joi, 25 ianuarie 2018

Eterna şi chinuita Romanie

În timp ce ţările din jur fac paşi hotărâţi către recâştigarea independenţei, noi mergem pe buruienosul drum al servilismului total faţă de orice limbric din afara ţării. Nu-ţi trebuie prea multă minte să vezi că lucrurile stau de-a dreptul dezastruos: orice curvă de prin vreo ambasadă îşi permite să-şi scoată chiloţii în faţa Parlamentului şi să dicteze ce trebuie făcut în conformitate cu doleanţele propriei păsărici, orice imbecil dintr-o multinaţioanlă poate urla isteric şi, imediat, dinspre Guvern i se răspunde cu plecăciuni, la fel cum orice politician de mâna a zecea de prin Comisia Europeană sau SUA îşi permite să trimită scrisori imbecile, fără o brumă de logică, iar Sekuritatea, în loc să asigure protecţia internă, pune umărul la destructurarea ţării asigurând audienţa aberaţiilor sosite sub formă de edicte ultimative. Orice om cât de cât normal înţelege că suntem o naţiune destructurată. Ce poate fi mai sugestiv în acest sens decât impunerea unei nulităţi în fruntea ţării, un idiot gata să execute fără crâcneală orice i-ar cere stăpânul său extern, în timp ce el şi maimuţa din dotare îşi trăiesc visul umed de grofi întronizaţi peste o naţiune eşuată.


E de-a dreptul frustrant să constaţi că fiecare zi care trece te aruncă într-o negură şi mai mare, că fiecare secundă, fiecare firicel de timp care se scurge nu face altceva decât să adâncească hăul dintre tine şi celălalt pluton de ţări foste surori. În vremea comunismului ne uitam la ceilalţi cu jind. Germania Democrată trăia, faţă de noi, o falsă bunăstare. Magazinele erau tixite de marfă, tinerii ei erau exuberanţi, toţi o duceau excelent. Ceva mai târziu aveam să afăm că la acea bunăstare contribuiam şi noi. Cică pentru a arăta superioritatea comunismului faţă de capitalism. Ălora li se rupea şi trăiau bine, pe noi ne durea de „bunăstarea comunismului” şi trăgeam ca proştii. În Cehoslovacia, lucrurile arătau chiar mai bine. În ciuda faptului că erau sub ocupaţie rusească prin metrou aveai reclame la ultimele tehnologii electronice, iar măcelăriile te serveau cu carne pe alese. Ce paradis pentru amărâţii care, dintr-o Românie suferindă, evadau prin lagărul naţiunilor surori. La unguri găseai Coca Cola, iar mâncarea, de asemenea, nu constituia o problemă. Până şi bulgarii, în toată sărăcia lor, aveau ţigări de calitate la discreţie. De sârbi nu mai vorbesc. Erau pentru noi Paradisul pierdut: blugi, cafea, măsline, practic tot ce-ţi dorea sufleţelul tău de biet român amărât.

În acea perioadă în care am suferit crâncen ne-am ales un ţel înalt: independenţa. De la iminenţa unui faliment - aşa cum ne sugerau foştii „prieteni” de la FMI - Ceauşescu, judecând pur ţărăneşte, a decis „să-i facă” pe ticăloşi şi să urmeze un plan crâncen de rambursare a datoriilor externe. Toţi şmecherii lumii au zâmbit în barbă ştiind că aşa ceva e imposibil. Ceauşescu a tăiat la sânge, a optimizat neoptimizabilul, a împins limitele de suferinţă ale propriului popor în zone greu de imaginat şi, culmea, în aprilie 1989 a reuşit să le zâmbească sfidător celor care-l contraziseseră. Orgoliul său de ţăran era răzbunat, dar în spate, o ţară întreagă trăia sub spectrul sărăciei. Totuşi, în acel deceniu obsedant au murit oameni, s-au distrus destine, s-a îmbătrânit şi s-a suferit. Oare jugul acela nu putea fi mai uşor? E greu de înţeles, iar orice scenariu inutil. Ceea ce a fost a fost şi nu poate fi judecat. Ceea ce urmează acestui moment e de neînţeles. După ce „tiranul” a fost eliminat printr-o strategie de doi bani, trădat pe faţă de securitate şi ignorat de armata care oricum se zbătea într-o gravă incompetenţă(a se vedea inutilele morţi din perioada Revoluţiei), e aproape imposibil de înţeles distrugerea care a urmat. În loc să pornim de la plus(aveam de încasat o grămadă de datorii) ne-am scufundat precum cei aruncaţi în apă cu piatra de moară legată de gât. Fostele surate au ieşit din comunism devastate. Polonia avea o datorie de 60 mld. $ şi, ca ajutor, o mare parte i-a fost tăiată(reţineţi că noi am făcut foamea zece ani pentru 11 mld $!). Ungaria era vai de staua ei, dar, cu toate acestea, a fost destul de competitivă pentru a-şi băga coada aici şi a destabiliza treburile, punându-se instant la dispoziţia ruşilor în instrumentarea loviturii de stat. Cehoslovacia era tot la pământ şi democraţia a venit la pachet cu secesiunea Slovaciei. Noi păream cei mai pregătiţi de un start rapid. În final, mai jos decât noi au căzut doar bieţii sârbi.

Cum putem totuşi explica imensa ticăloşie petrecută după aşa-zisa revoluţie? Cum putem explica distrugerea programatică a întregii industrii, cum putem fundamenta cât de cât logic tăierea fabricilor şi vânzarea lor la fier vechi. Mai ţineţi minte sloganul cu „industria energofagă a lui Ceauşescu”? Energofagul Sidex i-a fost livrat practic gratuit unui indian ceva mai scăpătat, Petromul, la pachet cu toate rezervele de petrol ale ţării, a ajuns pe mâna austriecilor la un preţ derizoriu. „Energofagele bănci” ori au fost distruse ori au fost date pe nimic unor şmecheri. Aşa trebuia să se întâmple ne spuneau consultanţii „dezinteresaţi” trimişi de FMI să se răzbune pentru insolenţa de care dăduse dovadă Ceauşescu.

S-a întrebat totuşi cineva cum au stat treburile pe la ceilalţi? Păi „energofagul” PKN Orlen e un colos administrat de statul polonez. Compania minieră a Poloniei, KGHM Polska Miedź, a devenit multinaţională şi unul dintre liderii mondial în domeniul extracţiei de cupru şi argint. Tot de stat. CEZ-ul cehilor a rămas la fel de „nesustenabil” integrat şi a ajuns unul dintre liderii europeni. MOL-ul unguresc e multinaţională în domeniul petrolier, a doua cea mai valorosă companie din Europa Centrală şi de Est, cu toate în pusta ungurilor nu s-a văzut vreodată vreo picătură de petrol. Exemplele pot continua la infinit.
Puteţi totuşi să vă puneţi vreodată serios întrebarea „cum de-a fost posibil aşa ceva?”. Văcăroiu, care ţinuse pe linia de plutire tot complexul industrial al României a fost cel mai înjurat premier. Au venit în urma sa „cei 15 000 de specialişti” ai Convenţiei Democrate care-au făcut reforma: blocaj economic, falimente bancare, şomaj abracadabrant, prăbuşiri spectaculoase, furturi inimaginabile. Mai ţineţi minte misiunile FMI şi Băncii Mondiale care, în schimbul unor împrumuturi hazlii de câteva milioane de dolari, distrugeau sectoare întregi ale economiei? Perioada 1996-2000 a fost probabil cea mai crâncenă invadare a României. Nici tătarii care prăduiau la sânge nu lăsau în urma lor ceea ce-a lăsat acea halucinantă perioadă. Dacă vreţi să găsiţi rădăcina răului, căutaţi acolo. Şi-ar mai fi o sursă. E un moralist care tot apare pe la TV, un penibil cu părul vopsit. Petre Roman îl cheamă. Poate-l întreabă cineva cum vindea el în 1990 datoriile pe care le avea de încasat Ceauşescu pe un cent la dolar. Aţi uitat de asta, nu-i aşa? Ceva mai recent, băsescu - venit pe o filieră similară cu Petrică -a tăiat datoriile Irakului în schimbul participării României la reconstrucţia ţării. Adică a dat bani contra promisiuni. Aşa-i că uitaserăţi de isprava asta? E şi normal, e vorba de nişte nimicuri de câteva miliarde de dolari!

Cu toate că poate părea inutilă, această reamintire e necesară. Trebuie să înţelegem că tranziţia noastră nu a fost de la comunism către democraţie, ci de la instinctele unui ţăran(care, totuşi, erau bine intenţionate şi justificate de interesul naţional) la interesul unei clase izvorâte din Securitatea trădătoare, a cărei singură justificare pentru sacrificarea lui Ceauşescu a fost necesitatea de a-şi scoate la lumină averile acumulate ilicit. Chiar dacă şi-n restul ţărilor perioada de tranziţie a fost marcată de jafuri programatice în care foştii securişti au tras „lozurile câştigătoare”, peste tot s-a pus stop. La noi nu doar că nu s-a pus stop, dar s-a şi încetăţenit ideologia că niciodată nu trebuie pus stop. Aşa s-a ajuns, începând cu 2004, înlocuirea statului de drept cu cel de drepţi, sub atenta supraveghere a cozilor de topor americane cărora li s-a predat întreaga ţară la cheie. După modelul din urmă cu jumătate de secol când li s-a dat ruşilor totul la cheie! S-a desfiinţat orice brumă de interes naţional, lăsându-se totul la dispoziţia funcţionarilor analfabeţi de mâna a zecea de prin ambasade sau servicii secrete americane. Un dezastru care ne-a făcut furnizori neţi de orice pentru binevoitoarea lipitoare americano-europeană. România nu mai e de mult România, ci o formă fără pic de fond.

Priviţi la ţările din jur. Polonia îşi întăreşte independenţa, Ungaria de mult îşi urmăreşte strict interesul propriu, Cehia aproape că l-a expulzat pe ambasadorul SUA, punându-l cu botul pe labe. Nu e de mirare că, pe fondul recâştigării independenţei, ţările din Grupul de la Vişegrad îşi sporesc bunăstarea economică. Multinaţionalele îşi plătesc cât se poate de corect impozitele, evitarea plăţii acestora fiind în fiecare dintre ţările menţionate infracţiune gravă. În timp ce noi promitem subteran că nu ne atingem de fondurile europene(aşa-i că vă gândeaţi că fondurile europene nu se atrag din incompetenţa noastră?), ceilalţi le trag la blană, conform tratatelor. În timp ce bruma de fonduri atrasă de noi ajunge în final tot în Germania(echipamentele finanţate se cumpără de-acolo), cei din Grupul de la Vişegrad au pus la punct mecanisme care fac în aşa fel încât banii respectivi să se plimbe cât mai mult posibil prin propriile economii. V-aţi întrebat vreodată de ce la ei se poate?

Ultima ispravă, care va mări teribil hăul dintre noi şi ei, este recenta iniţiativă a ţărilor din Grupul de la Vişegrad de fondare a unei bănci regionale de dezvoltare. Ce înseamnă aceasta e lesne de intuit: un mecanism mult mai flexibil de finanţare, orientat strict spre dezvoltarea respectivelor ţări. Cu toate că României i s-a propus în mai multe rânduri aderarea la Grupul de la Vişegrad, cozile de topor „internaţionaliste” care fac jocurile pe-aici s-au opus categoric. De ce? Pentru că o asemenea mişcare ar însemna o independenţă mai mare a ţării, iar aşa ceva e de neimaginat. Protectorii noştri vor mult mai multe pentru noi: Olandezii vor să îngroape definitiv Portul Constanţa, nemţii vor şi ei să prindă loc la masă pentru vânzarea pe mulţi bani a echipamentului militar, francezii vor să „construiască” drumuri s.a.m.d. Toţi binevoitorii noştri stăpâni s-au gândit la un destin măreţ: înrobirea noastră. Şi, dacă nu suntem de acord, se vor mulţumi să-i ia doar pe cei care, după o istorie de robie, s-au trezit că robia lor a fost „mai superioară”(sic!) independenţei celorlalţi. Dar despre asta, într-un episod viitor.

11 comentarii:

  1. Ce usor e sa dai vina pe altii,vezi in zilele astea ca cei din clasa politica sunt interesati de economie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statul paralel s-a conturat în anii '80, când disprețul securiștilor față de români a atins cote maxime. Ciobanul prost din Securitate ajunsese rasa superioară. Anii '90 au fost... o consecință.
      Ce treabă are clasa politică atât timp cât deciziile importante, pe termen lung, sunt luate de Securitate?
      Care a fost ultima gogoriță securistă? 10 ani 2% PIB armament american, hârtie ștampilată în CSAT, semnată de notarul Iohannis la câteva săptămâni după ce Securitatea l-a făcut președinte.

      Ștergere
    2. Ai dreptate! Mica completare pe care o fac este sa-ti spun ca "statul paralel" a existat mereu, chiar si in anii 50! Aia nu pleaca niciodata, din nici o tara! Ramin acolo si trag sforile in interesul lor. Asa au facut tot timpul, in toate timpurile! Le spui ciobani? Ei sint mult mai putin de atit! Cioban inseamna ca aia chiar au stiut ceva, dar nu era cazul. Erau vagabontii satelor, adica un fel de gunoaie. Cu astia s-a umplut Bucurestiul! Astazi sint politicieni, tefelisti, securisti, ong-gisti etc.
      Iti aduci aminte de Hanover Bank pe Calea Victoriei, pe stinga cind mergeai spre Unirii?

      Ștergere
  2. HALFORD MACKINDER The Geographical Pivot of History 1904(rețineți anul ca să vedeți cât de înapoiați suntem)
    Cine controlează EUROPA DE EST,controlează LUMEA!
    Problema e că esticii sunt buni la războaie așa că INVAZIA din 1990 își propune îndepărtarea indigenilor și aducerea altor populații mai "domestice" care să pregătească ASALTUL împotriva rușilor!
    GLOBALISMUL este un cancer ce va dispărea curând din EUROPA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceausescu a ridicat numai taranimea! Ei sint slugile cele mai abjecte care conduc astazi tara si tot ei sint cei care s-au vindut celor ca soros! Cine crezi ca este #rezist? Securitatea este de la bun inceput exclusiv domeniul lor. Cine crezi ca erau tortionarii?! Scopul lor este numai imbogatirea si satisfacerea fuduliei, specifica lor! Inca din anii 70 dominau Bucurestiul! De atunci se promoveaza numai intre ei. Ceilalti au fost eliminati prin diferite metode, inclusiv unele legale, cum ar fi regulile care stipulau procentele de intrare in facultati a celor proveniti din mediul rural, dar si ocuparea functiilor de conducere. Cind puneau mina pe o fabrica isi aduceau gasca lor. Toti ceilalti erau indepartati, intr-un fel sau altul. Si ca sa vezi ca au acelasi comportament peste generatii, afla ca-n anii 50 se bateau pe certificate de ilegalisti, in anii 90 pe diplome de revolutionari, iar acum, #rezist, cere pensii speciale ca stau in frig si se lupta cu "coruptia". Niste eroi! Ce sa faca ei cu cartile?! Ei nu citesc nici ziarele! Cei care stau in vest se uita numai la programele tv romanesti. Nu au habar despre ce se intimpla in tara in care au ajuns, dar trancanesc de zici ca ei le-au inventat pe toate!
    Romanii educati in perioada interbelica, au stiut inca din anii 60 ca aceste zile pe care le traim astazi vor veni! Din pacate n-a avut cine sa-i asculte! Taranimea nici nu se gindea! N-o face nici astazi. Ca mai sint si altii care au contribuit la constructia asta este clar, dar fara ajutorul parvenitilor nu s-ar fi ajuns la dezastrul de astazi. In prostia lor clasica nu renunta si continua, fara sa realizeze ca tot ce fac este impotriva lor si a familiilor pe care cred ei ca le-au asigurat. Ei nu stiu cu cine au de-a face si nu-si pot da seama de consecinte.
    Udrea, una de-a lor, ii descrie f bine in mesajul ei in care facea referire la lichele, dar si atunci cind spune:
    "A fost un plan care în România a funcţionat, care s-a încercat a fi impus şi în alte ţări. A mai prins şi în altă parte dar la noi cel puţin este de mare succes, probabil având în vedere modelul nostru cultural şi comportamental”. Modelul nu este al romanilor, ci al taranimii parvenite, lipsita de constiinta nationala, identitate, demnitate, educatie etc. Nu te nasti roman, ci in Romania, iar roman ajungi prin educatie, daca poti, iar ei nu pot si nici nu vor. Aruncatul cu noroi in propia tara si natie este sportul lor preferat! Pina si nemtii au observat ca romanii sint, in general, lucratori buni, dar nu trebuie sa-i lasi impreuna, pentru ca se sapa unul pe celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai mai omule, care ai scris editorialul asta, Ceausescu, cu instinctele lui de taran, nu cumva cu ajutorul Securitatii pe care o finanta ca sa se poata mentine la putere, ne-a adus in situatia asta?
    In loc sa isi apropie oamenii din popor (pe care de fapt i dispretuia), le-a creat cele mai bune conditii acestor securisti, nomenclaturisti, etc, care au preluat dupa 1989 fraiele, vanzand tot ce se poate vinde, ca sa isi umple buzunarele proprii.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.youtube.com/watch?v=0iSiPjbS8_Q

    Cu dedicatie pt taranimea tefelista se-curista si ongista ca sinteti culti si le stiti pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce părere ai în legătură cu listarea Purcari? Avem parte totuși de o premieră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Listarea pe Bursa este un exit mascat din afacere. Nu s-a gasit nimeni dintre oamenii de afaceri/companii din domeniu ca sa o cumpere si "o listeaza" adica o vinde scump la niste fraieri. Dupa aia vine falimentul si multa sanatate. Asa e in afacerile pe Bursa mai si pierzi.

      Ștergere
  7. Urmaresc blogul inca de la lansare, si sunt placut surprins ca opiniile tale Dane devin din ce in ce mai echilibrate si obiective. Probabil in decursul timpului ai acces la informatii din ce in ce mai variate. Keep it up!

    Referitor la articol, as face o completare: Securitatea ante-89 nu trebuie condamnata in corpore. A avut cateva uscaturi (gen Pacepa), suficiente sa destabilizeze intreg sistemul la momentul Zero. Nu a fost nevoie de mai mult de o duzina de agenti cu un scenariu bun ( http://adevarul.ro/news/societate/sergiu-nicolaescu-am-aruncat-grenade-discursul-ceausescu-1_50aca1b77c42d5a66387355c/index.html ) ca sa se ajunga la bieti soldati in termen care sa se impuste intre ei (vezi incidentul Otopeni).

    Inainte de 89, Securitatea romaneasca era extrem de puternica si de temuta (top 5 global), si pe buna dreptate. Fara Securitate, nu stateam aproape un deceniu infometati cat platea Ceausescu datoria externa, in timp ce se incerca prabusirea sistemului si din exterior. Coruperea ei a devenit o prioritate pentru americani+unguri+rusi. Partial au reusit, au gasit momentul perfect in 89 la adunarea aia chemata chiar de Ceausescu si restul e Can-Can. Insa, nu i-as scuipa pe TOTI securistii ante-89. Printre ei exista multi oameni onesti, cinstiti, patrioti, fara de care Romania azi avea baze militare rusesti in toate marile orase. Ce s-a intamplat dupa 89 insa, ai descris destul de bine. De aproape 30 de ani, suntem o plantatie exploatata la maxim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Exceptionala analiza si perfect ADEVARATA ! Am ajuns sclavii noi securitati ce actioneaza in cardasie cu mafia externa ! Asta a fost pretul intrarii in UE si NATO! si drept recompensa am primit dreptul de a ne plimba fara pasaport in Europa. Margele de sticla contra aur precum bastinasii invadati de Columb ! si multe alte "boli venerice" care ne vor termina definitiv. Totusi atata timp cat cineva scrie asta, fie si de la nivel pur teoretic nu e totul pierdut. Apele insa s-au ales. Avem clar 2 ""tabere"" . Una a sustinatorilor snobi si carora le pute orice e romanesc. Care habar n-au ca, vorba lui Portocala din DNA, sunt morti vii si ca deja li s-a pregatit destinul de holograme. Care sunt mediocrii si cred ca aderând neconditionat la orice li se spune sa faca vor despasi conditia in care sunt si vor intra si ei in clubul selectilor. Tot aici sunt cei carora tot le pute ce e romanesc dar sunt ticalosi pana-n maduva oaselor si stiu bine ca pt osul de ros trebuie s-o vanda si pe ma-sa si asta si fac. Si cealalta tabara care inca mai spera... sa traiasca intr-o tara prospera dar si demna. Destinul meu a facut sa traiesc destul in inainte de 89, sa prind trecerea de la 89 si ce e acum. Sa traiesc si dincolo de ocean si in tari vestice, destul sa inteleg cum functioneaza lucrurile. Acest articol este perfect conform cu realitatea. Cea de atunci si cea de acum. Sincer nu stiu care va fi urmatoarea etapa. Dar cum speranta moare ultima, inca mai sper. Sper sa apuc o noua schimbare. Si sper ca sa fie din ce in ce mai multi care sa inteleaga ca a trai in aceasta slugarnicie nu aduce nimic bun. Trebuie incept cu DEMNITATEA. Cu a te ridica impotriva ORICUI indrazneste sa ne umileasca pt ca suntem romani. Si ORIUNDE esti , la catedra, in spital, la matura , la camp. Asta nu costa pe nimeni s-o faca. De aici trebuie pornit.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)