marți, 1 octombrie 2019

Bani murdari

Iqbal Khan, un private banker care intenţiona să plece de la Credit Suisse, s-a trezit că face obiectul unei filări. Aflându-se în centrul Zurich-ului cu sotia sa, şi-a dat seama că e urmărit insistent de o maşină. A frânat, a reuşit să ia câteva instantanee cu urmăritorii săi şi s-a plâns poliţiei.



În scurt timp a ieşit la iveală că urmăritorii aparţineau Investigo, o mică firmă de detectivi particulari din Otelfingen. Credit Suisse, prin intermediul departamentului său de securitate internă, angajase respectiva firmă de detectivi pentru a-l urmări pe Khan deoarece, chipurile, exista bănuiala că acesta intenţiona să atragă mai mulţi oameni din Credit Suisse.

Toată afacerea a devenit critică deoarece urmărirea lui Khan era absolut ilegală. Procuratura elveţiană a intrat pe fir şi, în ciuda puterii financiare a Băncii, a început o investigaţie criminală împotriva firmei de detectivi şi a Credit Suisse. Ei bine, de-aici treburile au devenit critice.

Blogul „In$ide Paradeplatz” relatează că persoana responsabilă de legătura dintre Bancă şi Investigo - denumită „T.” în articol - s-a sinucis. Ideea e că respectivul era o persoană cheie în anchetă şi, probabil, iminenta sa punere sub acuzare ar fi avut ca efect, în final, şi relatarea altor cazuri similare în care Banca ar fi afectat într-un mod absolut ilegal viaţa privată a angajaţilor săi.

Cu toate că e un scandal imens, acesta este relatat numai de presa de limbă engleză din Elveţia. Blogul anterior menţionat(de limbă germană) e cam singura instituţie media care relatează ceea ce se petrece în proximitatea anchetei într-o limbă de circulaţie din Elveţia.

Ca să fie treaba şi mai sulfuroasă, în ciuda performanţelor bursiere modeste şi a faptului că ancheta penală va afecta şi mai mult poziţia Băncii, actualul CEO al Credit Suisse, Tidjane Thiam, are toate şansele să supravieţuiască scandalului deoarece cei mai mari acţionari ai Băncii s-au declarat solidari cu acesta, în ciuda practicilor ilegale ale instituţiei.

Revenind la sinuciderea angajatului T., e interesant de constatat că acesta era persoana cheie în investigaţie deoarece el angajase firma de detectivi particulari. Sinuciderea sa precipitată elimină un element esenţial al anchetei, făcând posibilă transformarea sa în Acarul Păun şi disculparea Băncii. Nu-i ciudat cum mor ei, cei direct implicaţi în operaţiuni sulfuroase, fix atunci când trebuie? Nu-i ciudat valul de sinucideri din industria financiară? Şi, mai mult, nu vi se pare ciudată creşterea scandalurilor din acest domeniu? Eu cred că buba stă să explodeze. Nu mai e mult!

3 comentarii:

  1. Interesant articolul, are nevoie de cateva precizari:
    - toata presa din Elvetia relateaza cazul, minim cinci articole pe zi in ce ziar vreti voi. mai rar asa ocazie. insideparedeplatz e un ziar de scandal, 50% adevarat, 50% fals. de data asta au avut un lag de aproximativ o jumatate de zi. cand au incercat sa prezica ceva au dat cu bata in balta. ieri ziceau ca nimeni nu va fi dat afara
    - referitor la caz - conflictul este intre seful cel mare (TT) si primul bancher (IK). IK a fost creatia lui TT. la un moment dat lui IK i s-a urcat la cap si a emis pretentii la locul lui TT. cearta, injuraturi, amenintari, etc.
    IK a trebuit sa-si dea demisia si pleaca la concurenta. desigur incearca sa ia cu el o felie cat mai mare de tort. cu cat credit suisse e mai slabit cu atat felia pe care o taie e mai mare. e clar cine castiga din acest scandal.
    - nu e ilegal in elvetia sa angajezi detectivi. problema este ca detectivul sa nu faca lucruri ilegale. si chiar daca face, probabil te-ai acoperit cu un contract. in cazul de fata, posibil sa fie o inscenare. IK este singurul care ar avea de castigat.
    - in elvetia cazurile de sinucidere sunt relativ dese. viata linistita, droguri, bautura. Viata nu mai are sens. Deci e chiar probabil sa fie sinucidere curata...

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.rts.ch/info/economie/10727744-credit-suisse-a-fait-surveiller-un-ex-directeur-passe-chez-la-concurrence.html Presa de limba franceza a relatat cazul. Dar intr-adevar, nu a fost mare valva...cam ciudat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista o explicatie: Exista un conglomerat de Banci si Servicii numit Crown Corporation cu 2 sedii centrale, unul la Londra si unul la Zurich.Activeaza in Belgia, Germania, Anglia, America,Franta, Romania.Folosesc marionete si scapa de ele.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)