joi, 26 ianuarie 2012

O confirmare

Într-unul dintre primele articole ale acestui an atrăgeam atenția asupra unei competiții pentru punerea la punct a tehnologiilor pentru determinarea genomului individual la costuri mici. Atunci au existat numeroși sceptici, unii din ei replicând prin comentarii neîncrezătoare referitoare la acest subiect pe care l-au catalogat ca fiind de domeniul SF-ului. Iată însă că lucrurile nu s-au lăsat așteptate!

Gigantul elvețian Roche Holding AG a făcut o ofertă de preluare ostilă a Illumina Inc., o firmă din San Diego mai puțin cunoscută publicului larg. Illumina este un producător de echipamente capabile sa determine genomul individual în aproximativ o săptămână! Suma pe care Roche vrea să o cheltuiască pentru această achiziție este una de-a dreptul impresionantă: 5,7 miliarde de dolari!

Cu toate că nu este foarte clară aplicabilitatea tehnologiei, Roche mizează pe faptul că acest tip de determinări va intra în practica medicală curentă din toată lumea, ceea ce oferă perspective generoase. Scepticii spun că este posibil ca aplicabilitățile comerciale ale acestei tehnologii să fie deosebit de limitate, ceea ce nu ar justifica investițiile masive pe care, după cum se poate observa, giganții sunt gata să le facă. Probabil sistemele de sănătate și asigurătorii nu sunt foarte fericiți să suporte o nouă tehnologie costisitoare însă, în cazul în care se demonstrează că acest tip de analize poate scuti bani, optica se poate schimba radical. Imaginați-vă că, în cazul în care prin intermediul acestor analize pot fi evitate anumite boli pentru care pacientul are o sensibilitate genetică, s-ar putea ca sistemele de sănătate să devină brusc deosebit de interesate de această tehnologie. Nu de alta, dar, prin prevenție, se pot economisi bani serioși.

Desigur sunt încă numeroase necunoscute în ceea ce privește tranzacția, planurile celor de la Roche și aplicabilitatea tehnologiei. Singura certitudine pe care o avem este suma deosebit de generoasă pe care elvețienii sunt gata să o cheltuiască. De asemenea, trebuie menționat că prețurile pentru acet tip de determinări au scăzut fabulos: de la 200 000$ acum trei ani la câteva mii de dolari acum. Așa cum menționam în articolul anterior, targetul de cost ar fi de sub 1000$ până la sfârșitul acestui an. E de-a dreptul uluitor să observi cât de repede se pot mișca unele lucruri.

Cu toate că mai sunt multe de aflat, e clar că lucrurile încep să se miște în această direcție. Dacă vom avea parte de o revoluție în medicină rămâne să vedem. Până atunci vă atrag atenția asupra domeniului deoarece se prefigurează ca o investiție deosebit de profitabilă. Și, ca să vă aduc în vizor și niște cifre vă voi spune că Life Technologies Corp(o altă firmă din branșă care a luat în serios targetul de 1000$) a crescut cu 16% de la data la care scriam primul articol. N-am prezentat evoluția Illumina deoarece prețul a fost afectat serios de oferta celor de la Roche.  În cazul în care lucrurile se mișcă, profiturile promit să fie deosebit de interesante.

P.S. Și un filmuleț pentru o înțelegere mai bună a subiectului(mulțumesc vala pt. link!):

14 comentarii:

  1. >Dacă vom avea parte de o revoluție în medicină rămâne să vedem

    Exact. Pentru ca - pana una alta - in ciuda asteptarilor realizarea "primei harti genomului uman" nu a prea avut nici un impact practic notabil ... cel putin deocamdata. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.ted.com/talks/lang/ro/richard_resnick_welcome_to_the_genomic_revolution.html

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate perseveram in a ne juca de-a Dumnezeu, cu consecinte fatale pentru omenire in viitor, parerea mea. Deja efectele OMG-urilor se vad in SUA, unde atarna suncile pe ei ca porcului la ignat. Si cred ca efectele se vor vedea mult mai bine in cativa zeci de ani, poate mai putin. tinand cont ca plantele au un genom de mii de ori mai simplu decat la om. Cand ne vom da seama ce-am facut o sa fie prea tarziu.

    Dar sunt de acord ca in directia aia ne indreptam, no way back, si nu mai insist, ca problema devine filosofica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan - "Nu de alta, dar, prin prevenție, se pot economisi bani serioși."

    Daca bolile ar fi prevenite si prin urmare oamenii ar fi sanatosi atunci sistemul financiar actual nu ar exista pentru ca una din cele mai profitabile industrii (cea de "sanatate" cu tot ceea ce implica) nu ar exista. Parca industria farmaceutica e pe primul loc ca profit din SUA si ce energetica (Oil) pe primul loc ca venit din SUA.

    Ceea ce spui tu este pt un sistem echitabil nu ca acesta care sustine lipsurile pt cresterea profitului.

    In ceea ce priveste sanatate lucrurile vor merge tot mai prost pt prostii care nu stiu sa se auto educe in ceea ce priveste dieta si miscarea, deci tot mai multi bolnavi si tot mai mult profit pt monstrii "destepti".

    Fiecare primeste ceea ce merita (adica ceea ce da), sistemul e perfect echilibrat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Filmuletul e o spalare de creier ieftina, dar credibila pentru masa de bovine care sunt pe loc induiosate de copilasul care face caca imprastiat. Probabil ca el mai sunt cateva zeci, sute de milioane in lume, pe care nu-i baga nimeni in seama, dar prezentarea la tv a cazului unuia dintre ei conduce direct la concluzia ca analiza genomului rezolva toate aceste probleme.

    De acum, cand ai o problema la ficat, pac iti facem un ficat in laborator si ti-l plantam. Nu speli vase indeajuns de repede si mai ai nevoie de-o mana in plus? Ti-o facem noi in laborator. Ai luat-o un pic razna ? No problem, e atat de simplu, iti inlocuim creierul cu unul fresh.
    Ba chiar putem observa ca omul nu e perfect asa cum e acum, si-l putem imbunatati, ii facem 2-3 capete. O starleta porno cu destui bani, ar prefera 3 vagine si 4 sani, e asa simplu, doar modificam cateva gene acolo.

    Bai oameni buni ati luat-o razna de tot ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mircea: Privesti lucrurile intr-un mod apocaliptic. Daca tu iti inchipui ca prin ingineria genetica vei putea face lucrurile pe care le sugerezi, te inseli. Lumea in general si omul in special sunt mult mai complexe decat credem.
    Care crezi tu ca ar fi calea? Interzicerea cercetarilor? Oricand cineva le poate continua din locul ramas. Poate ca filmele cu mutanti ne-au aprins prea mult imaginatia...

    RăspundețiȘtergere
  8. @mircea, fiul(mama,tata) tau are o forma rara de cancer la ficat ,singura solutie un transplant cu organ cultivat in laborator,nu e perfect dar ii prelungeste viata cu multi ani. ce crezi,este imoral? te joci de-a dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
  9. Omul cand vine vorba de etica , o intoarce pe toate fetele atunci cand o analizeaza detasat. Cand vine vorba de salvarea cuiva drag sau mai rau propria piele atunci etica devine brusc ceva hilar .
    Prin urmare omul este IPOCRIT in marea lui existenta , in teorie ii ies mai toate cele in practica in schimb ............

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dan
    Deci constientizezi ca omul e mai complex decat credem, si totusi esti convins ca eu ma insel. Sa inteleg ca stii tu mai multe ? Esti cumva vreun zeu ? Eu am incercat doar sa echilibrez un pic balanta, expunand niste scenarii destul de reale in care se poate ajunge, la cum vad eu societatea de azi. As putea spune la fel despre tine, ca postul tau e influentat de vizionarea prea multor filme SF.

    Pe de alta parte am spus ca asta cred si eu ca e directia, si ca nu ai cum te opune, insa nu vad atatea motive de entuziasm pe cat vezi tu in ultimele posturi, ca nu e totul asa roz cum il vezi tu.. Nici nu se va salva planeta de la foame, nici nu vom avea 7 miliarde de oameni sanatosi si fericiti, asa cum nici medicina de azi nu a facut asta, avem de 2-3 ori mai multi oameni bolnavi decat intreaga populatie a planetei la 1800 cand ne tratam cu ierburi, si procentual poate chiar mai multi bolnavi... lucrurile in general, si lumea in special, sunt mai complexe decat credem.

    @Anonim
    In situatia descrisa de tine as incerca sa-i salvez, daca s-ar putea, prin orice metoda, cu siguranta oricine ar face asta, e un caz punctual care-ti declanseaza instinctele primare, si nu are legatura cu subiectul general si aspectele expuse de mine. Daca mama ta traieste intr-un sat de munte din romania, de exemplu, nu vine nici masina de salvare sa-i faca injectie, cu atat mai putin sa-i faca un 'tratament genetic'. Posibilitatea de salvare e doar iluzorie pentru marea masa, utilitatea marginala e minima pentru societate, dar deschide o adevarata cutie a pandorei. parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mircea: Degeaba te burzuluiesti. N-am vrut decat sa-ti atrag atentia ca mergi spre o extrema. Intotdeauna progresul a adus atat elemente pozitive cat si negative. In ceea ce priveste optimismul meu el are doua motive: primul e legat de oportunitatile de investitie in domeniu, iar cel de-al doilea de posibilul salt calitativ al medicinei. Intr-adevar ma entuziasmez cand vad cum un cercetator efectiv "tipareste" organe la o imprimanta similara cu a mea sau cand o noua descoperire promite un salt calitativ. Asta, cu siguranta, nu ne va face nemuritori, dar putem spera la o calitate mai buna a vietii! Ce e rau daca, dupa o analiza banala, doctorul iti spune ca esti predispus sa faci o anumita boala si ca trebuie sa-ti faci mai des un set de analize pentru a putea trata boala aceea in stadiu incipient?

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, lucrurile nu sunt doar alb sau doar negru, doar ca in cazul asta eu vad 90% negru si 10% alb, eu merg spre o extrema, dar tu mergi spre cealalta :)

    Ce te faci daca o analiza genetica 'de rutina' iti spune din copilarie ca ai 3 gene de boli incurabile care se pot declansa in orice moment, si ca de fapt nu se poate face nimic? In 99% din cazuri nu se mai poate face nimic dupa nastere(cu exceptia unor organe). Si daca o analiza a ADN-ului din celulele tale reproductive iti spune ca urmasii tai vor dezvolta bolile x si y, ce faci, iei decizia de a nu te reproduce in functie de asta?

    Vei fi intr-o depresie toata viata, prea multa cunoastere duce la nefericire.

    Cand am expus ipotezele astea 'apocaliptice' m-am bazat pe faptul ca, la fel ca si-n cazul plantelor modificate genetic care sunt astazi atat de comune cu efecte deja vizibile, omul nu se va multumi doar cu decodarea, ci va incerca sa aduca 'imbunatatiri' naturii, fara sa aiba cunoasterea absoluta a intregului context al existenti lui.
    Gandeste-te ce-ar fi insemnat genetica in mainile lui Hitler, cata eficienta ar fi avut selectarea rasei 'pure'.
    Genetica e un teren minat pt omenire in opinia mea, poate mai minat decat toate ramurile stiintifice.

    In esenta eu nu propun decat ca lumea sa constientizeze riscurile acestui domeniu, si sa-i acorde atentia cuvenita. Entuziasmul intuneca de obicei ratiunea.

    @Defindus
    si cei ce sustin aceste metode 'moderne' pot fi considerati la fel de ipocriti, sperand ca ei vor fi cei salvati, constientizand in acelasi timp ca asemenea metode nu se pot aplica decat la un procent infim din oameni. Deci esti ipocrit prin faptul ca speri sa te salvezi doar pe tine dar expui problema ca si cum s-ar salva intreaga planeta. Mai reflecteaza

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai fost aproape
    "http://www.finantistii.ro/international/ion-proton-este-noua-vedeta-mondiala-de-la-davos-vezi-ce-stie-sa-faca-69655/"

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim: Ai uitat un amanun:"Ion Torrent is a division of Life Technologies Corp". q.e.d.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)