sâmbătă, 29 octombrie 2022

Accelerări tehnologice


Este incredibil cât de rapid pot fi dezvoltate tehnologiile în condiţii de concurenţă acerbă. Lăsaţi realmente cu fundu-n baltă în domeniul tehnologiilor avansate, ruşii s-au pus serios pe treabă, având de acoperit domenii imense. Practic, de la cele mai banale echipamente casnice şi până la tehnologiile din domeniul microprocesoarelor, totul trebuie reclădit de la zero. Partea şi mai proastă pentru ruşi este că acum nu-şi mai pot permite nici să se bazeze pe proxy-ul chinezesc deoarece şi chinezilor li s-a tăiat macaroana de la tehnologiile fundamentale pe care se bazau. 

Desigur, la chinezi situaţia este mai bună întrucât ei chiar pot să treacă la tehnologia de 7nm în domeniul chip-urilor, dar se pare că asta nu-i ajută prea mult. Toată lumea ştie că sunt o grămadă de nuclee chinezeşti care lucrau la proiecte extrem de avansate în domeniul AI. Unul dintre ele, cel al Biren Technology, după ce a reuşit să creeze un accelerator grafic mai rapid decât Nvidia A100 a fost instantaneu tăiat de pe lista clienţilor TSMC. Astfel, cu tot designul avansat pe care-l au, producătorii pur şi simplu şomează deoarece nu mai găsesc producători care să le fabrice chip-ul.

În timp ce în partea de design a circuitelor integrate chinezii sunt maeştrii, tehnologia care le-ar permite producerea circuitelor integrate în tehnologii de 1 nm(şi poate chiar mai jos de atât!) e aşteptată să apară în ... Rusia. Recent ruşii anunţaseră un timing de patru ani pentru revoluţionara lor maşină de litografiat. Ei bine, termenul a fost scurtat semnificativ. Într-adevăr, versiunea beta va apărea tot în 2024, dar versiunea finală e aşteptată în 2025, maxim 2026!

Este surprinzătoare, de asemenea, evoluţia AuroraOS, sistemul de operare mobil dezvoltat de ruşi pe baza SailfishOS. Sistemul are parte de audăugiri semnificative şi urmează a fi larg adoptat în Rusia. După toate belelele pe care le-au avut din partea iOS şi Android, ruşii s-au săturat să mai depindă de avizele oricărui nătărău american pentru a avea acces la servicii banale precum cele de mail, meteo, distribuţie de aplicaţii s.a.m.d. Iată de ce este aşteptat ca în perioada imediat următoare să explodeze acolo cererea de terminale cu AuroraOS. 

Un alt domeniu „cu cântec” este cel al serviciilor de localizare. Tot ceea ce ţine de navigaţia prin satelit se face acum prin intermediul GPS-ului. Puţină lume ştie că sistemul rusesc Glonass a apărut înaintea GPS-ului american. Propaganda i-a făcut pe unii chiar să considere că Glonass-ul ar fi o copie nefericită a GPS-ului. Nimic mai fals! Partea interesantă însă abia acum începe. Ruşii sunt determinaţi să-şi mute toate serviciile de locaţie pe Glonass. Poate credeţi că vor forţa cumva asta. Aiurea, trecerea se va face natural întrucât s-a început upgrade-ul sistemului, astfel încât urmează să ajungă la erori maxime de poziţionare de doar 2 cm!

Probabil vi se pare SF, întrucât noua tehnologie o depăşeşte cu mult pe cea a GPS-ului militar. Spre deosebire de acceea, care-i disponibilă doar armatei SUA, tehnologia Glonass va fi universal disponibilă. 

Însă, probabil cea mai puternică tehnologie care tocmai de-a fost implementată este ... Sfera. Ştiam despre ea dintr-o prezentare făcută de Putin prin 2018, însă am crezut că e doar publicitate. Iată că, după demiterea lui Rogozin, industria spaţială rusească a prins aripi. Tocmai ce-a fost lansată de pe cosmodromul Vostocinîi prima unitate spaţială a programului Sfera. Este vorba de trei sateliţi Goneţ-M şi modulul Skif-D. Atât sateliţii cât şi modulul sunt utilizaţi în premieră. 

Sistemul Sfera constă în dezvoltarea unor servicii de comunicaţii prin satelit, teledetecţie şi supraveghere sau pentru dezvoltarea unor generice canale-releu capabile de utilizări multiple. Sateliţii Goneţ au o facilitate unică de transmisiune a mesajelor securizate în spaţiu. Astfel, mesajul de la sol este preluat de satelit doar atunci când satelitul se află „deasupra capului” celui care emite, într-un flux perfect direcţionat care nu permite „scăpări” în afara liniei transmiţător-satelit. Mesajul este stocat în memoria satelitului şi este transmis destinatarului, tot printr-un mesaj direcţional în momentul în care satelitul se află deasupra acestuia. 

Şi programul de noutăţi nu se opreşte aici. Racheta Soyuz a utlizizat în premieră un nou combustiibil, denumit naftil care-i permite să transmită o sarcină utilă mai mare pe orbită. Partea interesantă este aceea că noul combustibil nu a necesitat modificări semnificative la motoarele rachetei deoarece are proprietăţi similare kerosenului. Naftilul era utilizat în cea de-a treia treaptă a rachetelor Soyuz, iar aceasta este o premieră absolută a tranziţiei. 

Amicul care-mi vorbea despre naftil tocmai făcea o glumă spunând că, în timp ce americanii caută cu disperare motorină, ruşii dezvoltă combustibili noi pentru eliminarea compuşilor aromatici!

În final vă voi prezenta o informaţie inedită: Valentin Bartenev, Ivan Poluyanov, Oleg Mamontov şi Ruslan Ermilov s-au întors definitiv în Rusia. Probabil că numele vă sunt necunoscute. Ei bine, ei sunt dezvoltatorii celui mai performat server web, Nginx. Motivul pentru care s-au ntors în Rusia ţine de meseria lor de bază, aceea de dezvoltatori software, înfiinţând la Moscova compania Web Server LLC. 

De fapt, perspectivele de business în Rusia sunt impresionante. Cel mai vibrant domeniu este cel al centrelor de date de care e nevoie ca de aer, cererea depăşind cu mult oferta. De aici rezultă o necesitate deosebită de dezvoltatori pentru servicii cloud. Arhitectura cloud este cea care reduce fără probleme dependenţa de tehnologiile de ultimă oră întrucât ruşii n-au probleme energetice pentru a susţine centre de date substanţial mai mari, utilizând tehnologii server mai vechi, dar care să permită atingerea de performanţe similare celor occidentale. 

Pun punct aici reamintindu-vă că în urmă cu câţiva ani intuiam că urmează o separare tehnologică fundamentală. Iat-o cum începe.  

6 comentarii:

  1. Să sperăm că vom avea și noi ceva de câștigat din cursa tehnologică. Măcar de ar crește și la noi bugetul pentru cercetare, faimosul 1%, care de ani buni este 0,1%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arrest gates, soros, schwab, tedros, bourla, bancel, gorsky, soriot, birx, fauci, daszak, walensky, wray, garland, mayorkas, brandon, harris, hussein, podesta, pelosi, newsom, mz, trudeau, rothchilds, rockefeller, rutte, von de leyen, dan andrews, freeland, charles, harari

      Ștergere
  2. “Cine sapa groapa altuia, pica el in ea.”

    Romania, prin “destoinicii” ei conducatori, isi aliniaza existenta dupa cum vin ordinele de afara, in special de la niste masini I.A. la propriu, nu la figurat.

    Pentru ca vor sa ne doboare orice ar fi, pentru ca ei stiu ca pe teritoriul asta sunt niste mari dusmani ai lor, care multe bete in roate le pot pune, ne-ar baga acum in razboi. Au venit americanii cu trupa lor de elita, 101. Băi, da’ importanta mai e Romania asta, ca multi de prin lume nici nu stiu pe unde este pe harta, de ajung ei sa miste la noi o trupa pe care nu au miscat-o in ultimii 80 de ani pe teritoriul unei alte tari din NATO! La fatada, ei fac asta in raport cu marea putere numita Rusia, sa nu intreprinda accea cumva, ceva. Asa zic ei. Eu aproape imi bag mana in foc ca integratele din creierele mecanice ale acestor masini se tem teribil de Romania, asa mica, cum este ea, si aparent insignifianta.

    Ne-au bombardat cu chemtrails-urile. Dâre pe cerul Romaniei, cum au fost in prima jumatate a lui octombrie, parca nu s-au mai vazut vreodata. Prin toate orasele, prin toate satele, s-au facut fotografii, filmari, a vuit internetul de grozavia ce se vedea pe cer. Probabil ca o dau si din autoturisme, dar la acelea este mai putin vizibil pentru ca sunt la nivelul solului. Asa baieti! Antrenati-ne! Intariti-ne! Faceti-ne din ce in ce mai puternici! In timp ce voi va sustineati pandemia cu darele si o dadeati cu carbonul, cu bromul, cu sulful, cu fosforul, cu aluminiul, cu plumbul, noi ne-am construit un dispozitiv astral ce functioneaza si la ora asta pe principiul homeopatiei. Este unul simplu: orice substanta iti face rau in cantitate mare, fie ea si o otrava, te vindeca in cantitate infinitezimala. Daca toate cele insiruite mai sus te imbolnavesc in special de plamani, iti scad imunitatea, iti dau stari depresive, remediile homeopatice bazate exact pe aceleasi substante te vindeca de toate acestea. Pe principiul asta s-a bazat dispozitivul nostru. Stim, aveti si virusi si bacterii la pachet si cate n-or mai fi, stiute si nestiute. N-ati observat insa oare ca nu mai moare lumea ca acum un an sau doi? Oare ce s-o fi intamplat? Aaa, ne-ati facut voi vaccin, veniti si spuneti la fatada, insa pe dindos stiti foarte clar ca ceva va scartaie si nu mai este ca in trecut.

    Avem cel mai scump kilowatt din UE. Provocati-ne si aici! De nu om ajunge sa scoatem energie si din piatra seaca, sa vedeti voi! Vin astia cu rapoartele ca noi trebuie sa importam energie electrica deoarece avem un necesar mai mic decat putem produce. Asta este pentru neica Nimeni de pe strada. Stiti ce ma irita cel mai tare? Ca toti astia care arunca in piata astfel de informari mizerabile sunt atat de infumurati si de prosti in infumurarea lor, incat au impresia ca poantele astea ieftine sunt inghitite pe banda de catre oricine. Ei zic ca e mult prea destept planul, ca n-ai cum sa te prinzi. Vai de viata noastra! Sunt multi cei care stiu cum sta de fapt treaba, pentru ca ii duce capul in mod real si nu e propria lor iluzie, pentru ca au facut niste scoli, pentru ca prin pregatirea lor au putut accesa niste informatii. Si eu sunt de meserie inginer electrotehnist. Pai daca nici pe astea nu le stiu, atunci nu cunosc ce mai stiu de fapt. Realitatea este ca Romania are capacitate dubla de productie a energiei electrice fata de cat consuma, care poate fi intr-o masura diminuata atunci cand sunt perioade mai secetoase, dar nu atat de mult incat sa nu ne ajunga. Prin urmare, ce sfori mai trag baietii pe la spate, nu se poate sti. Noi trebuie doar sa platim cel mai mare pret pentru un kilowatt. Spuneti voi daca asta nu face parte tot din planul lor de mazilire a tot ce se poate mazili pe taramul romanesc!

    Hrana si toate serviciile au ajuns sa coste de nu mai zic. Cred ca si aici ne situam mult peste nivelul multor tari din UE. Si la acest capitol, nu ne ramane decat sa ne trudim un pic, astfel incat sa ajungem sa ne hranim cu prana. Sau mancam mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos!
      Excepțional chiar, comentariul! Sigur că "pranha", ne este dintotdeauna "hrana"!

      De aia și supraviețuim, în condițiile Dreaq'!
      Adică, fix atunci când oamenii de stiinta, nu mai acordă nicio șansă de supraviețuire!

      Ștergere
  3. Oryen: Vestea cea mai bună este că procesul de trezire spirituală la nivel global pare să se accelereze într-un mod la care nu ne-am așteptat nici noi. Ca și cum cu cât partea întunecată din om luptă să se manifeste cu putere, cu mult mai mult partea luminoasă devine mai dinamică și mai influentă. Aceasta pare să fie mai degrabă o formă de Grație Divină, deoarece niciun fel de date nu arată că o asemenea dinamică ar veni din straturile voastre cauzale. Acest lucru poate determina o serie de implicații uriașe, iar conflictul global să fie deviat într-o bună măsură pe zona energetică și informațională.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de mici am ramas unii dintre noi ! Vorbim de natiuni cand dincolo se vorbeste de existenta rasei umane si eforturile care se fac in aceasta directie ! Una cinica corect , dar logica .....nu toate lacustele isi merita locul in ecosistem !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)