miercuri, 8 iulie 2020

Un nou front

O
chestie interesantă: după cum probabil știți, într-un avânt demn de alte timpuri, SUA a cumpărat întreg stocul de Redemsivir al firmei Gilead. Părerea mea e că, la prețul la care se vinde Redemsivir-ul, SUA nu a făcut altceva decât să-i asigure companiei o cifră de afaceri generoasă. Teoretic, piața e secată de „steaua” fabricată de industria farmaceutică americană.

Vestea interesantă vine din Rusia și e un fel de ecou al luptei geopolitice în desfășurare. Rușii au un antiviral denumit Avifavir și care, în conformitate cu testele făcute în China, Japonia și Rusia, este extrem de eficient în tratarea COVID-19. Rușii spun că e mai bun decât Redemsivir însă știți bine cum e cu comerțul: vinde cel care țipă mai tare. Până acum nu s-a făcut o testare în paralel a celor două medicamente, concluziile rușilor fiind derivate strict din numărul de oameni vindecați în China și Rusia.

În condițiile în care SUA au creat un vid pe piața internațională, Rusia vine și declară că e gata să exporte Avifavir. Medicamentul e produs de o alianță formată din Fondul de Investiții Directe al Rusiei și Chemrar, un producător local de medicamente. Astfel, în iunie, benzile de producție ale medicamentului au reușit să producă aproape cu 100% mai mult decât producția planificată.

La isteria generată la nivel mondial de coronavirus, e cât se poate de clar că piața antiviralelor cu rezultate dovedite în tratarea acestei afecțiuni e una imensă. E de-a dreptul ciudat modul în care rușii au reușit să accelereze cercetările și să scoată în timp record un produs eficient împotriva COVID-19. Însă, dincolo de aceasta, trebuie să înțelegem că e vorba de mulți bani și de o nouă piață pe care Rusia își face loc. Piața Farma e una imensă, iar intrarea Rusiei în joc e un fenomen extrem de interesant, mai ales în condițiile în care există o cantitate impresionantă de material științific din perioada sovietică peste care, până acum, se pusese praful. Sunt domenii întregi care pot fi fructificate extrem de interesant.

Fac o paranteză pentru a vă povesti despre bactioriafagi, înlocuitorii din viitorul apropiat al antibioticelor. Cercetarea a fost demarată în Georgia în perioada Sovietică. După ce Georgia a trecut în tabăra americană, institutul dezvoltat pentru studiul bacteriofagilor a fost cumpărat de niște investitori americani care au blocat practic cercetările. Motivul e unul simplu: bacteriofagii reprezintă un tratament ieftin și eficient împotriva streptococilor. Desigur, au avut grijă ca tratamentul - care în trecut costa câțiva cenți - să ajungă acum la câteva mii de dolari. Doar că tehnologia există în tot spațiul ex-sovietic și urmează să fie viitorul boom farma.

Iată așadar un nou front geopolitic deschis acolo unde ne-am fi așteptat foarte puțin. În scurt timp vom vedea confruntarea geopolitică pe toate planurile. Pot pune pariu că, în ciuda faptului că poziția ne permite un balet interesant între cele două mari blocuri, noi vom fi din nou proștii istoriei, raliindu-ne iarăși unei tabere care, în final, va pierde bătălia. E prostia pe care am făcut-o de fiecare dată și la care nu renunțăm niciodată.

11 comentarii:

  1. Posibil, dar putin probabil. Problema Rusiei este economia mica si cheltuielile mari. Sa ne inchipuim un tanc de 100 de tone pe care este montat un motor ford de 1 litru - Ecoboost si 90CP. Poti sa pretinzi ca ai cel mai performant motor, ca tancul tau eventual va decola si se va transforma in elicopter. In realitate, tancul nu se misca, cu motorul respectiv poti maxim sa pornesti casetofonul.

    In teorie Rusia ar trebui sa fie bogata, daca ne gandim la tari cu economie similara precum Emiratele Arabe sau Arbia Saudita. In practica nu este, pentru ca Rusia are un teritoriu imens de aparat, o mare parte a regiunilor au nevoie de subventii masive.

    Tare ma tem ca slabiciunea Rusiei nu va fi exploatata de vestul sovaielnic, ci mai degraba de China/Japonia, care la momentul oportun ar putea sa-si ajudece o mare parte din estul Rusiei. China deja da cartile pe fata, acum cateva zile a revendicat regiunea Vladivostok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "China deja da cartile pe fata, acum cateva zile a revendicat regiunea Vladivostok."

      Numarul oamenilor nu mai conteaza in ziua de astazi pentru ca razboiul nu se mai da la baioneta, ci cu avioane si rachete care la nevoie pot fi nucleare.
      Daca galbesjitii vor razboi nuclear o sa-l aibe. Sa vedem cati dintre ei mai scapa.

      Ștergere
    2. In teorie, Rusia daca ar fi capitalista ar fi bogata, fiindca este marxista si implicit oligarhica, este saraca.
      C'est la vie!

      Ștergere
    3. C'est la vie toujours parșivă. Bine că e Rusia marxistă, mi s-a luat o piatră de pe inimă, acum pot să mă uit cu admirație neîngrijorată la belemiștii cancel culture din SUA, capitaliști unu și una! Sau or fi agenți ruși marxiști? Au, iar se strecoară viermele îndoielii.

      Ștergere
    4. Rusia nu mai e marxista de la Stalin. Cei mai multi marxisti sunt in USA infiltrati in universitati si aproape in toata media. Usor, usor Rusia se intoarce la valorile crestine, la adevaratele valori europene si va deveni o speranta a celor care credem ca traiul pe acest pamant nu inseamna profit si sex deviant.

      Ștergere
    5. "Rusia nu mai e marxista de la Stalin."

      Hai sa mori tu!
      Atata timp cat are un sistem social bazat pe pilonii de baza ai marxismului si (marxism-)socialismului...
      1. "contributii" OBLIGATORII la un sistem de pensii de stat, nimic altceva decat o SCHEMA PONZI
      2. "contributii" OBLIGATORII la un sistem de "asigurari sociale" de stat, nimic altceva decat o adunatura de SCHEME PONZI
      3. sistem fiscal si de taxare desprins direct din "Manifestul Partidului Comunist" al lui Marx si Engels
      4. banca centrala/nationala de stat desprinsa direct din "Manifestul Partidului Comunist" al lui Marx si Engels
      ...
      n. alte reglementari si forme de organizare fiscala, sociala si culturala desprinse direct din "Manifestul Partidului Comunist" al lui Marx si Engels, teoriile si practicile economice ale fabian-socialistului John Maynard Keynes, teoriile si practicile economice si sociale desprinse din "Rules for Radicals" a lui Saul Alinsky, etc.

      ... este 100% marxista!
      Pune mana pe carte ca nu esti in stare sa intelegi felul in care functioneaza lumea din jurul tau.

      Ștergere
  2. TOATA clasa politica romaneasca, o clasa politica 100% BOLSEVICA, implementeaza GULAGUL pentru a opri exodul romanilor!

    https://www.qmagazine.ro/jurist-despre-legea-pandemiei-propusa-de-guvern-cel-mai-odios-atac-la-adresa-drepturilor-omului/

    https://ro-ro.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/3266766163388986

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/liderul-senatorilor-pnl-nu-exclud-posibilitatea-ca-daca-lucrurile-scapa-de-sub-control-sa-avem-o-noua-stare-de-urgenta-1334463

    https://www.stiripesurse.ro/sorin-grindeanu-declaratie-controversata-manipularile-pentru-care-pana-si-goebbels-ar-fi-fost-inv_1483067.html

    ________
    https://swprs.org/informatii-despre-covid-19/

    RăspundețiȘtergere
  3. o problema veche care (re)revine in actualitate
    https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/legea-porcului-ue-reuseste-sa-ii-supere-pe-taranii-romani-stau-sa-ma-schimb-de-cinci-ori-pe-zi-ca-sa-i-pun-porcului-o-galeata-de-apa/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai calm ca urmeaza legea pasarilor, a legumelor,a fructelor si a vitei de vie.la urma va veni si legea respiratului.

      Ștergere
  4. E soarta și destinul României sa lupte alături de proștii istoriei.
    La fel România a stat cu naziștii 4 ani, și atunci șefii erau ca acuma, exact conduse nemțește, și se credeau mari și foarte tari, pana când am întors armele. Și nu am câștigat nimic. Am pierdut după al 2-lea război mondial și ce am avut.
    Acum e la fel. Într-o zi o forță istorică pe care nici un serviciu român sau om iluminat român nu o prevăzut, ne va face să întoarcem armele.
    Arafat cu fațada lui de bahai, vorbește exact ca un neo-fascist. El dictează imediat cât sa producă corporațiile, cât stau pe faliment restaurantele, cine lucrează și cine sta acasă. Dictatura de stat în economie democratica. Decât fascismul asta, nu mai bine înapoi la comunism. Naționalizam iar tot.
    Agenda lui Arafat e dictata de alți fasciști de pe glob, care în curând vor conduce corporațiile lumii dictando cât sa lucre, cum și ce să producă. Adio piața libera!!!
    Arafat e total împotriva pieței libere.
    Da, piața e libera după ce scanam tot ce aveți și spunem noi la voi dacă puteți vinde.
    Bai romanilor, nu va mai doriți conducere nemțească, americană, rusească sau bulgărească.
    România e proastă ca a ajuns o cizma în loc sa profite de locul ei energetic în lume, de confluenta între tot de pe glob, între nord și sud între est și vest.
    Îmi imaginez o Românie cu de 10 ori mai multe autostrăzi, cu centre internaționale de afaceri.
    Mda, poate e nostalgie. Visam sa facă Ceaușescu acest centru internațional de petrol la Casa Poporului între toate tarile Arabe. Puteam fi intermediarii de azi între arabi și alții. Sau sa fi făcut o extindere a comerțului cu tarile orientului.
    Toți merg spre China sa facă afaceri, noi tot fugim de China și Rusia.
    Globalismul la fel ca Nazismul va fi învins pentru mii de ani. Doar ca încă nu o știu, încă Globalismul are forță și putere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Toți merg spre China sa facă afaceri, noi tot fugim de China și Rusia."

      De 30 de ani China S-A FACUT PRES in fata producatorilor si investitorilor europeni si vestici, OFERINDU-LE INFRASTRUCTURA SI LOCATII GRATIS plus TAXE SI IMPOZITE ZERO numai sa-si mute afacerile sau macar o parte din productie acolo.
      Inca de acum 30 de ani, TOT exportul din China spre lumea vestica se face prin companii inregistrate in Hong Kong, care este o "tara" cu un SISTEM DE IMPOZITARE TERITORIAL, acest lucru insemnand ca se paltesc taxe si impozite (care sunt mici oricum) DOAR PENTRU VENITURILE REALIZATE PE PLAN LOCAL EXCLUZAND EXPORTURILE de produse si servicii.
      In mod similar au procedat si alte natiuni din Asia de Sud si de Sud-Est, oferind FACILITATI SI SCUTIRI DE TAXE SI IMPOZITE IMENSE pentru investitorii si producatorii europeni si vestici care vor sa-si mute productia sau sa investeasca pe plan local.
      Exportul se realizeaza fie prin companii "la vedere" inregistrate in Singapore care are un regim de taxare teritorial IDENTIC cu Hong Kong, fie prin companii "la vedere" malaeziene inregistrate in Labuan unde impozitul este de doar 3% pe profitul declarat (asa cum este inregistrata Malaysia Airlines Berhad), fie pe companii "anonime" inregistrate in Singapore, dar cu actionariat trusturi si fundatii labuane.
      O alta metoda comuna de export indiferent de produs si de servicii, este exportul la cost de productie catre oi firma independenta de "firma mama" sau nu, inregistrata in Emiratele Arabe Unite.

      Dupa cum am mai spus si alte dati, acum 30 de ani multe tari asiatice erau cu o plama mai sus de Evul Mediu. Dezvoltarea fulminanta se DATOREAZA EXCLUSIV IMPORTULUI DE INTELIGENTA, CAPITAL, TEHNOLOGIE SI MANUFACTURA importat din lumea europeana si vestica, care incca de pe la inceputurile anilor '80 a fost pus pe fuga si pe butuci din cauza marxismului. Practic vorbind, MII DE ANI DE INVESTITII, CERCETARE, TESTARE, EXPERIENTA SI MAI ALES SACRIFICII, AU FOST OFERITE PE TAVA GRATIS UNOR SALBATICI.
      Din cauza marxismului si a prostiei marxiste, Europa si lumea vestica este FALITA intr-un mod ireversibil. Nimeni nu este atat de futut in cap si de lipsit de creier sa-si inchida fabricile sau firmele din Asia impreuna cu conturile din offshoreuri ca sa le mute inapoi in Europa sau in Vest unde sa nu aibe nici un fel de drept asupra lor si sa devina un sclav si o vaca buna de muls pentru marxisti, prostime si asistati sociali. NIMENI!

      In cazul in care ti-a scapat din vedere, Europa si Vestul se pregatesc pentru:
      _1_ falimentarea industiilor "clasice" si impunerea "green deal-ului" si a productiei "ecologice" si "sustenabile"
      https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/the-danger-of-an-idea-just-change-the-label-environmentalism/
      https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/carbon-tax-will-lead-to-bloodshed-revolution/
      https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/europe-is-losing-1000-farms-per-day-climate-change-regulations-may-lead-to-starvation/

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)