luni, 25 februarie 2008

Ghetea pe final?

Într-un interviu acordat Mediafax, directorul general al BRD, Patrick Gelin, a criticat dur relatia BNR cu bancile, precum si eficienta ARB. Nu stiu de ce tind sa cred ca aceasta declaratie va avea ca efect plecarea lui Ghetea din fruntea ARB. Nu de alta, dar declaratia iresponsabila a lui Ghetea privind creditele in valuta suna de parca ar fi fost redactata la BNR.
Într-o încercare de a se apãra, Ghetea a declarat la BizBazar cã declaratia referitoare la creditarea în valutã ar fi fost rãstãlmãcitã de redactorii unei agentii de presa... Greu de crezut.

P.S. Imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor din acest text, dar
aceasta se datoreaza unei limitari a windows mobile pe care sunt
nevoit sa-l folosesc în aceastã perioada.

miercuri, 20 februarie 2008

Asia şi 100+. Urmează Europa

În urma agitaţiei create pe piaţa petrolului, unde barilul a trecut de 100$(mai precis 100.01, preţul de închidere de ieri de la New York), bursele asiatice au început să cadă. MSCI Asia Pacific a căzut cu 0.9%, iar Nikkei 225 cu 0.8%. Cele mai afectate de cădere sunt companiile producătoare de maşini (Toyota a înregistrat o cădere cu 2.2%) pe fondul temerilor privind scăderea cererii de automobile. De asemenea, companiile de utilităţi au cunoscut cea mai mare scădere din ultima perioadă: Tokio Electric Power, cea mai mare companie de utilităţi din Asia a căzut cu 1.3%, iar Kansai Electric Power Co. - al doilea producător japonez de electricitate - a căzut 2.3 procente.
Pentru astăzi, cred că vom asista la un declin al burselor europene şi, probabil, lovitura cea mai mare o vor încasa producătorii de automobile.

Vânătoarea de supermarket-uri


A
minteam într-un post mai vechi faptul că UE va începe anchetarea business-ului supermaket-urilor. Ei bine, 439 de europarlamentari au semnat o declaraţie prin care cer anchetarea abuzurilor supermaket-urilor din UE. În principiu vor fi analizate metodele nu tocmai ortodoxe prin care marile lanţuri comerciale reuşesc să oblige furnizorii să scadă preţurile la niveluri imposibil de susţinut.
Modalitatea în care a început această anchetă mă face să cred că, peste ceva vreme, vom asista la nişte amenzi record.

duminică, 17 februarie 2008

Lucrurile se precipită

Dacă acum câteva zile eram tentat să cred că turbulenţele financiare mondiale au o oarecare şansă să-şi mai încetinească din forţă, o ştire surprinzătoare ne indică faptul că lucrurile nu stau deloc bine. În cursul zilei de azi, ministrul de finanţe din Marea Britanie, Alistair Darling, a anunţat naţionalizarea temporară a Northern Rock. Această decizie a fost luată ca urmare a respingerii de către oficialităţi a celor două propuneri de preluare: prima venită din partea grupului Virgin, iar cea de-a doua din partea managementului băncii.

Faptul că încă nu s-a găsit o soluţie pentru "banca problemă" înseamnă că lucrurile stau într-adevăr rău. În aceste condiţii naţionalizarea nu reprezintă o soluţie ci, din păcate, o încercare disperată a autorităţilor de a proteja deponenţii.

Din păcate, lucrurile stau prost nu numai aici, ci şi în Irlanda şi Spania. În cazul Spaniei, piaţa imobiliară cunoaşte o stagnare prelungită care alimentează speculaţiile privind intrarea într-un declin imobiliar.

sâmbătă, 16 februarie 2008

Războiul telefoanelor


P
rin decembrie m-a sunat cineva de la RDS să mă anunţe că, dacă doresc, pot să beneficiez de un telefon mobil cu minute incluse în Digi Mobil. Curios, am dat fuga la sediul lor şi mi-am ridicat noua jucărie. În 30 de minute am avut telefonul gata activat şi, pentru a-i testa funcţionalitatea, m-am apucat de pălăvrăgeală cu prietenii. Trebuie să recunoaştem că în urmă cu câţiva ani nu ne-am fi imaginat că un operator te va ruga să-i foloseşti aproape gratuit reţeaua. Şi asta fără a semna contracte tricky.

Intenţia mea însă nu este să comentez diversele strategii de marketing . Ceea ce remarc este că asistăm la începutul unui război teribil pe piaţa de telefonie, iar cei care acum domină ar putea pierde cote spectaculoase în favoarea mai noilor competitori. Să mă explic. Momentan piaţa este dominată categoric de Orange şi Vodafone, care oferă numai servicii de telefonie şi internet. În timp ce pe segmentul de telefonie au mai relaxat oarecum tarifele, pe partea de internet costurile sunt destul de mari. Competitorii cei mai importanţi, RDS şi Romtelecom(incluzând Cosmote chiar dacă acţionează separat), oferă nu numai telefonie/internet ci şi televiziune şi telefonie fixă terestră. Aceasta le va permite ca, la momentul oportun, să ofere pachete extrem de tentante(unele oferte există, însă nu sunt marketate deocamdată). Este evident că atât pentru Orange cât şi pentru Vodafone, viitorul nu sună deloc bine dacă vor continua să se limiteze numai la telefonie. Marjele de profit vor fi din ce în ce mai mici, iar ceea ce s-a întâmplat în telefonia fixă(minute gratuite nelimitat) se va întâmpla şi cu telefonia mobilă. Care sunt armele alese de cei doi giganţi? Contractele semnate pe termen mai lung(de obicei 2 ani) în schimbul reducerilor la telefoane sau pentru diverse optiuni. O strategie destul de naivă, aş zice. Un client captiv nu reacţionează deloc bine şi, de obicei, nu se lasă până nu scapă de contract. Pe de altă parte, se pare că atât Orange cât şi Vodafone pariază pe wimax, o tehnologie care le va permite transferul de date la costuri mult mai mici(cu un singur host poţi acoperi un oraş cu 200 000 de locuitori). Numai că wimax necesită dezvoltări, iar momentul zero al "adevărului" va fi în noiembrie, când portabilitatea numerelor de telefon va intra în vigoare. Ce înseamnă asta? Simplu. Nu-ţi mai convine operatorul, îl notifici şi te muţi cu tot cu număr la operatorul care-ţi convine.

Cu toate că încă nu o arată, marii operatori simt cum le fuge pământul de sub picioare. Atunci când clienţii vor conştientiza faptul că la costuri mult mai mici beneficiază de aceleaşi servicii s-ar putea să asistăm la adevărate revoluţii.

Intenţionat nu am amintit de celelalte două nume din telecomunicaţii: UPC şi ZAPP. Sincer, nu prea ştiu cum vor decurge lucrurile în ceea ce-i priveşte pe cei doi. Variantele ar fi două: ori vom asista la o luptă nebunească între Orange şi Vodafone pentru cumpărarea UPC, ori vom vedea un parteneriat strâns(fuziune?) între Zapp şi UPC.

Indiferent de variante, cred că vom avea un an extrem de fierbinte pe piaţa telecomunicaţiilor.

joi, 14 februarie 2008

Al doilea avertisment pentru piaţa imobiliară

După Coface, Dinu Patriciu prevede o cădere a pieţei imobiliare, iar aceasta s-ar datora, în principal, pieţei globale: "Romania este parte a pietei globale si ea nu are cum sa scape influentelor evolutiilor din aceasta piata. Ori, criza lichiditatilor din sistemul financiar mondial duce la extragerea lichiditatilor din economiile inca fragile, cu viteaza mai mare decat din oricare altele. Un simptom al acestui exod de capital este caderea bursei, iar urmatorul domeniu in care s-a investit foarte mult in ultimii ani si din care fuga capitalului se va face simtita este, cu siguranta, imobiliarul. Este vorba, in acest caz, despre o logica absolut fireasca si de necombatut".

Subiectul a mai fost tratat în blogul nostru, însă, la momentul respectiv, mulţi s-au declarat sceptici. Acum, când euro face o pauză în drumul "victorios" către 4 lei, există o mulţime de indivizi foarte vocali având ca principal argument creşterea continuă a preţurilor pe segmentul imobiliar. Rămâne să vedem, dar viitorul îmi va da dreptate.

Gheţea o ia pe arătură


I
niţial am crezut că declaraţia referitoare la interzicerea creditării în valută este de fapt o transcriere neferiucită făcută de un ziarist mai ageamiu. Văzând însă cum domnul Gheţea(şeful ARB şi preşedintele CEC) explica cu nonşalanţă faptul că limitarea creditării în valută protejează populaţia de riscul valutar, am început să am îndoieli clare în ceea ce priveşte capacităţile sale. Nu numai că o asemenea aberaţie ar fi imediat taxată de către Comisia Europeană, dar declaraţia cu pricina sfidează bunul simţ. Şi, sincer să fiu, nu ştiu ce se va alege de CEC cu un asemenea preşedinte.
În final, l-aş întreba pe "specialistul" Gheţea dacă nu cumva consideră că naţionalizarea valutei ar feri mult mai bine populaţia de diversele şocuri financiare. Şi ca să închei apoteotic, vă promit că în scurt timp voi face o analiză amănunţită asupra activităţii CEC de la venirea geniului la conducere.

Atenţie la creditele în dolari

Cu o inconştienţă pe care nu o înţeleg, Evenimentul Zilei a afişat azi un articol bombă: Creditele în dolari - o afacere. Cu toate că în articol se explică faptul că aceste credite au fost o afacere pentru cei care le-au contractat acum câţiva ani, mesajul transmis masei de consumatori este acela că, a contracta acum un credit în dolari, poate fi o afacere. Această afacere s-ar putea dovedi în numai 6-7 luni o decizie falimentară pentru bietul debitor.
Încă o dovadă despre profesionalismul presei noastre...

marți, 12 februarie 2008

Zile grele pentru credite


BRD este a doua bancă din România care a anunţat reducerea gradului de îndatorare de la 70% la 60%. Mişcarea nu este deloc surprinzătoare întrucât, privind prin prisma legislaţiei româneşti, un grad de îndatorare de 70% este cel puţin riscant pentru o bancă(după cum se ştie, în urma unei hotărâri judecătoreşti, nu pot fi poprite sume care depăşesc 60% din venitul debitorului).

Se pare că, în urma turbulenţelor şi a previziunilor nefaste, băncile noastre încep să coboare cu picioarele pe pământ. Nu este exclus ca peste câteva luni să-i vedem pe "campionii gradului de îndatorare" coborând spre 30%-40% .

Oricum, având în vedere cantitatea mare de credite relaxate acordate, aştept cu mare interes raportările financiare pentru băncile listate.

vineri, 8 februarie 2008

O ipoteză interesantă


Ceea ce veţi citi în continuare este o simplă ipoteză. Nu există informaţii despre subiectul pe care-l tratez şi ceea ce voi spune în acest articol trebuie considerat ca fiind un scenariu, o ficţiune.


V
orbeam într-un articol anterior despre trendul descendent pe care s-au înscris acţiunile ERSTE şi, gândindu-mă la viitor, mi-a înflorit o ipoteză interesantă în ceea ce priveşte viitorul BCR.

Pornind de la realitatea concretă, ştim că România are o perspectivă sumbră din punctul de vedere a agenţiilor de rating. Dacă actuala turbulenţă mondială se va transforma în recesiune, România va avea probleme economice serioase(să nu uităm că stăm foarte prost pe fundamental). Automat, la fel de şifonaţi vor ieşi toţi cei care au o expunere mare pe ţara noastră fie că e vorba de retail, banci, imobiliare etc.

Aceasta mă face să cred că, dincolo de listarea ERSTE la BVB, se mai află şi altceva, adică o strategie a ERSTE de a-şi linişti cumva acţionarii. Nu cred că mai surprinde pe nimeni dacă afirm că digerarea BCR de către austrieci este o sarcină destul de grea şi că BCR, aşa cum arată acum, nu seamănă nicidecum cu ceea ce reprezintă tradiţia ERSTE, adică banca de retail. S-a vorbit mult despre o "indigestie" pe care ar putea-o avea ERSTE în urma "îngurgitării" BCR. Având în vedere toate acestea, cred că cel mai simplu pentru austrieci ar fi splitarea BCR în mai multe bucăţi: pe de o parte retail-ul(de care este interesat ERSTE), iar pe de altă parte activităţile care nu s-ar mula pe strategia lor adică Divizia Corporate şi alte activităţi despre care nu vom discuta deocamdată. După splitare, Divizia Corporate ar putea fi scoasă la vânzare, urmând ca ERSTE să rămână cu retail-ul, adică activitatea de care era interesată, şi cu un profit frumuşel de aproximativ jumătate din cât a costat BCR. Asta ar fi o gură de oxigen pentru acţionari şi ar avea ca efect o creştere a cotaţiilor ERSTE. Nu m-ar mira daca numele cumpărătorului pentru Divizia Corporate ar fi Millennium, o bancă cel puţin avidă de cotă de piaţă. Şi cred că este Millennium pentru că mi se pare foarte suspectă poziţia de aşteptare pe care au adoptat-o portughezii în ultima perioadă(iniţial anunţaseră că vor acoperi toată ţara, în condiţiile în care acum nu au reprezentare decât în şase judeţe).

Putem spune că dacă ar proceda aşa, ERSTE ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură: ar înregistra un profit frumuşel, şi-ar mulţumi acţionarii o dată cu reducerea expunerii pe România şi ar scăpa de business-ul corporate. În acelaşi timp ar rămâne cu partea care-o interesează cel mai mult, anume retail-ul. Poate vă veţi întreba de ce şi-ar dori ERSTE să scape de Divizia Corporate în condiţiile în care aceasta contribuie substanţial la profitul BCR. Surprinzător, dacă dacă se va întâmpla aşa, decizia va fi luată prin prisma managementului riscului. După cum se ştie, băncile germane şi austriece pun foarte mult preţ pe optimizarea riscului. În cazul ERSTE, Divizia Corporate a BCR poate constitui un element major de risc deoarece în cadrul grupului nu cred că există suficient know how pe acest segment.

Este evident că acum austriecii nu pot face nicio mişcare deoarece SIF-urile s-ar opune vânzării. Şi este logic să se opună întrucât s-ar reduce semnificativ valoarea de piaţă a băncii. Pentru a evita aceste probleme, Erste ar putea propune SIF-urilor(sau poate numai unui SIF, atenţie la această variantă!) un schimb de acţiuni(acţiuni ERSTE pentru acţiunile BCR deţinute) . Odată deţinut pachetul de control, calea către splitarea celor două linii de business ar fi liberă. Acesta, cred eu, este adevăratul motiv al listării Erste la BVB şi s-ar putea ca, pe fondul concurenţei dintre SIF-uri, austriecii să facă o afacere extrem de bună.

joi, 7 februarie 2008

Isărescu cel viteaz

Dornic de a ieşi pe sticlă, Isărescu a ţinut o conferinţă de presă în care ne-a repetat aceleşi lucruri pe care le tot auzim din partea BNR: că e o situaţie temporară, că ne vom reveni, că "second round effect"(asta, împreună cu "vremea turbulenţelor" ne arată cât de provinciali suntem) s.a.m.d.

Subiectele netratate de al nostru "croitoraş" sunt: situaţia creditelor neperformante din sistemul bancar autohton(începe să ardă), efectele unei crize imobiliare(se apropie!) şi, mai mult decât atât, ce se va întâmpla în cazul în care vom avea un nou an agricol slab. Să nu uităm că tot optimismul domnului guvernator se bazează pe previziunea unui an agricol bun (de-aceea ni se tot spune că inflaţia va creşte până la jumătatea anului după care va scădea). Dacă prin primăvară vom avea inundaţii ne garantează domnia sa că euro nu va sări de 4 lei? Oricum acum pare a se îndreapta vertiginos către acea valoare.

Dincolo de previziunile optimiste ale unora, în continuare cred că lucrurile nu stau deloc bine(nu uitaţi că anul trecut Libocor făcea previziuni de continuare a scăderii euro faţă de leu). Iar celor care citesc acest blog nu le recomand decât multă atenţie.

Puţin despre ERSTE şi BVB

Listarea ERSTE la Bucureşti trezeşte un interes sporit zilele acestea. Chiar şi pe o piaţă anemică , aşa cum este BVB, această listare va avea un efect de impuls care va duce la o creştere a lichidităţii.

Posesorii de SIF-uri speră să facă o afacere bună o dată cu venirea ERSTE. Pe de altă parte, short-iştii îşi pregătesc strategiile la Sibiu în speranţa unor câştiguri frumoase.

Aflată pe un trend puternic descendent, ERSTE pare a suferi puternic din cauza expunerii pe România(numai astăzi a căzut cu 6.4%). Analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte banca austriacă, dând ca ţintă pentru următoarele 12 luni preţuri cu 10-15% mai mici decât cele actuale.

Cel mai probabil, ţinând cont de tensiunile din piaţă, BVB va avea un trend puţin ascendent urmat în scurt timp de o continuare a trendului descendent, la fel ca şi ERSTE.

miercuri, 6 februarie 2008

Revenire


Săptămâna trecută cred că am trăit una dintre cele mai proaste perioade din viaţa mea. După ce am făcut o indigestie puternică în urma contactului cu un restaurant fiţos din nordul Bucureştiului am răcit puternic. Spre sfârşitul săptămânii, aprope refăcut, am luat decizia neinspirată să fac o vizită unui stomatolog. Cum stomatologul meu era în concediu, am făcut o vizită unui cabinet extrem de frumos şi piperat unde o fătucă, după vreo 3 injecţii, a constatat că nu este capabilă să-mi amorţească măseaua şi a încercat să-mi scoată nervul pe viu, încercare evident nereuşită. Aşa că am ajuns acasă cu faţa amorţită şi cu o durere crâncenă de măsea. Nu aş fi amintit aici toate aceste peripeţii dacă nu-mi dădeam seama despre simulitudinea dintre ceea ce mi s-a întâmplat mie şi economie, mai pe şleau spus, dacă e să meargă rău, atunci aşa va fi, iar orice intervenţie(vezi chestia cu stomatologul) nu va face altceva decât să înrăutăţească situaţia.

Acesta este motivul pentru care în ultima săptămână nu am mai dat niciun semn de viaţă pierzând, printre altele, decizia FED de scădere a dobânzii cu 0.5%(în scurt timp cred că FED va trece la dobânzi negative) precum şi decizia halucinantă a BNR de creştere a dobânzii de intervenţie cu 1%. Glumind, am putea spune că Isărescu doreşte să-şi retrăiască tinereţile postrevoluţionare cu dobânzi de 160%.

De asemenea, au fost şi multe alte evenimente economice mai mult sau mai puţin mediatizate care ne vor afecta existenţa. Cel mai pregnant scandal, care se va lăsa cu diminuări de profit, este cel legat de preţul alimentelor, puternic umflat de hipermarket-uri. Ţinând cont de faptul că scandalul este la nivel european, cel mai probabil vom asista la amenzi usturătoare şi la o reaşezare a preţurilor în hipermarket-uri. Dar despre toate aceste, precum şi despre o ipoteză şocantă legată de BCR vom vorbi în zilele următoare. Staţi pe recepţie! I'm back!