luni, 18 iulie 2011

Stress

Testul de stress a fost cea mai importantă știre de vineri. Prezentată seara, cu informațiile isteț dozate, a avut puterea de a mișca în sus piețele asiatice la acest început de săptămână. Probabil același va fi rezultatul și pe piețele europene și americane. Din acest punct de vedere, putem spune că Autoritatea Bancară Europeană și-a atins scopul de a reduce presiunea pe zona euro. Valul de optimism indus are însă o valabilitate destul de redusă, asta dacă e să ne luăm după cum au depus lucrurile în trecut.

Dincolo de aceste prime elemente, cred că ar trebui să observăm cum, până la urmă, negocierea politică a fost cea care și-a impus voința în acțiunea de testare a stabilității băncilor europene. Și aceasta în ciuda tonului belicos adoptat de reprezentanții Autorității pe la începutul anului. Privind retrospectiv, singurele modificări operate față de testul de anul trecut au fost unificarea parametrilor testului și ignorarea provizioanelor de risc constituite(mai precis, neincluderea lor în capitalul de nivel 1). În ceea ce privește însă scenariul de risc, acesta pare a fi fost ponderat astfel încât majoritatea covârșitoare a băncilor europene să ia nota de trecere.

Ajunși în acest punct ar trebui să înțelegem că valoarea de 5% pentru ponderea capitalului de nivel 1 este o valoare strict arbitrară(mă rog, există justificare prin prisma BIS / Basel, dar dacă vrei cu adevărat stabilitate şi nu mers pe sârmă trebuie să lucrezi cu valori mult mai mari). Personal consider că o valoare mult mai OK ar fi fost 8, însă, la un asemenea nivel numai 12 bănci ar fi trecut testul. Dacă ne uităm însă la acestea, observăm că, în principal, reprezintă grupuri bancare puternice și relativ bine capitalizate. 

Per total, putem spune că testul este ceva mai credibil decât cel de anul trecut, însă este departe de ceea ce ar trebui să fie cu adevărat un test de stress. Băncile care l-au picat cred că au probleme destul de mari, dar nu trebuie uitate nici cele care l-au trecut la mustață. Riscurile sunt încă mari pe piața europeană și, din păcate, nu pot fi trecute decât cu implicarea directă a politicului. Oricum, oficialii europeni ar trebui să fie conștienți că efectele publicării rezultatelor acestui test nu vor ține mai mult decât săptămâna în curs, în timp ce problemele din interiorul Uniunii nu se vor rezolva de la sine. E nevoie de mai multă responsabilitate pe continent, însă, din păcate, nu prea mai există politicieni responsabili.

Un comentariu:

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)