Devalorizarea leului din ultima perioadă a i-a îngrijorat pe unii în timp ce alții au zâmbit înțelepți. Cei din prima categorie se tem de începutul unei noi crize pe piața locală, în timp ce ceilalți bănuiesc un joc deja repetitiv la BNR, anume acela de a lăsa cursul liber pentru a permite guvernului să încaseze anul viitor mai mult din accize. Care să fie adevărul?
Personal cred în ambele variante. E drept că Banca Națională a dat frâu cursului pentru a permite bravului nostru executiv să încaseze mai mulți bani de la populație anul viitor. La fel de adevărat este însă și faptul că ne aflăm într-o zonă de disconfort. Aparenta stabilitate a monedei a fost apărată cu bani grei, iar sacul de bani ai Băncii Centrale dă semne de epuizare. Desigur, pe hârtie lucrurile arată încă OK, dar perspectiva unor probleme dramatice în Grecia și instabilitatea regională nu lasă prea mult spațiu de manevră României. Colac peste pupăză, ieșirea precipitată a Nokia ne expune unei înrăutățiri a deficitului de cont curent, în timp ce prostia guvernamentală nu anunță deloc perspective optimiste. Situația este de-a dreptul disperată, iar țara este dependentă de finanțarea de la FMI. Cei care încă sunt mirați de larghețea cu care FMI aruncă cu bani în noi în ciuda faptului că ratăm cu grație țintele fixate ar trebui să înțeleagă că ceea ce se petrece acum are o denumire generică, anume Go-go Banking. Perioada de mărinimie se va sfârși imediat ce economia se va bloca iremediabil sub efectul măsurilor aberante de pseudo-echilibrare bugetară. Probabilitatea de prăbușire este destul de mare și, așa cum am mai spus-o în ultima perioadă, este foarte posibil ca în scurt să asistăm la un scenariu similar celui de la sfârșitul anului 2008.
Dacă BNR a făcut doar un joc de glezne din recenta devalorizare a leului vom afla imediat. În cazul unui asemenea scenariu, cursul ar trebui să-și revină treptat la nivelele dorite de BNR. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, cred că jocul va fi clar pentru toată lumea. Altfel, vom avea un semnal cât se poate de clar că lucrurile se înrăutățesc pentru noi. Probabil că marea întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cititori este aceea referitoare la direcția care e de urmat. Încotro să te îndrepți? Euro pare din ce în ce mai riscant din cauza politicii duplicitare și nehotărâte, dolarul este moneda unei țări aflate în cădere liberă și cu puține șanse de a vedea lumina de la capătul tunelului. Să fie metalele prețioase o investiție? Greu de crezut. În afară de faptul că deținerea metalelor prețioase de către micii investitori este mai degrabă păguboasă, evoluțiile recente au demonstrat că există și o altă direcție, anume în jos. Pe de altă parte, pentru marea majoritate a românilor achiziția de monede exotice este practic imposibilă; de asemenea nu trebuie uitat că lichiditatea acestora pe piața locală este practic zero. În aceste condiții, situația pare a fi fără ieșire. Ei bine, eu cred că mai sunt variante, chiar și pentru micii investitori.
În mod normal, ținând cont de situația în care ne aflăm, aș fi recomandat achiziția de euro. Numai că recentele evoluții ne ridică semne de întrebare privind riscurile asociate unei asemenea investiții. Există oare posibilitatea de a beneficia de o protecție ceva mai mare în condițiile unei lichidități decente? Ei bine, răspunsul este da, iar soluția va părea surprinzătoare pentru mulți. Înainte de a trece mai departe vreau să vă atenționez asupra faptului că ceea ce urmează nu este un sfat de investiție. Mai mult, așa cum fac de fiecare dată, vă recomand ca înainte de a lua o decizie să cântăriți singuri eriscurile asociate și, mai mult, să fiți conștienți că absolut nimic pe această lume nu este sigur. Orice mișcare pe care o faceți are anumite riscuri asociate, riscuri pe care trebuie să fiți pregătiți să vi le asumați.
Revenind la subiect, personal consider că pentru noi cea mai bună metodă de protecție la ora actuală este francul elvețian. Și spun aceasta din două motive. În primul rând, Elveţia este o democraţie, lucru foarte important în condiţiile de faţă. Mai mult, de-a lungul timpului a demonstrat că poate fi capabilă să păstreze o poziţie verticală, independentă şi, cel mai important, a fost stabilă. Celălalt element care m-a făcut să aleg această alternativă este cel care i-a îndepăratat pe cei mai mulţi de franc. La începutul lunii septembrie Banca Centrală a Elveției a produs un șoc atunci când a anunțat că este decisă să apere cu orice preț raportul de 1.2 Franci pe Euro. Mișcarea a fost menită a preveni supraaprecierea monedei care, întrucât luase avânt, amenința atât economia, cât și stabilitatea Elveției. Din momentul anunțului, pragul n-a mai fost atacat, iar francul și-a pierdut din atractivitate. Desigur, anunţul Băncii Centrale nu e de neglijat. Ce putem noi înţelege din asta? Că, cel puţin deocamdată, a cumpăra euro sau franci este aproximativ acelaşi lucru. Cu o mică diferenţă: dobânda care, în cazul euro este ceva mai bună. Întrebarea pe care o pun este următoarea: a lăsat cumva Banca Elveţiei să se înţeleagă că în cazul în care se va prăbuşi vreuna din monedele ancoră îşi va prăbuşi propria monedă? Desigur răspunsul este nu. Mai mult, sunt ferm convins că sunt pregătiţi să se izoleze cât mai bine de eventualele prăbuşiri economice. Iar angajamentul de legare de o anumită paritate este şi el cât se poate de temporar.
Privită din acest unghi, decizia Băncii Elveţiei pare o mană cerească pentru cei care n-au apucat să se aprovizioneze cu franci ieftini. Pe moment consider că investiţia în franci se poate dovedi una buna. Mai bine spus, francul elveţian ar trebui să se găsesacă în coşul valutar al celor care-şi propun menţinerea economiilor. Nu trebuie însă uitat că nu avem toate datele despre Elveţia. Evenimentele precum cele de la UBS ar trebui să se transforme în semne de întrebare şi în elemente care trebuie luate în consideraţie atunci când vorbim de riscurile asociate acestei mişcări. Totuşi, avantajul major este acela că avem de-a face cu o monedă lichidă care oricând poate fi vândută.
Daca UBS sau alta banca elvetiana ar da faliment, cetatenii straini (care nu sunt elvetieni) cu depozite vor fi despagubiti de fondurile de garantare??
RăspundețiȘtergereIonutB: Detinerea de franci elvetieni nu te obliga sa-i tii in Elvetia. Oriunde in lume, inclusiv in Romania, iti poti face un cont/depozit in aceasta moneda.
RăspundețiȘtergereAs avea si eu o intrebare cu privire la riscurile detinerii de moneda straina in bancile din Romania, in cazul unui faliment al bancii. Depozitele sunt garante pana la un nivel 100.000 euro/persoana/per banca.
RăspundețiȘtergereDaca un individ are la banca X in Romania euro (care se incadreaza in plafon), si banca da faliment, despagubirea in ce moneda se face (lei sau moneda ofociala) ? Si daca se va face in lei la ce curs se calculeaza (se calculeaza la data intrerii bancii in faliment, sau la o data ulterioara) ?
Citat de pe www.fgdb.ro:
RăspundețiȘtergere"Pentru calculul echivalentului în lei al plafonului de garantare şi, respectiv, al sumelor în valută care se iau în considerare la determinarea compensaţiilor, se folosesc cursurile de schimb comunicate de Banca Naţională a României la data când depozitele au devenit indisponibile."
Deci daca sunt roman si am bani in Elvetia, iar banca da faliment, nu e sigur ca voi fi despagubit de Fondul de Garantare din Elvetia. Pt ca nu sunt cetatean elevetian.
RăspundețiȘtergereElvetia e totusi un caz exceptional cred.
Sa presupunem ca in locul ei este Franta, Olanda sau orice alta tara europeana.
In cazul Islandei si a deponentilor englezi si olandezi care si-au pierdut banii s-au certat destul ce mult cine sa-i despagubeasca.
Pana la urma nu a platit Islanda pt ei ci tarile de origine.
Banca islandeza opera in Anglia totusi.
PS: Ideea cu francul e foarte buna! Specula a fost oprita, moneda insa e in continuare atractiva si e recomandata pt stabilitate.
RăspundețiȘtergereLeva bulgareasca? :):D
IonutB: N-o sa te despagubeasca niciodata statul roman pentru banii pe care i-ai avut tu intr-o institutie din afara tarii care a dat faliment. Nu e normal(ar fi si culmea!). Fondul de garantare te despagubeste pentru banii pe care ii pierzi in cazul falimentului unei institutii locale. Atentie insa! Aici nu intra sucursalele bancilor straine care se subordoneaza bancilor centrale din tara de origine.
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereSunt o cititoare fidela a blogului tau. As dori sa te intreb daca consideri dolarul canadian la fel de buna investitie pentru economii, precum francul elvetian, si daca nu, te rog sa imi spui de ce.
Mersi,
Oana
scuze cacofonia
RăspundețiȘtergere@oana , CAD-ul merge in tandem cu AUD-ul si sunt sustinute de preturile la materii prime asa ca daca vine recesiunea implicit cele doua o sa scada
RăspundețiȘtergereOana: CAD-ul e OK, dar nu prea are lichiditate la noi, cu toate ca avem multi romani in Canada. Din cate stiu eu(poate s-au mai schimbat lucrurile de cand n-am mai lucrat cu bancile autohtone), CAD si AUD poti schimba doar la BCR, iar aceasta la un curs destul de nefavorabil. Recomandarea mea pentru francul elvetian se baza si pe faptul ca exista o oarecare concurenta intre banci, ceea ce conduce la un curs mai bun.
RăspundețiȘtergereObservatia lui mihai mi se pare de bun simt si trebuie tinut cont de ea.
Pe termen lung am vazut 2 variante .Prima 35% euro,35% usd si restul lei.A doua 70% un cos format in parti egale din CAD,JPY,GBP, SI 30% lei (daca vremurile se mai linistesc chiar 50 %).Si ca sa spunem ce mai e prin averile demnitarilor am vazut la majoritatea euro ,iar la presedinte erau dolari si lei 50/50 ,de prin iulie si ceva euro cam 15%.Or stii ei ceva.Cu francul e o intrebare mare in cazul in care se prabuseste euro daca francul s-ar intari nu le omoara de tot exporturile ca practic de asta nu l-au lasat mai apreciat.E si o persoana in guvern care are yeni 100% si a avut pana acum dreptate.Poate ca banca Elvetiei va ceda pana la urma ca cea a Japoniei ,poate nu.
RăspundețiȘtergerePt cei interesati e o banca in sistem care face depozite in foarte multe valute .Nu-i dau numele ca nu fac reclama si nu vreau sa creez suspiciuni de promo.Doar daca am permisiunea autorului blogului.Acolo am depozite deci nu sunt angajat nici actionar la ei.M-am dus pt CAD si CHF.Alte banci au doar conturi curente pe alte valute deci poti face schimburi dar nu primesti dobanda.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereDan, eu am un credit ipotecar in franci facut cand francul era 2.26 si euro 3.7 adica aveau o paritate eurochf de 1.63. Nu m-am panicat sa refinantez cand a ajuns eurchf la 1.1 pentru ca creditul mai are 28 de ani si multe se pot intampla. Ce recomanzi pt creditaci cu credite in chf, sa schimb moneda in euro la 1.21 si sa marchez o pierdere de 30.000 euro?
RăspundețiȘtergereSi yenul ar trebui sa stea pe la 1.2 in rapor cu euro si cu toate eforturile bancii Japoniei nu sta :-)
RăspundețiȘtergereB: Greu de spus. In locul tau as trage sa acopar cat mai rapid creditul. Ai idee cat ai platit din el pana acum? Iti spun eu: mai nimic. Si asta cu toate ca s-a cam strans ceva timp de cand l-ai luat...
RăspundețiȘtergereDan, stiu acest lucru dar nu ma ajuta prea mult. In primii ani majoritatea banilor se duce la dobanda si nu la principal.
RăspundețiȘtergereO chestie interesanta pe care as putea sa o mentionez aici e ca banca din RO a cesionat creditul la o sucursala din Olanda astfel incat banca din Olanda atrage resursele financiare la riscul de tara al Olandei care e considerabil mai mic iar ei in loc sa ia dobanzi de la un olandez de genul libor chf+0.75% imi iau mie libor chf + 3.5% unde diferenta intra in buzunarul filialei romanesti ca profit pur. INTREBAREA este oare entitatea catre care s-a cesionat creditul a preluat ipoteca pe numele ei? Daca raspunsul este da inseamna ca teoretic as putea sa ma adresez unei banci olandeze sa refinantez creditul la sa zicem libor + 1.75 care e mai mare decat ofertele din olanda dar mult mai mici decat cele de pe piata la noi, probabil nu se poate ca doar nu e domnul guvernator prost sa 'destabilizeze' sistemul bancar romanesc lasandu-l fara sclavi de muls. Ca o paranteza cred ca si noile norme de creditare tot pt ei sunt sa nu migreze creditacii cu bonitate de la o banca la alta si astfel sa 'destabilizeze' sandramaua.
Pentru B:
RăspundețiȘtergereAmeninta-i cu refinantarea la alta banca.La una ungureasca daca se poate .(poate capeti si un curs fix pe o perioada ca au inceput primii cu varianta asta).Ideea e cand ai luat apartamentul in sensul ca s-a depreciat valoarea lui sau nu.Cei care nu au cumparat pe varful bulei al trebui sa fie mai putin afectati de scaderea valorii garantiei.Deci poti sa il refinantezi asa sau de ce nu sa il vinzi daca nu esti sub valoarea imprumutata.
Pentru B:
RăspundețiȘtergereDaca valoarea actuala a locuintei nu e sub valoarea sumei imprumutate poti sa o vinzi sau sa o refinantezi la o alta banca preferabil ungureasca ca au un sistem de plafonare a cursului pt o perioada.Daca nu, contacteaza un broker sa iti explice cum intri pe bursa de la Sibiu sa faci un fel de protectie pe curs.Normal ar trebui sa te ajute si banca la care ai credit dar asa e in Romania.
Se pare ca lucrurile se schimba.
RăspundețiȘtergere"La nivel microeconomic înseamnă capitalizare. La nivel macroeconomic, nu numai că reîmplinesc rezerva Băncii Naţionale şi rezolvă obsesia care văd că se creează acum: 'La anu din ce va plăti Banca Naţională datoria?'. Păi din fonduri europene şi din rezervă, din ce? Până acum din ce am plătit? Din refinanţări. Creăm lichiditate dragi bancheri, dacă tot aveţi grija lichidităţii. La dumneavoastră nici aşa, nici aşa nu e bine. Ba că e prea multă lichiditate şi dobânzile sunt jos, ba că e puţină lichiditate. Mimoza pudică. Normal, aşa e orice instituţie care îşi asumă riscuri", a conchis Isărescu.
Sursa: http://www.sursadestiri.ro/mugur-isarescu-m-am-fript-tare-de-tot-crezand-ca-tara-este-pregatita-sa-absoarba-fonduri-europene-s059628970.html
Iar noul regulament pt creditarea in valuta in noiembrie!
RăspundețiȘtergerehttp://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/popa-bnr-regulamentul-privind-creditarea-in-valuta-va-intra-in-vigoare-in-noiembrie-154044.html
Referindu-se la termenul relative strâns în care regulamentul va intra în vigoare, viceguvernatorul BNR a spus că “măsurile fac parte dintr-un demers la nivelul Uniunii Europene de a preveni o reluare a creditării majoritar în valută” şi că măsuri similare vor fi anunţate foarte curând în multe state din UE.
"După obiectivele noastre, nu se doreşte eliminarea creditului în valută, se doreşte o realizare a unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi finanţarea în valută, care să prevină acumularea de riscuri, mai ales pentru debitorii neprotejaţi la riscul valutar", a declarat Popa, citat de Agerpres.
Robert Shapiro [IMF adviser] a afirmat la BBC nici mai mult nici mai puțin că Europa urmează să se prăbușească în următoarele două-trei săptămâni.
RăspundețiȘtergereheh, ăsta e felul în care BBC a găsit de cuviinţă să "justifice" QE-ul de £75 mld anunţat de Bank of England săptămâna trecută ;)