vineri, 20 mai 2011

Si FMI cui ramane?


Telenovela DSK se apropie de sfârşit. Odată cu eliberarea lui nea Sulică Neastâmpăratul se intră într-o nouă fază care, cel mai probabil, se va finaliza cu achitarea condiţionată a fraierului. Înainte de a trece la partea importantă a articolului voi aminti în treacăt câteva lucruri care-mi ridică mari semne de întrebare. În primul rând Sofitel(hotelul unde s-au consumat evenimentele) aparţine reţelei Accor, o reţea 100% franţuzească. În al doilea rând, eu unul nu am reuşit să văd vreodată la faţă o cameristă de-a Sofitelului. Este o regulă a tuturor marilor hoteluri care se respectă cu stricteţe la Sofitel. De altfel, se respectă la hoteluri mai slab cotate ale reţelei Accor, gen Novotel, Mercure şi chiar Ibis. În aceste condiţii, personal nu văd cum o cameristă poate intra în camera cuiva, mai ales atunci când respectivul se află la duş. Nu vreau să mă transform într-un apărător al libidinosului personaj, dar sunt convins că sunt multe lucruri în neregulă în această întâmplare, motiv pentru care cred că răspunsul la ambele întrebări esenţiale(dacă a fost viol şi dacă a fost înscenare) este da. Sau, altfel spus, probabil că cei care-i ştiau comportamentul au intuit că nu e nevoie decât să-i plaseze întâmplător o păsărică nevinovată, convinşi fiind că de restul detaliilor se va ocupa deviantul personaj. Mă opresc aici cu violul deoarece riscăm să intrăm inutil în zona tabloidă.

Revenind la chestiunile serioase, tind să cred că devenise necesar ca DSK să fie înlăturat de la şefia FMI. Faptul că a fost eliberat după ce şi-a dat demisia îmi confirmă pe deplin acest lucru. Sunt numeroase scandaluri care stau să izbucnească la FMI, mare parte din ele legate de strategia de finanţare a Greciei, mai precis de eşecul care se preconizează acolo. De altfel, un bun prieten destul de apropiat de situaţie îmi spunea că de cel puţin două luni se caută un înlocuitor pentru DSK. Dacă iniţial se considera că trebuie aşteptat ca acesta să se retragă singur pentru a candida la preşedinţia Franţei, amploarea evenimentelor a făcut necesară debarcarea rapidă a lui Strauss-Kahn. Desigur, FMI trebuie condus de cineva, iar bârfele sunt în floare. Unii o dau ca sigură pe Christine Lagarde, alţii scormonesc prin BRIC-uri sau dau ca sigură alegerea unui turc pe motivul că ar fi o punte între Europa şi Asia. Bineînțeles că toate aceste speculaţii sunt gloanţe livrate aprozaristelor pentru a putea avea subiecte de bârfă. Zonele de influenţă rămân neschimbate, asta e una din regulile de bază ale actualei lumi. Numai când se va dori demolarea se va putea pune în discuţie redesenarea amintitelor zone.

Evenimentele recente ne dau cheia celor viitoare. Nu mai devreme de 30 aprilie, Axel Weber renunţa cu un an mai devreme la postul de preşedinte al Deutsche Bundesbank. Asta după ce în februarie anunţase apăsat că nu este interesat de şefia BCE. Aşa cum v-am spus cu mult timp înainte, acolo lucrurile erau deja trasate în favoarea lui Draghi. Rămânerea sa în cursă n-ar fi făcut decât să o pună pe Merkel într-o situaţie penibilă. Oricum nu acesta era scopul său. În plus, de la bun început se ştia că va candida pe post de iepure. Unii ar fi tentaţi să spună că omul nu-şi dorea decât o retragere la catedră. La cei 54 de ani ai săi ar fi fost mult prea devreme. În plus, imediat după terminarea episodului Bundesbank, Weber a refuzat şefia Deutsche Bank pereferând să se retragă strategic la University of Chicago. De ce? Păi e simplu. Între Christine Lagarde şi emergenţi, pentru şefia FMI va fi preferat Axel Weber. Nemţii au nevoie de un factor de presiune pentru rezolvarea crizelor europene, francezii sunt mulţumiţi că deviantul Sarko a reuşit să-şi înlăture principalul contracandidat, iar emergenţilor li se va închide gura cu posturi în eşalonul secund. Adică acolo unde este bine să fii, dar nu prea ai nicio pârghie decizională. 

DSK este deja o filă terminată a istoriei. După ce a cunoscut salonul confortabil al puşcăriei, probabil că va mulţumi din sufletul buzunarului destinului şi avocaţilor atunci când se va finaliza procesul în coadă de peşte, probabil din cauza  neconcludenţei probelor şi a înţelegerii tacite între părţi. Asta evident după ce fumul răspândit de ştirile cu ştrulubaticul său organ se vor fi pierdut în negura altor întâmplări tabloide, iar neamţul îi va încolona eficient pe greci. Asta e lumea!

Un comentariu:

  1. ... iar teoriilor "conspirationiste" legate de FMI li se adauga una destul de "incredibila".

    ... practic dupa ce a demisionat, lui DSK i-a revenit zambetul pe... buza.

    ... si cat de "romaneste" l-au plimbat cu politaii dupa el... sau Romania a fost doar o oaza de "teste"?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)