joi, 5 ianuarie 2012

Primul esec

Nici nu am depășit bine atmosfera de sărbătoare că am consemnat un prim eșec în Europa. Dacă proverbialul optimism al începutului de an a ridicat cotațiile acțiunilor cam pe toate piețele, iată că realitatea își face simțită prezența cu brutalitate. Și aceasta se întâmplă, cu siguranță, din cauză că cele câteva zile de liniște nu au schimbat în niciun fel datele problemei. 

Dar despre ce eșec vorbim? Ei bine, este vorba despre UniCredit. Banca încearcă să strângă(cu disperare) 7.5 mld. EUR printr-o emisiune suplimentară de acțiuni. Și, pentru atractivitate, noua emisiune de acțiuni s-a făcut la un incredibil discount de 69.4% față de cotația de închidere de marți și cu 43% mai mic față de prețul teoretic de tranzacționare de după majorarea capitalului. O ofertă incredibilă, nu-i așa? Într-adevăr, însă, dacă ești sănătos la cap, nu ai cum să nu-ți pui întrebări atunci când te afli în fața unui asemenea incredibil discount. Și spun aceasta deoarece nu ne aflăm în fața unor gospodine capabile să-și spargă dinții în fața unei oferte de tigăi, ci vorbim despre investitori care, înainte de a se arunca cu capul înainte, cel puțin se asigură să nu aibă parte de vreun zid în ipotetica traiectorie.

Rezultatele acestei acțiuni frenetice au fost cele normale, dar, probabil, neașteptate pentru inițiatori. La începutul ședinței de ieri titlurile băncii au căzut cu ~10%, au fost suspendate de la tranzacționare pentru scurt timp, după care au crescut anemic cu 3.5%. A fost vârful deoarece, după acest moment de glorie, titlurile s-au înscris pe o pârtie accelerat descendentă închizând la un măreț -14.5%! Și, dacă evoluția prețului acțiunilor puțin contează pentru unii(chiar există și asemenea specimene), poate că ar trebui să vedem cam care e sentimentul pe ”piața subscrierilor”. Nu de alta, dar dacă investitorii fac coadă pentru a subscrie la noua super-ofertă, chiar nu ar mai conta pentru moment prețul de pe bursă. Cum probabil bănuiți, lucrurile stau foarte prost. Doar 11% din acționari au anunțat că vor subscrie, în timp ce ~13% au declarat că este posibil să subscrie. Restul probabil îngroașă rândurile celor care încearcă să iasă din business.

Personal consider acțiunea de atragere de bani a celor de la UniCredit prost gândită și prost lansată. Un om simplu ar spune că ”au încercat marea cu degetul” și ar avea perfectă dreptate. Previzibilul eșec al acestei tentative de consolidare a capitalului ar putea avea ca efect împărțirea în două a gigantului bancar italian. Aceasta, desigur, în cazul în care nu va apărea mult-așteptatul cavaler călare pe calul alb care să absoarbă cu nesaț toate titlurile care băltesc acum pe piață. Și cum unii așteaptă această minune, poate ar trebui să ne întrebăm din ce material ar trebui să fie fabricat un asemenea mitic personaj.

3 comentarii:

  1. Este o vorba, cum iti asterni asa vei dormii.
    Ridicarea cerintelor de capital si inasprirea reglementarilor inclusiv, vehiculatele taxe pe tranzactii financiare, au scazut atractivitatea industriei bancare, cel putin in UE.
    Cine sa investeasca in banci daca profitabilitatea in ramura este in scadere, mai bine cumpar actiunii Google, nu? Actionarii existenti in nici un caz nu vor cumpara, cind spectrul nationalizarilor bancare este aproape si posibil sa piarda toti banii investiti in actiuni.
    In plus, sa ne amintim: necesarul de capital pentru atingerea solvabilitatii necesare conform BASEL III implica majorari de capital de circa 115 miliarde eur in sistem sau vinzari de active de circa 3.000 miliarde.
    Unicredit a incercat prima varianta, nu a mers va merge pe a 2-a vinzarea de active.
    Vinzarea de active insemna vinzarea din portofoliul de credite si blocarea refinantarilor/acordarilor de noi credite, tocmai acum cind populatia, firmele si statul au nevoie de finantare suplimentara pentru a evita intrarea in recesiune.
    Cine credeti ca va suferii primul ca nu se mai gaseste finantare in piata? Cine are de refintatat datorii de mii de miliarde? Statul. Uite cum o duzina de politicieni se ingroapa singuri cu reglementari de genul celor de mai sus, si revenind: “cum iti asterni asa vei dormi”
    Restul, … la ce curs se tranzactioneaza actiunile, cit vor mai scadea, se rupe banca nu se rupe banca…, sunt aspecte tehnice, important este calea aleasa care este gresita si sloganul care trebuie modificat astfel: ”jos miinile pe pe banci”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca baietii destepti isi fac planuri de tip win-win.

    Ma indoiesc ca aceasta operatiune a celor de la Unicredit nu a fost gandita in toate "directiile" si ca din aceasta situatie nu castiga cine trebuie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Unicredit au cohones deoarece incearca sa mai scoata un sfant inainte sa fie un mare zero total. Spre deosebire de altii care inca matura gunoiul sub pres, astia macar se vor alege cu maruntis pentru masline.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)