Vă sperie perspectivele economice ale Spaniei și Italiei? Probabil că da și, ca mulți alții, ați fi tentați să evadați în safe haven-uri. Ce-ați face dacă ați avea bani investiți în aceste țări? Răspunsul pe care l-ar da pe nerăsuflate peste 80% ar fi că și-ar scoate banii de-acolo cu orice preț. Acesta este modul instinctiv de reacție, specific investitorilor începători; este modalitatea cea mai simplă de a pierde bani.
Aflați sub presiunea știrilor, de multe ori suntem tentați să sintetizăm radical informațiile și să asimilăm o imagine distorsionată a realității. O țară aflată sub presiune economică nu este lipsită de oportunități ci dimpotrivă. Aș putea spune că tocmai criza este cea care ar trebui să-i impulsioneze să investească pe investitorii isteți. De altfel, acest lucru a fost spus de alții cu mult înaintea subsemnatului.
Și, pentru a susține că lucrurile stau precum am afirmat, vă voi aduce în atenție trei companii care nu par a ține cont de provocările țărilor din care provin și în care-și desfășoară cea mai mare parte a activității. Iberdrola, Endesa și Enel sfidează norii negri de deasupra țărilor de proveniență și-și văd liniștite de creșterea business-ului. Chiar dacă, sub imperiul emoțiilor și a isteriei colective, cotațiile acestor companii au căzut până la jumătatea lunii iulie, reluarea creșterii s-a facut simțită rapid, răsplătindu-i pe cei care și-au ținut cumpătul și nu au luat decizii pripite. Și, pentru cei care nu tratează superficial investițiile, ar fi fost destule date care să le sugereze că scăderea prețurilor acestor acțiuni este una nejustificată. În primul rând, așa cum am mai spus, companiile de utilități reprezintă un refugiu extrem de bun pe timp de criză. Chiar dacă sunt afectate de evoluțiile economiei, acest tip de companii beneficiază de venituri constante. Indiferent de evoluția economiei, omul are nevoie de apă sau de energie electrică(desigur, excludem scenariile radicale care ne-ar întoarce în istorie). Un alt element care ar fi trebuit să atragă atenția că avem de-a face cu o reacție mai degrabă pripită a fost evoluția CDS-urilor asociate. Volumul lor a fost redus, iar costurile, cu mici excepții, și-au urmat trendul descendent. În aceste condiții este cât se poate de clar că, dacă mai nimeni nu este interesat să se asigure pentru riscul de default, scăderile titlurilor nu au nicio justificare.
Ca o concluzie, aș spune că, indiferent de condiții trebuie să ne păstrăm calmul. Mai mult, cred că ar trebui căutate acum oportunitățile pe piețele aflate în suferință. Cred că ar trebui să excludem din analize scenariul Sfârșitului Lumii și să profităm de ieșirile isterice de pe aceste piețe. Cu siguranță sunt mult mai multe oportunități decât acolo unde fuge toată gloata.
hmmm... in ultima perioada ai devenit un optimist, schimbare cu 180 grade...
RăspundețiȘtergereeu nu vad o schimbare in tabloul general si nu inteleg de unde vine optimismul.
daca trendurile pietelor te-au convins sa intri long (optimismul) pe maximele ultimilor doi ani si jumatate inseamna ca e semn de short...
"desigur, excludem scenariile radicale care ne-ar întoarce în istorie"
RăspundețiȘtergereVezi Dan, exact aici e locul unde ne deosebim noi. Eu pornesc TOCMAI de la scenariile radicale "care ne intorc in istorie", tu le ignori.
Energia, curentul electric si apa curata de care zici nu sunt un drept natural al omului, nu te nasti cu ele in brate si nici nu exista vro garantie ca vor exista peste 50 de ani. Asta e un fapt pe care multi il vor invata pe pielea lor, cat de curand.
Criza este noul "normal", daca te adaptezi la el atunci poti avea viitor. Daca nu, atunci asta e.
@John Galt,
RăspundețiȘtergereApa curata nu este "un drept natural al omului"? Dar cine ma rog fabrica apa? Onor "Bechtel" (un exemplu, ca tot a fost un caz discutat pe aici), corporatia-care-aduce-ploaia? De ce trebuie eu sa platesc taxe lui Bechtel pe apa de ploaie, sau pe apa din fantana sapata de mine pe pamantul meu, sau pe cea din izvorul de deasupra satului (asta pt. ca ma trag dintr-un sat de munte)?
ego: Cea mai mare greseala pe care o fac cei care-mi citesc blogul e sa-mi evalueze gradul de pesimism/optimism si, pe baza acestuia, sa traga concluzia ca sunt short sau long. Ca sa clarific problema iti voi spune ca nu sunt niciodata short sau long, ci un mix. Opiniile pe care mi le exprim aici sunt uneori total diferite de modul in care investesc. Aceasta din cauza ca aici imi place sa fac analize care acopera perioade mai lungi de timp, in timp ce majoritatea titlurilor din portofoliul pe care-l gestionez sunt investitii pe termen scurt.
RăspundețiȘtergereSi, ca sa-ti mai aduc un argument, iti recomand sa-ti amintesti ca, spre exemplu, in perioada in care eram acuzat de pesimism recomandam intrarea long pe Fiat. Cred ca n-a fost rau pt. cei care m-au ascultat.
In ceea ce priveste situatia de acum, nu prea cred ca sunt mari motive de optimism, dar anul viitor cred ca o sa avem parte de un nou episod exuberant pentru ca in 2013-2014 sa avem faza finala si cea mai radicala a crizei actuale. E cam hazardat ceea ce spun, dar asa sunt tentat sa vad lucrurile acum(astept sa se mai limpezeasca situatia si, cand o sa am mai multe certitudini, voi scrie cevape tema asta).
John Galt: In cazul in care iei ca ipoteza dezastrul total nu mai conteaza ce faci, asa ca recomandarea mea nu e gresita. Oricum, te-ai gandit ce se va intampla daca dezastrul pe care-l astepti nu se va produce?Va ramane in urma doar dezamagirea ta ca nu ti-ai trait viata din cauza fricii de un dezastru...
Vezi ca in SUA, de vreo 50 de ani, o comunitate traieste intr-o izolare aproape totala pregatindu-se de momentul in care tara va fi atacata de ... 500 de elicoptere negre. De-atunci oamenii aia-si fac provizii, iar atacul nu mai vine...
Gelu: Se pare ca apa n-a fost a lu' Bechtel, dar, cine stie, poate dau lovitura cu aeru'...
E bine sa fii prudent, dar tocmai prudenta excesiva, spiritul de turma si comportamentul investitorilor pot arunca economia si pietele in recesiune.
RăspundețiȘtergerePana la urma, informatiile disponibile nu sunt suficiente pentru a vorbi de un nou dezastru economic. Se vorbeste de necesitatea unui nou sistem financiar, dar n-a vorbit nimeni de un model concret.
Cazul Cochabamba este destul de discutat pe net, iar Bechtel apare mereu legat de acest caz.
RăspundețiȘtergereIn fapt, Bechtel este un nume f. des intalnit pe tot globul, acolo unde e vorba de "investitii in infrastructura si utilitati". In general guvernele "investesc", Bechtel incaseaza, iar realizarea infrastructurii si a utilitatilor se amana pentru o data ulterioara. Bechtel e in zona asta un fel de GS in lumea financiara.
Oricum nu Bechtel era subiectul, ci ideea scoasa din putzul gandirii de John Galt, cum ca apa nu e un drept natural al omului.
Aerul curat e drept natural? Nu cumva vrei si o casa cu vedere la mare? Sau poate crezi ca tu te-ai nascut undeva la munte chiar e normal "sa respiri aer curat"?
RăspundețiȘtergereWell, povestea cu dreptul la "aer curat" seamana foarte mult cu fericirea. Ai dreptul sa o cauti si cam atat. Spre deosebire de PROPRIETATE (pe care trebuie sa ti-o aperi si de care drept nu poti sa scapi nici daca vrei), cu fericirea nu te nasti in brate ci trebuie sa te lupti cu tot ce e in jur pana o gasesti.
Pe logica ta urmeaza sa aud ca vrei si drept la munca, educatie gratuita samd. N-ar fi mult.
..
Dan: faptul ca acum in RO se cauta extrem de intens hidrocentrale mici ar trebui sa-ti spuna ca unii au luat in calcul varianta colapsului total. Adica blackout-uri de cateva ori pe zi. Singurul motiv e ca in caz de dezastru, intregul sistem national e repornit TOCMAI din aceste mici amenajari, pentru ca ele asigura alimentarea de avarie a centralelor mari, acestea din urma avand nevoie ori de baterii ori de generatoare in cele 20-30 de minute pana intra in sarcina.
Solutiile viabile ce rezista in timp apar numai dupa ce le testezi in ORICE scenariu, nu cand subestimezi masiv gaura neagra in care se pare ca ne indreptam. A fost amuzanta comparatia cu taberele leftistilor conspirationisti din US insa eu m-am referit la altceva, la niste principii vechi de mii de ani (gen Hannibal ante portas - tara arde si baba se piaptana samd), ce vad ca tie ti-au cam scapat.
Da, ok, lumea nu se va sfarsi. De acord. Insa fii sigur ca nu va fi meritul indivizilor ce se culca pe o ureche sperand ca o sa-i scoata altii din groapa, ca de fiecare data pana acum. Nu te baza ca va mai tine faza cu rostogolirea datoriilor si ulciorul la apa prea mult.
Am citit răspunsul pe care i l-ai dat lui ego, aici ai dreptate, ştirea este una, implicarea pe un trend e altceva.
RăspundețiȘtergereMai ai dreptate cu ceva: în domeniul meu n-am mai văzut oportunităţi aşa de bune decât prin anii '80! Acum e de făcut investiţii.
Da am mai vazut si auzit ideea precum , ca o criza e o oportunitate de a investi . Sincer pana aici nu mi se pare nimic spectaculos . Problema este daca investitiile vor fi sustinute si de politici coerente ca sa poata ajuta la o domolire a efectelor crizei......
RăspundețiȘtergereCriza tind sa cred si eu precum John Galt este si va deveni o obisnuinta si isi va pierde sensul in anii ce vor urma pentru cei ce vor reusi sa se adapteze la ea si nu sa incerce sa o estompeze ( asta e o iluzie ) . E o iluzie fiindca in locul crizei nu avem ce pune asa cum in locul acestui capitalism alambicat nu avem iar ce pune .......poate doar o anarhie in urma careia sa repetam ciclul.
>Sincer pana aici nu mi se pare nimic spectaculos .
RăspundețiȘtergereNici mie. In fond - pe termen scurt si chiar mediu - e clar ca poti scoate bani din disperarea altora ( adica tocmai in perioada de criza ;) ).
De vazut e ce se intimpla pe termen lung ...
@John Galt,
RăspundețiȘtergereLogica mea iti scapa pt. ca faci presupuneri malitioase.
Producerea bunurilor cum ar fi mancarea, hainele, o casa, o masina si serviciile cum ar fi educatia sau FURNIZAREA apei, au in spate munca unor oameni. Sunt rezultatele muncii unor oameni, iar acei oameni trebuie platiti pentru munca lor, intr-un fel sau altul.
Acum te rog spune-mi cine produce apa si aer curat. Daca poti sa nominalizezi o persoana/firma/asociatie/stat/etc. care au un aport mai mare de 0% in producerea apei curate si/sau a aerului curat, intr-adevar ele trebuie platite. Altfel, nu.