miercuri, 11 decembrie 2024

Analiza de aur


Cei care mă citesc de mai mult timp vor rămâne puțin surprinși deoarece știu opiniile mele în ceea ce privește aurul. Nu-l consider un metal esențial, ci un complex istoric al omului, întrucât are o utilitate marginală în societate. Cu toate acestea, sunt câteva elemente care trebuie reținute. Aurul este suficient de rar, dar și suficient de disponibil, suficient de uniform răspândit pe suprafața Pământului, astfel încât să reprezinte un element universal. De-aici vine capacitatea sa de a se transforma în monedă de schimb. Așa cum am spus de multe ori, aș considera mult mai OK o monedă a cărei valoare intrinsecă să fie legată indubitabil de mărfurile pe care le tranzacționează, care să fie suficient de elastică încât să fie efectiv o imagine a ofertei de bunuri și servicii. Acesta e motivul pentru care aurul nu mi se pare OK ca monedă.

Doar că vin celelalte elemente peste mine, pe care nu le pot contesta. Universalitatea aurului este evidentă, la fel cum evidentă este și constanța valorii sale în timp. Ceea ce făceai cu un gram de aur Sumer, Egiptul Antic, Grecia sau Roma, cam aceleași treburi le poți face și acum oriunde în lume. Puterea sa de cumpărare e constantă, astfel încât aurul devine un vehicul excepțional de translatare a averii prin diverse perioade turbulente. Vom, porni de la evidența anterior descrisă pentru a înțelege câteva chestiuni esențiale. Să începem cu datele brute.

Pe Pământ există aproximativ 200 mii tone de aur. 37 mii de tone se află în rezervele Băncilor Centrale, 43 mii tone sunt sub formă de investiții, 91 mii tone sunt sub formă de bijuterii, vreo 28 mii tone cu alte utilizări, iar restul se află sub pământ. Cam asta ar fi radiografia aurului existent pe planetă. Dacă translatăm cantitățile în bani, utilizând valoarea actuală de schimb, obținem un total de vreo 17 trilioane $. Rețineți că întreg aurul stocat ca rezervă în Băncile Centrale valorează în jur de 3.1 trilioane $. Aici începe să se clatine situația.

Cam 3.1 trilioane este capitalizarea Microsoft. Apple face vreo 3.5 trilioane. Vă întreb acum simplu: oare Băncile Centrale ar fi dispuse să schimbe aurul pe care-l dețin contra acțiuni la Microsoft sau Apple? Primele zece mari companii americane au o capitalizare totală de aproximativ 19 trilioane $. Ați fi dispuși să dați tot aurul pe care-l dețineți sub diverse forme contra certificate de acționar la aceste companii? Răspunsul este, în mod evident, negativ. De altfel, venind cu aceste cifre pe masă putem înțelege că ceva e razna. 

Când am denominat salariul mediu în aur pentru a demonstra că veniturile populației de fapt au scăzut, un comentator mi-a spus că nu e corect ceea ce fac. Însă, fără doar și poate, este corect, întrucât raportez totul la o valoare-etalon, care s-a dovedit constantă de-a lungul timpului. Dacă încă aveți îndoieli, vă voi da un citat din J.P. Morgan, care, cu siguranță, s-a priceput la bănci și la bani ceva mai mult decât noi, cei care comentăm de pe margine. Spunea legendarul personaj că „ban este doar aurul, absolut orice altceva fiind credit”. 

Situându-ne în fața unei imense mase monetare, a unei structuri efectiv de neimaginat a datoriei publice, nu putem să nu observăm cum absolut totul a luat-o pe arătură. Dacă știm o brumă de istorie financiară, mai precis acțiunea lui Nixon de rupere a dolarului de aur, putem studia și înțelege ce s-a petrecut cu noi. Însă, ceea ce ne rezultă în mod absolut transparent este faptul că ... banul nu mai valorează nimic. Demonstrația e cât se poate de simplă. În cât timp credeți că vor fi rambursate actualele datorii ale statelor? Nu vă cer răspunsul, ci vă dau o evidență: există o singură țară în lume care, în contextul financiar contemporan, și-a achitat integral datoriile, iar numele acelei țări este România. Atât! Nimeni altcineva n-a reușit până acum să-și achite datoriile și, cu siguranță, dată fiind dimensiunea la care au ajuns, nimeni nu va reuși să le plătească vreodată. OK, punând cap la cap cele două elemente - pe de o parte că orice în afară de aur e datorie, iar de cealaltă parte că datoriile existente nu pot fi plătite - ce ne rezultă? Care e valoarea banului ca datorie? Ia gândiți-vă: dacă ați împrumutat bani unuia care-a falimentat, pierzând tot, la cât vă evaluați banii împrumutați? La zero, desigur, nu încape îndoială! Ei bine, asta e valoarea intrinsecă a banilor aflați în circulație!

Este, dacă vreți, micul-mare secret al lui Polichinelle. Însă, vă rog să rețineți că acest articol nu este unul care să vă îndemne să cumpărați aur. Ceea ce aș vrea să vă explic e un element cât se poate de simplu. Faceți o evaluare personală în care să vedeți cât din economii aveți în bani și cât în bunuri concrete care, la un moment dat, pot fi schimbate în bani. Când mi-am făcut evaluarea, în urmă cu mulți ani, m-am speriat și am înțeles că toată cursa nebunească de acumulare de bani este o cursă a prostului. De ce? Pentru că dolarul(ca și restul monedelor) și-a pierdut constant din valoare. Dar cât?

Dacă vom calcula ținând cont de inflația oficială ne va rezulta că 1 dolar din 1924 ar valora azi aproximativ 18 $. Dacă însă ne raportăm la aur, vom înțelege că un dolar de-atunci ar valora în prezent aproximativ 126$, ceea ce reprezintă o situație halucinantă. Practic, într-un singur secol, o avere ținută în dolari și-a pierdut valoarea de peste 100 de ori. Wow! De unde vine diferența?

Absolut toate calculele pe care vi le-am prezentat ne arată falsitatea în care trăim. Conform oricăror standarde, noi suntem săraci lipiți pământului, dar „trăim cea mai bună viață din istorie”. Cum e posibil așa ceva? Răspunsul pentru paradoxul enunțat e chiar mai simplu de dat decât v-ați imagina: priviți cifrele, mai precis nivelul datoriei. Cum am ajuns să trăim atât de bine? Exact ca pârlitul care se împrumută la bancă și are o viață de milionar pentru o noapte. Am ajuns să trăim atât de bine pentru că am împins plata excesului nostru pe viitor. Aici nu e vorba de teoria conspirației, de reptilieni sau mai știu eu ce alte jivine, ci de cifrele seci care ne arată limpede unde suntem. Toate acele datorii sunt ale noastre și le putem traduce în stilul nostru de viață. „Cum să cresc o vacă sau un porc? Nu se merită!(sic!)”, „Cum să dau eu la sapă când e un leu kilul de cartofi?” etc. Recunoașteți șabloanele? Sunt decupate din modul nostru de gândire. 

Întrebarea e cumva simplă: cât va mai ține tot excesul? Nu vă pot da răspunsul, cu toate că intuiesc faptul că ne aflăm la finalul petrecerii. Ceea ce pot însă să vă spun e că atunci când am conștientizat că Villa Serbelloni din Bellagio aparține Fundației Rockefeller sau că Château Lafite aparține familiei Rotschild, am început să înțeleg „jocul prostului” care se dă de atâta amar de vreme: unii știu să creeze datorie, multă datorie, pe care-o preschimbă pe bunuri tangibile. Chiar dacă pare o întreagă teorie a conspirației, ar trebui să înțelegem că e un joc oarecum democratic. Crearea de datorie nu e o îndeletnicire atât de elitistă precum ar părea. Omul care sapă șanțuri, prin suma pe care o cere pentru prestația sa, creează datorie. Acum depinde de fiecare în ce își preschimbă acea datorie: în iluzii precum băutura de la cârciuma din sat, în haine „de firmă”, în excursiile impersonale sau în bunuri tangibile? Despre asta e vorba.

Povestea pe care ne-o spune aurul este aceea că, de mai bine de un secol, trăim o cursă a proștilor. Cei care ascultă cântecul sirenelor sunt condamnați la sacrificiu. Ceilalți, care-s foarte puțini și înțeleg despre ce e vorba, știu bine că dacă te lași pradă iluziilor ajungi să fii devorat de ele. Gândiți-vă bine la ceea ce v-am spus și căutați să nu fiți campioni în lupta proștilor, ci laureați a celei a deștepților.

27 de comentarii:

  1. E adevarat ca valoarea intrinseca a banilor a scazut, comparativ cu acum un secol, insa a crescut puterea de calcul: ei nu aveau tel mobile, laptop si altele. Iata noul chip qubit Willow (spun ca au corectat erorile de calcul provenite de la interferentele razelor cosmice):

    https://blog.google/technology/research/google-willow-quantum-chip/

    Aurul e bun in vremuri normale, la inflatie: urmeaza o perioada de 10 ani de inflatie, ai aur si la sfarsit iti recuperezi valoarea banilor. Nu e bun la deflatie, cand dispar produsele. Bitcoin a fost tot un aur virtual, unde sapai in mine digitale.

    -ce s-ar intampla daca ar exploda toate tel mobile si laptop, la fel ca acum cateva luni (atunci pe raza limitata)?
    -daca apare o noua pandemie de gripa, cu carantine si mai ample, si se declara o amnistie fiscala/financiara, unde stablecoins inlocuiesc masa monetara?
    -cand va incepe resetarea astronomica?

    RăspundețiȘtergere
  2. O analiza perfecta a ceea ce azi noua ni se pare ca traim o viata perfecta.Modul asta se viata in care...da este mai usor sa mergi la magazin decat sa iti plantezi tu o rosie in curte,sau fac credit sa imi cumpar o casa unde o sa fiu proprietar(🤣)peste 30 de ani a facut din om sclavul perfect al banilor care nu au nici o valoare.Si da...cred ca ne apropiem de finalul filmului unde cineva va pierde iar cineva va castiga.Unde ne vom situa noi oare?

    RăspundețiȘtergere
  3. Simioane, lasa-i bre: ca sa se scufunde simultan cu Ue si cu Nato!

    Lasa-i ca sa ne faca cat mai multa mizerie, in timp e noi ne ridicam ca magarul, deasupra tuturor mizeriilor pe care ei le arunca zilnic peste noi, in speranta ca astfel vor reusi ca sa ne ingroape de vii.

    https://hotnews.ro/reactia-lui-george-simion-dupa-acordul-privind-noua-coalitie-astia-sunt-nenorocitii-care-se-cramponeaza-de-putere-vor-sa-ramana-ei-1858789

    RăspundețiȘtergere
  4. Susțin că banul este un alt fel de a lua bir. Nu degeaba oameni-l numesc ochiul dracului.
    Începuturile exploatării omului de către om: zeciuială din ceea ce făcea omul, al zecelea dobitoc, al zecelea stup, al zecelea sac de grîu...Dar tot cu o lingură mâncăm, aceste biruri erau puse mai ales pt a ține oamenii-n frîu; le lași doar cît să trăiască, rău, de la un an la altul. Multe greutăți logistice: hambare...
    Banul
    Nu vă mai luăm bucate și doabitoace ci bani pe care numai noi îi batem. Dacă dădeai al zecelea miel acum trebuie să vinzi de la doi în sus să plătește zeciuiala. Lipsă griji cu stricatul bucatelor, hambare, turme...

    RăspundețiȘtergere
  5. Traim pe datorie, în mod clar. Aurul ramâne un mister. Nu tine de foame, cert. Dar e o valoare-refugiu, usor de luat cu sine, în caz de pribegie.
    Sa vedem cum va evolua El Salvador, dupa acest anunt.
    https://x.com/nayibbukele/status/1865129919870578791

    RăspundețiȘtergere
  6. Puterea actuala globala, rade ipocrit de Calin Georgescu, cum ca el ar fi alienatul mintal, al carui creier fermenteaza intr-una basini.

    Dar uitati-va cu ce scamatorii/fabulatii/fictiuni-mictiuni ale unei vieti mereu viitoare dar niciodata actuale, spera ei ca sa faca Lumea sclava lor vesnica/eterna:

    https://www.stiripesurse.ro/a-fost-lansat-willow-super-cipul-care-va-revolutiona-lumea-reprezinta-un-salt-tehnologic-urias_3520187.html

    RăspundețiȘtergere
  7. ,, Investește 10 % din averea ta în aur și roagă-te să nu trebuiască să te folosești de această investiție niciodată. ,,
    Cam așa suna sfatul unui bătrân consilier de patrimoniu.
    Aurul nu este doar o investiție, ci, mai ales în zilele noastre, o asigurare de viață.

    RăspundețiȘtergere
  8. Perfect in sensul celor explicate detaliat/amanuntit de Dvs.

    https://ziare.com/sua/sua-absorb-capital-din-intreaga-lume-1911421

    RăspundețiȘtergere
  9. Datoria publica a statului român din momentul de față poate fi evaluata prin prisma Primului Paradox al lui Zenon ( sau celui de al treilea, Paradoxul Săgeții) - nu va putea fi platită niciodată.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din aceasta perspectiva, romanii care cumpara imobiliare supraevaluate inseamna ca sunt dispusi sa scape din cursa prostilor cu/la orice pret.

    RăspundețiȘtergere
  11. ”...Conform tradiţiei, cu această ocazie, Heracle înfiinţează Jocurile Nemeiene.

    SEMNIFICAȚIE

    Leul din Nemeea este de fapt întruchiparea caracterului animalic din om, adică a egoului în formă brută. Cei aflaţi în acest stadiu nu pun preţ decât pe corpul fizic şi sunt în stare de orice pentru a-l apăra, dezvolta şi manifesta.
    În mod evident, preotesele l-au supus pentru început la testul postului, acesta fiind cel care poate stăpâni trupul, dar care potoleşte şi multe porniri lăuntrice trufaşe. Unele versiuni ale mitului susţin că lupta (inclusiv căutarea) ar fi durat 30 de zile, ceea ce presupune că postul a fost extrem de dur. În mod normal, testul de post al aspirantelor era de 15-20 de zile şi doar tradiţia afirmă că existaseră odată preotese care puteau ţine 30 de zile de post.
    Faptul că leul a fost răpus în întunericul grotei sugerează că interiorul (aparent aflat în întuneric) trebuie să domine exteriorul şi nu invers. Ego-ul este puternic doar când se raportează la exterior, la alte persoane.
    Faptul că pielea leului nu putea fi străpunsă de nicio armă, decât de propriile sale gheare, sugerează în mod clar că egoul are destinul de a fi sfâşiat de propriile fapte.
    Doar voinţa, determinarea şi puterea unui suflet curat pot stăpâni trupul şi pornirile sale animalice. În mod evident, lui Heracle i s-a testat şi instinctul de conservare (leul transformat într-o fată frumoasă).
    De remarcat faptul că acest tip de încercare (testarea părţii animalice din om) era întâlnit şi la alte şcoli de iniţiere din antichitate. Preoţii egipteni îşi supuneau şi ei discipolii la astfel de teste dure. Spiritualitatea nu poate creşte într-un trup dominat de pasiuni animalice. Trupul trebuie curăţit de acestea. Curajul, postul şi controlul pornirilor sexuale erau primele teste pe care trebuiau să le treacă aspiranţii. Ele sunt în directă legătură cu instinctele animalice (supravieţuire, adaptare, conservare) şi toate trei trebuiau trecute.

    http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html

    Succes, la-nțeles, s-aveți :)

    MOȘU

    RăspundețiȘtergere
  12. Verificati si voi starea SEN pe pagina Transelectrica : Cum e cu procesul electoral, distractiv ?! Râdeti ?! cascati gura in bâlci, si ăștia va fac la buzunar...

    In timp ce nația se hilizește la comedia georgescu vs. lasconi, se distrug si ultimile rămășițe din sectorul energetic. De 10 zile, importăm 30% din consum, limitam termocentralele, eolienele si si ardem rezerva de gaze in prag de iarna. Asta in timp ce statul baga unica sursa de echipamente si servicii pt CEO in insolventa .

    E distractiv ?!

    RăspundețiȘtergere
  13. Iar Mahler, cu aceeasi gripa?

    Iar vaxin fortat? Iar izolare fortata?

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/beatrice-mahler-boala-x-nu-este-un-joc-si-nici-o-gluma-71-de-decese-din-mai-putin-de-500-de-cazuri-rafila-are-alte-prioritati-3041315

    RăspundețiȘtergere
  14. Alou'! Domnii Burduja, Nicusor, Drula, Barna, Nasui, Ghinea, si toti ceilalti plozi sorosisti sloboziti neterminati care:

    vreti ca sa incasati taxe - japca - din castigurile/veniturile realizate la jocurile de noroc online, de tipul "Monopoly", "Popa Prostu", "Septic", si "Nu te supara frate"!

    https://www.businessmagazin.ro/actualitate/anaf-se-pregateste-sa-controleze-o-noua-categorie-de-persoane-fizice-22601956

    RăspundețiȘtergere
  15. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/anaf-se-pregateste-sa-controleze-o-noua-categorie-de persoane-fizice-22601956

    in loc ca sa se pocaiasca, Parazitul biblic Matei, colectorul de impozite si taxe al Cezarului, a trecut la hacking online, pentru depistarea evazionistilor din trocuri nemonetizate! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  16. Minunat, multumesc frumos! Dumnezeu sa va binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mai ușor, mai accelerat de crize, mai cu un brânci existențial sau strivit de războaie…omul se trezește din pumni cu pasul piticului…Dar REALITATE nu doarme și va urma inevitabil o zmetie zdravănă, binemeritată, care să-l de-a dea berbeleacul și care să-l pună pe picioare.
    Dar pînă atunci, un atunci pe care oamenii, prin atitudinea lor inconștientă îl grăbesc, hai să vedem problema paralelor, sau aurului, problema valorilor pe care oamenii le promovează.
    Atunci, când vor fi pregătiți să înțeleagă principiul meritocrat și acesta să devină un mod de viață, un mod de raportare, atunci vor înțelege și inutilitatea tuturor simbolurilor care le motivează acțiunile și scopurile în viață. Acum, este de neconceput vreo activitate de pe urma căreia să nu obții vrun profit, cât de mic, dar preferabil, cât mai mare. Blabla-urile despre benevol, altruism, caritate, dezinteres, au fost, sunt și vor rămâne tot astfel, într-o lume de prădători…
    Am tot întrebat oamenii…măi oameni buni(?!), vă puteți MĂCAR imagina, o lume, o societate, care să funcționeze ca unsă, în care oamenii să colaboreze, să conlucreze, să coopereze, să se întovărășească, să întreprindă o anumită activitate (nu ”muncă”), pentru care să nu fie motivați de vreo plată ?! Ca plata să fie însăși produsul activității lor (barter), să nu mai aibă nevoie de intermedierea unor simboluri unanim acceptate(banii). Iar această societate, nu doar să funcționeze mecanic, ca unsă, ea să genereze libertate, bunăstare, pace, compasiune, echitate, a căror efecte sunt fericirea, bucuria, împlinirea, evoluția material spirituală.
    Oamenii întrebați, s-au ascuns în spatele ”omenescului”, așa cum acest fals concept le-a fost inoculat. După ce biserica i-a culpabilizat de la Adam și Eva, trecând pe la strămoși și ajungând la ei și la copiii lor, ca fiind cu toții păcătoșii păcătoșilor, asta, fără ca să mai amintesc despre un D-zeu inventat după chipul oamenilor, de o cruzime feroce și un iad care a dat multe idei schingiuitorilor inchiziției…După ce politicienii și educația lor parșivă, i-a sclavizat și șterge pe jos cu ei, după ce pentru părinți niciodată copilul nu este destul de bun nici pentru mica familie și nici pentru societate, pentru marea familie…și l-au șlefuit zdravăn până l-au ”civilizat” , atât de bine au făcut-o, de și-a pierdut bietul copil, complet strălucirea interioară…În condițiile astea, cum oare nefericitul om, să mai poată crede că TOTUL este perfect în Univers, începând cu el însuși?!
    Cum mai sunt foarte multe de spus…dar mai ales de făcut…poate aveți curiozitatea și veți încerca dvs. să vă răspundeți la întrebare, iar de ceea ce vreau să vă asigur, este că răspunsul corect și nu doar la această întrebare, la toate întrebările existențiale s-au aflat și se află… chiar în dvs.


    RăspundețiȘtergere
  18. Singura investitie sigura e in arme si munitie. Toate celelate investitii isi vor schimba cu timpul proprietarii spre cei ce detin direct sau indirect armele si munitia.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mulțumesc că ne deschideți mintea, ochii!

    RăspundețiȘtergere
  20. "Analiza de aur" pe care o faceți, este foarte limitată, un fel de deschidere a discuției. De fapt, adevărata valoare a lumii, este munca. Celebrul Karl Marx, a fost geniul care a descoperit faptul că munca produce valoarea, dar mai ales "plusvaloarea", începând de la apariția omului pe Pământ. Valoarea produsă la ora actuală de cele 8 bilioane de oameni este mult mai mare decât valoarea celor câteva zeci de mii de tone de aur pur existente în lume. Tot acest aur existent, are o valoare egală cu valoarea muncii depuse pentru extragerea și prelucrarea sa, deci creșterea valorii gramului de aur, este sinonimă cu creșterea valorii muncii. Dar în timp ce valoarea muncii este cheltuită lunar pentru hrănirea forței de muncă, plusvaloarea intră în puținele buzunare ale oamenilor cu inițiativă productivă și economică. Aici intrăm în contradicție cu Dumnezeu, care a creat lumea ca să fie bună, nu rentabilă, dar și cu Maica Tereza care a spus că este foamete pe Pământ, nu pentru că nu ar fi pâine pentru săraci, ci din cauză că nu-i putem sătura pe bogați.

    RăspundețiȘtergere
  21. Din punctul meu de vedere, este o analiză foarte bună, chiar dacă sunt în divergență pe unele aspecte cu autorul textului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Urmatoarea criza financiara se va produce ca urmare a unui virus informatic, care va opri circulatia devizelor in mediul electronic. Datoriile statelor catre populatie se vor micsora, prin plata unei valori mai mici catre depunatori, pensii si salarii, datoria populatiei nu se va mai anula sau refinanta ci va fi transferata catre un cumparator aproape singular. Asta rezolva multe din marile probleme ale celor care detin acum totul. Tapul ispasitor pemtru acest virus ucigas va fi China sau Iranul. Intrebarea este va scapa din laborator ca produs artificial sau pangolinul va manca liliacul fara muraturi si il ie greata sau AI da un atac la omenire, al drq. ?

    RăspundețiȘtergere
  23. Coreect. Dar si bunurile,,tangibile" sunt efemere. Si noi , mai ales noi...

    RăspundețiȘtergere
  24. 1. Un calcul pentru pensie eșuat

    În urma cu vreo 15 ani un amic era convins ca descoperise „secretul universului” și mă tot freca la icre cu aurul, așa ca am zis sa fac un calcul ipotetic foarte simplu pornind de la premisa ca 20 de ani crești și te educi, 40 de ani muncești și 40 de ani ești pensionar. Ar fi trebuit ca în cei 40 de ani de muncă sa economisești și să cumperi lunar câte o uncie de aur pentru cei 40 de ani de pensie rezultând următorul calcul:
    40 ani * 12 luni * 1.00 oz / 31,10 g aur = 480 oz / 14,928 kg aur

    Depozitarea aurului nu este gratis și costă. Cu cât cantitatea devine mai mare cu atât depozitarea devine mai scumpă. La vremea respectiva, atât la Trezoreria Austriei cat și în Singapore, după ce depășeai 16 kg de aur depozitat, costul devenea atât de mare încât în zece ani pierdeai toată valoarea depozitată, iar după zece ani intrai pe pierdere.
    Sa cumpere aur cine vrea și sa și-l bage unde vrea, ca eu unul am zis: Pas!
    Metodele pentru depozitare „ulcica de la talpa casei” sau „stejarul din Borzești” sunt bune doar pentru idioți.



    2. Meseria e brățară de aur

    Anul acesta un amic trecut de 40 de ani, văzând ce se întâmpla economic în ultimii ani în România, mi-a cerut părerea pentru a se reprofila profesional în vederea emigrării. Cerința de baza a fost: „orice dar să nu ajung capșunar sau la munca de jos”. I-am spus ca niciodată nu va da greș cu specializarea în infrastructura IT. Este cerere mare și nu se acoperă niciodată.

    I-am recomandat să se pună pe învățat și sa combine specializările și certificările de bază de la Cisco cele trei CCNA-uri și două CCNP-uri cu certificările de la Linux Professional Institute:
    - CCNA: Introduction to Networks, Switching, Routing, and Wireless Essentials și Enterprise Networking, Security, and Automation
    - CCNP Enterprise: Core Networking și Advanced Routing
    https://learningnetwork.cisco.com/s/certifications
    https://www.netacad.com/catalogs/learn/networking?category=course

    - Linux Essentials, LPIC-1, LPIC-2, LPIC-3 Mixed Environments, LPIC-3 Security, LPIC-3 Virtualization and Containerization, LPIC-3 High Availability and Storage Clusters, plus BSD Specialist
    https://www.lpi.org/our-certifications/summary-of-lpi-certifications/
    https://www.netacad.com/catalogs/learn/information-technology?category=course

    Le face în paralel și le poate obține într-un an de zile, lucru care ii va sigura un salariu de peste 5000 de euro. Minim. Evident nu în România. Mai târziu în funcție de oportunități și de preferințele personale se poate specializa mai mult: CCIE, Linux Architect, Cloud Architect, diverse specializări în Cybersecurity, Big Data, etc. Plus că de la un anumit nivel în sus automatizările și Python devin obligatorii. Și uite așa ajungi sa sari de 10,000 pe lună!
    https://pythoninstitute.org/certification-tracks

    RăspundețiȘtergere
  25. 3. Banul nu are valoare, aurul are valoare mică și limitată, educația are valoare mare și nelimitată

    În urma cu câțiva ani discutam cu o verișoară primară la o întrunire de familie și îmi cerea sfatul cu privire la alegerea unei facultăți pentru nepoata mea care atunci termina clasa a noua. I-am spus foarte simplu și clar: NICI UNA! Sunt o pierdere colosala de timp și de bani. Mai ales în România unde toate facultățile sunt o glumă proastă pline de plagiatori și de incompetenți ce predau o materie plagiata de pe vremea lui Pazvante Chioru. I-am recomandat sa stea câțiva ani acasă, să-și tină banii în buzunar, să pună burta pe carte și să-și obțină certificări în cele patru specializări de la Chartered Institute: finanțe, management, marketing și resurse umane. Sa mai învețe o meserie bănoasă ceva ce nu presupune prezentă și studii de lungă durată, apoi să-i dea drumul pe cont propriu. Mai apoi sa facă cursurile oficiale de „broker la bursa” și de „broker de afaceri” care presupun atât finanțe, analiză de afaceri cât și economie.

    Cu alte cuvinte, i-am recomandat mai întâi sa învețe sa facă bani, iar mai apoi sa învețe să-i investească și să-i înmulțească. Astea sunt chestiuni care țin de inteligența, de planificare și de educație nu de „bulan” sau de contracte prin care sa devalizezi statul asa cum cred unii sau alții.
    Cunosc oameni care au mici afaceri de mult timp, dar dacă te uiți la ce investiții au făcut de-a lungul anilor, ți se face rău când ai sa vezi ca te îngroapă efectiv în bani. Iar când ne referim la investiții și la „bogăție” sau la „avere” în nici un caz nu ne referim la aur, sau mai rău la „cărămizi și moloz”!

    https://www.aicpa-cima.com/home
    https://www.managers.org.uk/
    https://www.cim.co.uk/
    https://www.cipd.org/en/



    4. Nu am aur sau moloz, sunt „sărac”, dar dacă ma uit la fluxul de numerar pe care mi-l aduc lunar afacerile și investițiile făcute de-a lungul timpului din offshore, zâmbesc de mi se strâmbă fața!
    Iar în caz de nasoleală trec granițele cu mâinile în buzunare și fluierând voios, ca în afara de niște active nesemnificative și ieftine nu voi pierde mare lucru. Cu capitalul pe care îl am, dar mai ales cu educația și experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului pot sa încep foarte ușor altceva în alta parte.
    Pentru cei care au neclarități pe tema asta, ii pot întreba pe refugiații din fosta Iugoslavie sau din Ucraina ce s-a întâmplat când au vrut sa treacă granița cu bani sau cu aur, sau câte bombe le-au căzut pe „investițiile în moloz” ramase acasă.

    RăspundețiȘtergere
  26. Articol de nota 10*! Observ ca multi se simt cu musca pe caciula, lipsa comentariilor este graitoare.

    RăspundețiȘtergere
  27. Inca o tara care tocmai si-a platit datoriile:
    https://www.youtube.com/watch?v=0L3HMluhQNA

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)