sâmbătă, 14 mai 2011

Norul negru


Începând cu data de 10 mai am început să am greutăţi în a accesa contul meu de la blogger. De asemenea, am constatat mici disfuncţionalităţi care nu m-au împiedicat să public. Problemele constate le-am pus-o pe seama unor erori minore a căror rezolvare rareori a durat mai mult de câteva ore. Pe 11 mai am încercat să public un articol, dar n-a mai funcţionat şandramaua. Atunci am înţeles că lucrurile sunt mult mai grave, iar restricţionarea accesului la Blogger nu a fost altceva decât confirmarea bănuielilor mele.

Pentru cei care lucrează cu Blogger probabil nu mai e nicio noutate. Cu siguranţă au avut parte de frustrantul mesaj care anunţa că Blogger lucrează în regim read only şi că, desigur, Google lucrează să rezolve problema. Care problemă mai nimeni nu ştie în ce-a constat, chiar dacă într-un post oficial ni se dau câteva detalii vagi.

Cu toate că poate părea un lucru banal, evenimentul menţionat are multe tâlcuri. Cel mai important e faptul că, oricât de senin ar fi prezentată teoria norului nu trebuie să uităm riscurile asociate acestui model. Într-adevăr, pentru unul ca mine este extrem de simplu să-şi facă un blog în câteva minute fără a mai avea stress-ul legat de setări/actualizări ale sistemului de operare sau ale router-ului, instalare de baze de date, setări ale serverului web, backup-uri s.a.m.d. Însă această uşurinţă are un preţ: toate datele mele sunt în mâna altuia care pretinde că se poate ocupa de ele mult mai bine decât o fac eu. Poate că are dreptate. Niciodată eu singur nu voi avea performanţa unei echipe de ingineri a Google. Însă, parcă mă simt mai confortabil atunci când eu controlez tot procesul de la A la Z.

Când e vorba de o chestiune simplă, precum acest blog, riscul de pierdere a datelor chiar nu contează. Nu pierd decât nişte gânduri evidenţiate electronic. Când vine însă vorba de business cred însă că dependenţa de cloud este extrem de riscantă. A-ţi plasa toate datele într-un asemenea mediu comportă riscuri imense pe care managerii din prezent le ignoră(cei din SUA aproape că nu mai au habar de existenţa acestui risc). Este o chestiune atât de simplă şi de evidentă care este ignorată cu seninătate! Preţul acestui factor de risc ignorat se poate dovedi extrem de mare atunci când este conştientizat(evident prea târziu). Criza actuală este un exemplu de nebunie generată de ignorarea riscurilor. Cele viitoare, cu siguranţă, vor avea cauze similare.

10 comentarii:

  1. Independenta nu e atat de scumpa si complicata:
    1) domeniu tau (.ro 60$ pe "viata", com/net ~ 10$ pe an);
    2) gazduire la un provider, sub 10$ pe luna pentru un site ca al tau;
    3) instalat WordPress (aproape totul automat) iar actualizarile (2-3 pe an)sunt floare la ureche.

    Daca ai nevoie de ajutor, da un mesaj, te ajut cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adamclisi: Multumesc pt. ajutor. Stiu reteta. :-)
    Blogul de fata nu cred ca-l voi muta vreodata de pe Blogger. Restul proiectelor le am la loc sigur. :-))

    RăspundețiȘtergere
  3. Din când în când, poate o dată pe săptămână, e bună o "descărcare" a blogului. Tocmai din acest motiv eu o fac, pentru că sunt păţit pe altă platformă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Radem noi de conspirationisti dar usor usor ajunge sa se intample cum spun ei ... mai tot ce inseamna informatie si manipularea ei e intr-un nor care vedem si noi ce corporatii are in spate.

    Si cand vrei sa stingi lumina e mai usor sa tragi heblul pentru toti odata decat sa te chinui pe bucati sa omori internetul :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Intradevar a avut pana Google in zilele alea, dar la mine s-a lasat cu urmari. Nu sint un mare priceput, dar tocmai ce reusisem sa fac unele modificari de design tocmai cu doua zile inaintea perioadei nefaste. Cind s-a terminat pana, blogul revenise la starea initiala si tot ce am muncit a fost degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt cel putin doua aspecte difertite aici:
    - continutul datelor respective: se rezolva prin backup
    - disponibiliatea datelor respective: se pare ca mai sunt probleme si cu blogger.

    RăspundețiȘtergere
  7. A-ţi plasa toate datele într-un asemenea mediu comportă riscuri imense pe care managerii din prezent le ignoră(cei din SUA aproape că nu mai au habar de existenţa acestui risc)..

    Interesant.
    Intrucat banuiesc ca nu ai contacte cu toti managerii relevanti din SUA/World, n-ar strica sa publici despre studiul(iile) care spun ce sustii mai sus.

    Lasand gluma la o parte, cred ca Microsoft si Google, jucatorii principali din cloud-ul pe bani incipient de azi ar avea niste replici pe aceasta tema.

    Oricum, analogia criza financiara de azi/criza cloudului de maine e interesanta, cel putin cu titlu de curiozitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. E asa: nu-ti mai instala player pentru ca il avem noi on line. Ce vrei sa vezi...? Aaa, pai un film. Il avem noi on-line. Nu-ti mai instala editor de text, il avem noi on line. Ce vrei sa scrii? Pai vreau sa-mi public gandurile. A, pai avem noi blogger. Nu-ti mai instala player de muzica si, mai ales, nu o mai copia pentru ca sigur o avem noi on line pentru 9.99$/month.
    Si daca pica netul?:D

    RăspundețiȘtergere
  9. Pana la urma contul de blogger este moca. Calul de dar nu se cauta la dinti :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cata vreme este gratuit, nu ai un contract prin care sa se asigure un uptime de 9x,y%.
    In zona de cloud se pot asigura servicii de foarte buna calitate, insa la un cost, desigur. Nu poti cere servicii de calitate maxima la cost 0 :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)