vineri, 4 februarie 2011

Sa impozitam prostia


Nici n-am reuşit bine să-mi trag sufletul după ce m-am reîntors acasă că am fost realmente lovit de ştirea referitoare la noua aberaţie legislativă pusă pe tapet de actuala putere în colaborare cu FMI. Este vorba de impozitarea averilor care nu pot fi justificate, o iniţiativă pe cât de prostească pe atât de inutilă.

Să începem cu începutul. Confruntaţi cu propria incompetenţă şi prostie, guvernanţii caută cu disperare noi surse de bani. Evident, cum n-au decât idei puţine şi fixe, atunci când nu taie mai bagă un impozit. Şi toate acestea într-un haos generat de un arbitrar greu de înţeles. În mod cu totul explicabil, partenerul guvernului în această acţiune este nimeni altul decât FMI, probabil singura instituţie de pe planetă cu IQ compatibil cu al conducătorilor noştri.

Personal nu cred că prin intermediul noii legi se va strânge vreun sfanţ la Buget. Va fi însă un instrument politic ideal. Aşa cum acum toate organele puterii urlă pe surse despre dedesupturile vreunei arestări preventive sau despre vreo anchetă a A.N.I., probabil la fel vom vedea cum băiatul ăla cu faţă de smardoi de la ANAF va anunţa cum îl anchetează el la avere pe X sau pe Y. Un joc stupid care, până la urmă, nu va face altceva decât să pape inutil o groază de bani.

Ocolirea legii este de-a dreptul banală: eşti expus în faţa autorităţilor atâta timp cât averea o deţii "pe persoană fizică"(vorba lu' Vanghelie). În momentul în care maşinile, casele, terenurile şi celelalte elemente ale bogăţiei afişate sunt în patrimoniul unei firme, smardoiul de la ANAF şi-a pierdut brusc puterile. Evident, există numeroase alte metode de a scăpa de portăreii statului. Una din ele consta in externalizarea averii. Practic nu-ţi mai rămân aici decât imobiliarele, restul putând fi lesne trecut în altă jurisdicţie. Şi, credeţi-mă că aceasta este cea mai bună metodă de protejare nu numai împotriva acestei legi, dar şi împotriva agresivităţii prostiei autohtone.

La doi ani de la instaurarea guvernării Băsescu-Nutzi-Boc nu putem face altceva decât să constatăm cu amărăciune cum prostia ne costă din ce în ce mai mult. Probabil că singura soluţie pentru ieşirea din actuala situaţie ar fi introducerea unui impozit pe prostie. Nu ştiu cum ar putea fi aplicat, dar cu siguranţă dacă ar putea fi funcţional i-ar sărăci pe majoritatea dintre cei care acum sunt la putere.

22 de comentarii:

  1. Stai linistit ca vine acusi alianta stanga-dreapta cu motanu la centru la putere si se regleaza toate. Doar nu vor fi ei de acord sa vina sa ii numere cineva ouale lui Nastase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da de contrabandisti, hackerville Valcea si manelisti ce parere ai?

    Sa faci contrabanda pe firma e ceva mai greu, iar daca manelistii se apuca sa taie chitante la nunti vor deveni rapid platitori de TVA (parca de la peste 25.000 euro cifra de afaceri).
    Ca altfel daca aduci bani ca aport de capital pe firma (ca sa iti iei masina pe firma) tot tre sa le dovedesti provenienta sau sa platesti acest nou impozit de 16%, nu?

    Si chiar de ar fi in totalitate cum zici tu, macar niste bani tre sa ii albesti sa platesti un contabil sa faca toate chestiile astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Incredibil de tampita este si ideea de a impozita diferenta afisata de avere cu doar 16%. Adica eu, infractorul, am de ales intre a-mi declara respectiva diferenta si a plati un impozit sigur de 16% pe ea sau a nu o declara si a avea foarte mari sanse sa nu platesc nimic. Iar daca sunt prins, platesc 16%, nimic penalizator. Pai tampit sa fiu sa o declar, intre 16% platiti sigur si posibilitatea de a plati 16% doar in cazul in care sunt prins, normal ca voi alege sa imi joc sansa de a nu fi prins. Deci efectul legii va fi ZERO. Inteleg cand pui din astea macar sa fii caine, sa zici ca ce se declara se impoziteaza cu 16%, ce se prinde nedeclarat se impoziteaza cu 80% si dosar penal sau orice altceva mai grav de 16%, nu 16% ca si la declarare.
    Este o lege data strict pe criteriu po(puli(i))stic, "uite domnule ce gem aia cu Q7 acu", dar lasa portita de salvare pentru ca in cazul nefericit in care este agatat cineva important sa nu producem niciun fel de pagube.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, iesim imediat din criza si cresc inapoi bursele. Acusica, stai sa vezi.

    Si apropo de solutii, tot nu mi-ai zis: ai apucat sa vezi Z3MF ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Flavian: ZG nu face altceva decat sa prezinte teorii ieftine ale conspiratiei care, eventual, puteau fi interesante acum 25-30 de ani, cand informatiile circulau mai greu si carti precum cele ale lui Erich von Daniken faceau cariera. Daca tu-ti imaginezi ca marile secrete ale lumii sunt dezvaluite pe bloguri ale unor indivizi de multe ori devianti e strict treaba ta. Dar agitatia asta cu ZG de pe blogul meu ma deranjeaza. Am inteles s-o spui odata, dar de mai multe ori deja ma supara...

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si, daca dupa impozitare "averea" nu este confiscata atunci aceasta operatiune va deveni cea mai rentabila operatiune de spalare de bani (0,84lei obtinuti pentru fiecare 1leu "negru" impozitat) iar daca "averea" este confiscata atunci e ca si cum persoana fiscala a fost gasita vinovata de o infractiune anterior unui proces juridic pe parcurs normal (si atunci se duce drak....lui prezumtia de nevinovatie)
    Un week-end reusit la toata lumea

    RăspundețiȘtergere
  13. Bine ai revenit Dane cu comentarii politice. Le duceam lipsa. Chiar mi se pare ca locul lor sunt aici, la tine, unde am citit si lucruri interesante. Te asteptam cu urmatorul articol, eventual legat de Udrea. Poate pui si poza. vezi ca e una cand era la plaja la Mamaia. E destul de faina si aduce ceva trafic, garantat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dane, eu te intrebasem daca ai vazut materialul. Inca nu am primit raspuns. Presupun ca nu, pentru ca altfel n-ai fi reactionat asa.

    Au fost multe persoane sceptice care au vazut partea a treia din Zeitgeist si au ramas placut surprinse. Sau macar si-au schimbat opinia apropo de autorul in cauza.

    Incearca. Nu doare. Prea tare. Alfel vorbim degeaba... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim(ultimul): Asta nu e comentariu politic. Pur si simplu m-am plictisit sa mai asist la atata prostie.

    Flavian: Intr-adevar nu l-am vazut. Nici pe asta, iar pe cele doua din trecut doar fragmentar deoarece m-au enervat in principal elementele de logica schioapa folosite intentionat. Ca sa-ti fac pe plac, o sa incerc sa ma uit la episodul de-acum. Dar daca si asta e la fel de pueril, crede-ma ca o sa-ti tai bilet la intrarea pe blogul meu. :-))

    RăspundețiȘtergere
  17. Update: 96 comentarii in spam pana acum!

    RăspundețiȘtergere
  18. ... şoc... deci hotnews e pepinieră de lătrăi portocalii... şoc... :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca ei cunosc faptul ca legea respectiva se poate ocoli foarte usor, pentru ca s-a creat precedent. In alte state a fost oprita, caci nu a functionat, nu a adus bani ci dimpotriva.
    Altceva urmaresc ei, dupa parerea mea. Legea le va da voie sa intre in casa ta, in viata ta, sa faca un pic de deranj. Pt. cei incomozi. Si asta conteaza mai mult ca orice pt. ei.

    RăspundețiȘtergere
  20. mai bine impozitam smecheria nu prostia. o fi o lege populista dar ideea de baza este corecta sunt bani negri multi in Romania, legea ar fi incorecta insa daca s-ar ajuge sa se aplice doar pentru oamenii obisnuiti.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Anonim: zi mersi ca exista banii aia negri; ei sunt singurii care mai fac sa miste ceva in tara asta, altfel eram de mult in faliment de facto. Daca n-ai inteles asta, n-ai inteles economie mai mult decit se preda la televizor.
    @AC: am rabdare sa astept dezamagirea ta cind vor venii rosii pe care-i pupi pe gingii la fiecare comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  22. @anonim

    ... n-am asteptari... udrea e la baza... o liberala, iar pdl a mai fost in internationala socialista. In afara acestor evidente, ar mai fi numarul urias de ciobani din Romania care pot schimba cel mult... culturile... lucerna... faneata... gris...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)