miercuri, 16 octombrie 2019

Ecuaţia siriană

Mai nimeni nu înţelege ce se întâmplă în Siria. Trump vine cu o retorică ieftină, turcii îşi văd de treabă în timp ce toată lumea se uită cu perplexitate într-o zonă din care nu se mai înţelege nimic. Aparent doar. În realitate treburile sunt cât se poate de simple.


Trebuie să fii tare prost astfel încât să crezi că vreuna din părţile implicate în conflict face ceva de capul ei. Da fapt, oamenii s-au pus la masă, s-au înţeles şi acum implementează noua paradigmă. Într-adevăr, decizia de retragere luată de Trump a deranjat multă lume la Washington, iar întreaga retorică şi tot nisipul aruncat în ochii publicului e menit a masca adevăratele probleme. Să trecem totuşi la realităţile din teren şi să punem treburile pe un făgaş logic.

Aşadar, în primul rând, realitatea din teren ne arată că cei care au vrut să părăsească zona sunt americanii. De ce-au făcut-o e cumva logic: pur şi simplu nu mai pot susţine cheltuielile. În condiţiile în care debarcarea lui al-Assad a eşuat şi fragmentarea Siriei nu se mai face, staţionarea trupelor americane acolo e un nonsens. Marii supăraţi sunt mahării din industria apărării care astfel îşi vă comenzile subţiate, dar nici Bugetul SUA nu prea mai face faţă pretenţiilor lor. De asemenea, trebuie subliniat că retragerea SUA a fost una negociată cu ruşii. Bazele americane sunt protejate până când sunt părăsite. Americanii sunt lăsaţi să-şi strângă echipamentele sau, dacă e vorba de echipamente greu de mutat, sunt lăsaţi să şi le distrugă. Imediat după ce părăsesc bazele locul le este luat de armata rusă. Aşa s-a întâmplat la Manbij, loc de unde există filmări publice cât se poate de relevante.

Să trecem acum la Turcia. De ce au început ofensiva? Din două motive. În primul rând pentru a-şi asigura o zonă de securitate între ei şi zonele controlate de kurzi. În al doilea rând, doresc să mute refugiaţii sirieni de pe teritoriul Turciei. Astfel, împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură: pe de o parte trasează un teritoriu „curăţat” cu rolul de centură de securitate, iar de partea cealaltă se asigură de funcţionalitatea centurii populând-o cu refugiaţi paşnici şi cunoscuţi de forţele turce de securitate. De asemenea, mută problema refugiaţilor de pe teritoriul naţional şi o transformă într-o problemă internaţională.

De partea cealaltă a baricadei, armata lui al-Assad s-a aliat oficial cu kurzii. A făcut-o pentru a se asigura că turcii nu depăşeşc teritoriul negociat. Probabil vom mai auzi de conflicte, dar acestea vor fi locale şi generate de mici neînţelegeri. Însă n-am nicio îndoială că rezultatul final va fi cel negociat.

Este interesantă prezenţa Rusiei, atât cu trupe cât şi cu echipament serios. Ruşii sunt aliaţii oficiali ai regimului sirian, dar se află şi într-o apropiere vizibilă de Turcia lui Erdogan. Rolul lor în toată acţiunea recentă a Turciei e unul de mediator. Este, cred, cât se poate de clar că nu vom vedea confruntări între ruşi şi turci, la fel cum nu cred că vom vedea direct între armata siriană şi turci. Singurii care sunt împinşi la sacrificiu sunt kurzii, rămaşi cumva cu fundu-n baltă.

Aici ar trebui să reflectăm serios asupra situaţiei. În tot conflictul sirian, kurzii au fost pionii de sacrificiu ai americanilor. Unchiul Sam le-a promis ţară şi ei au fost împinşi la sacrificiu în momentul în care Statul Islamic le-a scăpat de sub control năvlegilor de la CIA. Au luptat eroic, însă acum, „misiunea” lor fiind terminată, sunt lăsaţi efectiv în bătaia vântului. Armata siriană îi împinge la sacrificiu în confruntări cu armata turcă, iar turcii îi termină programatic, distrugându-le infrastructura. Astfel, statul lor mult visat - implementat de SUA şi de orientare pur marxistă! - se clatină puternic. În mod sigur, la terminarea conflictului, realitatea politică îi va regăsi pe kurzi la fel de împărţiţi între cele trei ţări cum au fost de la jumătatea secolului XX până în prezent. Aviz celor care cred balivernele cu americanii cei fideli aliaţilor!

Sper să fi făcut ceva mai multă lumină în situaţia din Turcia. Dacă e nevoie, o să mai revin pe parcurs pentru a decripta evenimentele aparent complicate ale prezentului conflict.

15 comentarii:

  1. Mai distreaza cum toti pulifricii, pupati in dos de taraturile noastre tradatoare,care ne lecturau ritos: "Assad must go!" sunt ei Go azi, unii chiar de ani de zile; iar Assad este bine merci.
    Deci se poate ca trupele de ocupatie sa fie scoase afara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand o sa-i vedem pe rusi in Istambul ? Aprox.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constantinopol !!! nu Istambul.....

      Ștergere
    2. Cand va fi vremea spanacului...+ 3 saptamani.

      Ștergere
    3. Romanul a ramas blocat. Rusul pe care l astepti tu sa vina la Bosfor sau sa te elibereze de sub jugul angajatorilor NU MAI EXISTA, si nu va mai reapare.
      Entitatea corporatista condusa de multinationale numita Fed Rusa este o instalatie straina coordonata de adminstratori locali ai Planului de demontare mutuala a lumii, ca peste tot..., asa ca nu mai plingeti. Uite luati cite o batista de la mine sa va stergeti lacrimile.
      Informati va de la analistii lor locali nu cititi de pe gardul vopsit pe dinafara.
      Nu mai au armata ca nu mai este nevoie ci doar citeva arme cu care defileaza de 9 mai...si ce mai produc pentru vinzare la fraierii care inca cred in razbel mondial.

      Ștergere
  3. Cand intra armata rusa in Istambul lumea pe care o stii nu va mai exista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Armata rusa de care stii nu nu mai exista, iar armata corporatiei numita Fed Rusa este infima si are complet alte sarcini, iar aparitia ei la Istambul este exclusa fiind un nonsens in contextul Planului la care a aderat.

      Ștergere
  4. https://lesakerfrancophone.fr/succes-du-plan-gagnant-gagnant-gagnant-gagnant-pour-le-nord-est-de-la-syrie

    RăspundețiȘtergere
  5. La Istambul? Never.
    Turcii sunt f tari. Au armata f performanta. Plus ca rusii au zero interes sa ajunga acolo.. Oricum stramtorile le sunt deschise. Si au batut palma cu oncle Sam si se ocupe ei de Siria acu.
    So.. Ce e neclar?
    Intelegeti ca SUA si Rusia NU sunt inamice.
    sunt partenere.
    Ca si-o mai trag ocazional minor e ok.
    Dar nu major.
    Si e bine asa.. Ca, deh, nuclear shit and all.
    Claro?
    Inamicul amandorura e Globalismul Transnational.
    Si, cand le convine, lucreaza toti sa f cate-o tara mica mijlocie. Aka Ro. Sau Yugoslavia. Sau Siria. Sau..

    RăspundețiȘtergere
  6. "trebuie subliniat că retragerea SUA a fost una negociată cu ruşii."
    Asta este ceva f greu de inteles pt romani!

    Sa se concentreze macar asupra acestui fapt:
    "Unchiul Sam le-a promis ţară şi ei au fost împinşi la sacrificiu în momentul în care Statul Islamic le-a scăpat de sub control năvlegilor de la CIA. Au luptat eroic, însă acum, „misiunea” lor fiind terminată, sunt lăsaţi efectiv în bătaia vântului. Aviz celor care cred balivernele cu americanii cei fideli aliaţilor!"

    Daca vor intelege acest lucru, pt care exista exemple fara numar, au o sansa de iesire din starea de masa de menevra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Apare laptareasa la 7.00 pe sticla la prost tv si explica boborenilor ce si cum mere treaba iar pulimea se lumineaza si aprinde luminite in piata plina de furie, asa ca poti sa le arati investitii si cifre pina in ... ca e inutil.

    RăspundețiȘtergere
  8. in toata analiza pierzi un factor - gazele din apele Ciprului.
    de asemenea: americanii s-au retras doar pentru moment. Urmeaza mari evenimente istorice.
    Vali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe.
      Raspunsul tau e copy/paste dupa propaganda fascista. Si aia la fel spuneau: armata reichului se retrage pe pozitii strategice. Si sau tot retras de la Stalingrad pana la Berlin. Un fascist bun e un fascist mort! Siktir!

      Ștergere
    2. La fel ca si cu petrolul, nu prea mai ai ce sa faci cu gazele.

      Incepe epoca GRETEI! Daca cistiga "alegerile" si mesajul ei trece, ne asteapta cele trei pirghii FFF ale controlului populatiei:
      Frigul
      Foamea
      Frica

      "Change is coming, whether you like it or not"

      Fereasca DUmnezeu!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)