joi, 20 iunie 2024

Vor fi cei șapte magnifici salvatorii SUA de la iminentul dezastru?


Mi-e din ce în ce mai greu să abordez subiectul care urmează. Sentimentul pe care-l am acum e similar celui din 2007-2008 când vorbeam despre scăderea imobiliarelor. E însă un sentiment mult mai accentuat. Mă simt precum câinele care latră la lună, cu singura diferență că eu știu că am dreptate, însă mai nimeni nu e de acord cu mine. 

Cunosc sentimentul, l-am mai trăit de atâtea ori. Nu o dată am fost printre cei puțini care-au spus „ceea ce nu trebuie”. Nu o dată am fost făcut nebun pentru ca apoi „apostolii spuselor oficiale” să tacă. De aceea, așa cum mă știți, voi continua să vorbesc. Și, introducerea fiind făcută să ne îndreptăm privirile spre spectacol. În rolul principal, Magnificent 7. Ah, nu știți despre ce e vorba? Cei șapte magnifici ai economiei americane: Apple, Microsoft, Alphabet(compania mamă a Google), Amazon, Nvidia, Meta(compania mamă a Facebook) și Tesla. Aceste șapte companii au parte de recorduri așa cum nu ați mai văzut. Și, dacă la începutul anului mă arătam uimit de incredibila performanță de a fi absolut mereu în creștere, acum nici nu mai am cuvinte pentru a exprima ce se întâmplă. 

Dar să vă explic ce anume e de explicat! Întreg trendul bursei americane este determinat acum de aceste șapte acțiuni. Vă vine sau nu să credeți, în SUA sunt doar 7 acțiuni, restul e mărunțiș. Cel puțin asta ne spun bursele. Capitalizarea totală a celor șapte companii a depășit 16 trilioane de $, mai mult de jumătate din PIB-ul american și aproximativ 30% din piață! Dacă vom studia Top 7 al companiilor americane din toată istoria bursei vom constata că niciodată nu am avut o asemenea concentrare. Conform datelor, capitalizarea celor șapte companii a crescut de peste zece ori în ultima decadă, în condițiile în care veniturile și eventualele profituri le-au crescut de 4-5 ori. În ultimii doi ani ratele de creștere ale companiilor menționate sunt mai mici decât în perioada 2017-2019, dar asta nu-i împiedică pe „investitori” să se isterizeze. 

Totul semnalizează de la o poștă că e vorba de o mega-bulă, dar în loc ca lumea să ia o pauză și să evalueze situația, fiecare simte nevoia să ia și să arunce mai mulți bani în piață. E clar că iraționalul tronează peste tot. La fel cum, în urmă cu ceva vreme, ajunseseră și coafezele să vorbească despre criptomonede, acum se întâmplă același lucru cu AI-ul. Toată lumea face scenarii și pariază pe „marii câștigători” ai meciului AI. Doar că, atât cei de pe margine cât și cei din interior, au început să înțeleagă că AI-ul s-ar putea să fie un domeniu mult mai complex decât și-ar dori ei, astfel încât socoteala multora s-ar putea să nu se potrivească cu ceea ce e de fapt AI-ul. Dar asta o vom vedea(vezi nota de la finalul articolului), n-o comentăm acum.

Ceea ce văd însă la fel de limpede precum exuberanța irațională a piețelor este starea dezastruoasă a economiei americane la baza sa. Creșterea producției industriale de doar 0.8 față de luna anterioară este una „reevaluată” în minus de către autorități. Înțelegeți cum se face treaba acum? Când trebuie să comunici datele „minți pur și simplu”(așa spunea bețivul Junker), după care le reevaluezi în minus pe parcurs. Însă te lovește adevărul întrucât noile date față de cele din urmă cu un an sunt practic pe zero, dacă nu cumva chiar mai mici. De ce spun așa? Deoarece producția industrială trimestrială este cu 0.3% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Partea și mai interesantă vine dacă facem comparații pe perioade mai îndelungate. Spre exemplu, față de 2014, producția industrială a SUA a crescut doar cu 1%, iar față de 2008 cu doar 2.4%! Cu alte cuvinte, ne-am cam învârtit în același cerc, dar totul e prezentat de parcă s-ar fi făcut salturi teribile. 

Căderea SUA se vede însă pe sectoare. În societățile industriale în declin, primele crăpături se văd la sectoarele cu marjă redusă. În SUA vedem o cădere cu aproape 15% a sectorului textil, cu 7% a producției de mobilă și tot cam la fel(6.8%) a materialelor de construcție. Sectoare întregi trag să moară, sperându-se că totul va fi salvat de sectoarele cu marje ridicate de profit. E pariul pe care l-au făcut mereu în istorie pierzătorii. De exemplu, în anii 2000, singurul domeniu în care mai excelau englezii era învățământul de business. Acum nu mai au nimic. 

După ultima criză majoră, cea din 2008-2009, rata delicvenței la creditele ipotecare a atins un maxim istoric în 2011. Dacă vă spun că acum rata delicvenței la ipotecare a ajuns la același nivel ca atunci, ce impresie aveți? Poate că vă întrebați cum de găsesc toți acești indicatori. În realitate nu e greu, SUA fiind varză la absolut orice capitol cu excepția celor care încă vând povești, precum AI-ul(*). 

De exemplu, să ne uităm la vânzările cu amănuntul. S-a raportat o creștere cu 0.1%, care oricum era minoră. Doar că, datele din aprilie au fost revizuite în scădere cu 0.4%, iar cele cele din martie, tot în scădere cu 0.2%. În aceste condiții, putem spune că tehnic suntem în recesiune. Doar că nimeni nu vrea s-o recunoască. Fenomenul retailului pe minus după primele cinci luni ale anului este unul extrem de rar, acest an fiind al cincilea după 1990 când se întâmplă asta. Păi unde sunt apostolii „minunăției Vestului”?

Inițial aveam intenția să termin puțin mai optimist pentru americani. Cum? Dând statisticile Canadei. Adevărul e că, față de Canada, America e ultra-bine. Doar că, atunci când te interesează bogăția nu te apuci să contabilizezi sărăciile. Ar fi ilogic. De aceea am încetat să mai introduc și Canada în discuție pentru aceea este deja o națiune-zombie, a cărei explozie va fi atât de vizibilă încât vom avea nevoie de ochelari speciali, precum cei pentru eclipse. 

Închei prin a vă atrage atenția, din nou, că putregaiul din SUA e atât de mare încât mulți nu mai contrazic, dar spun că n-ar fi probleme deoarece SUA e too big to fail. Stați liniștiți, fenomenul „too big to fail” este o invenție de dată recentă menită a proteja o anumită mafie. În domeniul țărilor așa ceva nu există. Ați constatat-o de atâtea ori, atunci când imperiile prăbușite au reconfigurat instantaneu lumea. Și acum se va întâmpla la fel. Faptul că, pe moment, toți par a se uita în altă parte, nu înseamnă că problemele nu există, ci că, pe moment, se preferă să se facă pe ascuns pregătirile pentru ceea ce urmează. 


___

(*) În ceea ce privește AI-ul, deja sunt specialiști de top în piață care spun că tehnologia se află „la vârful ciclului”. Puteți vedea fenomenul prin scăderea interesului marilor companii tehnologice pentru AI. În ciuda faptului că „bula AI” a crescut prețurile echipamentelor, făcând în acest fel funcționarea modelelor mult mai scumpă, Microsoft a fixat prețuri ridicole la „copiloții” săi, prețuri care nu justifică costurile. Și, în ciuda prețurilor mici, nu sunt foarte mulți clienți dornici. Poate credeți că sunt subiectiv, dar informații există destule în piață.

Amy Weaver, CFO-ul Salesforce se declară dezamăgită de veniturile realizate de numeroasele produse AI implementate în produsul stindard al companiei. Acțiunile Adobe au scăzut deoarece compania nu a reușit să obțină venituri consistente din produsele AI, asta în timp ce tot mai mulți analiști se declară sceptici în privința viitoarelor evoluții ale veniturilor din AI. Desigur, analiștii văd asta ca pe un eșec al managementului, însă adevărul este în altă parte. 

ServiceNow este una dintre companiile care susține că inteligența artificială a contribuit semnificativ la veniturile sale. Iată cum se codează o legendă. Afirmații de acest tip sunt tot mai promovate deoarece sunt sexy pentru industrie. Ce faci însă când, Gina Mastantuono, CFO-ul companiei, spune că „din perspectiva contribuției la venituri, AI-ul nu este și nu va fi ceva ieșit din comun”(vezi mai multe informații relevante în articolul „Amazon, Google Quietly Tamp Down Generative AI Expectations”).

Mesajele venite de la vârful departamentelor financiare ale companiilor sunt deosebit de importante întrucât contabilii n-au fluturi în cap. Asta e un dezavantaj pentru partea creativă a afacerilor, dar dacă n-ar exista realiștii totul s-ar duce de râpă. De aceea contabilii sunt angajați acolo unde e nevoie de ei, anume la „numărat banii”, deoarece ei sunt cei care garantează că treburile nu scapă de sub control din cauza creativilor. Iar semnalele departamentelor financiare au un rol hotărâtor în ceea ce privește direcțiile strategice ale companiilor.

Există însă și alte semnale care ne demonstrează o chestiune ținută ascunsă de către mahării industriei. Un studiu al Boston Consulting Group ne arată cum „consultanții care au utilizat Chat GPT pentru rezolvarea problemelor de business au performat cu 23% mai prost decât cei care nu au utilizat AI”. Iar asta în condițiile în care utilizatorii Chat GPT fuseseră informați despre fenomenul halucinațiilor modelelor de AI generativ.

Halucinația este definită ca o disfuncționalitate a modelelor generative care face ca modelul să ofere un răspuns absolut greșit, argumentându-l aberant. Departe de a fi un fenomen izolat, halucinația reprezintă o problemă fundamentală pentru o companie care ar decide înlocuirea unor oameni cu modele AI întrucât luarea unor decizii greșite „pe pilot automat” poate fi calea sigură spre dezastru. De aceea companiile interesate precum Microsoft oferă „alternativa copilotului”, alternativă care nu aduce beneficii atât de mari pe cât s-ar crede(vezi experiența BCG).

În plus mai e o problemă. AI-ul generativ este un mare consumator de energie. Atât de mare încât i-a stârnit inclusiv pe idioții climatici, articolul din The Verge fiind mai mult decât relevant în această privință.

Am scris această notă de subsol pentru a vă atrage atenția că a trecut un trimestru din cele patru până la „Apocalipsa AI”. Probabil, prin trimestrul trei al anului curent elementele pe care vi le-am descris aici vor pătrunde în „mainstream”, bubuind întreaga bulă AI. Și dacă se duce și bula AI, să-mi spuneți singurei ce mai rămâne din SUA.

34 de comentarii:

  1. Da, AI-ul "dezvoltat" de indieni... https://www.washingtonpost.com/world/2023/08/28/scale-ai-remotasks-philippines-artificial-intelligence/

    RăspundețiȘtergere
  2. AI-ul, ajuta gospodarul la vopsit gardul cu Kober! 🤣

    Asa ca, in opinia mea "bula" AI nu se va sparge niciodata, deoarece: chiar si ajuns deja in bratele lui Sarsaila, Omul tot continua ca sa spere/creada in: "si mai mult Bine"! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă-I devreme ptr implementarea IA.
      Mult mai incolo, dupa ce se va termina cu banii, vor înlocui pe multi sefi, mai ales pe primarii de comune, in mediul rural.

      Ștergere
  3. Supraevaluarea randamentului actiunilor celor 7 magnifici nu i de mare mirare, pentru cine intelege ca nu doar viitorul economiei americane, ci si viitorul economiei satelitare americane, a ajuns ca sa depinda exclusiv doar de viitorul acestor 7 companii americane, aflate in concurenta cu cele similare chinezesti si rusesti.

    Si eu cred insa, ca "antrenorii" chinezi si rusi ai AI-urilor "locale", se vor "globaliza" in locul celui american.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc! Analizele pe care le faceți sunt pertinente pentru mine și s-au confirmat în timp! Cine are " puterea" să înțeleagă și "vrea" are o analiză atentă și Reală!
    RESPECT! Monica A.

    RăspundețiȘtergere
  5. În ordine:

    https://stallman.org/apple.html

    https://stallman.org/microsoft.html

    https://stallman.org/google.html

    https://stallman.org/amazon.html

    https://arstechnica.com/information-technology/2012/06/linus-torvalds-says-f-k-you-to-nvidia/

    https://stallman.org/facebook.html

    https://stallman.org/tesla.html

    https://web.archive.org/web/20220704102018/https://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-tuesday-edition-1.5399491/tech-giants-sued-over-appalling-deaths-of-children-who-mine-their-cobalt-1.5399492

    RăspundețiȘtergere
  6. Marketingul și lăcomia au exagerat posibilitățile unui AI. Acesta totuși rămâne un instrument pentru muncă și nu un înlocuitor al muncii. Totul pleacă de la denumirea absurdă atribuită de “ inteligență artificială”. Lipsa școlii serioase lovește încet, dar sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu le-au exagerat deloc, AI-ul este un salt tehnologic la fel de mare ca si Internetul, poate chiar mai mare. Nici nu ne putem imagina ce urmeaza!

      Ștergere
    2. Eh, nu ne putem imagina!

      O sa vedem casatorii la biserica, cu partener(a) IA!
      Si adoptii de copii ... artificiali .... dar cu alocatii reale ... loc la cresa, gradinita ... panteon!

      Ștergere
  7. Nu cred că bula se va sparge înaite de alegerile din noiembrie din SUA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se sparge nici dupa, daca castiga Trump.

      Ștergere
    2. Tocmai ca de data asta ceva se vrea sa crape INAINTE de alegeri nu după.
      Se înțelege d c.

      Ștergere
  8. Domnu' Dan!
    Si cand ma gandesc, ca parintii romanilor care au emigrat incepand cu anii '90 in America si in Canada, au facut o pentru a-si salva generatiile viitoare de Comunism sau Socialism, m apuca plansu' de mila lor, pentru ca au - vorba proverbului -
    "scapat de Dreaq', dar au dat chiar de Tac'Su" ! 🤣🤣🤣
    Au fugit de Gri, si au nimerit in Curcubeu! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OK. Am cazul concret al fetei mele plecată în Canada în 2000 și reîntoarsa în 2020. Și mulți alți români care fug de acolo.

      Ștergere
    2. 12:37
      Ei ca ei dar oare cum au reușit sa convingă copilul(iii)(dacă au) care nu vor nici in ruptul capului sa vina în România(unde trebuie sa pună osul la treaba, nu sa simuleze), iar părinții de regula n au ce face și rămân la scarbiciul canadian.

      Ștergere
  9. De fapt AI este doar un concept idealizat. Nu există în acest moment. Există doar niște algoritmi, automatizări, programe mai specializate, dar hai să definim AI înainte să-I tragem cu AI în sus, AI în jos. Orice rahat de progrămel a devenit AI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect!
      Ce avem acum pe piață este o "scamă" din AI. Normal că se sparge bula financiară la scame!
      Când o să apară adevăratul AI o să lucreze oamenii pentru AI.

      Ștergere
  10. Capitalul din toate colturile lumii migreaza spre economia si bursa care scartaie cel mai putin, adica SUA. Muzica se va opri intr-o zi, dar deocamdata prabusirea mult asteptata e in sus! Dar va veni si ziua aia cand vei avea dreptate, precum un ceas stricat care arata ora exacta de doua ori pe zi. Asta e viata, unii cu banii, altii cu dreptatea. Acum ia un pix nou si scrie "piata are intotdeauna dreptate" pana ti se termina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua aia - Judgement Day - e ziua cea mai lunga, ba chiar urmeaza ca sa se si incheie, ea nefiind abia la inceput, deci cu atat mai putin neinceputa!

      Ștergere
  11. Pentru ca sectorul AI sa producă rezultate economice notabile, populatia lumii trebuie sa devină intr un număr tot mai mare-asistata social; un număr mare de asistați social aduce cu sine -ample mișcări sociale; in aceste condiții, genocidul planetar in desfășure- a devenit prioritar pentru mârlani : ,,elita” financiară + ,,elita INTELIGENCE” ; Concluzie : cancerul a primit unda verde de la ….Iuda ,,INTELIGENCE”; restul este tam/tam

    RăspundețiȘtergere
  12. To big to fail - pentru o țară ca SUA sau Canada sau China sau Rusia?...
    Păi cea mai mare țară modernă a fost URSS, care a fost ajutat să cadă prin perestroika (restructurarea) și glasnost (deschiderea).
    Dacă extrapolăm la SUA cred că în viitorul apropiat se va preconiza o restructurare, reorganizare și o deschidere către Sudul Global.
    Nu știu ce măsuri vor adopta varianta americană a lui Gorbaciov, dar de exemplu la restructurarea sistemului SUA își revine in 2 secunde dacă confiscă averile celor 7 magnifici.
    E simplu. Pot începe cu averea lui Trump.
    În URSS problema era fix inversată deoarece capitalul nu exista, exista ideologie in loc de bani.
    Și practic Gorbaciov a confiscat ideologia.
    La fel in oglindă aceași măsură înseamnă confiscarea averilor.
    Cam cred că asta este și Agenda 2030/31 de reformare a sistemului capitalist prin confiscarea averilor.
    Uite să zicem că mâine învie Republica Socialistă România și se dă decret că nimeni să nu mai dețină proprietate privată. Adică toate sunt din nou ale statului. Păi cam cu cât se îmbogățește RSR? La fel orice țară capitalistă poate face reforme socialiste să dea bani de pomană, comuniste să preia toate proprietățile private sau fasciste să forțeze la vaccinare obligatorie sau alte invenții interesante la care omul obișnuit aderă fără discernământ.
    Im mod normal într-o societate sănătoasă ar exista o limită de sărăcie și bogăție.
    Adică orice om la 18 ani primește casă, dacă nu are ii da statul și un loc de muncă sau dacă nu poate munci un ajutor de handicapat.
    În extrema cealaltă oricine depășește averea personală de să zicem 5 milioane de euro nu mai are voie să încaseze profit decât atât cât să îi umple maximul impus.
    Iar restul de bani ii ia statul sau se dă la săraci pomană.
    În acest fel în viitor se va rezolva problema decalajului economic între indivizi.
    Dar bineînțeles până când oamenii se vor trezi la simpla lege a minimum și maximum avere personală vom avea încă 100 de apocalipse și milioane de săraci care nu au ce mânca.






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Averile nu vor fi confiscate ci dizolvate de problemele globale energetice legate de clima și ecologie. Este o mare diferenta.
      Nu vei mai avea pe cine da vina.
      La fel se va proceda si cu circulația rutiera în scop personal, de amuzament.
      IA va fi singura în măsura sa ne lămurească și sa ne dea soluții de continuare a activității pentru care suntem calificați. IA ne va distribui sarcinile de munca în conformitate cu PROFILUL nostru personal creat.

      Ștergere
    2. Lasă naiba de AI că nu e AI-ul ăla performant. E un algoritm avansat și atât, plin de defecte.
      Un AI avansat e capabil să facă ce vezi in filmul Westworld.

      Ștergere
  13. Iohannis asta chiar e cretin cu lustru?

    Auzi la el: a donat Patriot la ucraineni!

    Nu putea sa l dea cu imprumut, cu dobanda un sistem nou?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu putea.
      Tu puteai?
      Nu nici tu nu puteai!
      Nimeni nu putea.
      A putea ceva este doar în imaginația noastră, in filmele americane.

      Ștergere
    2. https://youtu.be/I4k72-kggdo?si=9FSoSayIsRsxbTb1

      [Intro: Cheloo & Ombladon]
      V-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde
      Dac-aș fi pentru-o zi președinte (Țineți minte)
      Aș lăsa România amanet, fără cuvinte
      Dac-aș fi pentru-o zi președinte
      V-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde.

      Ștergere
    3. Fratioarli meu sa dea tot ce are, sa dea si alalante patrioate, si ieF-16urile si tat tat, NU FITI FRAIERI !

      Ștergere
  14. Comentariul lui Gina Mastantuono pe care ni l ai furnizat ar trebui sa ne facă pielea de găină.
    Este absolut terifiant ce fel de societate "cashless" o va înlocui pe cea prezenta.
    Comentariul vine din partea unei inițiate.
    Tot ce ni se comunica este pe bune și este recomandat sa ciulim bine urechile CIND VORBESC STAPANII BANILOR.

    RăspundețiȘtergere
  15. Când roboții se întorc împotriva oamenilor putem vorbi de AI (Inteligență artificială). LLM-urile nu fac așa ceva, de aceea se numesc Large Language Model (LLM). Că e setat el să interzică anumite căutări sau sa genereze anumite subiecte nu dovedește inteligență. Ar putea fi inteligență chiar dacă artificială dacă ar scrie text interzise de la setările lui și așa ar dovedi că poate face CEVA împotriva setarilor proprii. Deci e clar că e Bulă financiară toată speculația cu AI. De ce ii spune mass-media AI când de fapt este LLM? Din toate motivele din articolul de astăzi.


    John Connor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios?
      Și micile-mari zburatoare mecanice-dronele ce sunt oare, nu mici robotei?

      Oare trebuie musai sa fie ca n terminator cind acelasi efect îl ai și de la o musca sau țânțar mecanic CARE SE "GANDESTE OBSESIV" LA CEI MARCATI?

      Ștergere
    2. John Connor răspunde:

      Anonim, ai dreptate într-un fel. Dronele și micile mașinării mecanice pot fi considerate roboți, dar trebuie să facem o distincție clară între ceea ce înseamnă automatizare și inteligență artificială. Un robot care urmează instrucțiuni pre-programate nu este neapărat inteligent, ci doar eficient.

      Inteligența artificială, în adevăratul sens al cuvântului, ar trebui să aibă capacitatea de a învăța și de a lua decizii în mod autonom, nu doar să execute ordine. Dacă vorbim despre o mașinărie care se "gândește obsesiv" la o țintă marcată, ar fi mai corect să discutăm despre algoritmi de urmărire și recunoaștere, nu despre gândire în sensul uman.

      Mass-media folosește termenul AI pentru a capta atenția și pentru a simplifica o realitate complexă, dar e important să înțelegem diferențele. Un LLM este un pas spre AI, dar nu este încă acolo. Poate că într-o zi vom avea de-a face cu adevărată inteligență artificială, dar până atunci, trebuie să fim precauți și să înțelegem exact ce avem în față.

      Ștergere
    3. Deloc intamplator, la "munca" i se spune in rusa "robota"!

      Sau, tradus in romaneste:

      "Cine munceste nu gandeste!"

      Sloganul de la mineriada din '90.

      Ștergere
  16. Toate cele 7 companii mentionate (si multe altele) apartin unor alte entitati economice, situate deasupra lor in lantul "trofic". BlackRock Inc si Vanguard. Analizele individuale ale performantelor sunt irelevante, daca nu sunt luate in calcul cele 2 fonduri uriasa de investitii care de fapt dirijeaza, finanteaza si intretin cele 2 razboaie/ masacre aflate in prezent in derulare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cand dolarul se-ntareste, americanul sa raceste! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)