miercuri, 19 decembrie 2012

Nokia cu aripi și alte trăncaneli de pe burse

Cum perioada nu ne aduce foarte multe evenimente spectaculoase prefer să fac un scurt rezumat al situației actuale. Și, ca să nu fac lucrurile deosebit de plictisitoare voi face un tur de orizont al principalelor acțiuni despre care am povestit anul acesta pe blog.

Încep cu Nokia deoarece „așa scrie la titlu”(:-) ). Ieri a închis cu un fulminant 4.20. Din vară și până acum a crescut de două ori și jumătate banii investitorilor. Și pariez că nu se va opri. De-acum înainte compania va face ceea ce știe foarte bine, adică va democratiza smartphone-ul. Dacă la nivelul de vârf al pieței nu va putea ține piept marketingului agresiv al celor de la Apple(sincer să fiu nici nu știu cât de productiv ar putea fi), la nivelul de bază nu va avea competitor. Este o veste proastă pentru mulți, nu numai pentru Apple.


Pentru că a venit vorba de măr, iată că Apple a reușit performanța să spolieze mai mult de o cincime din sumele celor care, luați de val, au cumpărat titluri la cotații maxime. La fel ca și în cazul Nokia, lucrurile nu cred că se vor opri aici, însă în sens opus. Marele pariu pe care-l face compania este un televizor care va veni echipat cu o variantă light de iOS, va suporta instalarea de aplicații și va înlocui în mare măsură desktop-ul de-acasă. Chiar dacă mașina de marketing va promova noul produs ca pe unul revoluționar, nu cred că e mare loc în zona respectivă. În plus, se vor lovi de căruța de patente pe care rivalii de la Samsung le dețin.

Facebook, rețeaua despre care n-am mai discutat de foarte multă vreme, pare în ofensivă puternică. După ce în septembrie ajunsese la 17.7(eu pariasem pe 15), are o creștere puternică ajungând la 27.7$. Chiar și așa este mult sub valoarea de la IPO. Personal nu cred că Facebook va găsi o cale fiabilă de creștere corespunzătoare a veniturilor. Mai mult, intrăm în perioada de declin, în care utilizatorii petrec din ce în ce mai puțin timp. Probabil vom vedea și o degradare a indicatorilor tehnici ceea ce va impulsiona negativ cotațiile. Target-ul de preț îl văd sub 12$, dar e posibil să mă înșel. Oricum, FB nu mai e în vizorul meu.

Pentru că suntem la capitolul rețele sociale, nu mă pot abține să nu vă prezint un model care funcționează. Linkedin pare a fi găsit cheia spre un model sustenabil de business. Rețeaua, chiar dacă nu excelează în ceea ce privește numărul de utilizatori, reușește să taxeze extrem de eficient membrii săi. Chiar dacă aproape a dublat anul acesta banii investitorilor(74% creștere), mă simt dator să amintesc un lucru care poate fi considerat plictisitor și bătrânesc: din punct de vedere al indicatorilor fundamentali, lucrurile nu sunt foarte limpezi, iar această presiune s-ar putea vedea în cotațiile viitoare.

Microsoft cred că se pregătește să reintre pe creștere. Chiar dacă are o evoluție reală dezamăgitoare, cotațiile sunt mai joase decât valoarea justă a companiei. În principal e nevoie ca de aer de o creștere a vânzărilor și este de văzut ce resurse va mai găsi gigantul sistemelor de operare. Singura îmbunătățire ar putea veni de pe piața sistemelor de operare pentru dispozitivele mobile, dar e nevoie de multă muncă. Personal, chiar dacă e hazardat, cred că vom vedea cotațiile companiei la peste 30$(probabil acesta e cel mai riscant pariu pe care-l fac).

Pentru final am lăsat „clasicele” portofoliilor mele. Visa și Mastercard, în stilul binecunoscut, au crescut cu peste 40% anul acesta. O creștere în linie cu așteptările investitorilor, fără emoții și fără alte evenimente surprinzătoare. Cele două companii au practic monopolul pieței cardurilor. Aceasta face inutilă orice prognoză.

3 comentarii:

  1. Ce s-a schimbat referitor la Nokia si Apple? Nokia merge in pierdere, Apple e in profit.
    Cum va democratiza Nokia smartphone-ul? Smartphone-urile cu Windows sunt scumpe. Exista deja chinezarii cu Android, 50 de euro fara contract.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar imi pare rau ca in vara nu am avut lichidati pentru Nokia pe care o vad in continua crestere.
    Ar fi fost interesant sa spui ceva si despre Samsung vs. old Japanese:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place planul de business pe care-l au cei de la Nokia. Au facut bine ca au atacat o piata care nu era corect monetizata.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)