa inghita cel putin 55 trilioane in 20 de ani. Altfel..

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane, era vorba de gramatica. Vezi si primul meu mesaj de la articolul tau de ieri.

    Mihai, acolo ai dreptate, my bad, nu eram la curent cu modificarile gramaticale din 2006.

    Apropo de povestea cu China si nu numai: se poate spune ca cineva incearca sa promoveze aurul catre populatie.

    Asta pentru unii poate inseamna o noua posibila bula pentru fraieri. Pentru altii poate insemna ca cineva a dorit sa ajute pe cat posibil prin distribuirea viitoarei monede de tranzitie catre populatie.

    In situatia in care "utopici" ca mine s-ar putea sa aibe dreptate, ideal ar fi ca o cantitate cat mai mare de aur sa ajunga din seifurile bancilor unde zace degeaba, in mainile populatiei pentru a fi folosit ca moneda. Aceasta "distribuire" trebuie evident facuta inaintea dezintegrarii sistemului financiar.

    Tot din acest punct de vedere, manipularea pietelor s-ar putea dovedi in final un lucru pozitiv, permitand populatiei achizitia de aur fizic la preturi modice, in timp ce marii speculatori de titluri vor ramane in final cu... hartia in mana.

    Just my 2 cents... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai Marcu: Mi-ai stricat tot "complotul". Il asteptam pe Flavian la cotitura, dar acum nu s-a legat. :-))

    RaduBT: Cred ca vom vedea ceva mai repede viitorul bailout. Din ce-am inteles e posibil sa avem prima transa pana la sfarsitul anului curent. Anul viitor cred ca FED-ul va importa specialisti din Zimbabwe.

    Flavian:
    1. "oprinie" nu e greseala gramaticala;
    2. nico, niciun s.a.m.d. nu sunt greseli (mai multe explicatii ai aici, capitolul "Scrierea cuvintelor compuse");
    3. aia cu gaurile e greseala de logica si se accepta :-))

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane, te tii de shotii degeaba, intentia mea era doar sa ajut... :)

    Daca ai fi participat la discutiile de ieri, o lamuream de atunci.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai Flavian, trebuia sa zici de la bun inceput ca esti in payroll-ul lui Bildenberg, asa ar fi fost frumos. Trebuia totusi sa fii mai convingator, sa le fi zis sa apari si tu un filmulet pe CNN sau ceva. "Fraierii" uite ca au preferat pana una alta doar monezi (sau in fine, gold bullions sau ligouri Paco Rabbane - dar sa lasam detaliile ca oricum nu ai fost atent deloc).:)


    Interesant mi se pare si faptul cum toti "libertarienii socialisti" (anarhisti mici in genul de mai sus) vor disparitia sistemului actual, vor sa vada dolarul praf, bancile arzand din temelii, insa nu se gandesc ca de fapt e numai fundul lor in joc.

    Culmea ar fi ca acestia sa aiba dreptate, cu "hartia in mana" si bondurile in aer ramanand doar ei si asta ca de obicei, doar pe final.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. (Anarhistul fiind Flavian, evident)

    ..

    Dan, sa curga, eu abia astept. Foarte interesant e cum si-au adus aminte toti de "Riscuri". Cum sfatuiesc lumea sa nu se mai imprumute, sa fie chibzuiti samd - gata optimismul.

    Sa vezi de acum dobanzi de referinta de 17% - cosmarul oricarui "socialist" (cu rate la altex, cu guvernul global samd) devine din ce in ce mai real.

    RăspundețiȘtergere
  10. Radule, cred ca bilderbergii ar fi preferat mai degraba SDR-ul sau ceva asemanator ca viitoare moneda pentru NWO. Ma tem ca tocmai aurul e cel care nu le place si le cam strica socotelile. Pentru ca desi pot manipula titlurile si hartiutele, nu pot sa produca aur fizic in acelasi stil in care inflationeaza acum dolareii de hartie.

    In privinta achizitiei, orice om normal sau orice curios care a citit din ce am mai explicat eu pana acum, va cumpara aur fizic si nu va da doi bani pe specula cu hartiute.

    Am impresia ca de fapt altii sunt pe statul de plata al bilderbergilor avand in vedere ca promoveaza solutii energetice false, seamana zazanie in discutiile economice si incearca sa desfiinteze aurul ca moneda.

    Si apropo de etichetarile astea aruncate in stanga si in dreapta, am o intrebare pentru Dan. Discutam zilele trecute pe logec despre Mises si modul in care a fost ignorata teoria lui in favoarea keynesianismului. Era un articol excelent aici: The Man Who Predicted the Depression

    Intrebarea era: ce parere ai de scoala austriaca ? Si sper sa nu te mai fofilezi iar ca ieri... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Lasind la o parte elucubratiile micului libertarian care iar a aparut pe zona eu unul as recomanda - asa ... la modul hazliu-serios o investitie bunicica intr-o camara burdusita cu damigene de palinca/sticle de votca/coniac alea alea ca protejare de un soc inflationist in viitor. :)

    Acolo nu se pune deloc problema lipsei de lichiditate !!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ehei, si uite asa incepe lumea sa inteleaga de ce Bildenbergi (ca mine:P) au de generatii tot felul de crame si vinoteci, sticle pastrate la fix 12 grade si grad de inclinare de 30, in nisip.


    Greenspan era un admirator al lui Ayn Rand insa abia pe final si-a dat seama de "fundamental flaw"-ul care inca nu fusese descoperit pe vremea lui Mises sau chiar Friedman.


    Si nu, nu e vorba de "socialism" chiar deloc..

    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. FRONTLINE - The Warning. Oarecum pe aceeasi tema.

    Hayek a fost impotriva lui Keynes intotdeauna (desi au fost prieteni). Greseala pe care o faceti toti e ca fara Keynes revenirea ar fi fost mai grea. Eu nu sunt de aceeasi parere.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Radule, vezi sa nu cazi in aceeasi capcana ca si Greenspan. Si el aprecia piata libera a scolii austriece, dar n-a inteles decat la finalul vietii ca piata libera intr-o lume cu politica monetara keynesianista se poate solda cu un dezastru.

    E interesant cum unii iau din scoala austriaca doar ce le convine, iar apoi se mira ca nu functioneaza. Am impresia ca si Dan face acelasi lucru, de aceea sunt curios sa vad raspunsul lui la intrebarea de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  16. Da?

    Ia sa vedem Flavian.. DE CE se intampla asta?

    Poti sa zici?

    ..

    Insa fii atent cu "piata libera", ca nu e nici asa libera pe cat pare (parea) si nici nu cred ca intelegi liberalismul ca un adevarat "austriac". :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Cand o suma de oameni se inghesuie sa intre pe aceeasi usa, cu siguranta nu vor incapea si vor plati oricat ca sa ia loc in fata. Asta se va intampla cu piata aurului fie ca vrem sau nu si indiferent de ce spun teoriile economice mai avansate.

    Si tot de stiut este ca aurul nu-ti da de mancare si nici caldura, transport si cazare. Deci eu raman pe monedele clasice si daca s-o prabusi cosmelia o sa fiu in aceeasi situatie ca si 99% din populatie.

    In plus, daca despre asta e vorba, probabil cea mai mare investitie este intr-un Kalashnikov ca sa ii iei aurul celui care il cumpara acum. La multi ani tov. Kalashnikov!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce-mi plac mie astia care ne pun sa alegem intre rahatul de acum si o pusca. Sunt primii pe care ii vad parasindu-ne in viitoarea tranzitie... :)

    Radule, adevaratii austrieci apreciau rolul de moneda al aurului. Chiar si Greenspan. In ciuda faptului ca a contribuit la ciorba de bani virtuali, cu derivative neregulate si imobiliare.

    Stau si ma intreb daca nu cumva a inteles de ani buni ca tocmai asta e cel mai rapid mod de a-i da un sut in fund sistemului contra caruia lupta in tinerete. In cazul asta s-ar transforma dintr-un mos huiduit intr-un smecher care face pe prostul... ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa va dau un citat.
    " In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. There is no safe store of value. If there were, the government would have to make its holding illegal, as was done in the case of gold. If everyone decided, for example, to convert all his bank deposits to silver or copper or any other good, and thereafter declined to accept checks as payment for goods, bank deposits would lose their purchasing power and government-created bank credit would be worthless as a claim on goods. The financial policy of the welfare state requires that there be no way for the owners of wealth to protect themselves.

    This is the shabby secret of the welfare statists' tirades against gold. Deficit spending is simply a scheme for the confiscation of wealth. Gold stands in the way of this insidious process. It stands as a protector of property rights. If one grasps this, one has no difficulty in understanding the statists' antagonism toward the gold standard."
    Cine credeti ca a scris cele de mai sus?
    Ca sa nu mai pierdeti timpul: Alan Greenspan in 1966.

    RăspundețiȘtergere
  20. Indiferent de cite argumente ar aduce adeptii oricarei scoli austriece, australiene sau australopitece eu tot nu pricep nici in ruptul capului de ce nu admit macar ideea de a inlocui in discursurile lor termenul de "aur" cu o sintagma de genul "metale/resurse cu valoare intrinseca mare si care practic nu se consuma prin eventualele posibilitati de utilizare comerciala".

    Atunci as mai zice ca au un discurs adaptat la nivelul realitatilor actuale ... :)

    RăspundețiȘtergere
  21. MadMax, e veche povestea asta, se discuta prin martie pe AICI. O stie si Dan, o stie si Radu, dar asta nu inseamna ca am ajuns vreodata sa cadem de acord in privinta asta.

    MIA - pai de fapt aia inseamna, credeam ca ai inteles deja. Se scrie "aur" ca e mai scurt si se citeste cum ai zis tu acolo.... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai sunt si unii noi si altii necredinciosi (iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac) :) pentru care e bine sa auda adevarul din gura pacatosului care a contribuit din plin la situatia actuala si viitoare. Pentru ei am pus citatul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)