luni, 2 noiembrie 2009

Povestiri din lumea hartiei

După minimul înregistrat în cursul lunii trecute, dolarul pare a-şi reveni miraculos. Ne-am fi aşteptat ca după depăşirea unor praguri psihologice să asistăm la un veritabil asalt asupra verzişorilor, însă realitatea acţionează parcă în sens contrar normalităţii. Am putea avea impresia că trăim într-o lume ireală. Pe măsură ce devalorizăm mai mult avem parte de reveniri spectaculoase, pe măsură ce muncim mai puţin avem parte de mai mulţi bani s.a.m.d. Trăim oare într-un univers ilogic? Evident că nu. Lumea este cea pe care o ştim, iar aici câştigă de fiecare dată maeştrii, adică cei care au o cunoaştere deplină a legilor şi regulilor(pe care tot ei le fac).

Fenomenul aprecierii dolarului nu este atât de inexplicabil pe cât pare la prima vedere. De fapt, am putea spune că avem de-a face cu o consecinţă logică a unei politici duplicitare practicată de aşa-numiţii asediatori ai americanilor. Mai ţineţi minte declaraţiile belicoase ale oficialilor BRIC referitoare la nesustenabilitatea monedei americane? Toate acele jocuri de imagine orchestrare de Rusia şi China se întorc acum împotriva iniţiatorilor. Numai că, aşa cum veţi vedea în continuare, "teatrul de operaţiuni" este unul fals, iar contextul cât se poate de iluzoriu.

Totul a început în perioada imediat premergătoare publicării PIB-ului aferent trimestrului trei. "Estimările" analiştilor, având probabil suportul în şoaptele oficiale, dădeau ca sigură o creştere cuprinsă între 3% şi 3.2%. Cei care făceau prognoze se învârteau în jurul acestor valori, iar ziarele şi agenţiile de presă preluau frenetic aceste cifre. Publicarea unei valori "better than expected" a condus la o adevărată isterie în masă. O asemenea creştere economică, din punct de vedere teoretic, ar semnaliza revenirea miraculoasă a SUA şi restabilirea vechiului pattern. Confruntaţi cu o perspectivă pozitivă, oficialii marilor exportatori s-au speriat de o posibilă pierdere a startului în lupta cu concurenţii. O monedă tare în raport cu dolarul înseamnă produse mai scumpe pe piaţa americană, adică acolo unde toată lumea visează să vândă. Cum o asemenea perspectivă este greu de acceptat, statele afectate au început să pună umărul la aprecierea dolarului. Este de-a dreptul hilar să-i vezi pe cei care în urmă cu câteva luni proroceau moartea imperiului american cum pun umărul la salvarea căruţei numite dolar.

Cum cumpărările masive de pe piaţă sunt destul de greu de gestionat, soluţia cred că va veni tot de la americani care, cel mai probabil în perioada imediat următoare, vor propune câteva noi mega swap-uri. Şi, cu această ocazie, dolarul va cunoaşte o evoluţie logică: de la monedă de schimb la drog economic. Ce va urma mi-e greu să intuiesc. Probabil când se vor trezi din amorţeala noului drog, "cavalerii dreptăţii" îşi vor da seama că sunt prinşi într-o veritabilă cursă de şoareci deoarece au devenit mândrii deţinători ai unei cantităţi şi mai mare de hârtie decât aveau iniţial. Din câte se ştie, extazul produs de droguri este urmat de perioade lungi de anxietate şi depresie. Asta, evident, până la următoarea doză.

18 comentarii:

  1. Logica e simpla: cad bursele, creste dolarul, scade RON-ul. Pana la un punct, cand panica va fi suficient de mare si lumea va incepe sa scape de dolari.

    Pe termen scurt e asadar posibila o usoara apreciere la dolar, dar nu m-as grabi sa investesc in ei. Ci din contra: m-as folosi de o ultima ocazie de a-i folosi pentru a cumpara ceva util cat mai au valoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ajungem la banuiala mea initiala, de cind a inceput criza: cind americanii au vazut ca incep sa piarda din pozitia dominanta, au provocat un mare spectacol de teatru, regizat in cele mai mici amanunte. Sigur ca trebuie sa faca si ei sacrificii ca totul sa devina credibil. Insa inca nu am vazut nimic din China. Am feelingul ca acolo va fi nasol de tot, dupa ce chinezii care au invatat sa manince si carne dupa decenii de orez se vor trezi iar cu bolul de orez, si poate doar pe jumatate. Probabil vom asista la un colaps din interior.
    Daca nu era nici o criza, in 20 de ani China depasea in mod natural America. In conditiile actuale, mai poate cineva sa spuna care va fi deznodamantul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar putea fi vorba si de modul in care se modifica aversiunea la risc. In ultimele luni cel putin miscarea de apreciere a dolarului a survenit numai in momente de declin al pietelor de actiuni. Am putea specula ca jucatorii pe termen scurt ies din actiuni sau alte active riscante si se indreapta (temporar) catre obligatiuni. Si cum cea mai mare piata de titluri cu venit fix din lume este in SUA, probabil cumpara dolari pentru ca imediat ulterior sa cumpere titluri de stat americane. De indata ce situatia se linisteste si indicii bursieri incep sa se inverzeasca, lumea vinde titluri de stat, si se duc sa investeasca diversificat in pietele de capital de pe mapamond. Adica vand o parte din dolarii rezultati la lichidarea titlurilor de stat si cumpara euro si alte monede pentru a investi in actiuni denominate in acestea

    RăspundețiȘtergere
  4. Flavian, tu ca sa investesti ar trebui ca mai intai, sa ai si ce sa investesti, ca sa fim cinstiti.

    Sau macar sa fi investit vrodata in ceva, indiferent in ce.

    Acu zi si tu, asta e atac la persoana sau purul adevar?

    Te rog sa recunosti ca pentru tine "nu banii conteaza" insa pe de alta parte vad ca esti extrem de "sfatuitor" cu ai altora.

    Not so much fun, to say the least.. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Deh ... parca cineva a vrut cu adevarat caderea comunismului la vremea sa ... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta cu flavian ii tare :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Radule, ma simt cam prost azi si n-am chef de glume de prost gust...

    RăspundețiȘtergere
  8. radu mamii, dar ia zi-ne tu noua cam ce servicii de investitii financiare faci tu la botosani m&a, piete internationale, derivative cat incape nu-i asa? botosani rulz inainte sa vbesti de altii, da-ne niste referinte despre tine prietene

    RăspundețiȘtergere
  9. De 16 ani in Bucuresti, Cotroceni, Unirii si acum ma mut in nord ca sunt mai putini bizoni.

    In acelasi sunt si prin BT, BV, IS, CT, GL.

    Mai vrei? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. case si terenuri avem cu totii noi romanii - btw, daca tot ai inceput zi-ne si ce datorii ai pe la banci ca sigur ne intereseaza pe toti - dar mai bine povesteste-ne despre serviciile alea de investitii financiare pe care le faci la botosani si galati. Nu de alta, dar lovesti intr-un om care isi exprima niste puncte de vedere proprii, fara sa ne spui cam ce puncte de vedere si pregatire ai tu - cum ar cere regulile unei polemici civilizate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am o singura "casa", in BT, unde m-am nascut. Nu am credite, nu fac "serviciile financiare" clasice, pe care le stie lumea.

    Am terminat finante banci (asta fiind motivul pentru care am venit acum 16 ani in bucuresti), insa "doctoratul" l-am sustinut intr-o cercetare multidisciplinara, in sociologie in acelasi timp. :P

    Camataria si prostitutia ca solutii de iesire din criza . (apropo de liberalism si rezerve fractionare de 100%).

    Flavian stie prea bine la ce ma refer, "ne cunoastem" de multa vreme, insa nu va recunoaste niciodata vro greseala, oricat ar fi de evident.

    RăspundețiȘtergere
  12. ok mate , am inteles eu gresit atunci. Nu am nimic personal cu tine, doar imi plac contrele pe idei, nu atacurile la persoana.

    bafta si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. >Camataria si prostitutia ca solutii de iesire din criza . (apropo de liberalism si rezerve fractionare de 100%).

    Delirum tremens 110% chit ca asa ... mai cu pretentii de staif ... :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Ah, am uitat. Anul asta mi-am propus sa fac un milion de euro "din nimic" (aer, apa etc :P), in plina criza.

    Fara speculatii, fara ca cineva sa aiba de "pierdut".


    Viata e greu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca Flavian Haiducul trebuie sa se ascunda ....

    RăspundețiȘtergere
  16. Baieti, tinem chef, ati vazut evolutia la aur ? :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Dap, tocmai a iesit prin acoperis iar Peter Schiff e in culmile extazului si indeamna pe toata lumea sa cumpere mai ales ca acum cateva luni fara sa stie publicul larg India tocmai a cumparat 200 tone aur din cele 400 anuntate de FMI ca fiind la vanzare asta in conditiile in care dolarul se apreciaza!?!?!?!

    RăspundețiȘtergere
  18. Intrebarea de 1000 de puncte este daca decuplarea va avea loc inaintea deflatiei.

    Pentru ca in caz contrar, o depreciere a aurului in momentul in care bursele vor intra in vrie, va face pe cei mai putin avizati sa compare saltul de acum cu situatia petrolului de anul trecut.

    Moment in care acesti asa-zisi "analisti" vor debusola si mai tare pe cei care inca mai cred ca ne jucam dupa regulile vechi.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)