vineri, 24 iulie 2020

Gazul ca o pradă

C
a să înțelegeți cât de oablă e situația, o să ne îndreptăm azi ochii către piața de gaze, care tocmai ce-a fost liberalizată. Și-a fost atât de bine liberalizată încât, în ciuda minimului istoric al cotației gazelor, tarifele au rămas la fel. Ca să înțelegeți sarabanda, o să facem puțină istorie.

După prima tentativă de liberalizare a prețului la gaze, prețul pentru populație crescuse atât de mult încât PSD - aflat atunci la guvernare - a hotărât plafonarea prețului la 68 lei pe MWh. Teoretic acest preț trebuia menținut până în 2022, dar meseriașii de la PNL, după ce au preluat guvernarea, au invocat necesitatea liberalizării imediate pe motiv că gospodăriile plătesc mai mult. Teoretic chestiunea părea logică, dar, așa cum ne-au obișnuit liberalii, ascundea o mare ticăloșie. Realitatea pe care o știm e că pe piața de distribuție avem de-a face cu două monopoluri care și-au împărțit țara și care fac ce vor pe feudele lor. Într-adevăr, mai sunt mici distribuitori, însă „concurența” mestecată de liberali nu-și face efectul, mai ales în condițiile în care coloșii din piață impun trendul general al prețurilor și a te duce prea mult sub prețul de listă echivalează cu o prostie fără margini.

Din punct de vedere practic, veți înțelege imediat cum stă treaba dacă veți urmări fenomenul de la origine la consumatorul final. La momentul de față, prețul pe MWh la Viena e de 6.382 EUR, adică spre 32 lei. Cel mai bun preț de piața liberalizată a gazului e de 65 lei, adică dublu. Iar acest preț nu e oferit de marii mahări ai distribuției, ci de firme mici de care n-a auzit nici naiba. De la acest preț, prețul final plătit de clientul casnic aproape se dublează din nou prin adăugarea tuturor tarifelor reglementate ajungând la 126 lei! Atenție, e vorba despre cea mai bună ofertă de piață, ofertă care nu-i deranjează pe giganții monopoliști ai distribuției naționale.

Iată realitatea unui capitalism sălbatic practicat pe spatele consumatorului român: acesta plătește de patru ori mai mult decât prețul de la bursă al gazului. Într-adevăr, a plăti prețul de-acolo e imposibil în condițiile în care mai trebuie plătite ceva tarife pentru transport și distribuție. Realitatea ne arată că, în condițiile de la noi, aceste tarife care ar fi trebuit să nu depășească un procent infim din prețul gazelor, ajung să cvadrupleze prețul. Capitalism, eficiență, piață liberă!

În condițiile actuale, chiar și cu tarifele reglementate - care, repet, sunt jaf la drumul mare având ca efect strict rotunjirea profiturilor companiilor distribuitoare - prețul la consumatorul final ar fi trebuit să scadă cu cel puțin 25%. Asta însă nu s-a întâmplat. Și nici nu se va întâmpla întrucât marii monopoliști sunt într-o foame teribilă. Imaginați-vă că, pentru a nu le bubui bomba gazelor în față, liberalii au făcut toate eforturile posibile pentru a pune presiune pe marii distribuitori în vederea scăderii prețului gazelor. N-au obținut decât o anorexică scădere cu 10%, dar și asta garantată doar până în 31.12.2020.

Chestiunea e cât se poate de limpede: lupii distribuției vă vor sufoca în cel mai scurt timp. Dacă acum, la minimele istorice, tarifele rămân la fel, imaginați-vă ce jale va fi pe piață atunci când vor crește prețurile. Dacă se vor menține năravurile din piață, o creștere cu 25% a cotației gazului pe bursa de la Viena - care nu e greu de obținut - va avea ca efect un preț de cel puțin 180 lei/MWh la consumatorul final. Părerea mea e însă că jucătorii din piață vor adopta tactica lupului hămesit, mărind prețurile atunci când cotațiile cresc la Viena și uitând să le micșoreze când ele scad. De altfel nimeni nu le poate impune nimic, astfel încât într-un an vom vedea gazul la peste 200 lei/MWh la consumatorul final! Notați-vă ceea ce v-am spus aici și veți vedea că am ochit-o mai bine decât orice Nostradamus!

Poate vă întrebați în condițiile actuale cam care ar fi „prețul corect” pe care ar trebui să-l plătiți. Din punctul meu de vedere, fără binefacerile UE și fără parazitarea extracției de către așa-zișii investitori străini, prețul la consumator n-ar avea voie să depășească 15 lei/MWh. Știu, e șocant. Cum adică să plătim la jumătate din prețul de pe bursă? E simplu. Prețul de-acolo e pentru cei care n-au nicio „lețcaie” de gaz în țara lor. Noi avem rezerve imense care, din păcate, ne sunt exploatate de către alții. Imaginați-vă că fiecare MWh de gaz costă, la extracție, undeva sub 3 lei. De-aici până la aragazul vostru ajunge să valoreze 126 de lei, adică de peste patruzeci de ori mai mult! Banii ăștia sunt încasați de șmecherii care parazitează statul român și care, pompos, sunt numiți investitori strategici. Strategici or fi ei, dar în niciun caz investitori, ci tâlhari. Poate înțelegeți acum „de ce România e altfel”. Birurile private ne cocoșează, oameni buni!

6 comentarii:

  1. Este lupul paznic la oi.

    Iar oile, intr-o proportie mare, sunt multumit si aplauda situatia in care se gasesc.
    Inginerie sociala dusa la perfectiune la noi in Ro..

    Iar cei care are trebui sa pazeasxa stana, aka serviciile, ca la naiba de aia exista, sunt penetrate perfect. Pusi acolo tradatori sau corupti sau coruptibili. Sau idioti utili.
    Ce sa faca cate unul care vrea sa faca treaba? Poate sa se lupte singur cu un sistem atat pe pervers? Nu cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca ati raspuns "mai mult ca perfect", domnule anonim.... in 3 pasi cu toate cuvintele cheie:
      1 "Inginerie sociala dusa la perfectiune"
      2 "Serviciile [..] sunt penetrate perfect" (aici as fi folosit termenul fu**t insa suna mai bine ca in reclama cu colgate...
      3 "Pusi acolo tradatori sau corupti sau coruptibili. Sau idioti utili."
      Magistral!
      ce sa mai spun? ca imi creste tensiunea? sa ma apuc de yoga? sa emigrez? sa "ies in strada" din toti rarunchii?. am iesit.. si?

      Ștergere
    2. La noi serviciile au tradarea in sange. Structurile militare sunt piramidale, fiind de ajuns ca sefii si adjunctii sa fie tradatori. Din moment ce orice sef si orice adjunct de sef de serviciu din Romania se numeste cu acordul USA, va dati seama cat de romanesti sunt aceste servicii de informatii. Vina este a politicienilor de varf care dupa 89 au acceptat aceasta situatie.

      Ștergere
  2. Dle Diaconu ,imi permit sa va sugerez sa mergeti intr-un concediu unde sa va odihniti.Nu aveti pentru cine sa luptati.Cu greu se poate gasi pe planeta un popor mai puturos si mai gol la creier decat acesti asazisi romani.Daca vreti sa cunoasteti aceasta populatie pentru care va sacrificati mergeti prin Romania reala ,o sa vedeti tot felul de imbecili cu masti la gura pe strada,in parcuri,in propriile masini fara sa ii oblige nimeni.Am vazut o cretina cum isi certa propriul copil ,de vreo 4-5 ani ,ca isi da botnita jos de pe fata.Suntem o populatie bolnava la creier care va disparea de la sine in 30-40 de ani.Blestemul unei natii care a muscat mana celor care le-a dat case ,serviciu si sanatate pe gratis ,intr-un cuvant prosperitate.Dumnezeu nu bate cu parul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Au incercat unii sa mai domoleasca jaful si acum stau...la racoare.acum cateva zile l-au linistit pe altul

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)