luni, 9 noiembrie 2009

Economia de bailout

În timp ce majoritatea se iluzionează cu privire la revigorarea bruscă a economiilor, o minoritate de nebuni ţipă şi demască intrarea în fantasmagoric. De fiecare dată când sunt prezentate date economice neaşteptat de bune bursele explodează, isteria revine, iar oamenilor li se vinde imaginea revenirii la normal. În acelaşi timp, rata şomajului creşte, consumul scade, iar încrederea mediului de afaceri se erodează. Nu cred că spun noutăţi pentru nimeni. Variaţiile minore care dau acel obsesiv "better than expected" sunt corectate la câteva zile sau săptămâni după publicarea indicatorului inventându-se false motive. Din păcate aceasta este lumea în care trăim şi mai grav este faptul că unii încă mai cred în viabilitatea acestei realităţi.

A trecut mai bine de un an de la colapsul Lehman, de la injecţiile iraţionale de capital şi de la pachetele de stimulare. Rezultatul? Zero! Bernanke vorbea despre faptul că s-a reuşit evitarea unui colaps total. N-aş paria pe această opinie. Probabil s-a reuşit amânarea colapsului, dar perspectiva sa devine din ce în ce mai apăsătoare, iar amploarea cu care se va produce va fi direct proporţională cu întârzierea. Nu trebuie să uităm nicio clipă modalitatea stupidă în care s-a acţionat: acoperirea găurilor explodate, mascarea celor neexplodate încă. Nimic din ceea ce s-a dorit nu s-a obţinut. Mai mult, instituţiile care în urmă cu un an erau "too big to fail" sunt acum şi mai mari, dar la fel de nerestructurate şi ineficiente.

Ceea ce este însă de-a dreptul şocant este disfuncţionalitatea cronică a economiei. Practic, s-a ajuns într-un moment în care logica a părăsit piaţa. Pentru ca lucrurile să se mişte este nevoie de stimulente, iar când se renunţă la administrarea acestora se revine brusc la starea inertă de dinainte. Este ca şi cum pentru a se produce şi vinde o pâine de un leu ar fi nevoie de un ajutor de la stat de şase lei. Într-adevăr, cât timp statul asigură banii, afacerea semnalizează că merge, dar după întreruperea stimulentului lucrurile revin inevitabil la starea anterioară.

Mulţi sunt tentaţi să compare actuala criză cu cea din 1930. Se înşeală amarnic! Atunci întreaga economie a trecut printr-un proces de "purificare" ce a permis introducerea şi aplicarea unor reforme profunde. Investiţiile făcute în infrastructură au avut un efect benefic asupra întregii economii. Acum, un asemenea tratament nu mai este posibil decât în economii rudimentare, precum cea a României(unde nu sunt bani pentru asemenea soluţii). Fenomenul economic internaţional actual este infint mai complex decât cel de acum aproape un secol. A trata actuala boală cu instrumentele de atunci este de-a dreptul imposibil. Încă suntem în stadiul în care ne autoiluzionăm că ceea ce s-a făcut până acum a fost OK, că în scurt timp ne vom relua existenţa de acolo de unde rămăsese.

Ceea ce am descris este valabil peste tot în lume. Toate guvernele au preferat cosmetizări şi acţiuni de faţadă. Între banii injectaţi iraţional de americani şi fondurile imense pompate cu discreţie de europeni  nu este nicio diferenţă. La fel în China, India, Japonia, Rusia sau oriunde pe planetă. Nimeni nu vrea să renunţe la actualul model, cu toate că factorii de decizie sunt conştienţi că aşa nu se mai poate. Deocamdată, probabil, vom continua să ne scăldăm în apele călduţe ale stimulentelor. Însă, în aceste momente trebuie să fim  atenţi să nu picăm în cursa şoarecelui de care încet, încet ne apropiem. Poate că gustul caşcavalului e îmbătător, dar dacă ştii care sunt consecinţele, probabil e bine să te abţii. Şi să nu uit: cred că ne îndreptăm inevitabil de la modelul "too big to fail" către realitatea "too big fail".

29 de comentarii:

 1. Cafeaua, cafeaua... :)

  oprinie, nicio

  acoperirea găurilor gata să explodeze, mascarea celor neexplodate încă ?

  Sterge postul meu ulterior.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bunicel, dai tarcoale in continuare, dar am impresia ca ti-e frica si de pisica... :)

  Ce va urma dupa ce cursa face "pac" ? Dupa ce maturam afara soarecii care ne-au halit cascavalul de prea multa vreme ? Dupa ce evitarea unui colaps total se va dovedi ca a fost o simpla amanare ?

  RăspundețiȘtergere
 3. salutare,
  am si eu 2 intrebari:
  1) care ar fi semnele ca prabusirea este iminenta, si care vor fi primele piese care vor cadea? ar fi interesanta in primul rand o perspectiva din punctul de vedere al "cetateanului de rand" nu al investitorilor care vad ca au "randamente negative", bla-bla-bla...
  2) ce anume vom pune in loc? la modul real? ma duc sa imi renovez casa de la tara, lustruiesc plugul si imi cumpar un cal?...intreb si eu, ce poate sa faca un programator, un ofiter de credite sau un PR-ist intr-un astfel de context...

  stiu ca nimeni nu poate fi profet in fata unor mecanisme atat de complexe, dar o coborare din zona abstracta in zona concreta ar fi interesanta; e vorba de a incerca sa discernem niste scenarii probabile pt. ca, la urma-urmei, s-ar putea ca generatia urmatoare sa prinda niste schimbari atat de mari, cat nu s-au produs intr-o mie de ani.
  acum ceva timp, daca imi amintesc si am inteles bine, dan a dat un scenariu probabil cu monede locale(nationale) si o bursa de marfuri internationala (deduc cumva ca la nivel mondial moneda nu ar mai avea nicio relevanta). se poate dezvolta mai mult ideea asta?...
  merci,
  gelu

  RăspundețiȘtergere
 4. Gelu - in general prezentarile unui blogger oscileaza intre anumite limite impuse de modul sau de gandire si de publicul tinta.

  Ceea ce inseamna ca n-o sa vezi prea curand de la Dan sfaturi despre cum sa te asiguri pentru ceea ce va veni.

  Rolul sau este doar sa te convinga ca va veni. Dupa ce te-a convins, e de datoria ta sa caut alternative si solutii pentru viitor pe care le vei gasi insa in alte parti... :)

  RăspundețiȘtergere
 5. >ma duc sa imi renovez casa de la tara, lustruiesc plugul si imi cumpar un cal?

  Pe undeva cred ca cel mai periculos este sa se cada in capcana unor asemnea scenarii "cvasi-apocaliptice". In fond nici in Romania post-1997 nu s-a ajuns la o astfel de substitutie a activitatilor economice - desi socul dezindustrializarii a fost masiv, mai ales in unele zone.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mia, rog sa ne lamuresti cum te pregatesti tu pentru ziua in care cardul tau nu va mai fi acceptat la carfur... :)

  Poate e util sa aducem in discutie si definitia notiunii de systemic risk pentru cei mai putin familiari cu ea:

  In finance, systemic risk is the risk of collapse of an entire financial system or entire market, as opposed to risk associated with any one individual entity, group or component of a system. It refers to the risks imposed by interlinkages and interdependencies in a system or market, where the failure of a single entity or cluster of entities can cause a cascading failure, which could potentially bankrupt or bring down the entire system or market.

  Insurance is often difficult to obtain against "systemic risks" because of the inability of any counterparty to accept the risk or mitigate against it, because, by definition, there is likely to be no (or very few) solvent counterparties in the event of a systemic crisis.

  RăspundețiȘtergere
 7. Este clar ca in cazul unui colaps sistemic financiar, va urma o perioada de cateva saptamani/luni de panica generala. Si chestia mai nashpa e ca marea majoritate a lumii nu este pregatita pt. supravietuire (me including) tocmai din cauza super-specializarii muncii din ultimii 100 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 8. Aurul a trecut de 1100, merge spre 1110 azi. Stiu ca unii abia astepta caderea burselor ca sa strige "bula".

  Dar ce te faci daca decuplarea are loc inainte si aurul continua sa se duca in sus, in timp ce bursele o iau in jos ? Trase la fund de piatra de moara reprezentata de actiunile bancilor falimentare.

  RăspundețiȘtergere
 9. a crede ca suntem cu mult mai destepti decat cei de la 1930 e pura infatuare;diferenta este ca atunci a existat o inertie mai mare in luarea de masuri tip "bail-out:; atat;argumentul ca acum "realitatile" sunt mult mai complexe e subtire;ele unt cam la fel iar efectele vor fi acelesi;

  din 1930 s-au scris tone de teorie economica fara aplicabilitate concreta ;

  in schimb , si datorita mediei, metodele si efectele MANIPULARILOR au crescut enorm;

  totul tine de perceptii ;

  dupa cum bine s-a vazut , efectul de turma in acest ev informational , poate capata efecte dramatice;

  inca un cutremur ca cel din toamna anului trecut va anula si bruma de incredere ramasa si atunci sa vezi distractie !


  intrebarea nu e DACA ci CAND;

  oricum, dupa 65% crestere in stocuri, in numai jumatate de an , cineva sanatos la cap nu poate fi decat spectator;

  RăspundețiȘtergere
 10. >care ar fi semnele ca prabusirea este iminenta, si care vor fi primele piese care vor cadea?

  La noi sau prin alte parti - unde a fost si epicentrul crizei actuale de fapt ( in SUA mai exact ) ?

  >Mia, rog sa ne lamuresti cum te pregatesti tu pentru ziua in care cardul tau nu va mai fi acceptat la carfur.

  Hmmm ... nu inteleg exact ce vrei sa zici. In fond in Romania s-a platit ani buni dupa Revolutie cu bani-gheata si nu a crapat nimeni din cauza asta ...

  De fapt situatia din Romania post-revolutionara ( si in general din spatiul ex-comunist ) zic eu ca ofera niste chei interesante de intuit cum se va manifesta criza in "adevarata faza de strada" - nu in cea actuala, inca masiv cosmetizata.

  RăspundețiȘtergere
 11. In fond in Romania s-a platit ani buni dupa Revolutie cu bani-gheata si nu a crapat nimeni din cauza asta

  Intr-adevar, banii cash s-ar putea sa mai functioneze o vreme. In special RON-ul, care nu necesita schimb valutar.

  Dar crezi ca si Carfurul isi poate plati furnizorii cash ? In special importatorii ? :)

  RăspundețiȘtergere
 12. @flavian,
  dan a fost f. clar cand a spus ca nu da sfaturi de investitii. am inteles acest lucru, si nu astept asa ceva.
  ma intereseaza parerea lui, (nu garantii, nu certificari, doar pareri, fundamentate pe datele de intrare pe care le avem acum la dispozitie) privind posibile imagini ala sistemului economic post-crash. caci un crash va fi, este evident, stim si nu trebuie sa convinga pe nimeni dintre cei care citesc acest blog. o solutie-reteta de salvare in cazul unui crash de proportii, oricum nu poate sa dea nici dan si nici altcineva. ma intereseaza o radiografie a viitorului sistem, atat cat este posibil. nu mi se pareun exercitiu lipsit de importanta...
  @mia,
  ma astept la orice, sincer. 1997 a fost un soc minuscul, resorbit decent pentru ca in acel moment sistemul economic mondial era (relativ) stabil.
  ori ceea ce se intampla acum, din tot ceea ce am citit, nu are echivalent nicaieri in istorie (pun problema dintr-o perspectiva mai larga, nu strict tehnico-economica). nu cred ca au apucat prea multe generatii in istoria cunoscuta a omenirii, transformarile care ne astepata pe noi. pentru mine a fost relevanta cartea lui djuvara "tipare si civilizatii istorice"; coroborat cu ce se intampla azi, repet, ma astept la orice. asta nu inseamna ca transform asta intr-o asteptare fatalista si plina de panica. ma informez (inclusiv de pe acest blog) si cand pot, actionez.

  in rest, cred ca acest blog este benefic si are un rol f. bun de informare, la un nivel nu f. tehnic, dar totusi pt. oameni curiosi (in sens inteligent, constructiv) si care doresc sa inteleaga fenomenele actuale. pentru ei si pentru cei din jur.
  merci,
  gelu

  p.s. intrebarea mea initiala ramane deschisa. apreciez orice pareri. merci.

  RăspundețiȘtergere
 13. pt. oameni curiosi (in sens inteligent, constructiv) si care doresc sa inteleaga fenomenele actuale. pentru ei si pentru cei din jur.

  Gelu - Sunt un optimist si un supravietuitor care incearca sa se pregateasca pentru un altfel de viitor, avertizand si pe altii despre schimbarile care vor veni, in timp ce cauta alternative si analizeaza solutii... :)

  RăspundețiȘtergere
 14. >Dar crezi ca si Carfurul isi poate plati furnizorii cash ? In special importatorii ? :)

  Sincer - nu inteleg exact ce vrei sa spui prin afirmatiile tale.

  Te referi la scoaterea din functie a infrastructurii electronice de comunicare ? Greu de crezut ca asa ceva se va intimpla - dar daca va fi cazul se va putea functiona bine-mersi ( desi la "viteze" mai reduse ) pe ordine de plata bancare, cambii s.a.m.d. In fond sistemul de supermarketuri si comert international a functionat decenii la rind astfel prin tarile unde a aparut - transferurile electronice sunt, sa nu uitam, inclusiv in Occident o chestie relativ recenta.

  Inclusiv in cazul unor socuri la schimburile valutare sistemul se poate aproviziona : se vor substitui in buna masura produsele din import cu cele locale/de pe piete apropiate + se vor mari preturile la anumite produse s.a.m.d. Iarasi repet - sistemul de aprovizionare cotidiana a existat si functionat pentru a acoperi necesitatile uzuale si in conditiile in care 80-90% din produsele oferite aveau o gama redusa de sortimente etc.

  Unde ar fi cu adevarat problema - desi nu se deduce deloc clar din mesajele tale - ar putea fi la doua aspecte ( hai trei ) :

  Primul din ele - si cel mai probabil ( pentru ca nu trebuie uitat ca in stiintele sociale sa opereaza cu scenarii cu diverse probabilitati si nu cu scenarii strict deterministe ) ca se va intimpla va fi reducerea/cvasi-eliminarea cardurilor de credit si mentinerea doar a celor de debit. Si asta va fi o chestie cu adevarat dureroasa pentru consumatorul "obisnuit" si pentru anumite domenii ce depind de astfel de "rezerve de credit accesibile fara formalitati prea multe" - si aici as include textilele, incaltamintea etc.

  Ma opresc aici inainte de a continua - astept o clarificare de la tine.

  Toate cele bune !

  RăspundețiȘtergere
 15. >a intereseaza o radiografie a viitorului sistem, atat cat este posibil.

  Cum am zis - cred ca se poate discuta doar in termeni de probabilitati a diferitelor scenarii/concepte de sistem imaginabile. :)

  Asa ca - din punctul meu de vedere pot face doar un enunt/afirmatie precum urmatoarea - cred ca cea mai plauzibila situatie va fi cea a unei lumi in care :
  - aspectul de "globalizare economico-financiara" va face un roll-back la nivelul anilor '60, operind doar la nivelul unor blocuri regionale/continentale si satelitii lor din alte parti.
  - aspectul politico-cultural va fi similar mai degraba lumii pre-WWI, locul puterilor continentale fiind luat insa de blocuri de genul celor mentionate mai sus.

  Etc, etc.

  Ma opresc aici ca nu stiu daca prezinta interes in contextul discutiei ce zic. :)

  RăspundețiȘtergere
 16. Aspectul de "globalizare economico-financiara" va face un roll-back la nivelul anilor '60, operind doar la nivelul unor blocuri regionale/continentale si satelitii lor din alte parti

  Cam la asa ceva ma refeream si eu. In acel context "multinationalele" gen Carfur se vor transforma in ceva asemanator cu magazinele universale de pe vremuri. Administrarea se va face la nivel local, dar trecerea de la globalizare la regionalizare nu va avea loc asa simplu.

  Romania are avantaje naturale care ii vor permite sa supravietuiasca chiar si in momentul reducerii importurilor. Dar asta nu inseamna ca in perioada de "tranzitie" nu vom avea parte si de oarece lipsuri pentru care nu strica sa ne pregatim.

  Pentru a intelege ce va lipsi probabil de pe rafturi in perioada de "reorganizare" a sistemului e suficient sa aruncam un ochi pe produsele made in Romania de acolo... :)

  RăspundețiȘtergere
 17. http://www.fileden.com/files/2009/6/11/2473331/dow%20weekly-somaj.png

  un grafic care reprezinta evolutia somajului in despresia din 29-33;

  si ei in primii doi ani n-au avut bailout-ri ca acum sau oricum nu la dimensiunea celor de acum;

  si totusi somajul dupa primii 2 ani de criza, rata somajului era de numai 8.5% vis-a-vis de 10.2% acum;

  daca nu au reusit sa inverseze tendintza pana acum sau macar sa o opreasca , nu vad nici in urmatorul an o stabilizare;

  desigur, cine nu crede in comparatii de genul asta , e liber sa nu o faca...

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 19. Somajul oficial in US a atins 10.2% din cate se pare: Unemployment hits 10.2%
  Cel real a trecut de mult de 20% dar ce mai conteaza: Unemployment SGS Alternate

  Sau poate va place mai mult comparatia de AICI.

  RăspundețiȘtergere
 20. De la global economic crash la war e doar un pas, mic de tot ...

  RăspundețiȘtergere
 21. Nu stiu daca a mai fost prezentat aici, dar uitati cit de mare e rahatul de deasupra capului:
  Cit e un catralion? dar 2? Un fleac...

  RăspundețiȘtergere
 22. >De la global economic crash la war e doar un pas, mic de tot ..

  Depinde si cum se manifesta acel "global economic crash".

  Spun asta pentru ca - dupa parerea mea - doar cu o mica probabilitate factori strict economici pot duce la o prabusire cvasi-generala si pe un termen ( perceput macar ) ca si indefinit de lung ... in rest cei care creeaza cu adevarat probleme sunt factorii de ordin socio-politic rezultati din degradarea "suportului economic".

  De fapt as zice ca singurul scenariu - careia i-as da totusi doar asa ... pe la maxim 5% grad de probabilitate - ar fi cel al unei hiperinflatii ( asa ... ceva gen Zimbabwe, Germania din perioada Weimar sau Ungaria 1946-1948 ) devastatoare care sa bintuie mai mult de 6-9 luni sau sa zicem un an oarecum simultan in majoritatea economiilor & regiunilor globului.

  De ce i-as da doar asa mici sanse ? Nu neaparat la sansele de aparitie a fenomenului inflationist simultan - din pacate dupa cum bine spune Dan, actuala "economie a bail-out"-urilor generalizate mareste sansele - cit la gradul de amplitudine a sa si mai ales la capacitatea cel putin unor economii ( si a factorilor de decizie ) de a contracara relativ repede printr-un set de masuri efectele.

  RăspundețiȘtergere
 23. doar cu o mica probabilitate factori strict economici pot duce la o prabusire cvasi-generala

  Pai cine zice ca la capitolul politica stam pe roze ? Sau la cel resurse ? Sau la capitolul mediu si demografie ? Dar la cel de sustenabilitate a consumului ?

  Ca doar banii n-o sa ne tina de foame si de cald, oricat de multi am imprima... :)

  RăspundețiȘtergere
 24. Daca tot se leaga lucrurile pentru unii, si pricep DE CE au aparut primele 2 razboaie mondiale, ce anume au servit (ale cui conturi au avut de castigat), si vad re-editarea scenariilor de atunci, nu pricep optimismul lui Flavian.

  Poate el crede ca lumea e o chestie iluzorie, unde poti anula raul asa cum anulezi comentariile ce contravin euforiei personale si gata, scapi de probleme.

  Zona politica a stirilor (noi ne multmim cu stiri) nu va da niciun semn de nedumerire? Cand cei ce conduc lumea vorbesc pe fatza de NWO, va vine sa ignorati aceasta "noua" ipoteza de lucru?

  (Numesc "politic" imaginea de scena a puterilor financiare ce conduc si dicteaza destinele omenirii)

  Cine-a dat de inteles ca ar permite reintoarcerea la vremea utilizarii resurselor (alimentare, energetice) locale spre binele celor din zona?

  "Carfuru" lucreaza ptr. binele romanilor de rand? Si-o face cinstit, pe termen lung? De cand?

  Solutia sistemului mult asteptat de unii optimisti ni se tot spune: nu "va fi", ci ESTE unica, globala. Nu locala, nu zonala.
  Telul tuturor tatucilor cu doctrina venita din Apus.
  Si va fi primita cu bucurie de aproape toti, fiindca va mangaia optimismul mandru al prea-multora.

  RăspundețiȘtergere
 25. @flavian,
  merci pt. raspunsul la obiect.
  sunt de acord cu ideile tale; l-am studiat si pe nassim :); link-urile catre blogul tau, pot fi un subiect f. generos de discutie. poate am sa o fac la un moment dat, la tine pe blog, pentru ca necesita un alt tip de abordare (cu care, cred eu, sunt un pic mai familiarizat decat cu cel de aici).
  insa acum caut ceva un pic mai, hai sa-i spun, cuantificabil. dan a imprimat in acest blog, acest tip de prezentare, cu o structura f. riguroasa: avem datele astea de intrare, avem un flow clar delimitat, obtinem datele astea de iesire. asta am incercat sa obtin cu acele intrebari.
  multumesc tuturor pt. raspunsuri,
  gelu

  RăspundețiȘtergere
 26. Anonim - vezi aici: Alternative monetare - corelatii si NWO

  gelu - acelasi lucru il astept si eu de la Dan de multa vreme. Dar incep sa cred ca nu vom obtine asa ceva de la el... :)

  RăspundețiȘtergere
 27. Buna dimineata.


  Am vrut sa pun ieri ceva aici insa mi-am zis ca mai bine las discutia in pace, n-am vrut s-o poluez inutil.


  Insa azi, dupa ce subiectul vad ca deja "a fost discutat", as vrea sa insist pe aliniatul de mai jos:

  "Ceea ce este însă de-a dreptul şocant este disfuncţionalitatea cronică a economiei. Practic, s-a ajuns într-un moment în care logica a părăsit piaţa."


  Dan, logica nu a parasit piata chiar deloc. Ar insemna ca timpul sa se opreasca in loc, chestia care stii si tu ce inseamna .. :)

  Sa incerc o explicatie. Sa zicem ca pornim de la un punct, ajungem in 2 dimensiuni, desenam un triunghi si apoi facem proiectia acelui triunghi pe un plan.

  Figura rezultata va fi tot un triunghi, ceva mai mare, congruent cu cel caruia ii aplicam acel "punct de vedere".

  Well, toate teoriile de acum se bazeaza pe acest tip de abordare euclidian, toate proiectiile si estimarile sunt facute pe acest model relativ static, "ce poate creste la infinit". De aproape 2 3 ani insa ceva nu merge, regulile lui Pitagora parca nu mai au acelasi sens.

  DE CE? Pai uite de ce, pentru ca "triunghiul" ce era desenat pe vremuri in nisip acum a ajuns sa creasca la dimensiuni impresionante. Proiectia lui nu mai este doar "pe un plan", "in spatiu", acum a atins limitele "spatiului". A crescut pana la cer.. :)

  Astazi triunghiul este deja la marginea "universului cunoscut", acum el este proiectat "pe cer". Pe o sfera, iar noi, cei care l-am desenat, suntem in interiorul ei.


  Aici se schimba multe. Daca intr-un plan suma unghiurilor este 180, uite ca in momentul cand se ating limitele sistemului actual (resurse limitate, populatie, hrana etc - intinse la maxim), in momentul acesta realitatea incepe "sa se curbeze".

  "Triunghiul" poate avea 3 unghiuri de 90 de grade (o latura pe ecuator si 2 paralele ce se intalnesc la polul nord / 3x90=270).


  Logica, "gandirea in plan" de care zici, NU se mai aplica la fel. Incep sa apara alte explicatii. (martie - oct)

  RăspundețiȘtergere
 28. Contextul tridimensional este dat de noile teorii ce au inlocuit jocul in 2 de inainte (John Nash cred ca ar fi avut mai multe de zis aici), bailout-urile sunt platite de americani insa pentru a sustine corporatiile straine si NU economia lor, FMI-ul, Austria, Elvetia samd sunt exact opusul a ce erau altadata (de unde si usurinta cu care au renuntat la principii), vechii dusmani sunt de fapt cei mai buni prieteni.

  Lumea a intrat in rezonanta insa undele nu se mai perpetueaza la infinit, acum suntem toti in interior, in aceeasi SFERA (aici fiind "fundamental flaw-ul lui Greenspan cat si descoperirile tipe de care ziceam ieri - Maryam Mirzakhani). Pana nu vom reusi sa trecem de aceste limitari nu se poate schimba absolut nimic.

  ..

  "WE ARE ONE!!! este mesajul acum, si incepand de 2 3 ani (concertul U2) mentalitatea este de "a ajuta" lumea a treia, de a "salva planeta". Cred ca stiti si voi ce inseamna acest lucru, VIOL MAXIM, PENTRU PROFIT. Well, "sutul in fund" se aplica si "dincolo", in lumea celor care credeau ca pensia este "for granted", doar pentru faptul ca traiesc intr-o tara cu apa calda.

  Ghinion, iesirea "lor" din criza este mutarea afacerilor (mici spre medii) de urgenta in "emerging markets", in Rusia, Georgia, Ucraina, Africa, sau oriunde ar fi trebuit sa plece de la inceput (adica din 90).

  In acelasi timp, Solutia presupune DECAPITAREA liderilor locali, fostilor comunisti de exemplu, fostilor "baroni" ce ne tineau in "feudalism". Pentru ei (in ro), am doar o singura idee: "Bine ati venit in secolul XXI - ati avut 20 de ani, a fost de ajuns". RESET > CHANGE!!!

  In 1930 s-a observat o tendinta asemanatoare insa TERRA nu era pregatita pentru o astfel de trecere. Nu exista suficient capital, viteza de comunicare, limbajul, valorile sau corporatiile inca nu erau suficient de MARI pentru acel moment.

  Solutia aleasa atunci seamana cu ce se intampla acum - Keynesianism feroce, un colac de salvare si o plasa de siguranta (de fapt doar un simplu airbag) ce ar trebui sa amortizeze socul cat mai mult.

  Dar cu toate aceste "bailout-uri" sau incercari disperate de "protectionism", fiti siguri ca mai devreme sau mai tarziu tot "ne vom lovi", ca va trebui sa "iesim din pestera" si lua viata in piept. E singura sansa, de fapt. E unica solutie posibila in cazul unui sistem (sfera de care ziceam la inceput) "ce creste la infinit insa intr-o lume cu resurse limitate".

  Altfel, exact cum zicea Eistein, "al patrulea razboi mondial va fi cu pietre si bete de lemn".


  Spre deosebire de 1930, acum procesul este IREVERSIBIL.

  :)

  RăspundețiȘtergere
 29. http://www.youtube.com/watch?v=zE-rD8vcY4U

  O piesa pentru fundalul sonor, in caz ce cititi mesajul de mai sus inca o data. :D

  RăspundețiȘtergere