duminică, 22 decembrie 2024

1989 - ce-a fost înainte și unde s-a ajuns după?


* Înainte de 1989 era un singur partid politic, PCR. Acum avem tot un singur partid politic, cu mai multe manifestări. FSN-ul emanau din PCR a format(sau a capturat) PSD, PNL, USR, UDMR. Au trecut 35 de ani și, iată, cu greu s-a produs o revoluție, permițându-se existența unei mici opoziții suveraniste. 

* Înainte de 1989 mâncarea era ieftină, dar nu se găsea magazine. Românii erau indignați de faptul că, în ciuda acestui aspect deranjant, regimul începuse să „îmbunătățească” mezelurile cu soia. Acum, ceea ce se găsește prin magazine nu poate fi numită mâncare, iar mezelurile sunt TOATE „îmbunătățite” nu doar cu soia, ci și cu o grămadă de potențiatori de gust, coloranți sintetici, conservanți s.a.m.d. În plus, prețurile sunt atât de mari încât o mare parte a oamenilor nu-și permit nici măcar mizeriile chimice vândute pe post de mâncare.

* Înainte de 1989 se puseseră tot felul de restricții circulației: ba regula circulației mașinilor „cu soț/fără soț”, ba cartelarea benzinei s.a.m.d. Acum, prețurile la benzină sunt atât de mari încât există o mare masă de proprietari care-și țin mașina în parcare și se uită la ea exact ca pe vremea lui Ceaușescu. În plus, azi statul aproape obligă cetățenii să-și cumpere mașini electrice mult mai scumpe, dar cu o autonomie rahitică.

* Înainte de 1989 era frig în apartamente, iar apa caldă era un lux. Acum, în lumea păstorită de Nicușor Dan e la fel. Dar nu doar acolo deoarece prețurile la gaze și electricitate sunt atât de mari încât oamenii preferă să tremure în case în loc să se încălzească. Iar cei care se descurcă și-și permit sunt amenințați cu introducerea a tot felul de măsuri administrative aberante: certificate verzi pe centralele individuale pe gaz, obligativitatea pompelor de căldură s.am.d.

* Înainte de 1989 nu aveai libertatea de exprimare. Uneori erai ridicat de Securitate și dacă spuneai bancuri politice. Până de curând aveai libertatea cuvântului, dar nu te asculta nimeni. După „accidentul electoral de acum”, Noua Miliție împreună cu Noua Securitate s-au apucat să intre peste oameni la fel ca pe vremurile celelalte. Motivul? Ai libertatea cuvântului, dar dacă spui ce nu convine, suporți consecințele. 

* Înainte de 1989 exista nomenclatura compusă din oamenii Partidului și cei ai sistemului(milițieni, procurori, judecători, securiști s.a.m.d.). Acum există așa-zisa elită compusă din oamenii partidelor care se strecoară în Parlament, Guvern și Administrație, căreia i se adaugă cei ai sistemului(securiști, polițiști, procurori, judecători s.am.d.).

* Înainte de 1989, Ceaușescu era ales pe viață într-o făcătură de Congres al PCR unde activul de partid se strângea ca să aplaude în picioare din 10 în 10 secunde discursul „Geniului Carpaților”. Când i s-a pus problema schimbării garniturii de conducere a țării, Ceaușescu a spus că nimeni „nu e copt” pentru asta. Acum, Plăvanul nu se mai lasă dus din cauză că nu se găsește un înlocuitor demn.

* Înainte de 1989 exista o singură televiziune de stat, cu două canale, unde se aduceau osanale conducătorului iubit și se dădeau lupte cu „capitaliștii nedrepți”. Acum există mai multe televiziuni, toate de stat(pentru că sunt finanțate se stat!), care aduc osanale „conducătorilor iubiți” și luptă împotriva „rușilor nedrepți”.

* Înainte de 1989 știam că pentru sistemul de putere din țară orice om e o furnică și dacă insiști „să faci gură”, riști să fii strivit fără niciun regret. Acum e la fel.

Dacă stai și analizezi evidențele ai putea spune că nu s-a schimbat nimic. Doar că s-au schimbat extrem de multe:

  • Până în 1989 nu exista stresul locului de muncă. Acum asta îi obsedează pe mulți;
  • Până în 1989 cancerul era o boală oarecum rară, cu o incidență de maxim 5%. Acum cancerul e o prezență constantă, ajungând la o incidență de 25%!!!
  • Până în 1989 tratamentele în spital erau gratuite pentru toți. Acum plătești obligatoriu „asigurări de sănătate”, dar dacă te îmbolnăvești și n-ai bani pentru spitale private din țară sau din afara țării, riști să fii omorât de un sistem disfuncțional, care nu dă doi bani pe om! 
  • Înainte de 1989 România avea industrie, își producea singură cea mai mare parte a bunurilor de consum. Acum România nu mai are nimic, fiind doar un importator feroce de orice.
  • în 1989 nu aveam datorii externe, ba chiar aveam de primit vreo 4 miliarde de dolari. Acum suntem datori-vânduți fără să se vadă nimic.
  • înainte de 1989, România era o voce puternică pe scena mondială. Acum am ajuns mai rău decât coloniile.
  • înainte de 1989 românii aveau tot ce era în țara aceasta. Nimic nu era deținut de străini. Acum românii nu mai au nimic și, în plus, străinii au început să mute populații asiatice aici, chipurile pentru acoperirea lipsei de forță de muncă.

Sunt doar câteva aspecte, lista e infinit mai lungă. Mi-e groază când mă gândesc că au murit oameni la Revoluție. Oameni nevinovați, care au ieșit în stradă pentru o viață mai bună, pentru libertatea cuvântului, pentru schimbare. De 35 de ani sunt mame care oftează la fiecare aniversare a Revoluției, mame care-și plâng copiii și care-s cuprinse de disperare văzând cum pruncii li s-au jertfit degeaba. Ce s-a schimbat de-atunci? Nimic în bine! 

România, trezește-te!

15 comentarii:

  1. Ca sa intelegeti unde era neamul romanesc in anii '50, adica inainte de "invazia" Mamei Rusia, trebuie sa intelegeti ca romanii, adica:

    slugile mariei sale masoneria suprastatala, reprezentata de catre Dinastia Hohenzollern-Sigmaringen traiau in bordeie luminate noaptea de opait!

    Tot in anii '50, prin inceperea electrificarii Romaniei, Mama Rusia a scos romanii din bezna sclavagist-capitalista, si a declansat Industrializarea in/de Masa .... cu scolarizare gratuita!

    Tot ce-a luat Mama Rusia din Romania, a restituit inmiit/incomensurabil! ... de le-a ramas capitalistilor ca sa fure pana si in ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, păi și concluzia, normal urmează o recomandare pentru a ieși din rahat ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Goodbye, Nation-State. Hello . . . What?

    Drujbele Globezității, a Internaționalei capitaliste, vor defrișa Statul Națiune mai mult ca oricând. Suntem pe drumul cel bun. Suntem în plin carnaval în care curtenii se întrec în urzeli pentru milostenia noului împărat.

    Statul Națiune e o amintire. Un Don Quijote. Un cavaler în armură în fața prafului de pușcă.
    În Globezitate indivizii își pierd statutul de cetățean în favoarea celui de consumator ușor de amețit prin tehnici de sedus. Trăim sfârșitul Istoriei iar o hyper-realitate e construită de mass-media corporatistă printr-o abilă manipulare a psihologiei consumatorului.

    “Dacă aveți un minut... foarte bine!
    Cumpărați răzătoarea Super răzătoarea pentru o viață mai frumoasă în bucătărie și nu numai.”

    Vă simțiți trist? Sunteți nervos? Nu mai performați la locul de muncă? Rutina vă stresează?

    Nicio panică la bord. Aveți o multitudine de soluții în Noua Lume liberală de dreapta și de stânga pentru a fi fericit (și bun de muncă pe plantație). Toate preferințele demografice sunt gratificate.

    Dacă aveți un minut... puteți chiar cumpăra un președinte!

    Pentru că trebuie să fiți fericit. Altfel nu existați. Trebuie să fiți fericit și plin de dorințe pentru a nu fi eliminat din societatea amuzamentului, a mall-urilor - noile catedrale, a jocurilor și spectacolelor, din societatea în care e celebrată distracția fără limite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună dimineața
    Dumnezeu sa i ierte pe cei ce au fost uciși în zilele loviturii de stat organizată de alogenii român Walter Petre, brucan Silviu, Măgureanu Virgil și toți ceilalți care au urcat la butoane după crima abominabilă din Ziua Sfânta A Nașterii Domnului Nostru IISUS CHRISTOS. De atunci totul a fost distrusa, iar poporul a fost supus la sărăcire zi de zi pe mana jegurilor de partid care au accesat la putere. Acum cum OTETARUL de la Cotroceni nu vrea sa ne lase, ar fi momentul sa ne izbăvim de cel rău. Sunt multe de spus, dar mă opresc aici.
    Cu Dumnezeu inainte

    RăspundețiȘtergere
  5. Va e clar ca urmeaza o noua revolutie. Nu e clar cand, dar astia toti din sistem actioneaza la fiecare pas de parca le-a luat D'zeu mintile si si-o doresc cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum nu e clar cand?

      Revolutia este inceputa de mai demult, continua, iar acum si-a atins chiar apogeul.
      A mai ramas doar, ca sa infiga crucea in inima vampirilor/strigoilor si sa-si proclame victoria!

      Ștergere
  6. Nici o "revolutie", fie ea franceza sau bolsevica nu a fost ceea ce povestesc manualele de istorie. Cum ar fi putut sa fie diferit în cazul celei din România?

    RăspundețiȘtergere
  7. https://www.digisport.ro/box/volodimir-zelenski-nu-s-a-abtinut-gluma-facuta-cu-trimitere-la-ajutorul-militar-al-londrei-pentru-ucraina-3339851

    Putin nu se bate cu marioneta, ci ii toaca marunt marionetistii! 🤣

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca in anii '90, odata cu furturile masive, cu distrugerea si vanzarea a tot ce exista inainte de 1990 la preturi insignifiante catre smecherii autohtoni si straini, cu inflatia pan' la cer si cu pierderea pe banda rulanta a locurilor de munca, se striga, "singura solutie, o noua revolutie", astazi, cand pe langa toate aspectele din '90, avem in plus, calcarea in picioare a constitutiei si a ce a mai ramas din democratie, impunerea agendei satanice a papusarilor externi, drepturile si libertatile fundamentale suprimate, control, cenzura si supraveghere digitala cat cuprinde, sloganul ar trebui sa fie " avem nevoie de revolutie ca de aerul pe care-l respiram"!

    RăspundețiȘtergere
  9. Inainte de '89, eu nu faceam foamea, pentru ca aveam bani din salariu (de metrolog) si din diverse alte "ciubucuri", ca sa mananc si sa beau in fiecare zi la restaurante, gen: Alunis, Geamuri Multe, Budapesta, iar in weekend mergeam la Berlin, Bucuresti, Marul de Aur, Doina, Parcul Privighetorilor, etc.

    Inainte de '89, am facut insa frigul/gerul cumplit in apartament, timp de vreo 10 ani, in iernile dintre 1979-1989, si injuram din cauza asta public regimul, chiar cu riscul de a fi arestat ... etc.

    Intre anii '70-'79 puneam vase din ceramica pe calorifere, drept umidificatoare pentru aerul uscat, de temperatura ridicata degajata de calorifere.

    Apartamentul de 2 camere era in proprietate personala, cu rata lunara la CEC, pe 25 de ani, nu chirie.

    Iar eu impreuna cu bunica mea, eram socotiti de catre toti vecinii din bloc, drept cea mai saraca familie din cartier, nu doar din bloc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelenta analiza! Sunt nascut in 1963 si am trait destul si pe vremea lui Ceausescu pentru a putea face o comparatie corecta cu vremurile de acum!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dupa comentarii, bag seama ca sunteti baieti tineri. Pot sa va spun ca in anii '50 se traia ca in interbelic: imbracamintea si incaltamintea se faceau in casa, se umbla descult de sus pana jos, opinca era regula ( vorbesc de sat, bineinteles, deci cam de 70% din populatia tarii), se manca 90% mamaliga cu lapte, iar casele erau ca prin anii '20. Etc. Prin anii '60 a aparut o speranta reala si traiul s-a modernizat accelerat. De exemplu, nimeni nu mai vedea in 1965 copii desculti la scoala.Nici invatatorii/ profesorii nu mai rupeau in bataie elevii, asa cum patiseram noi si cum credeam a fi normal.Disparusera chiar si opincile, nu numai din scoala, ci chiar din sat. Prin '70 modernizarea a fost reala. Televizoare, taranci urmarind serialele si tot ce trebuie. Alimentele erau de calitate, preturile convenabile, chiriile la bloc neglijabile. Lumina, apa, caldura- toate fara nici o problema.Se cauta acum- interesat !- sa se generalizeze " frigul si intunericul". Fals ! Problemele au inceput prin anii '80, pe care vad ca i-ati prins.Au fost cauzate, dupa parerea mea, de doua greseli majore ale lui Ceausescu : o industrializare accelerata pentru ca Romania sa intre in clubul celor din primul esalon, cei care importau materie prima si vindeau produse finite. Asta in conditiile in care s-a indepartat total de CAER si s-a bazat pe piata "libera", fara sa intrevada ca in 20- 25 de ani cat calculase el ca va tine procesul, piata se va schimba substantial ( in rau ).Atat cea materiala, cat si cea financiara. Romania nu avea resursele care sa amortizeze un soc extern apreciabil. Nici calitatea produselor romanesti nu a fost macar egala cu a patentelor cumparate.( Ceausescu a generalizat fara temei cateva rezultate de exceptie ) Asa ca plata indatorarii externe a trebuit sa fie suportate de noi, prin coborarea nivelului de trai cu o rata cam egala cu acea a ineficientei productiei pentru export) Aici a intervenit cea de-a doua mare greseala- restituirea fortata a datoriei prin tratarea populatiei ca pe o populatie de sclavi, iar urmarea o stiti. Totul( apreciez eu ) era remediabil, desi azi nimeni nu crede asa ceva si nimeni nu mai vede lucrurile bune ( decat, poate, cei ce le-au apucat si doar cei care n-au avut de pierdut, ci de castigat. Nu vorbesc aici de "activisti", ci de ingineri, economisti, profesori porniti de jos) A fost o incercare ( poate prima dupa sute de ani ) a romanilor de a-si lua soarta in maini. N-a functionat, cum n-a functionat nici atunci candva. O recidiva este exclusa pentru mult, mult timp. Asa ca activistii lui Soros pot sta linistiti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ceausescu chiar a fost:

    "Cel mai iubit ..... fiu al poporului/dintre pamanteni"

    Regimul Ceausescu s-a pierdut insa din doua motive:

    1) avea dusmani extrem de multi si de puternici in afara tarii,

    2) si a pierdut treptat si toata dragostea poporului roman, pentru ca l-a chinuit mult prea rau si prea mult timp, pentru ambitiile de propasire spre comunismul utopic, chinez si coreean, la care chiar chinezii si coreenii au renuntat nu foarte tarziu de la disparitia Regimului Ceausescu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ati sunat mai la 112?
    Sa le spuneti sa ia cu ei si-o camasa de forta, pentru ca Iohannis nu mai e in toate facultatile mintale!
    Vede rusi atat in fata palatului, cat si veniti in palat la "consultari", care vor ca sa-l dea jos inainte de incheierea mandatului.
    Semn clar de nebunie, daca a pierdut notiunea timpului.

    RăspundețiȘtergere
  14. .... A!
    Si nici nu mi s-a propus vreodata ca sa devin membru PCR, si nici nu mi-am dorit-o vreodata, desi multi prieteni de-ai mei, desi deja unii dintre ei putred de bogati de acasa, se inghesuiau sa prinda un loc la militie ori securitate, pentru ca se dadeau apartamente moca in Buricu' Targului.

    Asta nu m-a impiedicat insa, ca la 27 de ani, fix in '89, sa fiu admis in ASE, cu nota 8,60 la examenul de Economie Politica.... 9,50 la Geografie ... si slab de tot la Matematica.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)