luni, 16 mai 2011

Cum sa violezi o recesiune


De la anunţul triumfal al piticului cum că România a ieşit din recesiune am tot aşteptat de la aşa-zişii economişti cu ştaif ai ţării să exprime un punct de vedere articulat. Şi, dacă în vitejia lor n-au curaj să contrazică o asemenea autoritate în materie, m-aş fi aşteptat ca cel puţin să fie exprimate îndoieli între paranteze. Evident că nimeni n-a exprimat nimic, iar aceasta cred că este dovada cea mai relevantă a faptului că ţara, pe zi ce trece, se transformă într-o aglomerare de proşti ale căror mişcări sunt date numai de instinctele primare.

Un om cu minime cunoştinţe le-ar fi replicat croitoraşilor de la putere două argumente cât se poate de evidente. Primul şi cel mai evident ar fi acela că ieşirea din recesiune nu se face în momentul în care ai două trimestre consecutive de creştere. Aceasta este un indicator simplificat pentru cei care au cunoştinţe economice limitate. Indicatorul amintit a fost menţionat prima dată în 1975 într-un articol din New York Times în care statisticianul Julius Shiskin propunea, pe lângă acesta, o groază de alţi indicatori meniţi a identifica perioadele de recesiune. În ţările serioase, identificarea perioadelor de recesiune revine unor organisme care, numai în urma unei analize macroeconomice riguroase se pronunţă în legătură cu acest subiect. Al doilea argument care ar fi trebuit scos în evidenţă este acela că raportarea la trimestrul anterior este o aberaţie în macroeconomie. În momentul în care vrei să studiezi datele statistice te raportezi la perioada corespondentă a anului anterior pentru a nu permite apariţia unor erori în analiză(erori induse de sezonalitate). Din acest punct de vedere, T1 a fost primul trimestru de creştere economică, iar dacă boc vrea să prezinte triumfal ieşirea din recesiune ar fi trebui să mai aştepte vreo trei luni.

Desigur, aceste elemente minore ar fi trebuit să fie cunoscute de unii care au pretenţia că ţin în mână frâiele ţării. Credeţi că are cineva habar de asta? Eu unul cred că nu, dar, de asemenea, cred că ne merităm pe deplin soarta. Trăim într-o ţară în care aproximativul este literă de lege, iar prostia un element aspiraţional. 

9 comentarii:

  1. Da' de ce s-o violezi, când se lasă singură luată?

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent articol! Tara te vrea prost, si partea trista e ca majoritatea chiar sunt prosti.

    RăspundețiȘtergere
  3. In orice stiinta sunt ignorate variatiile mai mici decat marja de eroare; exceptiile recente sunt "economia" si "climatologia". Insa acestea, sau forma in care sunt practicate preponderent astazi, si-au pierdut caracterul de stiinta, devenind unelte politice, necesare pentru justificarea actiunilor statului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna-ziua!
    Sunt stundet anul II la Master(ASE, Piete de Capital) si maine trebuie sa prezint ceea ce am facut pana acum la dizertatie.

    Problema este ca nu prea am facut... Are cineva materiale despre modul in care este influentata piata ipotecara de catre politica monetara? Sau orice ar avea legatura cu asa ceva?
    Pe format electronic, fireste :)
    Adresa mea de mail este octa_fdr@yahoo.com

    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  5. TomCat:

    De ce i-ai cenzurat comentariul lui AdmusC?? A aparut apoi a disparut...

    Nu era nimic injurios in ce spunea - si din feedback ca cel pe care ti-l daduse el vei scrie mai bine, nu din laude.

    RăspundețiȘtergere
  6. TomCat: Ai dreptate, nu era de sters, dar a picat victima colaterala. Pe scurt, am eliminat continutul unor comentarii publicitare care scapasera de filtrul spam(probabil din cauza problemelor blogger) si l-am bifat din greseala. Asa ca s-a dus... Daca AdmuS vrea sa-l republice(eu nu mai pot) nu am absolut nimic impotriva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Victimele colaterale au soarta victimelor planificate si cum spune proverbul: mortul de la groapa nu se mai intoarce. Neschimbindu-se nimic, sacrificiul a fost zadarnic! Amin.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu cred ca sunt chiar asa de prosti politicienii, cum sugerezi..
    Pur si simplu vor sa induca populatiei ideea ca s-a iesit din recesiune, ca sa isi legitimizeze si viitoarele actiuni 'reformatoare' plus sa intre din timp populatiei in cap ca cresterile economice se datoreaza actiunilor intreprinse de actuala putere

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)