vineri, 14 octombrie 2022

Democraţie şi civilizaţie


Democraţia a fost marketată peste tot în lume încă înainte de Revoluţia Franceză. Toate regimurile care s-au succedat după acel accident istoric au clamat democraţia. SUA spun că au fost create pe fundamente democratice şi, dacă stăm să ne gândim, cam de-acolo a început totul. Rând pe rând, ţările lumii s-au schimbat pentru a se încadra în „noua paradigmă”. Şi, indiferent de schimbare, clamarea democraţiei rămâne baza regimurilor din ultimele două secole. Uniunea Sovietică a clamat democraţia, Khmerii Roşii au spus că sunt democraţi, Coreea de nord de azi vorbeşte în primul rând de democraţie. Structura statală, indiferent că e dictatură sau aşa-zisă democraţie, e identică: preşedinte, guvern, parlament, justiţie s.a.m.d. 

Întrebarea pe care şi-o poate pune un ipotetic observator obiectiv care vizitează Pământul pentru prima dată, este ce anume e democraţia? În condiţiile în care toţi o clamează, e clar că ar trebui găsită o constantă care să ne dea o idee. Aici vin teoreticienii care ne spun că, în ciuda mimării de către unii a democraţiei, în realitate acolo nu e democraţie, ci un regim pseudo-democratic. Baza, spun ei, ar fi drepturile omului şi de aceea nu sunt decât puţine ţări democratice, farul lor călăuzitor fiind zona anglo-saxonă. 

- Zău?, s-ar putea întreba ipoteticul nostru extraterestru, păi dacă acolo e democraţie cum se face că oamenii sunt călcaţi realmente în picioare? În Canada s-a ajuns să nu te mai poţi înscrie la unele facultăţi decât dacă eşti negru, gay şi dacă, suplimentar, provii dintr-o familie degenerată. A fi alb devine o infracţiune peste tot în lumea „democratică”. 

- Dar asta e pentru ajutorarea marginalilor, a celor care nu-s avantajaţi de către societate. - i se va răspunde ferm.

- Păi dacă societatea e democratică, de ce sunt dezavantajaţi aceia?, va întreba extraterestrul nostru.

Şi nu doar aceasta ar fi întrebarea sa. Imediat i-ar veni multe altele în cap. Spre exemplu, s-ar întreba, cum de a fost ţinută aiurea în casă întreaga planetă pentru aşa-zisa luptă cu un virus banal? Cum de în Australia - alt templu al democraţiei - abia de câte luni oamenii au fost eliberaţi din puşcăria propriilor case? Cum de în etaloanele aşa-zisei lumi democratice oameni au fost încolonaţi precum oile şi obligaţi, contra voinţei lor, să se vaccineze cu nişte seruri experimentale? Cum de-au fost posibile toate aceste abuzuri?

Credeţi că extraterestrul nostru s-ar opri la pandemie? Aiurea! S-ar uita cum în Germania s-a decretat poliţia căldurii, cum în Elveţia a devenit o infracţiune să-ţi faci mai cald de 19 grade. Dar s-ar putea întreba şi cum e posibil ca în Franţa, poliţia să verifice nivelul carburantului din rezervorul celor care stau la coadă la benzină şi, în cazul în care meliţianul consideră că ai suficient, te scoate din coadă. Care-i democraţia aici?

În realitate, democraţia e un termen fără fundament. Ni se spune mereu despre democraţia ateniană. Aşa e, a existat, doar că luxul democratic atenian era susţinut de sclavi. Care sclavi erau ocoliţi de democraţie. Înţelegeţi chestiunea? Ca să ai democraţie îţi trebuie sclavi. Atât! Vedeţi sclavi prin jurul vostru? Cu siguranţă că nu-i vedeţi deoarece faceţi parte dintre ei. Diferenţa dintre voi şi sclavii atenieni este aceea că cei din antichitate ştiau că sunt sclavi, în timp ce cei de acum nu ştiu asta. Ba, mai mult, li s-a dat dreptul să se creadă stăpâni şi de-aici a ieşit un întreg tărăboi tragicomic.  

- Dar societatea noastră e egalitaristă! - va afirma unul din mulţime. Nu vezi că toţi ne supunem aceleiaşi legi?

Şi-aici are dreptate până la un punct. Într-adevăr, e egalitate, doar că egalitatea aceea se aplică sclavilor. Da, dragii mei, sunteţi egali între voi, la fel cum sclavii antici erau egali între ei. Nici atunci şi nici acum nimeni nu se opune egalităţii dintre sclavi. Iar legile pe care le clamaţi sunt făcute strict pentru voi!

Adevărul pe care nu vreţi să-l priviţi în faţă e simplu: nu există democraţie. În fapt, majoritatea covârşitoare a oamenilor trăieşte animalic. V-aţi întrebat de ce structura statului american este fondată pe politica alimentară? De ce acolo avem cei mai mari graşi de pe faţa pământului? E simplu: animalele sunt liniştite atunci când sunt hrănite. Dferenţele dintre aşa-zisele democraţii şi tiranii sunt date de gradul de hrănire a sclavilor. Fericirea e acolo unde e mai mută mâncare. Simplu! 

Mâncarea e morcovul care-l face pe măgar să tragă mai dihai. Ştiu că pare banal şi că-mi veţi spune că în afară de mâncare ar mai fi maşinile şi întreaga structură de confort pe care-o cerem statului. Aşa e, doar că acum se face tranziţia. Acel confort pe care-l clamează masele e pe cale să fie blocat de politicile impuse de stăpâni. De ce să ne mai chinuim să le dăm sclavilor maşini în condiţiile în care nu au nevoie de ele? Da, sclavii s-au obişnuit cu binele, da trebuie să înţeleagă că binele nu li se cuvine. Şi, treptat, vor înţelege asta, dar la fel de treptat se vor linişti în fiecare seară în jurul boluui cu mâncare săţioasă. „Aşa e, e rău, dar cel puţin mâncăm bine!” - iată replica liniştitoare de dinainte de culcare.

Nu în ultimul rând aş mai dori să atac un termen mult prea plăcut unora, anume cel de civilizaţie. De zeci de ani suntem spălaţi pe creier cu lipsa noastră de civilizaţie, opusă evident „civilizaţiei occidentale”.  Poate-o fi aşa, nu neg, dar revenim la chestia cu mâncarea: acolo era civilizaţie pentru că exista un surplus de mâncare. Mâncare şi bunuri la discreţie, iată paradisul! Şi iată cum se instaurează aşa-zisa civilizaţie: de ce să furi dacă e la discreţie? De ce să fii un paria al societăţii, când poţi trăi la fel de bine fiind un cinstit şi onest membru al comunităţii cu ceea ce câştigi? Dacă bunăstarea e peste tot, la ce să rişti să fii exclus din paradis? Parcă-i simt pe cei mai tefelei cum gâfâie să mă contrazică, spunând că oamenii de-acolo se nasc civilizaţi, că societatea aceea e superioară şi tot atâtea şabloane pe cât auzim. 

Păi dacă-i aşa de mare civilizaţia, cum vă explicaţi că în Norvegia ăia se toarnă la poliţie ca demenţii? „La ei nu e cu capra vecinului” - aţi fi tentaţi să afirmaţi, neştiind că-n ţările acelea la care vă uitaţi cu jind oamenii ajug să reclame la poliţie şi că vecinul şi-a mai cumpărat un televizo. Ştiu, nu credeţi! Vă place mai mut să daţi cu capul de sus atunci când vă bălăciţi direct cu „civilizaţia”. Dar cum vă explicaţi civilizaţia dacă vă spun că Danemarca se confruntă cu un fenomen căruia forţele de ordine nu-i pot face faţă: furtul de carburant. Nu-i aşa că-i incredibil? Ei bine, se practică la drumul mare! Şi ca să fie treaba treabă, furtul de carburant a ajuns să se facă la modul cel mai rudimentar: găurind rezervorul. Înţelegeţi? Nu doar că-ţi fură benzina, dar te mai uşurează şi de câteva mii de euro cât costă schimbarea rezervorului. Frumos, nu-i aşa? Reţineţi, asta se întâmplă în centrul oraşelor, acolo unde stă „lumea civilizată”, nu prin suburbiile controlate de reţelele musulmane şi unde s-a instaurat sharia! Exemplele de dărâmare a cibvilizaţiei sunt multiple. Nu pierd timpul pentru a vi le aduce în atenţie deoarece e suficient să răsfoiţi presa din orice ţară a lumii pe care o consideraţi civilizată. Pe măsură ce o resursă care fusese abundentă se termină se mai dărâmă încă o cărămidă a civilizaţiei.

Iar prin dărâmarea civilizaţiei se mai duce câte-o bucată de fard de pe obrazul obosit al democraţiei lăsând să se vad cu ochiul liber realitatea goală. Democraţia şi civilizaţia, aşa cum au fost ele definite de revoluţiile burgheze, începând cu cea engleză, dar devenind relevante abia începând cu Revoluţia Americană, se bazează pe un surplus produs de o resursă ieftină. La început a fost cărbunele, apoi petrolul, iar în prezent un mix energetic. 

Acum suntem într-un impas. Din cauza prosiei conducătorilor occidentali şi a foamei teribile a sistemului pe care-l reprezintă, s-a declanşat războiul din Ucraina. Crizele declanşate de evenimentele de acolo au meritul de a ne arăta limpede ce este democraţia şi care sunt fundamentele „civilizaţiei”. Dacă Rusia va fi înfrântă, demenţa sistemului pseudo-democratic va continua să ne macine, instaurând reguli din ce în ce mai degenerate deoarece rimează cu evoluţia sa ca sistem. Dacă însă Rusia va câştiga, probabil „democraţia” occidentală va fi nevoită să se restructureze, imitând „democraţia” polului ruso-chinez. Cred că înţelegeţi despre ce este vorba. Dacă nu, daţi o tură pe-acolo. 

Ei bine, cunoscând toată ecuaţia, vă întreb sincer: cu cine să ţinem? Cu polul american sau cu cel ruso-chinez? Aveţi răspuns? Dacă veţi spune că e bine să mergem pe-o cale sau pe alta, v-a furat aiurea peisajul. Înţelegând cu adevărat despre ce e vorba, ştii bine că n-are niciun sens să mergi pe drumurile desenate de alţii şi să te supui pseudo-intersecţiilor create de ei. Libertatea înseamnă să mergi pe unde taie capul. Aţi întrezărit libertatea?

64 de comentarii:

  1. De ce definești Revoluția Franceză ca "accident" ? De ce nu o evoluție firească (prin "firesc" înțelegând aici implacabilitatea unui determinism cauzal ?)
    Aristocrația și clerul (în Franța, dar nu numai) se compromiseseră prin propriile fapte, prin decadență și degenerare. Chiar dacă n-ar fi existat excesele Terorii iacobine, mai devreme sau mai târziu sistemul sigur pica - ajunsese formă fără conținut, zulufi, peruci, ipocrizie și promiscuitate).
    A, că noua direcție după Iluminism a ajuns la alte aspecte negative...de acord. Dar (deși nu-s deloc fan Churchill) mă văd silit să-i subscriu, atunci când zicea că "democrația scârțăie din toate încheieturile, are nenumărate hibe sau disfuncții, dar - comparativ cu ce a mai fost în istorie - rămâne totuși cea mai bună formă de organizare statală.".
    Deci departe de a fi optimă, pur și simplu mai bună față de derapajele Evului Mediu.
    Morala subsidiară era însă că democrația trebuie reglată, corectată sau eficientizată permanent, prin efort colectiv - căci altfel nimic nu-i poate opri declinul (tocmai din cauza numeroaselor disfuncții).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca monarhia avea o problemă, si anume decadența, susțineți că trebuia schimbată. În schimb daca democrația are probleme, acestea trebuie rezolvate. Dar de ce să nu fie invers?

      Ștergere
    2. pentru ca a fost organizata de francmasoni ca si Revolutia americana.si toate celelalte revolutii.....

      Ștergere
    3. @"democrația trebuie reglată"
      Nu poti regla un "sistem social bazat pe mase largi de dobitoci iremediabili condusi de nemernici"( Alfred Nobel). Ajustarile in acest sistem corupt si criminal( priviti ultimii 30 ani din Romania) se fac numai in favoarea elitelor isterizate care mereu isi vor trage spuza pe turta lor, in defavoarea multimii in permanenta prostite.

      Cine urla in gura mare "Rastigniti-l"? Exact, masele de oameni, carora chipurile li s-a dat drept de alegere.
      Aleg, dupa care li se baga pumnul in gura, si ies in scena cei cu tone de bani care isi fac de cap. Asta-i motivul CENTRAL pentru care ne indreptam fix catre o catastrofa.
      Amza

      Ștergere
    4. Dle. @Anonim 13.09 - bună întrebare.
      Și monarhia (de fapt aristocrația) a încercat unele soluții de prezervare. De aceea s-a menținut de la Magna Carta (Anglia) până la Căderea Bastiliei, adică secole bune de reglări. În final însă nu a mai fost capabilă să se re-așeze și a sucombat.
      Cu democrația se va întâmpla similar, dacă nu va ține pasul. Cum a clacat sub naziști ori comuniști, poate oricând pica sub altă formă de regim totalitar.
      Eu nu țin "partea" unui sistem ori altul. Remarc legități, cauzalități, posibil ciclicități.

      Ștergere
    5. Revolutia franceza si "democratia" au aparut pt ca bancherii s-au saturat sa finanteze monarhia care uneori isi stergea singura datoria, iar bancherul nu avea nimic de comentat

      Ștergere
    6. @ Hayde: Multumesc pentru cursul scurt de istorie a PCUS, îih, pardon, a Revolutiei "Franceze". Se vede ca ( n)-ai citit toate randurile si intrerandurile postarilor anterioare ale onorabilei gazde.Poate nu ai auzit nici de represiunea din Vandee.Sau de vorba " cu matele ultimului preot vom spanzura ultimul rege"
      Am totuși o neclaritate din postarea dumitale: ce facea marmota? Impacheta ghilotina?

      Ștergere
    7. Nu există nici un determinism sau evoluție firească! Astea sunt baliverne inventate de organizatorii revoluțiilor, care, întâmplător, sunt și corupătorii societății revoluționate precum și zugravii, pentru timpul lor și pentru posteritate, unui tablou cât mai cenușiu al acelei societăți! Sper să depășiți clișeele în care gândiți despre trecutul anterevolutionar cum ar fi: "Aristocrația și clerul (în Franța, dar nu numai) se compromiseseră prin propriile fapte, prin decadență și degenerare. Chiar dacă n-ar fi existat excesele Terorii iacobine, mai devreme sau mai târziu sistemul sigur pica - ajunsese formă fără conținut, zulufi, peruci, ipocrizie și promiscuitate).
      A, că noua direcție după Iluminism a ajuns la alte aspecte negative...de acord. Dar (deși nu-s deloc fan Churchill) mă văd silit să-i subscriu, atunci când zicea că "democrația scârțăie din toate încheieturile, are nenumărate hibe sau disfuncții, dar - comparativ cu ce a mai fost în istorie - rămâne totuși cea mai bună formă de organizare statală.".

      Ștergere
    8. Dragule...@IQ 100...ce-ar fi să mă creditezi că știu foarte bine toate episoadele Revoluției Franceze, de la fatidica reunire a Statelor Generale până la Restaurația Bourbon ? Ce zici, încerci ?
      Punctul de vedere al lui @DD îl știu, au mai fost discuții chiar aici despre momentul 1789. Eu nu-l măsor în bine/rău, nu ader la idei simpliste și nici nu iau apărarea clerului de atunci, pe care nu fac eroarea să-l echivalez cu credința. Pur și simplu eu măsor retrospectiv înlănțuirea evenimentelor epocale de atunci cu altă riglă.
      Ceva mai mare de...100, parcă-mi vine a crede :)

      Ștergere
  2. Întotdeauna trebuie să ținem cu bunul simț.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea mai mare greseala a Occidentului este ca nu fac oferta celor din est. Nu mai iei refugiati grosier si alegi pe cine sa primesti. Oameni cu studii, calificati, tineri.
    Am vazut ca a inceput mai serios deportarea cazurilor problema, ceea ce e bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Diaconu, va rog sa nu mai bateti campii ca o victima a manipularii, eu traiesc in Elvetia de 30 de ani, si in tot apartamentul meu este o temperatura constanta, adica zi si noapte, intre 33-si 34 de grade Celsius, si asta nu numai la mibe ci si la rudele, prieteniii sau toti colegii mei din toata partile Elvetiei.
    Asa ca lasati naibi propaganda aia cu 19 C in Elvetia, ca este MINCIUNA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil v-aţi măsurat temperatura corporală pentru că altfel nu are iz de credibilitate!

      Ștergere
    2. In Elvetia, a fost in discutie pana pe 22 septembrie, un proiect de ordonanta in 4 pasi pentru situatia in care tara va intra in criza energetica. Cel de-al patrulea pas, era intr-adevar limitarea temperaturii in case, la 19 Celsius, cu amenzi intre 30 si 3000 CHF pe zi sau inchisoare, pentru cei care ar fi depasit limita propusa.

      Din cate stiu, propunerea nu a trecut, pe de o parte pentru ca in prezent Elvetia nu este in vreo criza de agenti de incalzire si pe de alta parte, sanctiunile propuse erau fie extrem de greu de aplicat, fie absurde.

      In continuare se discuta despre eventualele masuri care urmeaza sa fie luate in caz de diminuare drastica a rezervelor energetice dar in nici un caz adoptarea unor masuri in sensul asta, nu este ceva de stricta actualitate, la elvetieni.

      Ștergere
    3. uşor hipotermic domnul din Elveția. :)

      Ștergere
    4. Ce "regie" (administrație) permite asta prietene? Accept posibilitatea că nu minți porcește dar nici măcar în clădirile HPE nu se trece de 21 grdC. Ce castel cu furnal propriu ai?

      Ștergere
    5. 34 de grade Celsius? Ești sigur? Înseamnă că tu ai niște probleme mari măi Roby, dacă în casă încălzești până la 34 de grade...

      Ștergere
    6. Cred ca ai termometrul defect . Este foarte posibil sa mai reduci din temperatura . In Anglia ministrul energiei a declarat ca nu poate sa impuna economii de energie asa ca le taie curentul la program .

      Ștergere
    7. Este inca in faza de proiect de lege Robert, nu-i implementata. Inca n ati fost calcati in picioare helvetienikor si tiriti pron noroi, dar cu siguranta vine. Ce ce,Robert?
      Pentru ca altfel nu se mai poate.

      Ștergere
    8. 19 grade e lux ! Sanatate curata ! Bonus : satisfactia de a nu mai depinde atat de mult de rusia.

      Ștergere
    9. In Helllvetia nu sunt 33 de grade celsius nici in sauna, sau poate sunteti milionar in francutze swissie, asa da.

      Ștergere
    10. baaa, nene, 35 de grade am si eu, VARA, in camere ca sunt orientata spre Vest, si iti spun eu ca te sufoci de-a binelea, iar eu sunt friguroasa...nu ai cum sa ai IARNA, 35 de grade, doar VARA...normal, fara aer conditionat.

      Ștergere
    11. Scuze!... am gresit am vrut sa spun ca temperatura in locuintele din Elvetia NU coboara niciodata sub 22 de grade C, dar nici nu trece de 24 de grade Celsius.... asa ca cifra de 19 C care se vehiculeaza in Romania este o mare minciuna!

      Ștergere
    12. G vine de la Gergely. Un elvețian pursânge.

      Ștergere
    13. Dan@Trenduri, dupa cate ati putut observa, eu am recunoscut ca am gresit, si mi-am cerut scuze.
      Dar Dvs, care ati dezinformat lumea, spunand ca in Elvetia sunt pedepsiti cei care au in casa o temperatura de peste 19 C Ceea ce este o minciuna, Dvs. inca NU v-ati cerut scuze pentru minciuna Dumneavoastra.

      Ștergere
    14. "Anonim15 " aflati va rog ca nationalitatea de elvetian...NU EXISTA!
      Elvetienii nascuti in aceasta tara sunt fie germani, fie romanzi adica de limba franceza, fie Italieni, sau rumunshi, adica urmasii latini ai fostului Imperiu Roman
      Si in plus de asta eu nu am afirmat ca as fi elvetian, desi sunt Cetatean Elvetian, ci sunt un ardelean care traieste in Elvetia de peste 30 de ani,
      Asa ca observatia Dvs. care se vrea a fi sarcastica, este de fapt o prostioara spusa de un rauvoitor.

      Ștergere
  5. Nu, nu știu ce am putea adopta sau inventa. Instinctul nostru este tot către feudalism cred. Modelul anglo pare preferabil dar strălucirea lui scade pe secundă ce trece. Pe de altă parte rușii poate ne-ar lăsa în pace dar chinezii sigur nu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Conform DEX, DEMOCRATIA este forma de guvernare in care suprematia apartine poporului si, tot conform DEX, CIVILIZATIA este nivelul de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o epocă dată, a unui popor, a unui stat etc.

    Dar pana la urma, ce este “poporul”? Tot DEX ne spune ca poporul este o forma istorică de comunitate umana, superioara tribului și anterioara natiunii, ai carei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limba și au aceeași tradiție culturala. Aha, deci am depasit faza de “popor” si am avansat la cea de “natiune”! Ia sa vedem ce zice DEX si despre asta: natiunea este o comunitate umana caracterizata prin unitatea de teritoriu, conștiința identitații istorice și culturale și, in general, prin unitate de limba și religie.

    Bun, acum ca ne-am lamurit notiunile, haideti sa vedem cum e de fapt cu “democratia” si cu “civilizatia”!
    DEMOCRATIA
    Daca ne luam dupa definitia de mai sus si tinem cont de faptul ca poporul (sau natiunea) este format din indivizi unici din toate puntele de vedere, este clar ca democratia, asa cum a fost si este ea aplicata pe lume, nu are cum exista, pentru simplul motiv ca fiecare individ isi are interesele, obiceiurile si necesitatile proprii, diferite de ale celorlalti. Solutia gasita, ar fi cea a guvernarii populare prin reprezentanti alesi. Toate bune si frumoase dar cum ma poate reprezenta pe mine, cetateanul fara apartenenta si simpatii politice, un individ sau un grup de indivizi care fac parte dintr-un grup de interese (partid politic)? Aia e, ca nu poate! Si cum majoritatea indivizilor care formeaza poporul sau natiunea, NU AU nici apartenenta, nici simpatii politice, e clar ca “democratia prin reprezentanti” nu are cum functiona!
    In sensul asta, cea mai apropiata de notiunea de “democratie”, e societatea elvetiana, care se conduce preponderent prin referendumuri. Chiar daca nici acolo nu se poate vorbi de o democratie reala, totusi deciziile sunt luate de majoritatea poporului, fapt care face ca acolo, sa existe cea mai mare apropiere de ideea de democratie. Din pacate pentru ei, nu toate deciziile care privesc poporul sunt luate in urma unor referendumuri, asa ca departarea de notiunea reala de “democratie” e si acolo, destul de maricica!
    In restul lumii, “democratia” inseamna ca popoarele sunt chemate sa aleaga dintre reprezentantii unor partide politice, care in covarsitoarea lor majoritate, n-au in fapt, nici o legatura cu poporul, iar guvernarea este asigurata de partidul sau de coalitia de partide care castiga majoritatea in urma acestor alegeri. Deci, oricum am lua-o, asa ceva, n-are cum avea vreo legatura cu “democratia”! Aaaaa, ca s-a gandit cineva sa numeasca porcaria asta “democratie” si ca folosind mijloacele de spalare a creierilor, a bagat in mintea semidoctilor de pe toate meridianele ideea ca ASTA e democratia, e cu totul altceva. Putea sa-i zica “cui”, “balegar” sau oricum, tot aia era!
    In concluzie, “democratia” este un deziderat, un ideal spre care omenirea ar putea tinde (dar n-o face si de facto, merge in sensul opus), insa sub nici o forma, nu e ceva existent.

    RăspundețiȘtergere
  7. CIVILIZATIA
    Material, omenirea a facut mari pasi in sensul evolutiei, asa cum o intelegem noi, in general. Da la uneltele manufacturate din materiale naturale neprelucrate sau extrem de putin prelucrate, am ajuns la tiparnita si masinile cu abur, astazi fiind capabili de a ne deplasa rapid pe distante mari, de a concepe si folosi masinarii care sa ne inlocuiasca munca, etc. De la exprimarea necesitatilor de baza, am ajuns astazi sa abstractizam si sa ne gandim la structura subatomica, la galaxii indepartate, la zero, infinit, democratie, etc, accesul la toate acestea fiind aproximativ liber si universal pentru toti “poporenii” de peste tot! Deci da, din punct de vedere material, am evoluat enorm!
    Dar civilizatia, nu inseamna numai evolutia materiala ci, si cea spirituala! Peste tot, daca privim cu obiectivitate, vom observa ca sintagma “sa moara capra vecinului”, a devenit “sa moara capra vecinului, cu tot cu vecin si neamul lui”!
    Fiecare moment al existentei, la nivel mondial, contine un inventar virtual, la zi, al tuturor cunostintelor si realizarilor teoretice de la acel moment. Descoperiri stiintifice, teorii filosofice, credinte, realizari culturale, cunostiintele despre istorie, biologie, natura, muzica, jocuri, traditii, toate intra aici si toate formeaza “spiritul omenesc”! Evolutia spirituala, componenta esentiala a evolutiei civilizatiei, presupune ca, accesand si insusindu-si cat mai multe din cele existente in “inventarul” pomenit mai sus, fiecare individ de astazi, este mai bogat spiritual decat cel care a fost el insusi, ieri. Cu cat “bagajul” de cunostinte individual e mai bogat si mai adaptat zilei de fata, cu atata individul este mai evoluat si poate intelege mai multe si mai corect din realitatea inconjuratoare si evident, cu cat sunt mai multi indivizii evoluati, cu atata si civilizatia este mai avansata si pe calea fireasca de a avansa in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evolutie involutiva, contrara marii invataturi din Biblie- Fericiti cei saraci cu Duhul !

      Ștergere
  8. In fapt insa, ce constatam cand privim societatea omeneasca in ansamblul ei? Ca majoritatea pune accentul pe acumularea de bunuri materiale cat mai multe, mult dincolo de necesitatile reale si mult dincolo de necesitatile viitoare previzibile! Ca la fiecare individ, spiritul critic se manifesta din ce in ce mai violent, in timp ce spiritul autocritic a ajuns aproape pe cale de disparitie, astfel, ipocrizia ajungand la nivel de virtute in societatea moderna! Ca “elitele” conducatoare, guvernantii, exceleaza prin lipsa culturii si educatiei, ca la ei, analfabetismul functional a ajuns motiv de mandrie. Desi personal sunt impotriva oricaror modele de urmat, fie ca e vorba de modele individuale sau sociale, considerand ca fiecare trebuie sa-si gaseasca si sa-si urmeze propria cale, potrivita cu posibilitatile, calitatile/defectele, nazuintele si scopurile personale, nu am cum sa nu constat ca marea majoritate, neavand nici un bagaj suficient de cunostinte, nici personalitate puternica, nici constiinta prea dezvoltata, ARE nevoie de un model de urmat. In sensul asta, ce constatam? Ca persoanele sau societatile care SUNT urmate, sunt cu fiecare zi care trece, mai lipsite de calitati reale! Daca ieri Einstein, Tutea sau Jean Claude Killy de exemplu, erau modele de urmat, astazi ei au fost inlocuiti de Vijelie, Salam, Trasnet sau mai stiu eu ce nume de genul asta. La noi! La “ei”, in loc de Salam e Kardashian sau altcineva, care calitativ tot pe acolo e, doar numele difera, tendinta vizibila fiind ca maine, stacheta la care se vor afla modelele de urmat, sa fie si mai coborata! Involutia este clara si a vorbi de un avans al civilizatiei, ar fi cel putin naiv! Am renuntat la eleganta Evului Mediu, pentru blugii rupti direct din fabricatie sau imputiti si scofalciti inca din magazin, la manierele curtenitoare si pline de consideratie, pentru violenta pumnului in cap, pentru tupeul cat mai suburban si pentru “ ba p’a ma-tii!” sau “muie!”. Am renuntat la argumentatia din Agora, pentru impunerea parerii proprii cu maciuca, cu puscaria sau cu DNA. Discutiile in contradictoriu, nu mai sunt demult un duel al inteligentelor ci, au ajuns la nivelul “care are pula mai mare”. A construi, nu mai inseamna a crea ceva nou ci a distruge ceva care nu-ti apartine, pentru a inlocui cu ceva care-i al tau. Convietuirea a ajuns sa fie echivalenta cu “sa zici merci ca te las sa respiri” iar impunerea cu forta a absurdului, a ajuns regula dupa care se guverneaza societatile moderne.
    Necesitatile fundamentale, au ramas aceleasi ca acum 10, 100, 1000 sau 10000 de ani: hrana, acoperis deasupra capului, caldura. Evolutia civilizatiei ar fi presupus ca discutiile despre necesitatile fundamentale sa nu mai existe deloc, satisfacerea lor fiind fireasca si fara vreo dificultate pentru TOTI indivizii, iar necesitatile omenesti sa devina imbogatirea cunostintelor, intelegerea din ce in ce mai buna a mediului inconjurator sub toate aspectele sale, imbunatatirea randamentului activitatilor umane sau armonizarea cat mai buna cu mediul in care ne desfasuram vietile. Sigur, nu e cazul de asa ceva, asa incat pe planul acesta constatam o stagnare a civilizatiei, nimic neschimbandu-se in acest sens, de la inceputurile omenirii pana astazi si, fara perspectiva de a se schimba ceva in vreun viitor previzibil.

    RăspundețiȘtergere
  9. Evolutie? Nici macar despre mentinerea unui nivel acceptabil al civilizatiei nu se poate vorbi! Suntem de o buna perioada de timp intr-o involutie accentuata, indreptandu-ne cu viteza spre mocirla primordiala din care se presupune ca am iesit cu milioane de ani in urma!

    Cu siguranta, articolul de astazi este unul extrem de realist si corect dar... cui prodest, in conditia in care esenta sta tocmai in incheierea articolului: nu ai cum sa-ti urmezi propria cale, chiar daca ai aflat-o, pentru ca nu ai voie si n-ai nici puterea necesara pentru a inlatura piedicile care ti se pun in cale.

    “Ei bine, cunoscând toată ecuaţia, vă întreb sincer: cu cine să ţinem? Cu polul american sau cu cel ruso-chinez? Aveţi răspuns? Dacă veţi spune că e bine să mergem pe-o cale sau pe alta, v-a furat aiurea peisajul.”

    Daca alegerea este intre cei doi poli, evident ca indiferent cine ar castiga lupta, rezultatul pentru noi, ar fi acelasi.
    Doar ca eu nu cred ca acestea sunt singurele variante, polii fiind mai multi si anume: America, Rusia, China, in principal si India, Turcia si tarile arabe in secundar, pe planul trei fiind mult mai multi! In nici un caz nu cred ca exista cu adevarat un pol ruso-chinez si am convingerea ca pseudo-unirea lor, e doar una de conjunctura, care n-are cum tine prea mult, indiferent de rezultatul luptei actuale dintre America si Rusia.

    Nu cred ca m-a furat peisajul daca imi doresc ca in lupta actuala sa castige Rusia, fiind constient ca in cazul in care se va intampla asta, pentru noi nu va fi oricum bine dar in acelasi timp, fiind sigur ca ne va fi mai putin rau comparativ cu varianta opusa. Pe de alta parte, daca castiga Rusia, avem toate sansele de a mai exista ca natiune, stat, tara, in cazul castigului american, noi disparand in timp foarte scurt ca entitate politico-geografica de sine statatoare, Romania devenind in situatia asta doar o regiune la nivel de judet, in cadrul dominionului american cu numele de “Statele Unite ale Europei”.

    America si aparent si China, vor sa domine planeta. Rusia, vrea doar sa-si extinda aria de influenta, diferenta dintre cele doua mentalitati imperialiste, fiind enorma! America si China, vor sa existe numai ele pe planeta, nimic altceva. In cazul rusiei, ca sa aiba o arie de influenta, trebuie mai intai sa existe entitatile statale asupra carora sa se exercite influenta aia si de aceea singura sansa a romaniei la existenta, e Rusia!

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelent articol care descrie perfect oribila situație în care ne aflăm.

    RăspundețiȘtergere
  11. ,, Libertatea inseamna sa mergi pe unde te taie capul ,, -Una dintre expresiile
    ( citatele ) pe care o s-o retin. Superb. Niciodata omenirea nu a cunoscut libertatea deoarece tot timpul s-a gasit cineva sa ,, dirijeze ,, gloatele .In perioada pre moderna si moderna a fost fracmasoneria ( care in momentul de fata este o gluma d.p.m.v.)....Cu nici un intelectual de formaţie “francmasonică” nu poţi discuta. În capul lui e prea multă “lumină”, sunt prea multe “certitudini”; problemele se rezolvă,toate, cu aceeaşi ecuaţie, necunoscutele sunt, toate, de acelaşi grad, pe acelaşi plan. Am început să mă gândesc serios că paradoxul acesta – mentalitate francmasonică – nu este un simplu paradox, după ce am cunoscut mai îndeaproape mentalitatea marxistă. Un marxist este de fapt un om cu o mie de certitudini şi care acceptă un singur miracol: opera lui Karl Marx.La fel si progresistii de astazi ,realitatea lui Soros si Swab ... Pentru el istoria se rezolvă în câteva formule simple, care explică tot, satisfac orice curiozitate, preîntampină orice controversă. Iraţionalul, ireductibilul – toate acele forţe obscure şi peste putinţă de anticipat, care fac ca istoria unei ţări să se deosebească net de istoria altei ţări – pentru un fericit marxist /progresist cu mentalitate francmasonică nici macar nu există. Ceea ce caracterizează această mentalitate francmasonică este strania conjugare a abstractului şi a grosolanului. Teoria mea este simpla : in momentul de fata sunt doua curente care in aparenta se ciocnesc .Globalismul ( SUA si Occidentul in care ne incadram si noi , ,realmente temporar si bizar ) si asa zisii suveranisti ( Rusia ,China si ceilalti ). Aceste curente , care paradoxal sunt antagonice sunt folosite cu scopul clar ca una dintre ele sau un mix al acestora sa se impuna ca un curent care sa atraga omenirea la marele deziderat : marea RESETARE ! OMENIREA A MAI CUNOSCUT O MARE RESETARE cand Isus Cristos a implinit 33 de anni si omenirea a inceput un nou ciclu ...luand de la capat...Conluzia mea este tot atat de simpla : niciodata nu vom fi liberi , pentru ca libertatea insemna in primul rand responsabilitate ,ori oamenii nu au acest sentiment, libertatea inseamna suferinta ori occidentul a fost pacalit ca daca are burta plina asta inseamna totul, libertatea inseamna orbecait in planul existentei ( fara a avea nici macar iluzii si speranta )...si...si...etc. Sa faci un popor sa constientizeze acest lucru este foarte greu ,daca nu imposibil !

    RăspundețiȘtergere
  12. Democrația funcțională este numită denigrator populism. Un model bun este dat de emiratele arabe care sunt omogene etnic, toți sunt veri între ei și cu emirul și gradul de încredere reciprocă e mare. Clar că aplicarea acestui model implică spargerea țării în comitate mărunte, pradă ușoară vecinilor nedemocratici.

    RăspundețiȘtergere
  13. Conteaza ce vrei ,,Tu,,! Din aceste vointe reise actiunea si viitorul, iar Dumnezeu ajuta pe toata lumea, in consecinta binele si raul sunt mixate. De cate ori n-am vazut nemernici spunand in gura mare ,,Sa ma ajute pe mine Dumnezeu!,,
    Imaginea lumii asteia cu aroma de ra'at este rezultatul actiunii tuturor. Sa nu disperam inca, poate fi infinit mai rau, poate ca peste 10 ani o sa visam la aceasta lume. Odata produsa caderea, de regula nu exista fund, limita de jos, societatea decade pana la distopie inimaginabila, iar lumea sovietelor va parea ca ordine si civilizatie dusa la paroxism.
    Din toate aceste mucegaiuri si noroi va aparea o lume noua, o singura putere.
    Niciodata sa nu te subapreciezi daca esti un om sub Dumnezeu.





    RăspundețiȘtergere
  14. Numai prostii si ratatii sustin si promoveaza utopiile egalitariste, indiferent cum le spune: democratie, comunism, socialism, religie, comunitati sustenabile, etc. Astia sunt sclavul perfect. Nu este de mirare ca in trecut erau numiti ceea ce sunt ei de fapt in mod real: idioti utili.
    Este si normal sa fie asa pentru simplul motiv ca nu au cum sa inteleaga ca nici o forma egalitate nu poate exista in natura, cu atat mai mult cu cat vorbim despre indivizii celei mai dezvoltate specii care au dezvoltat un sistem de trai foarte complex.

    Sclavii vor inceta sa mai puna botul la utopiile egalitariste in momentul in care vor pricepe cum sta treaba cu finantele. Pana atunci...

    https://panorama.ro/documentar-panorama-bani-de-ce-traim-de-azi-pe-maine/

    https://www.youtube.com/watch?v=jdjXv5SjLng


    https://www.edupedu.ro/nivelul-de-alfabetizare-financiara-in-romania-este-de-8-cel-mai-mic-din-europa-peste-50-dintre-romani-intampina-dificultati-financiare-in-viata-de-zi-cu-zi-%ef%bf%bcceea-ce-nu-le-permite-sa-economi/

    https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/04/Buna%CC%86stare_financiara%CC%86_alfabetizare_financiara%CC%86_Roma%CC%82nia.pdf


    https://www.edupedu.ro/guvernatorul-mugur-isarescu-afirma-ca-educatia-economico-financiara-a-ocupat-constant-un-loc-fruntas-printre-obiectivele-strategice-ale-bancii-nationale-a-romaniei-potrivit-oecd-romanii-sunt-printr/

    https://www.oecd.org/financial/education/oecd-infe-2020-international-survey-of-adult-financial-literacy.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sclavii se vand si se cumpara chiar daca inteleg finantele...in antichitate sclavii valorosi erau trezorierii caselor mari, erau infinit mai educati si invatati decat stapanii.

      Ștergere
    2. @Anonim, 14 octombrie 2022, 17:18
      FALS!
      Cine intelege finantele este in mod explicit si prosper, iar cine este prosper, este in mod implicit si INDEPENDENT independent financiar!
      Crezi ca de prosti isi deschid unii oameni companii in offshore sau investesc in diverse tari sau sau pe piete de capital internationale?
      Poti face diferenta in mod real intre a investi in impbiliare la Bucuresti sau la Cluj sau a cumpara actiuni intr-un REIT la Londra, Miami sau in Singapore?
      Poti face diferenta in a cumpara si stoca aur de la BCR, sau de la Trezoreria Austriei sau din Singapore?
      Putem continua cu exemplele pana mainie, dar... Te asigur ca desi aceste lucruri par identice, in mod real sunt 100% diferite si este o diferenta enorma atat din punctul de vedere al investitiei si al randamentului cat mai ales din punctul de vedere al intelectului si a situatiei socio-economice a celui care face aceste alegeri!

      PS. Acelasi lucru este valabil si pentru unitalile de productie, atat servicii cat si produse finite. In mod evident ca nici acestea nu se aleg dupa ureche sau din motive patriotice/nationaliste.

      Ștergere
    3. Sclavii stiu si asta :)

      Ștergere
  15. Le spunem ca sunt OK cu ei si facem cum stim noi. Ca pe vremea lui ceasca. Ambele sisteme sunt putrede.

    RăspundețiȘtergere
  16. @"Norvegia ăia se toarnă la poliţie ca demenţii?"
    Apropo de caracteristica asta bolnava, un bun prieten foarte simpatic si dezghetat, tip cald si placut, care a incercat sa faca facultatea la Oslo imi povestea ca efectiv, ocazional a preferat sa se masturbeze decit sa se incurce cu studentele norvegiene care ii aminteau de dementa colaboratoarelorSS. Scirbit fiind de toata atmosfera wok-liberala inconjuratoare a renuntat in anul 2 continuindu-si studiile in Spania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se înţelege nimic. Copilele norwegiene nici măcar nu se uitau la colegul Dvs. ( atunci nu face nimic sens, căci pericolul de a se “încurca” era null), sau, dimpotrivă, erau ventuze ? Dar cea mai interesantă parte este cum îi aminteau de colaboratoarele quisling-ene ? Colegul dvs. avea vreo 90 de ani cînd a luat admiterea la Univ. din oslo ?

      Ștergere
    2. norvegiencencele nu pun botul la est europeni. Chestie de pedigree. Rasele acceptate sunt nemti sau british. Ce uita sa iti spuna colegu e ca femeile se simt foarte puternice iar barbatii foarte slabi. In plus pana in 25 de ani exista un procent insemnat, criminal de frumoase. Dupa 30-35 sufera o degradare faciala accelerata.
      In plus nu prea ai ce sa le oferi material vorbind.

      Ștergere
    3. Prietenul este englez "pur singe", penume, P. Wilson, deci net superior "copilelor":))norvegiene. Ele se uitau, dar intr un mod nefiresc, debilizat de ideologia wok. Insa, @21:37, se pare ca n ai habar despre ce vorbesc...prietenii insa stiu...

      Ștergere
  17. E lesne de înțeles că niște asasini psihopați ne mână spre prăpastie, precum sunt mânate vitele spre abator.
    Oare pentru Ordonanța 13/1997 nu mai ies tefeleii în stradă? Nu mai ies, că nu-i dată de Dragnia cel Rău.

    Ordonanța trădării naționale. Cum ne-au obligat americanii să ne distrugem agricultura

    Autor: Claudia Marcu
    Ordonanța trădării naționale. Cum ne-au obligat americanii să ne distrugem agricultura

    Adrian Chesnoiu: ”Este cel mai mare atentat la siguranța națională a României”
    României i-a fost interzis, timp de 20 de ani, să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni. Prevederea a fost inclusă într-un acord de împrumut cu americanii de la Banca Mondială, din 1997, care, în plus, ne-a obligat să lichidăm toate societățile agricole din țară, lăsând țara la mâna importurilor și a traderilor.În ultimii 25 de ani, România a avut alimente în rezerva de stat care ar fi ajuns populației, în caz de necesitate, pentru doar 3 săptămâni. Prima încercare de a majora achiziția de grâu la rezerva de stat a fost făcută în 2018, de către Petre Daea, însă nu a avut succes. Mai insistent s-a dovedit însă Adrian Chesnoiu, care, în decembrie 2021, când era ministru al Agriculturii, a reluat demersurile. Acesta a reușit să afle că motivul pentru care nu reușeam să cumpărăm hrană la rezerva de stat era o interdicție instituită de americanii de la Banca Mondială, trecută într-un acord de împrumut semnat în 1997.”Eu am cerut explicații, să văd de ce nu se poate. Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Radu Vasile premier.

    RăspundețiȘtergere
  18. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante, ca să vedeți ce a putut să scrie un guvern în funcție pentru țara asta. Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională”, ne-a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.Culmea este că nici măcar nu era nevoie să se schimbe Ordonanța 13/1997, pentru că împrumutul de la Banca Mondială a fost rambursat în 2017, ceea ce face ca acel act normativ să fie caduc. ”Am demarat în decembrie inițiativa de modificare a Legii rezervelor de stat, m-am luptat 6 luni ca să o elaborez, și am reușit să obțin o majorare a rezervei de stat, nu numai la grâu, dar și la celelalte produse alimentare, astfel încât să ajungă pentru doi ani, ca și în celelalte țări europene. Știu că urma, în iunie, când am plecat de la minister, să fie adoptată de Guvern”, ne-a precizat deputatul Adrian Chesnoiu. În Monitorul Oficial a apărut însă, în iunie, doar o ordonanță cu modificări legate de golirea rezervelor de stat, în contextul ajutoarelor trimise Ucrainei, și prevedea doar completarea stocurilor și posibilitatea unor achiziții de urgență. În rest, Guvernul nu s-a sinchisit să achiziționeze grâu la rezerva de stat, lăsând și fermierii la mâna traderilor de cereale, care le-au oferit prețuri care nu acopereau nici costurile de producție.Începutul sfârșitului .În acordul de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereale, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de către Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. De precizat că, astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României și, în mod întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane. Am auzit o grămadă de influenceri şi politicieni zicând că România nu merită în Schengen pentru că este coruptă. Dacă ar fi intrat într-un pension de domnițe virgine, aş fi zis că au dreptate; cum nu este cazul însă, sunt convinsă că n-o fac din obiectivitate, ci dintr-un exces de slugărnicie. Ori părerea slugilor nu contează nici măcar pentru stăpâni. Pentru ştiința dumnealor, sluga coruptă îşi ruinează stăpânii, însă noi îi îmbogățim pe stăpâni şi ne ruinăm pe noi înşine; aşa că mai corect ar fi fost ca aceştia să spună nu că România este coruptă, ci că politicienii ei sunt corupți şi că din acest motiv România este blamată şi exclusă de către imaculații occidentali din raiul lor. Nu românii au cumpărat cele două bărci de la olandezi pentru a-i mitui, ci politicienii care cred în slugărnicie ca politică de stat.
    Ps. Nu mă interesează deloc spatiul Schengen si nici nu vreau să intram in acest spațiu dacă trebuie să sacrificăm pentru asta portul Constanța, spre exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Asta este democratia si civilizatia noastra.

    RăspundețiȘtergere
  20. George Friedman - Șeful Stratfor. Planul americanilor pus pe masa, este de a crea un cordon de securitate sau o subalianta formata din Polonia, Slovacia, Romania, Bulgaria, Tarile Baltice care sa se sacrifice pentru suprematia SUA. https://www.youtube.com/watch?v=1y3AntBXzE4

    RăspundețiȘtergere
  21. „Aşa e, e rău, dar cel puţin mâncăm bine" - chiar in dimineata asta la metrou am auzit pe cineva zicandu-i altuia: "Inainte puneam de-o parte 3.000, acum pun 2.000, dar tot e bine..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, inca este parfum si boierie!
      Dovada de virf este congestia rutiera zilnica, vinzoleala auto 24/7 in mare parte inutila in tot orasul. Ca sa nu mai vorbim de cosurile pline de cumparaturi care depasesc usor 300-400 lei.

      Ștergere
    2. 19;26...pare ca te irita treaba asta...cumai determinat tu mai activistule ca vanzoleala e inutila si ce te apasa pe tine ce-i in cosurile oamenilor?

      Ștergere
    3. Anonim15 octombrie 2022, 09:58
      Asa cum in state s-a falsificat nivelul de trai, luand la socoteala paria care traiau in rulote si aveau tv, internet, si i-au considerat "boieri", la fel si aici se poarta discursul cu "cine are masina" si se falfaie. Ca sociolog de profesie, am observat dramele umane pe toate liniile si diagonalele. Le-am trait suferinta, nu i-am observat ca observator ascuns, participant, parte din experiment. Am vazut ce cumpara lumea, cum inca merge presiunea sociala, cum unii isi dau ultimii bani, fortati de acea presiune invizibila, pentru ca stiu ca multi altii se uita in cosul lor, desi cosul lor e plin. Am observat tot, nu e greu. Inclusiv bombardament electromagnetic in supermarket-uri, generatoare de panica necesare sa provoace lumea sa cumpere orbeste, disperat-aia cu bani, desigur. La case campurile scad progresiv, si poate unii incep sa se intrebe ce se intampla. Se subintelege ca acele campuri se opresc in zona caselor; unii cetateni se intreaba, dupa ce ies din magazin, de ce au cumparat atatea, la modul compulsiv? In unele kaufland-uri, campul electrostatic e exagerat, si daca va uitati prin jur, la prima vedere, nu prea se intelege cum sau de ce .
      Activistul fie nu va raspunde, fie va avea de facut trafic de date, pentru ca de la flegme aruncate prin gard pana la stiinta e cale lunga.

      Ștergere
  22. În războiul dintre finanțele globale și energie, un fapt rămâne clar: poți tipări bani, dar nu poți tipări petrol...

    RăspundețiȘtergere
  23. Musulmanii merg bine cu totalitarismul. Sunt singurii care au prosperat in Rusia in ultimii 10 ani. D-asta si cecenii sunt mari sustinatori.
    In Europa se emancipeaza femeile si le scade fertilitatea drastic la a doua, a treia generatie.
    Cat despre China, cine ar fi crezut ca Orwell a scris despre ei... Acum sa vedem daca recurg si la centre de crestere a copiilor, ca fertilitatea e 1.1.

    RăspundețiȘtergere
  24. [...] noul spirit care îi animă pe lucrătorii SRI. În calitate de membri CNSAS, de istorici, care fac acolo cercetare, pentru a devoala opiniei publice crimele regimului comunist în general și ale Securității în special, cei doi joacă rolul unor profesioniști imparțiali, obiectivi, care nu fac altceva decât să scormonească prin sutele de kilometri de dosare al fostei Securități și să ne înfățișeze în mod obiectiv fațete ale realităților din acele vremuri. Realități care au schimonosit, au schingiuit, au terorizat România și au semănat decenii la rând frica în oasele românilor. Cineva trebuie să o facă și pe asta și, iată, cei doi au intrat în tranșeele CNSAS, pentru a săpa din ce în ce mai adânc. Mădălin Hodor, care altfel era un ilustru necunoscut pentru o bună parte a cetățenilor României, s-a remarcat în calitate de cercetător CNSAS, descoperind că ororile de la Pitești, ororile cumplitului experiment făcut asupra românilor, care au fost obligați în lagăr să se tortureze unii pe alții , nu au fost nicidecum opera regimului stalinist și cu atât mai puțin opera Securității. În viziunea lui Hodor, victimele erau de fapt ființe decăzute, depravate, niște infractori notorii, gata să săvârșească cele mai abominabile fapte pentru – cum s-a exprimat istoricul – un blid de mâncare. Dintr-un condei, a prezentat dintr-o dată o față cu totul nouă a medaliei. Și a absolvit Securitatea de toate crimele pe care le-a generat la Pitești. Într-un stat democratic, Hodor ar fi imediat dat în judecată de urmașii victimelor de la Pitești[...] - Sursa

    RăspundețiȘtergere
  25. "Ei bine, cunoscând toată ecuaţia, vă întreb sincer: cu cine să ţinem? Cu polul american sau cu cel ruso-chinez? Aveţi răspuns? [...] Aţi întrezărit libertatea?"
    Da. In groapa.
    Valabil pentru unii. Altii o vor intinde rapid peste granita, privind inapoi cu manie sau bucurie. Bucurie va fi pentru alde nenea ala care imi vaneaza postarile, numindu-ma Gigel, nenea cu sculele. Unii au plecat de 3 decenii peste hotare, la munca, altii i-au exploatat (romani din Italia care isi exploatau conationalii). Va fi la fel. Asa cum decenii, multi plecati ne acuzau ca din cauza noastra, ca popor, au trebuit sa plece, acum ne vor acuza, la fel, ca tot din cauza noastra se vor refugia in alte tari. Ignorand deliberat si parsiv ca au avut sansa sa plece; nu oricine dispune de multe mii/zeci de mii de euroi sau mai mult, sa treaca cu metzanu' peste granita in timp ce fraierii isi iau un geamantan de tzoale. Decenii, mare parte din romanii de peste hotare degeaba traiesc in tari civilizate, cu nivel de trai, degeaba vad zgarienori...isi pastreaza pana la moarte ura si invidia pe propriul neam. Cu doze de condescendenta-grosul poporului va muri in aceeasi mizerie totala.
    De tinut, nu trebuie sa tinem cu absolut nimeni. Am trait destul intr-o lume de turnatori si provocatori incat sa mai pot avea incredere in cineva. E un lux sau un risc asumat. Lumea multipolara va fi compusa din sisteme ultratotalitare. Ce-am prins in comunism era doar un test, la tehnologia de atunci. A.I., de exemplu, va lua painea de la gura multora-de la postaci cu plata per postare, turnatori inlocuiti de soft-urile de recunoastere faciala, pana la I.T.-isti. Libertatea e greu de definit. E liber insul care primeste sms ca s-a postat ceva, si sa scrie rapid comment-ul primit prin sms? Trebuie sa fie mereu in pozitie de drepti. E liber cel care isi gaseste un job peste hotare, si afla ca se inchid firme, companii, chiar mari, sau doar reduc pe rupte din personal?

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest forum este un GEM (piatra pretioasa). Suntem putini aici dar stim multe.
    Sa auzim de bine fratilor. Sanatate si intelepciune !

    RăspundețiȘtergere
  27. Bre.. de 8 ani se tot antreneaza brigazi la standard NATO. Daca trupetii astia antrenati 2-3 luni crezi ca o sa fie diferiti visezi vise adanci.
    Cu puscoace, drone si javeline si alte war gadgets nu intorci soarta razboiuliui.

    Romanii au iesit ca prostii ca le fura Dragnea viitoru si acu cand V Popescu ne termina sistemul energetic pe fata se dau ocupati cu lucruri mai importante.

    RăspundețiȘtergere
  28. Democratia se invoca acolo unde nu exista. Nici n-a existat, ci a fost prima forma de tiranie a majoritatii impotriva unei minoritati. Parlamentul, sistemul de vot, pana si formele organizatorice ale corporatiilor au premise similare: cei 50%+1 dicteaza, restul pierd. Numerele bat orice pledoarii, argumentatii, proiecte. Ca e fraudabila din start si eronata ca principiu e gratuit sa dezvolt.
    Se vede in lume un "tandem" intre armatele de postaci care posteaza pe subiectele momentului, si sprijinul total al moderatorilor, corelat cu o cenzura dura pentru cei care incearca sa-i combata pe postaci.
    Daca postacii ar fi postat la nimereala, ca simpli cetateni care au convingeri neaparat de exprimat peste tot, insistent, i-as fi crezut. As fi pus accent pe ipoteza ca multi bolnavi psihic se refugiaza pe internet, profita de anonimat si posteaza de toate.
    "Democratic", cu 4-5 ani in urma inca se scria peste tot despre suprapopulatie. Pe atunci nu exista ca varf de lance discursul incalzirii climatice, ci doar cel despre epuizarea resurselor, adica teorii malthusiene adaptate cititorilor din prezentul acelor ani.
    1. Postacii, ca de obicei superiori tuturor, sugerau ca e suprapopulatie, si ca ar fi bine, noi restul, sa... Cand cineva raspundea: ok, suntem prea multi, odata ce ti-ai dat seama, incepe cu tine, sa te urmam si noi. Moderatorii aveau grija sa intervina operativ si sa stearga rapid acele critici asupra eugenistilor. Democratie curata, monopol pe idei deep state.
    2. Postacii respectivi postau in Romania si alte cateva tari unde exista comunitati de romani, desi rasa alba e proces de imbatranire in uie, SUA, si chiar fara vreo imbatranire, reprezinta 10% din populatia globului. Nici pomeneala de China, India, Africa, luate la un loc, si cate guri inutile de hranit reprezinta. De pe atunci se prefigura lupta impotriva rasei albe, prin orice mijloc, democratic desigur.
    3. Imediat ce a aparut pandemia, postacii au avut alte subiecte "arata ca-ti pasa", a disparut complet tema suprapopularii, dovada ca nu erau cazuri singulare, ci operau in cadrul unei operatiuni. Brusc, planeta nu mai e suprapopulata.
    4. Razboiul a eliminat aproape total temele din pandemie si de dinainte; cata vreme s-au indeplinit suficiente obiective, n-avea sens sa functioneze ca o placa stricata. Sau un mp3 pe autorepeat, in termeni mai noi. Expertii "demografi" din 2019 au devenit "experti medicali" in ultimii 2 ani, si acum sunt experti militari, ar merita sa stea si ei la marile summit-uri, dand lectii presedintilor. Doar ca, acele tari nu permit nimanui atata democratie care sa permita unora sa vada in jur doar prosti, idioti, ei fiind inteligentii planetei.
    5. Ceea ce nimeni n-a punctat, pentru ca n-avea cum: democratia poate aparea si se dezvolta concomitent cu educatia maselor ca participante la evolutia societatilor; in fapt s-a operat doar manipulare, dezinformare, si in ultimii ani santaje pe fata. Cine are putere totala, renunta progresiv la discursuri democratice, "scuze", "legitimari"; ar dovedi slabiciune sa dea explicatii in fata maselor. S-a trecut cu brio de etapa asta, suntem in epoca amenintarilor si santajelor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Mulțumesc pentru articol! Părerea mea este că vesticii au fost tot timpul, în istorie, așa.Cind începea prostimea să fure și să se păruiască,regele,clerul și nobilimea îi punea la treabă,un castel,o catedrală.... așa erau ocupați.Dar dacă se plictiseau,provocau un război cu vecinii,cu aceleași probleme,sau mergeau în cruciade.Problema era că prostimea,care începea să trăiască bine,se plictisea repede, așa că au decis să iasă la furat în lumea întreagă,un timp destul de îndelungat . Acum însă nu mai au de unde să fure, să se păruiască și se plictisește...numai că regele, clerul și nobilimea nu mai au idei! Să fiți sănătoși!

    RăspundețiȘtergere
  30. https://tecunosc.ro/upload/photos/2021/02/4C9cDnQipAbJqvsQ4hVx_10_bde03c47f6338e2b7b8522569761828e_image.jpg?fbclid=IwAR1LaK6_w6-LBjAOF2iv7ZGADR9BbqvUiJl5vFQATQw65DpXxCiDciZGB9g

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)