vineri, 31 iulie 2020

Iluzoria revenire

S
e tot vorbește despre reintroducerea etalonului aur de către Trump. Chiar dacă asta ar fi o lovitură teribilă pe care ar da-o „structurii globaliste”, personal cred că o asemenea mișcare este imposibilă. Și-o să vă enumăr în continuare de ce.

În primul și-n primul rând nu cred că ar putea. O asemenea mișcare presupune o sincronizare perfectă a structurilor interne de putere ale SUA. Este capabil Trump de așa ceva? În condițiile în care evidența ne arată că, de la câștigarea mandatului, nu a reușit să preia puterea decât parțial - și, aș spune eu, destul de marginal - e clar că nu va avea pârghiile necesare pentru o asemenea schimbare radicală.

Avem apoi o mare incertitudine în ceea ce privește rezervele reale de aur ale SUA care par ... a nu mai fi. Când nemții au cerut repatrierea unei cantități din rezervele pe care le depozitaseră în SUA, operațiunea a fost întinsă pe mai mulți ani și încă nu se știe dacă s-a finalizat. Era vorba, totuși, de o cantitate insignifiantă de aur! Asta ridică și mai mult suspiciunile că, de-a lungul timpului, pentru a menține cotația dolarului, SUA a vândut aur pe șest. Nu în ultimul rând, lipsa unei certificări credibile a aurului pe care-l dețin SUA e în măsură să ridice serioase suspiciuni. Dacă așa stau lucrurile, ne întrebăm la ce etalon ar putea trece SUA în condițiile în care aurul pe care pretinde că-l are lipsește cu desăvârșire?

Dacă cele două puncte amintite nu vi se par suficient de credibile, ar trebui să aducem în discuție modul de funcționare al etalonului aur. Înainte de orice, această paradigmă îți impune o chingă. În cazul în care economia funcționează și „banul se învârte”, totul e OK. Însă, când ai economia reală „externalizată” pe aiurea și când performanțele tale economice sunt date de capacitatea monștrilor obezi de a hali înghețata cu căldarea, e clar că în cel mai scurt timp poți rămâne în fundul gol. Un exemplu care-mi vine în minte este cel legat de lupta lui Trump de a reinternaliza producția. În ciuda modului radical în care a dus-o, ea a fost un eșec. Într-adevăr, la început, au fost câțiva producători care au cedat amenințărilor lui Trump. În general a fost vorba despre companii străine interesate să rămână pe piața americană. Au făcut-o însă forțat și mai mult „ca să se vadă”, optimizându-și la maxim prezența. Însă companiile americane au răspuns prea puțin inițiativei. Mă uit că, în contextul actual, Trump pare bucuros că a reușit să convingă Apple să plece din China.Însă Apple nu și-a mutat producția în SUA, ci în India. Chiar dacă acum India pare mult mai digerabilă decât China, e limpede că producția rămâne tot externalizată.

Cu o asemenea structură economică, lui Trump îi va fi imposibilă o mișcare de revenire la etalonul aur întrucât ar rămâne imediat fără bani. Chiar dacă nu sunteți de acord cu afirmația anterioară, vă voi mai da încă un motiv pentru care SUA nu e capabilă să facă întoarcerea: cadrul mult prea strâns al etalonului aur exclude din start posibilitatea să emiți monedă „din nimic”. Aveți idee din ce trăiește acum statul american? Din acest nimic reprezentat de așa-zisa „universalitate a dolarului” și din capacitatea de a produce bani din nimic. Știu, e o mașinărie care începe să scârțâie, însă, cât timp dolarul e recunoscut ca monedă de schimb, treburile vor funcționa. A crede că statul american ar putea trăi în acest moment fără această capacitate excepțională de a-și auto-genera bani fără acoperire e cel puțin o naivitate.

Așadar, indiferent cum am privi lucrurile, revenirea la etalonul aur a (încă) celei mai mari economii a lumii e imposibilă. Indiferent cât de mult ar vrea Trump să se răfuiască cu dușmanii săi, nu-și va putea tăia singur creanga de sub picior. Astfel încât, ca în întreg mandatul lui Trump, mare lucru nu se va schimba. Dacă vă tentează să-mi arătați prețul la care a ajuns aurul în susținerea argumentului iremediabilei reveniri a etalonului aur, vă voi spune că, da, aveți dreptate. Prețul aurului crește, dar el este reprezentat tot în dolari. Adică e tot o marfă ca toate celelalte.

8 comentarii:

  1. https://www.zerohedge.com/geopolitical/world-bankimf-exposed-covid-aid-conditional-imposing-extreme-lockdowns-curfews

    Dovada mai clara decit asta nu exista!

    RăspundețiȘtergere
  2. iluzoria lovitura a lui Trump pare desprinsa din romanele ezoterice despre legea Nesara, care e un mare bullshit impins pe scena ca si covidul de propaganda ezoteristilor 2012 ai ascensiunii planetare.
    Nu uita ca Trump totusi este iezuit si copii lui au fost scoliti de iezuiti, si ideile astea nu ii vin singure. El a intuit bine ca dureaza foarte mult ce au realizat astia cu pandemia. A fost incrustata direct in psihicul colectiv si planuita in avams cu 100 de ani.
    Exact acelasi robot Faucci cu exact acelasi chip a trait si in 1890 la prima pandemie.
    E posibil ca insasi Vaticanul, partea iezuita sa ii fi spus lui Trump ce sa faca.
    Plus ura dintre iezuiti si globalisti satanisti se tot adanceste si ea.
    Asistam pe de o parte la razboiul robotilor care au implementat si sustinut finaciar cu bani scosi din nimic intrega pandemie, platind alti roboti din ministere si robotii presedinti ai tarilor sa mentina cu ajutorul robotilor din presa false masuri pentru combaterea virusului ucigas. Pe de alta parte ca sa combata aceste masuri draconice, Trump vrea sa le taie finantarea la roboti.
    E un scenariu Robocops vs. Trump.
    Pentru mine pandemia este o invazie a inteligentei artificiale. Si e atat de logica ca nu onpoti combate.
    Dar logica ei merge impotriva siatemului.
    Robotii Hohha, Arahat si LuiCovid isi tau craca de sub picuoare si cat timp tau la joagger sunt foarte roboti.
    Sa vad dupa cenpica din copac cat de roboti mai sunt.
    Apoi ca Trump isi taie craca singur e pe logica covid.
    In ziua de azi toti sunt impinsi sa ia joaggeru si sa isi taie cracile pe care stau cocotati sus in copac.
    Iar fraier nu e cine cere, ci cine da.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Statele Unite au tipărit mai mulți bani în iunie decât în primele două secole după înființare”, a scris Morehead. „Luna trecută deficitul bugetar al SUA - 864 miliarde de dolari - a fost mai mare decât datoria totală suportată din 1776 până la sfârșitul anului 1979.”
      https://cointelegraph.com/news/us-printed-more-money-in-one-month-than-in-two-centuries/amp

      Ștergere
  3. Pompiliu zice că au căsăpit 300 de muscali... Adineauri am citit un articol cum că în următoarea decadă SUA vor avea 2 rivali egali, în locul unuia singur Rusia, din punct de vedere al armelor nucleare strategice. Opinii, păreri? Poate izbucni al treilea război mondial?? Cădere Germania 10 la sută, Franța 13 la sută...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Izbucnirea a acel ceva este absolut si total EXCLUSA 100%. Atita timp cit un fir de par sau un floc a vre-unei elite poate fi atins, orice conflagratie mare este exclusa.
      Sub nici o forma nu poate fi vorba de asa ceva!

      Ștergere
  4. Joburile manufacturiere nu se vor intoarce in SUA decat atunci cand automatizarea prin roboti sau imprimante 3d va deveni accesibila cat mai multor industrii.
    Acu la auto unde un brat robotic e la cateva milioane de dolari fara reparatiile in caz de accidente face extinderea in alte domenii oleaca prohibitiva dar lucrurile au o dinamica impresionanta si in cativa ani vom asista la schimbari enorme.

    Partea proasta e ca mexicanii europei o sa ramana fara munca.

    Preturile la imobiliare elimina orice sansa pentru ca joburile slab calificate sa poata rezista pe piata.
    Shiftarea spre India il ajuta pe Trump in razboiul comercial cu China.
    China pare ca in secret ar fi sponorizat miscarile BLM. Ideologia si daramarea anumitor statui cred ca a provocat valuri de bucurie la Beijing.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trandafir Galben sinofob?
      E cam sulfuroasa combinatia, ca sa raman in tenta galbena.
      China are cea mai dezvoltata ramura AI din lume, ei creaza masini ca sa construiasca masini ce vor fi roboti.
      Cand ura xenofobica se va destrama, abia atunci vor fi in stare si romanii sa vada cine ii ajuta cu adevarat si cine ii subjuga, umileste, spurca si le fura copii.

      Ștergere
    2. US / Vestul sunt clar mult mai toxice in general iar pentru noi cu atat mai mult.

      Pe partea ailalta nici China nu e cazuta din rai. Conflictele cu vecinii si neintelegerile cu Rusia iti arata ca e o putere in expansiune care are nevoie de resurse si teritoriu. Politicile de impadurire a teritoriului a zonei desertice nu par sa fie suficient de eficiente.

      Sunt cei mai avansati spre o societate bazata pe digital surveillance. Diferenta e ca ei merg spre state surveillance in timp ce vestul merge spre corporate surveillance. Iti dai seama cum ar arata Kovesi / Portocala / Onea avand o scula din asta pe mana? Ei care paradeau la cetateni ar fi fost beyond god like.

      Era o individa CEO la Petrom acu ceva ani si o ardea ca e bine sa fim mana de lucru ieftina a Europei si multi cetateni de rand agreeau ideea.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)