duminică, 23 octombrie 2022

Ce se află dincolo de conflict?


Suntem mânaţi instinctual ca într-un conflict să ne alăturăm unei părţi sau celeilalte. Chiar dacă nu o facem direct, ci numai prin simpatii sau mesaje de susţinere, în realitate suntem aliniaţi în spatele uneia dintre părţi. Nu există independenţă reală. Sau, dacă vreţi, independenţa o au doar cei care refuză orice informaţie, care nu au nicio opinie, care, cu toată sinceritatea, şi-au impus să nu aibă habar de toată povestea.

La fel se întâmplă în toate conflictele cu care ne confruntăm, începând de  la certurile unor vecini, până la mascaradele politice. De la simplul conflict dintre doi necunoscuţi de pe stradă până la cele mai mari confruntări ale istoriei.

Iată slăbiciunea noastră de care nu putem scăpa. Imediat ce dăm de vreun conflict, partea raţională începe să intre în acţiune pentru a afla adevărul. Chiar şi atuunci când avem puternice motive de subiectivitate, ceasornicul nostru raţional caută adevărul său pe care apoi să-l poată şlefui în direcţia în care suntem interesaţi. Noi credem din toată fiinţa că esenţială este „varianta adevărului final”, adică modul în care majoritatea va vedea în final „adevărul”. Cu alte cuvinte, lupta noastră se dă în direcţia a ceea ce va rămâne. Noi, instinctiv, nu luptăm pentru adevăr, ci pentru varianta istorică a celor petrecute.

Avem de prea multe ori impresia că asta contează, că e cel mai important lucru de pe lume. Iată un diavol pe care-l ignorăm întrucât, indiferent de situaţie, ceea ce contează este adevărul adevărat(sic!), nu cel manipulat. Dacă ne-am apuca să calculăm la câte meciuri de „stabilire a adevărului istoric” am participat ne-am da seama exact modul în care ne irosim viaţa. Şi, dacă am fi sinceri cu noi înşine, ne-am îngrozi văzând cum viaţa care ne-a fost dată a fost transformată într-o enormă pierdere de timp de meteahna noastră păguboasă. 

Trecând de perplexitatea momentului, am realiza şi ne-am îngrozi constatând că toată pierderea înfricoşătoare a timpului nostru finit a fost posibilă strict ca efect al fragilităţii instinctuale care ne face să căutăm adevărul istoric şi apoi să-l promovăm cu speranţa că vom câştiga meciul. E ceva similar psihologiei unui microbist care e fericit atunci când echipa i-a câştigat şi trist când aceeaşi echipă a pierdut. Însă, dincolo de supărările sau bucuriile unui microbist, realitatea este aceea că individul, în sine, este un ratat deoarece îşi găseşte realizarea într evenimente exterioare, pe care nu le controlează. Exact la fel şi noi, privind în urmă, constatăm că ne-am ratat viaţa ca efect al ataşamentelor noastre iluzorii.

Iar cel mai mare regret vine abia atunci când înţelegem că, dincolo de câştigurile şi pierderile noastre din timpul încleştărilor în care ne-am vârât instinctual, de rămas nu rămâne nimic altceva decât gusul amar al pierderii iremediabile a timpului nostru. Şi, la fel de adevărat este că, în timp ce noi ne-am pierdut timpul, altcineva l-a câştigat. Iar acel altcineva n-are cum să fie unul dintre cei care-au participat direct la conflict, ci, cu siguranţă, cel care s-a aflat în spate, cel care a făcut ca acel conflict să se petreacă pentru a se putea hrăni din timpul şi energiile aruncate în joc de cei atraşi în capcană. 

Dar cine-ar putea fi acel „cineva”? N-ar fi oare prea banal sau prea „conspiraţionist” să credem că în spatele tuturor evenimentelor conflictuale s-ar afla un „cineva” care profită? Desigur, ne pare o generalizare forţată. Însă nu trebuie să uităm niciodată de legea cauzalităţii. Un efect   are întotdeauna o cauză. Pierderea iremediabilă pe care o înregistrăm noi e efectul. Nu mai rămâne decât să găsim cauza, adevărata cauză. Sau, dacă nu reuşim s-o vedem, cel puţin să fim conştienţi că există!

24 de comentarii:

  1. In anumite filozofii e definita o a treia forta. Pentru a se produce/manifesta ceva e nevoie de acea a treia forta, fara de care nu se poate manifesta potentialul. Pe de alta parte, detasarea reala e cheia observarii realitatii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarata cauza este controlul( lupta pentru control)...cel care controleaza detine PUTEREA ! Rezonez 100 % cu ceea ce ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol general-ist, speculativ, usor filosofic, atinge niste idei, scapa altele.

    Se pierde energie, atentie care puteau fi indreptate inspre altceva, mai util, mai constructiv. Nu doar timp.

    Impartirea in 2 tabere tine de dialectica hegeliana: ofera maselor 2 tabere opuse si oile vor alege una. Dezbina si controleaza. De mii de ani.

    Independenta nu o au " cei care refuză orice informaţie, care nu au nicio opinie, care, cu toată sinceritatea, şi-au impus să nu aibă habar de toată povestea ". Nu.
    Eu de ceva timp urmaresc non-dualismul / oneness, si unii zic ca nimic nu este in neregula cu lumea / conflictul de la granita cu noi, de exemplu ( there is only the Self ( alege-ti etichetele care te fac sa dormi bine noaptea: Dumnezeu, Spirit, Divinitate, Shiva, zmeul... ), nothing else. No " me ", no Ego, left, democrats, etc.
    Nu uita legea conservarii energiei: este necreata, nu se poate pierde, doar se transforma. Totul in jur este o localizarea temporara a Sinelui / Energiei ( divine, etc. ): oameni, scaun, praf, frunze, etc. Doar ca unii se mai trezesc din vis.

    " Iată slăbiciunea noastră de care nu putem scăpa. Imediat ce dăm de vreun conflict, partea raţională începe să intre în acţiune pentru a afla adevărul " = da, creierul limitat e un pacalici care incearca sa te convinga de o poveste pe care o manufactureaza. Mii de ani de construire a unui mecanism de aparare.

    " Cu alte cuvinte, lupta noastră se dă în direcţia a ceea ce va rămâne. Noi, instinctiv, nu luptăm pentru adevăr, ci pentru varianta istorică a celor petrecute. " = cati fac asta? 0, x % ? Hmm

    Da, suntem creaturi ale obiceiurilor + instinctelor, multi dintre noi.

    Mda... foarte util sa practicam awareness / discernamant, sa vedem dincolo de perdeaua de fum pe care provocatorii evenimentelor o produc ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspuns clasic de #oaie frumoasa și liberă. Ca sa fii deștept trebuie neaparat sa scrii niște mizerii un engleză..

      Ștergere
    2. sunt Dana Teri, defel anonima. Cea mai mare pierdere ramine cea a timpului. Si cînd oamenii ii descoperă valoarea adevarată (a timpului), din pacate nu mai pot face absolut nimic.
      Cer scuze, atit am avut de comentat, ma retrag.

      Ștergere
    3. Energia se propaga nu se pierde.

      Ștergere
  4. O Clipă Trăită din plin este mai valoroasă decât o întreagă Viață risipită...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte puțini au curajul, puterea și știința să riposteze, fiind în cele mai multe cazuri răpuși, singuri în fața hidrei monstruoase reprezentată de autoritățile Statului.

    Cu o atitudine de iobagi proști și umili, cei mai mulți dintre români se îngrămădesc să lingă moaște, rugîndu-se la Dumnezeu să îi apere de abuzurile Hingherului.

    Nu își cunosc obligațiile, dar nici drepturile cetățenești, le este frică și de umbra lor, se complac în ignoranță, superficialitate, bigotism și nepăsare.

    Cand le vine randul, inevitabil, să fie hingheriți de Stat, preferă să se ploconească în fața Hingherului, să îi lingă mana, aleg calea servilismului și a colaboraționismului cu cel ce îi asuprește. Le este mai la îndemînă să își îndoaie, scarbos, coloana vertebrală, decat să își pună în vreun fel propriile ființe patetice în pericol.

    Mai mult decât atât – unii dintre ei aleg să slujească de bună-voie Hingherul, în speranța deșartă că așa se pun la adăpost, prin trădarea semenilor lor.

    Societatea românească a fost literalmente distrusă în ultimii 25 de ani, fiind transformată într-o masă informă de robi fără personalitate, ce trudesc pe proprietățile boierilor feudali autohtoni și pe moșiile corporatiste ale stăpânirii străine.

    În aceste zile, iobagii cei proști și umili se ceartă între ei ce zapciu să aleagă pentru funcția de președinte al statului, amăgindu-se singuri, în ignoranța lor cruntă, că unul sau altul din vechilii străinilor va avea mai multă milă de ei și îi va jepcui cu ceva mai multă blândețe decât pană acum.

    Ce nu înțeleg românii e că, dacă ei în primul rînd nu vor avea respect de sine, este foarte greu să ceară altora să îi respecte.

    Respectul se câștigă însă greu și de multe ori cu sacrificii. Se vede treaba că este mai ușor și mai convenabil să fii un iobag prost și umil.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu tin cu nici o tabara si nu an nici simpatii. Razboiul e cel mai abject lucru si dovada clara ca specia umana esre involuata si salbatica. Mi-e o scarba totala si nu inteleg ce caut in lumea asta sinistra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii in maaare parte, sant posedati, carcase goale de suflet si spirit.

      Ștergere
  7. Dar cum orice moneda are si un revers, desi occidentul ala ma iubeste atat de mult, ma anunta si ca ma apara de atacul rusului dar asta e, o sa cam mor de foame, de frig, de boli, de prost, in general de orice, in afara de glontele pornit dintr-un AKM manuit de un rus.
    Ei, aici intervine “atasamentul” meu pentru o parte sau alta intr-un conflict IN CARE NU SUNT IMPLICAT si in care eu personal, NICI NU M-AS FI IMPLICAT VREODATA!

    Cand vad ca “occidentul iubitor”, pana la urma, nu face decat sa-mi ia posibilitatea de a-mi alege macar moartea, asigurandu-ma ca nu mor din cauza de Rusia dar din cauza de foame si lipsuri de tot felul, logic ca ma apuc sa vad cum stau cu adevarat treburile, ca sa stabilesc urgent, ce masuri pot lua pentru a ma pune macar putin, la adapost!

    Si uite ca asa, aflu ca de fapt Putin n-a invadat tara aia chiar de nebun, ca Putin e singurul care (onest sau nu) mentioneaza periodic posibilitatile negocierilor de pace intre RUSIA si AMERICA, pentru ca de fapt, contrar propagandei occidentale, e vizibil si din alta galaxie ca lupta, intre astea doua puteri se da si Ucraina e doar campul lor de lupta. Tot asa, aflu ca granele ucrainene, despre care mi se spune ca nu mai exista din cauza lui Putin si ca de aia o sa mor eu de foame, au invadat in asa hal piata tarii mele, incat concetatenii mei nu mai au cui vinde la preturi juste, granele obtinute de ei, aflu ca la ordinul “occidentului iubitor”, capacitatile energetice ale tarii mele se inchid una dupa cealalta si eu sunt obligat sa platesc kilovatul sau metrul cub de gaz, la pret de gram de aur, energia fiind lasata pe mana statului meu, care pur si simplu ma calca in picioare luandu-mi si izmenele de pe mine, ca sa poata astfel, sa dea cat mai repede bani multi americanilor, care mi-au dat arme pe care eu nici nu le-am cerut si de care nici n-am nevoie! Etc, etc!

    Ei, si asa ajung eu partizanul rusilor, carora, chiar daca nu le dau in totalitate dreptate pentru ca deja intuiesc ce spera ei sa obtina in final (fara vreo legatura cu interesele mele), le urez din suflet sa castige in confruntarea asta! Nu pentru a-si realiza ei interesele lor, nu pentru a bloca astfel interesele americanilor dar, pentru ca in final, eu si ai mei, sa mai avem dreptul si posibilitatea sa mai respiram! Pentru ca in conflictul asta al lor, eu sunt, fara posibilitate de evadare, la mijloc intre un rau enorm si extrem de perfid si unul ceva mai mic dar care macar are meritul de a-mi spune in fata ca ma va lua naiba si-mi spune si cum. Normal ca in lipsa totala a binelui, am sa aleg raul mai mic!

    Cand se cearta vecinii mei, nu are cum sa nu ma intereseze, pentru ca in cearta lor, pot sa-si dea foc la casa si asa, poate arde si casa mea! Cand analizez un conflict oarecare, nu o fac nici pentru a cauta “adevarul” de acolo, nici pentru a-i judeca pe cei implicati ci simplu, pentru a vedea daca si cat ma poate afecta acel conflict.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa te bucuri un pic, te anunt ca la insurectie un general roman angrenat in batalia din Urss intrebat de soldati a spus si Ordonat : tragem in toti si a facut prapad ! Poate si de asta nici rusii nici ceilalti nu ne inghit deloc.
      Acest general M. este ingropat fara onoruri militare intr-un micut cimitir de cartier.

      Ștergere
  8. Sigur, uneori rezonez cu una dintre partile intr-un conflict si atunci “ii dau dreptate” dar nu-mi pierd timpul (decat cand profesional sunt chemat sa fac asta), sa analizez ceva din conflictul ala ci doar ma rezum la rezultatele unei observatii extrem de sumare.

    Analizarea conflictelor de dimensiuni istorice, pe de alta parte, departe de a fi o pierdere de timp, inseamna CUNOASTERE, ar trebui sa ne dea tuturor sentimentul apartenentei la o cultura, la o civilizatie, la un mod de viata si in final, ar trebui sa determine imposibilitatea de a repeta greselile deja facute (sigur, asta nu se intampla decat rar si cei vinovati de repetarea greselilor trecutului, n-au astfel nici macar scuza ca n-au stiut despre ce e vorba!)

    Microbistul, face parte din cu totul alta categorie si nici acolo nu e vorba de vreo pierdere de timp. Microbistul, se identifica cu partea aflata intr-o competitie si-si doreste cel putin cat ea castigul, asa incat bucuria in cazul victoriei si tristetea in cel al infrangerii, sunt doar naturale! Total separat de constiinta, de simtul de autoconservare, de ratiune sau de logica, “microbismul” este legat de obiectul “microbului” lui, prin iubire, patima, astfel incat daca a iubi este pierdere de timp, atunci si a fi microbist, e la fel de inutil. Personal, n-am nici un fel de inclinatii de microbist, detest sporturile cu mingea (de exemplu) si in general, nu sunt interesat de competitiile de orice fel ar fi ele, care sunt organizate pentru bani, de fapt dar asta nu inseamna ca nu-i pot intelege pe microbisti sau ca nu pot rezona cu ei!

    In concluzie, intr-un conflict care nu e al nostru si in care n-avem nici o implicare, ne aliniem in spatele uneia sau celeilalte dintre parti, doar daca suntem tampiti. Altfel, stam de o parte si analizam ce avem noi de castigat sau de pierdut din conflictul ala si daca n-avem nici de castigat, nici de pierdut, ne ducem “la casile” noastre, ne jucam pe calculator, ne uitam la un film, citim o carte (aia care mai stim sa citim), sau pur si simplu facem ceva care sa ne aduca o cat de mica satisfactie personala si uitam de conflictul ala, aproape intantaneu. Conflictele astea fara miza personala, sunt ca intalnirile intamplatoare pe strada, cand vezi o femeie necunoscuta si gandesti instantaneu “Wow, ce femeie frumoasa!!” dar despre care existenta careia ai uitat la cateva secunde dupa ce ti-a disparut din vedere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acel "cineva" care se află în spate, pe care nu-l vedem, dar despre care știm că există, e ispititorul care i-a propus Domnului: Închină-te mie și îți voi da toate împărățiile lumii cu slava lor. Pentru că noi suntem mai mici, nouă ne zice: Dă-mi mie timpul tău și îți voi da...adevăr istoric. Dar toate, absolut toate târgurile încheiate cu acel "cineva", de la Adam încoace, au sfârșit teribil de prost.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai, filozofie cu stomacul plin,care crede flămînzilor, ieșită din puțul gindirii din spatele ecranului și tastaturii confortabile.Ceea ce spune DD, și alții este că o să fie grav, dacă înțelegeți cuvântul de fapt,ceva mai rău decât moartea! Teritoriul României va fi teatru de luptă pentru cine vrea și nu vrea,iar masa,muzica,dansul și femeile, copiii,le punem noi, băștinașii.S -a mai întâmplat în țările române pe la 1700,1750, cînd marile puteri Rusia, Turcia,habsburgii,polonezii se luptau pe teritoriul României.Va amintiți de Sobieski ,bun soldat,dar trebuia să mănânce și să futa,pandurii lui Tudor Vladimirescu,eteria,cine plătea....? poporul! Așa că lăsați filozofia de talcioc și ginditi-va că mîine nu luați salariul, și nici luna care vine, și nici cealaltă,ce faceți? Și dacă ăștia,politicienii alogeni,ne bagă în rahat, Cum trăim?cine răspunde acum cînd nu m-ai avem constituție?CE? Ăștia au fost la furat 500 de ani prin lume,crezi că îi doare?Nu! Așa că singurei,riul,ramul și dat la gioale,ne apărăm familiile de mercenarii vestici sau estici!Din rahatul ăsta mondial, singura noastră oportunitate este de a fi neutri și independenți, să ne lase de capul nostru prost,poate că vom fi în stare! Să fiți sănătoși și hai liberare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura apărare cu ceva șanse de reușită este fuga în sălbăticia României;în zilele noastre, un război la scară planetară înseamnă moarte 100% sigură pentru toate persoanele care se află în apropierea conflictul deoarece armele fiind așa de complexe și de diversificate, este o chestiune de timp până te atinge una;că mori în a 2 zi sau în a 35, chiar nu contează.
      P.S.
      Mai este puțin până în Primăvară...

      Ștergere
    2. Poate reusesti sa si povestesti pas cu pas ce vei face in "salbaticia Romaniei" chiar si in timpul verii in conditiile in care nu ai cum sa ai telefon, internet, iar dronele iti biziie pe deasupra capului.

      Ștergere
    3. Eu cred că ar fi mai interesat să povestești dumneata cum va fi viața în marile și micile localități, localități care vor fi bombardate nu numai cu bombe clasice ci și cu nucleare, cu hidrogen și alte asemenea;și eventual să povestești aici, în direct, de pe telefonul mobil care te va ajuta enorm atuncea!

      Ștergere
  11. Iohanis se declara singur mostenitorul nazistilor dar il condamna pe Dl Zarnescu la inchisoare pentru antisemitism. Aceasta este dualitatea in care traim. In anii 80 ne hraneam burtile cu adidasi de porc, intr-adevar. Dar macar ne puteam hrani inimile cu demnitate si romanism. Mai e cazul astazi? Avem mai des banane in casa si in schimb am dat patriotismul pe doctrina lgbtqtxs+-

    RăspundețiȘtergere
  12. Suntem polarizați, tribali, ne alăturăm unei formațiuni, găști, tabere... https://psihologdanielmois.ro/polarizarea-societatii-tu-din-ce-tabara-faci-parte/

    RăspundețiȘtergere
  13. https://veilofreality-com.translate.goog/2022/05/24/covid-vaccines-consequences-on-the-soul-spirit-and-life-after-death/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp

    RăspundețiȘtergere
  14. Si daca in spatele " cuiva" este Altcineva? Simplificarea crestina o sti ea....ceva si se intalneste cu "SF" ul " conspirationist. Revenim la " mistetele" de acum 5000-2000 de ani. In fine, avem la ce sa ne gandim, măcar. Precum in schita lui Issac Asimov ( n am gasit o rima din alt neam) in care un Cineva avea o " jucarie" umana pt eternitate.Noi avem doar o viața. Si un creier.

    RăspundețiȘtergere
  15. 11:13 Unii ca aceştia sunt apostoli mincinoşi, lucrători vicleni
    care iau chip înșelător de apostoli ai lui Hristos,
    11:14 și nu este de mirare, pentru că însuşi Satana îşi ia chip
    de înger al luminii,
    11:15 deci şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii,
    al căror sfârşit va fi după faptele lor. (Pavel, 2 Corint.)

    10:3 Deşi umblăm în trup, nu ne luptăm trupeşte,
    10:4 căci armele luptei noastre nu sunt trupeşti,
    ci puternice prin Dumnezeu - spre dărâmarea întăriturilor minţii
    10:5 și tuturor nălucirilor trufiei care se ridică
    împotriva cunoaşterii adevăratului Dumnezeu -
    prin supunerea a tot gândul ascultării lui Hristos. (Pavel, 2 Corint.)

    6:14 Nu vă înjugaţi la jug nepotrivit cu cei necredincioşi,
    căci ce însoţire are Dreptatea cu fărădelegea,
    sau ce împărtăşire are Lumina cu întunericul ?
    6:15 Ce învoire este între Hristos şi Beliar sau ce legătură are
    cel credincios cu un necredincios ?
    6:16 Ce înţelegere este între Templul lui Dumnezeu şi idoli ?
    Căci noi suntem Templul Dumnezeului cel Viu, cum Însuși a zis:
    Voi locui în ei şi voi umbla în mijlocul lor,
    voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu.
    6:17 De aceea ieşiţi din mijlocul lor şi despărțiți-vă, zice Domnul,
    nu vă atingeţi de ce este necurat şi Eu vă voi primi.
    6:18 Vă voi fi vouă Tată, iar voi Îmi veţi fi Mie fii şi fiice,
    zice Domnul Atotţiitorul. (Pavel, 2 Corint.)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)