miercuri, 1 septembrie 2010

Aproape de explozie


Când anul trecut prezentam potenţialul extraordinar al Turciei eram sigur că este un teritoriu unde se pot face bani frumoşi. În timp ce unii în sfârşit au înţeles(cu întârzierea specifică şi, aş spune, proverbială), alţii încă mai au dubii şi încearcă prosteşte să mă contrazică. Evident, până la urmă profiturile se măsoară în bani, iar flecărelile în vorbe care, de cele mai multe ori nu fac nici măcar doi bani.

De câtva timp urmăresc deosebit de interesat evoluţiile din celălalt colţ al lumii. Cum China devine tot mai comună, iar dilemele comunismului capitalizat sau al capitalismului comunist(luaţi-o cum vreţi) îşi trăiesc prezisele probleme, o altă ţară e pe cale să se producă o explozie a profiturilor celor care vor investi acolo. Dacă vă voi spune că e vorba de o ţară care creşte de mai bine de 5 ani cu peste 7%, probabil veţi crede că am ajuns acolo la spartul târgului. De asemenea, avem de-a face cu o democraţie şi, mai mult, cu un jucător cunoscut tuturor. Probabil tocmai această mediatizare a sa a făcut ca, paradoxal, această economie să fie aparent obtenebrată.

Vorbim de o ţară al cărei PIB este de 3.5 trilioane de dolari, care are cei mai mulţi milionari din lume şi, în acelaşi timp, probabil, cei mai mulţi săraci ai lumii. Într-adevăr, e vorba de India, ţara paradoxurilor mistice care, în scurt timp, cred că va produce o răsturnare puternică de situaţie în ceea ce priveşte  economia. Cunoscută în special ca paradis al externalizărilor(de la revizii de avioane şi nave până la creare de soft sau, mai nou, corectare de teme ale studenţilor), India se afirmă pe zi ce trece ca ţară a cifrelor mari.

Populaţia de 1.15 mld. situează India deocamdată pe locul doi în lume, imediat după marele vecin China. Ceea ce este interesant în comparaţia dintre cele două ţări este structura populaţiei. În timp ce India are un procent al populaţiei de 30% cu vârsta până în 14 ani, China are, în acest segment de vârstă, doar 19% din populaţie. În ceea ce priveşte segmentul de peste 65 de ani, din nou India stă mai bine: 5.2% faţă de 8.1% în China. Efectele politicii de control al natalităţii din China se văd din ce în ce mai clar, printr-o îmbătrânire accelerată a populaţiei. În India acest control nu există, iar rata de creştere a populaţiei este de peste două ori mai mare decât în China(1.4% faţă de 0.6%). Evident, aceste cifre sugerează existenţa unei pieţe imense, dar nu trebuie să uităm că puterea de cumpărare este una destul de redusă deoarece aproximativ 25% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei(aşa cum am mai spus, polarizarea extremă este una din feţele neplăcute ale ţării).

Dincolo însă de cifrele seci, marele avantaj al Indiei este dat de dinamica sa. Iar această dinamică transformă elementele negative în avantaje. În ceea ce priveşte piaţa muncii avem de-a face cu salarii mici şi angajaţi relativ bine calificaţi. Mai mult, legislaţia muncii este destul de laxă, ceea ce se constituie într-un avantaj de necontestat. Ca şi structură, serviciile au ponderea cea mai mare în PIB(54.8%), urmate de industrie(28.2%) şi agricultură(17%). Din punct de vedere al forţei de muncă, situaţia se inversează, majoritatea covârşitoare a indienilor lucrând în agricultură(52%).

Un alt avantaj net al Indiei(comparativ cu China) este dat de deschiderea ţării. Chiar dacă avem de-a face cu o cultură total diferită de cea occidentală, colonizarea de către englezi a dat indienilor o flexilibilitate şi adaptabilitate incredibile. Vei rămâne surprins să constaţi cum un individ cu turban pe cap are o viziune clar globală sau cum, într-un decor împopoţănat tradiţional îşi desfăşoară activitatea o firmă în care angajaţii sunt îmbrăcaţi de parcă ar fi aterizat de câteva ore în India. Desigur, este o ţară a contrastelor, iar acesta nu este un clişeu. Este departe de ceea ce considerăm noi normal. Poţi sta la un hotel super luxos şi, la numai câţiva paşi de acesta poţi avea surpriza să constaţi cum se întinde un ghetou ale cărui mirosuri grele, în mod sigur, îţi pot pune ficatul la grele încercări. 

Din punct de vedere economic însă lucrurile par mult mai clare, iar investitorii de calibru deja încep să-şi facă simţită prezenţa. Spre exemplu, în urmă cu două săptămâni George Soros a achiziţionat suspect de discret aproximativ 4% din acţiunile Bombay Stock Exchange(mişcarea nu a fost confirmată decât indirect). Şi, cu toate că pentru unii pare o achiziţie exotică menită a diversifica deţinerile Quantum, trebuie să specific faptul că acţionariatul celei mai vechi burse din Asia este mult mai internaţionalizat decât ne-am fi aşteptat. Spre exemplu, 2.6% din acţiuni sunt deţinute de fondul canadian Urbana Corporation, 4% sunt deţinute de George Kaiser în timp ce Deutche Boerse şi Singaporte Stock Exchange deţin câte 5% fiecare. Misterul acestor achiziţii stă într-un proces amplu de deschidere iniţiat de guvernul Indian. Astfel accesul străinilor pe pieţele financiare indiene va fi mult simplificat. Iar acesta este numai primul pas deoarece executivul indian are în desfăşurare un program amplu de deschidere şi de atragere a investitorilor străini.

Desigur, putem găsi nenumărate exemple similare cu cele de mai sus. Cum în India efectele crizei actuale nu se fac simţite, iar perspectivele sunt numai de creştere, este de aşteptat să vedem într-un timp relativ scurt o explozie a Indiei. Practic este singura ţară pentru care insuccesele marelui vecin de la nord se pot transforma în succese proprii.

22 de comentarii:

  1. India e o tara extrem de dezorganizata, e haotica. E stratificata social in moduri in care noi le citim doar in cartile de istorie. Si are o democratie aiuristica in care cam orice e dificil de realizat. Parca au un CPUN vesnic, cu multi Mircea Dinescu la tribuna (aici dau doar un exemplu, Mircea Dinescu e doar persoana care imi vine in minte cand ma gandesc la CPUN)! Personal crd ca India are putine avantaje in fata Chinei in momentul de fata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am invatat din istoria crizelor, si fenomenul s-a repetat si in actuala criza, ca in privinta STATISTICILOR este necesar a preciza SURSA deoarece metodologia utilizata conduce la nevoi de corectie cu ocazia COMPARATIILOR. Asadar armonizarea lor este o problema ce depaseste tema articolului.
    Dece fac aceasta precizare? Fiindca daca veti citi documentele de prezentare a CHINEI cu ocazia EXPO 2010 SHANGHAI (din perioada 01-mai la 31-oct-2010) veti gasi date DIFERITE fata de cele semnalate de dumneavoastra. De aici si COMPARATIA incepe sa aiba de suferit. Retineti ca India, dupa cum singur apreciati, este tara CONTRASTELOR excesive si "O EXPLOZIE" ar insemna simetric sau nu o crestere si a acestor zone de contraste care ar conduce la DEZECHILIBRE chiar in zona Asia-Pacific. Nu uitati ca la Cairo in Egipt in 1995 cu ocazia intrunirii sefilor de stat pentru stabilirea unor masuri privind exploziile demografice (India avea atunci undeva la 600 milioane) s-a dat exemplul Indiei care va avea o explozie demografica in 3-5 ani ce va conduce la depasirea populatiei Chinei si se accentuau elementele neomaltusiene de CORECTIE inclusiv prin selectii de compatibilitate genetica pentru a elimina aparitia copiilor cu boli degenerative etc.etc. Cum PAPA s-a opus vehement unei interventii in privinta nasterilor s-a permis Indiei sa nu ia masurile de restrictionare a nasterilor si dupa 3 ani ajunsese la peste 800 de milioane. Selectia naturala a facut ca explozia sa fie incetinita desi s-a depasit miliardul.
    In concluzie COMPARATIA dintre India si China este un pic FORTATA ziaristic si o comparatie corecta ar trebui intai sa ajusteze indicatorii statistici si de calitate a vietii si apoi sa se traga unele concluzii.

    RăspundețiȘtergere
  4. "În ceea ce priveşte segmentul de peste 65 de ani, din nou India stă mai bine: 5.2% faţă de 8.1% în China. Efectele politicii de control al natalităţii din China se văd din ce în ce mai clar, printr-o îmbătrânire accelerată a populaţiei. În India acest control nu există, iar rata de creştere a populaţiei este de peste două ori mai mare decât în China(1.4% faţă de 0.6%)."

    Daca ratele actuale de crestere a populatiei se mentin, India va depasi China ca populatie in maximum 15 ani. Daca se ia in calcul si structura pe varste, acest lucru se va petrece in mai putin de 10 ani. La momentul respectiv ambele tari vor avea ~1.45B locuitori.

    Aceasta este o problema in sine, pentru ca ambele tari intampina deja mari probleme de sustenabilitate a exploatarii resurselor, in special a apei si a terenului arabil. Mari suprafete aride din ambele tari au fost transformate in terenuri agricole prin folosirea irigatiilor, iar apa necesara a fost obtinuta din subteran, prin exploatarea unor acvifere. Acestea sunt insa resurse limitate, care au o perioada de regenerare de sute sau chiar mii de ani. Acesta este doar un exemplu - ar mai fi multe altele.

    Principiul e ca niciodata nu va putea exista, in contextul unei planete cu resurse limitate, crestere sustinuta, cu rate exponentiale. E vorba nu numai despre cresterea populatiei, ci si de cresterea economica, bazata si ea in mod fundamental pe consumul de resurse - in mare parte limitate si neregenerabile, de catre un numar (in general) crescand de consumatori.

    Pentru ambele state populatia se apropie de limitele naturale ale resurselor, independente de progresul tehnologic. China a ales sa ranforseze aceste limite in urma cu 30 de ani, in timp ce India a adoptat o politica mai lejera. Ramane de vazut cine a luat decizia corecta.

    Pe termen lung China are urmatoarele avantaje:
    - suprafata de aproape 3 ori mai mare fata de India: 9.65 vs. 3.28 M Km2;
    - resurse naturale mult mai bogate: carbune, petrol, si mai ales metale rare (indispensabile in fabricarea componentelor electronice);
    - infrastructura mult mai dezvoltata, aflata in plina expansiune;
    - productivitate a muncii de 4 ori mai ridicata: PIB/capita $3700 vs. $900;
    - stabilitate interna obtinuta cu pretul represiunii dure (Tibet, Turkestan), dar si externa, in timp ce India are mari probleme atat interne (Sikh, Naxali, Islamul radical - in special in Kashmir) precum si externe (Pakistan, potential China);
    - putere militara superioara, chiar daca (pana acum) orientata aproape exclusiv defensiv.

    Avantajele Indiei sunt de ordin institutional:
    - model de guvernare democratic;
    - mediu economic liber, fara planificare centralizata si cu restrictii reduse.

    Ramane de vazut cine va fi mai puternic pe termen lung, dar mizez tot pe China. Rivalitatile sunt insa inevitabile.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Vorbim de o ţară al cărei PIB este de 3.5 trilioane de dolari, care are cei mai mulţi milionari din lume şi, în acelaşi timp, probabil, cei mai mulţi săraci ai lumii.

    PIB-ul Indiei este in realitate ~$1.3T, comparabil al Rusiei (1.25T) si al Canadei (1.33T), tari cu o populatie mult mai scazuta. Doar prin echivalarea puterii de cumparare (PPP), PIB-ul Iniei este ~$3.6T, dar aceasta statistica nu este foarte relevanta spre a compara nivelul (si perspectivele) de dezvoltare ale tarilor intr-o lume globalizata. Cred ca articolul ar fi trebuit sa mentioneze acest lucru. Ca si comparatie suplimentara, PPP/capita in India este ~$3100, in timp ce in China este ~6600. Cu alte cuvinte Chinezii, in medie, traiesc "de doua ori mai bine" decat indienii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru mine, Google valoreaza cel putin 15 TRILIOANE.

    Frumusetea e in ochii privitorului, nu-i asa?

    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat sa mentionez un aspect oarecum de nuanta, dar extrem de important, care poate influenta decisiv perspectivele de dezvoltare ale Indiei. Este vorba de structura societatii, care este in continuare puternic stratificata in functie de caste si chiar de clanuri. Intr-un astfel de context, democratia este in mod necesar limitata, pentru ca puterea va rezida (cu mici exceptii) in aceleasi cercuri.

    In comparatie, China are o structura sociala mult mai egalitara pentru ca aici castele nu au fost asa de bine delimitate niciodata. Aici practic orice individ are potentialul de a promova in structurile de putere pe line de partid. Nici Partidul Comunist Chinez nu este un monolit ideologic, izolat complet de populatie. In interiorul sau exista mai multe curente si grupuri care lupta pentru putere. In plus, nu este un partid de "mase", unde oricine poate deveni membru. Sunt primiti deobicei doar oamenii capabili, instruiti si cu initiativa. In mod paradoxal, foarte multi antreprenori sunt si membri de partid (si vice-versa). Saracul Mao probabil face tumbe in mormant :)

    In consecinta, principalul avantaj institutional al Indiei - democratia - are o relevanta mult mai scazuta.

    Si regulile pietei se pot schimba rapid. Confruntat cu situatia economica nefavorabila, BPEx Chinez ar putea sa faca noi concesii pietei libere. Introducerea unui grad de flexibilitate in legatura USD-RMB este doar primul pas.

    Traducand o celebra maxima autohtona:

    हो सकता है आप अच्छी तरह से रहते हैं!
    sau
    祝你生活得很好!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa mai repetam o data, poate pricep si baietii astia veseli care viseaza doar cresteri si explozii... :)

    Principiul e ca niciodata nu va putea exista, in contextul unei planete cu resurse limitate, crestere sustinuta, cu rate exponentiale. E vorba nu numai despre cresterea populatiei, ci si de cresterea economica, bazata si ea in mod fundamental pe consumul de resurse - in mare parte limitate si neregenerabile, de catre un numar (in general) crescand de consumatori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Prietene, din păcate India va eşua, dacă nu-şi schimbă(şi nu-şi schimbă!) structura socială bazată pe caste. Este cel mai mare handicap al ei. Şi dacă ne uităm la Coreea de Sud şi la celelalte ţări din zonă, care au plecat de la acelaşi nivel în anii 60, vedem că societatea coreeană, mult mai egalitară, şi investiţiile masive ale statului în educaţie şi în dezvoltarea teritoriului au făcut din ea un campion economic. Nu e cazul Indiei. Chiar dacă are zone de excelenţă, insule de creştere economică exuberantă, asta nu e suficient. E doar mediul de cultură pentru o explozie socială de proporţii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Alex Nicolin: Daca ai fi analizat China acum 20 de ani ai fi ajuns la exact aceleasi concluzii. Faptul ca in India nu exista infrastructura e un avantaj deoarece trebuie facuta. Asta inseamna perspective!
    In ceea ce priveste agricultura acolo e intr-adevar o problema, dar, de asemenea, o oportunitate enorma. Si aceasta pentru ca inca pamantul e exploatat traditional.
    La capitolul dinamica a populatiei cred ca nu trebuie sa ne uitam la cifrele brute. Eu unul cred ca suprapopularea va fi rezolvata natural, fara interventii artificiale; este chiar interesant de urmarit fenomenul.
    In rest ai dreptate in ceea ce priveste precizarile pe care am uitat sa le fac(ref. la PIB). De asemenea, sunt multe elemente pe care nu le-am amintit(spre exemplu sistemul bancar), dar nici insiruirea de cifre si stiri nu cred ca ar fi fost fasta pentru un blog. Eu unul am marcat momentul, iar cine e interesat cred ca are o baza de la care sa porneasca. Personal ma intereseaza oportunitatile care acolo sunt de-a dreptul imense. Cel putin asta e opinia mea :-))

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca India va reusi sau nu sunt doar estimari. Deocamdata citeva realitati:
    - in India viata unui om valoreaza cam zero barat, nu se folosesc masini de spalat, etc pentru ca exista "sclavi" care sa faca aceste munci.
    - un fenomen recent interesant, femeile nu mai sunt interesate de barbati din IT.
    Ambele sunt pot parea minore dar reprezinta factori cheie pentru succesul economic sau reducerea cresterii.
    La o conferinta de la Viena in domeniul out-sourcing de anul trecut toti au vorbit de provocari, probleme culturale, cresterea duratei proiectelor realizate in India. Nimeni nu a putut dovedi cu cifre ca este mai ieftin per total sa produci software in India (Exista experiente pozitive, dar nu am vazut inca un studiu de durata care sa demonstreze acest lucru).

    RăspundețiȘtergere
  12. Constantin Gheorghe, Alex Nicolin: Castele sunt, asa cum bine ati remarcat, probabil cea mai mare problema a Indiei. Intr-adevar, aici e o situatie grava. Experienta a aratat ca transformarea fortata a castelor(Japonia, Coreea etc.) are efecte surprinzatoare si, in acelasi timp, negative pe termen lung. Sa nu uitam ca atat criza din Coreea, cat mai ales problemele Japoniei isi au originile in transformarea artificiala a castelor.
    Referitor la acest subiect tind sa fiu optimist(intr-un mod pur subiectiv) deoarece cred ca se poate gasi un raspuns natural pentru aceasta problema. Cred ca in cazul in care tara se va deschide, "exceptiile de sistem" vor fi din ce in ce mai dese, iar, in final, castele vor ajunge un fel de curiozitate istorica interesanta. Ceva in genul nobilimii europene(conti, baroni, printi s.a.m.d.).
    N-am argumente pentru aceste afirmatii, dar e foarte interesant subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar acestea sunt aspecte ale aceleiasi probleme - paradigma dezvoltarii continue in contextul resurselor limitate. Pe masura ce umanitatea ajunge din ce in ce mai aproape de aceste limite, dezvoltarea devine din ce in ce mai dificila. S-ar putea ca in urmatoarele decenii sa avem de-a face nu cu o dezvoltare rapida a tarilor emergente, care sa le permita castigarea unui statut de mare putere, ci mai degraba cu o "crestere ciuntita" de lipsa resurselor naturale. Energia nu este singura problema, deci aparitia unor noi surse (fuziune) nu va ameliora semnificativ situatia. Cea mai grava problema este tot cea a resurselor de hrana (pierderea fertilitatii terenurilor, epuizare stocurilor piscicole) urmata de cea a poluarii si a epuizarii unor categorii de materii prime. Toate aceste probleme apar in primul rand ca urmare a suprapopularii, si in al doilea rand al supraconsumului, a risipei de resurse.

    Secolul XXI va fi probabil una dintre cele mai dificile perioade din istoria umanitatii, cand "jocul de-a dezvoltarea" va deveni din ce in ce mai mult unul cu suma nula. Intrebarea e cat de mult de va "incinge" acesta...

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cum ar fi un razboi rece intre India comunista si China capitalista :)

    http://worldfocus.org/blog/2009/07/09/naxalite-rebellion-menaces-the-heart-of-india/6237/

    RăspundețiȘtergere
  16. Ambele (China - India) au resurse si probleme diferite. Este posibil sa mearga in paralel mult si bine, lumea a fost construita pe exploaterea omului de catre om, pe cine sa mai exploateze occidentalii daca dispare India si China? ( Nu este basca, intreb foarte serios )

    RăspundețiȘtergere
  17. Baieti, TOTUL este exponential pe lumea asta, nu va luati dupa Flavian care a citit si el niste Axiome prin diverse locuri insa nu le-a inteles aproape deloc.

    :p

    RăspundețiȘtergere
  18. @John Galt

    Exponential, dar cu caderi abrupte din cand in cand, in punctele esentiale ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. iar functia exponentiala permite calculul epuiuzarii unei rezerve limitate cunoscute, sau altfel spus timpul de dublare al consumului. Exemplu: pentru o populatie de 100 mil, o crestere de 7% pe an inseamna o dublare a populatiei in doar 14 ani !!! calculul timpului de injumatatire e si mai interesant.
    In alta ordine de idei se pare ca India e prima tara care procedeaza la identificarea si numerizarea sistematica a intregii populatiei prin citirea (cu un scaner laser) a irisului.
    http://www.safran-group.com/site-safran/presse-et-medias/communiques-de-presse/2010/article/mahindra-satyam-and-morpho-10555

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)