joi, 24 martie 2011

Ecuatia Orientului Mijlociu



În timp ce zgomotul războiului din Libia nu mai lasă loc altor ştiri, lucrurile se precipită în întregul Orient. A trecut aproape nevăzută ofensiva Arabiei Saudite în Bahrain şi reacţia belicoasă a autorităţilor iraniene vis a vis de minoritatea şiită. Cu toate că pentru un profan lumea arabă pare o unitate de monolit, diferenţele dintre suniţi şi şiiţi reprezintă elemente suficiente care pot fundamenta un război între statele arabe. 


Desigur, lucrurile încă nu sunt avansate, la ora actuală aflându-ne încă la stadiul declaraţiilor belicoase. În ceea ce priveşte meciul iraniano-saudit, episodul Barhrain nici măcar nu este primul. Încă din 2009 Iran-ul a atras atenţia saudiţilor asupra unui sprijin acordat autorităţilor din Yemen în lupta pentru persecutarea şiiţilor. Cu toate că, pe moment asistăm numai la declaraţii, nu înseamnă că această stare tensionată nu poate degenera. Ar mai fi un element care ar putea cântări hotărâtor în ceea ce priveşte polul de influenţă iranian: retragerea trupelor americane din Irak. Fără o armată coerentă, cu un guvern instabil şi cu o situaţie explozivă pretutindeni în ţară, Irak-ul s-ar putea să redevină o ţară cu conducere dictatorială. Vecinătatea sa cu Iranul şi puternica influenţă a acestei ţări acolo, pot foarte uşor să impună o conducere pro Iraniană care, în mod sigur, va complica atât situaţia politică a zonei, dar, mai ales, pe cea economică.  O alianţă Iran-Irak ar forma un pol de putere imposibil de ignorat, dar şi o voce mult mai puternică în relaţia cu Arabia Saudită.

La fel de complicate sunt lucrurile şi în Siria unde, în ciuda reformelor anunţate de preşedintele Bashar al-Assad protestele se înmulţesc. Au atras atenţia protestele din 15 martie desfăşurate în mai multe oraşe ale ţării, printre care şi Damasc, Aleppo, Banias Homs. În mod deosebit, manifestaţiile din Homs au avut un impact mai mare deoarece lumea şi-a reamintit că în urmă cu 30 de ani tatăl actualului preşedinte a înăbuşit sângeros revolta de-acolo, masacrând aproximativ 20000 de oameni. Mişcările de-acum, cu un impact mult mai mic, au fost răspândite cu uşurinţă de către poliţie. Mai mult, în conformitate cu unele voci ale opoziţiei siriene, se pare că actuala conducere a ţării şi-a luat o marjă de siguranţă prin aducerea din Liban a peste 4000 de militanţi Hezbollah a căror principală sarcină este reprimarea rapidă a manifestaţiilor. 

Indiferent de gradul de militarizare a unor ţări, nemulţumirea mocneşte în rândul populaţiei şi ecoul revoluţiilor din Egipt şi Tunisia este încă proaspăt. În aceste condiţii, pentru regimurile autoritare nu ar mai fi decât o singură soluţie: găsirea unui duşman comun şi distragerea atenţiei populaţiei de la actualele preocupări. Cum probabil aţi intuit, în zonă nu există decât o singură ţară capabilă de a atrage la unison ura tuturor: Israelul. Aici lucrurile nu stau tocmai în regulă, iar spiritele sunt încinse. Bomba care a explodat ieri la Iereusalim a stârnit frica şi, în acelaşi timp, dorinţa de răzbunare a populaţiei. Este primul incident din Ierusalim după trei ani de linişte. Desigur, evenimentul a fost amplificat şi de jocurile politicianiste de acolo, dar nu este exclus să asistăm la intervenţii de intimidare în Palestina sau în Fâşia Gaza. În actuala perioadă, orice intervenţie a Israelului se poate constitui într-o justificare a deschiderii unui război împotriva sa. Indiferent că acesta ar fi generat de Hezbollah, Siria(puţin probabil în prima fază) sau Iran, o confruntare anti Israel ar putea coaliza mai multe forţe din zonă, ceea ce ar complica foarte mult configuraţia de-acolo. Trebuie să fim conştienţi de faptul că populaţia musulmană din Orientul Mijlociu, indiferent de localizarea sa geografică, are o puternică ură faţă de statul evreu, ceea ce poate conduce la şubrezirea regimurilor care s-ar opune pe faţă unui război împotriva duşmanului perpetuu. Pe aceasta ar putea miza Iranul şi Siria în cazul în care ar porni un Război Sfânt care, dincolo de conflictul cu Israelul le-ar permite să tranşeze diferendele pe care le au cu saudiţii. Desigur, până la un punct, o stratagemă similară a fost încercată şi de Saddam. Lui nu i-a reuşit din cauză că era izolat. Pentru conducătorii nemuritori din zonă, acesta ar putea fi o alternativă salvatoare mai ales acum când, o mulţime de evenimente neprevăzute par a-i strânge cu uşa.

O generalizare a conflictelor din Orient cred că este cea mai mare ameninţare la adresa redresării economice. Sumele imense care ar trebui cheltuite de statele vestice pentru arbitrarea conflictelor de acolo ar putea avea o influenţă dezastruoasă asupra economiilor. Şi, dacă mai punem în balanţă şi faptul că statele dezvoltate se află la cea mai înaltă cotă de îndatorare de la Al Doilea Război Mondial, cred că avem toate elemenetele necesare pentru a intui vremuri complicate. Şi nu numai din punctul de vedere al logicii politice şi militare, ci şi al celei economice. Ecuaţia orientală se poate dovedi una cu mult mai multe necunoscute decât cele intuite de artizanii actualelor evenimente. În cazul în care nu au fost luate în calcul şi aceste variabila sau în cazul în care nu s-a ţinut cont de tensiunile sociale de-acolo s-ar putea să ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai proaste iniţiative din istorie, cu consecinţe grave pentru toată lumea, dar, în primul rând pentru SUA.

15 comentarii:

  1. Cred ca vreti sa va referiti la actiunile iranienilor vis a vis de minoritate SUNNITA intrucat SIITII sunt majoritari in Iran, nu minoritari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar gresesti. Acum 3 zile am scris sa va uitati la actiunile Israelului, mascate de perdeaua de fum din zona.
    Israelul abia asteapta o ocazie potrivita pentru "a-si apara populatia", evident cu mina puterilor pe care le controleaza din umbra. (aici inainte de a ma contrazice, uitati-va la procentul de evrei din congresul USA, din UK, etc, precum si numele celor care conduc principalele banci ale lumii, raportat la populatia evreiasca din tara respectiva)
    Incercati o cautare interesanta in google: future map of israel
    Cind analizati ce se intimpla in orientul mijlciu, puneti-va mereu intrebarile cui foloseste si ce beneficiu pe termen lung ar avea Israelul din asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cateva observatii...
    Ati folosit cuvantul 'frica', ceea ce nu corespunde sub nici o forma adevarului. Ingrijorare, da. Fata de redeschiderea si acutizarea conflictelor vechi. Si nu numai evreii sunt ingrijorati, ci si arabii. Multa lume foloseste statia de autobuz unde a avut loc atentatul (statia e de fapt o mare statie ce deserveste atat liniiile urnabe , cat si cateva interurbane...). Inclusiv arabii care lucreaza in Ierusalim.
    De pretexte, aici, nimeni nu are nevoie. Scopul Israelului este pacea. De aia exista Statul Israel - ca sa ne putem bucura liberi de pace.

    RăspundețiȘtergere
  4. MadMax: Numai un nebun poate sa creada ca Israelul va inghiti Siria, Iordania, jumatate din Irak, o bucata de Turcia, peninsula Sinai si o parte consistenta din Arabia Saudita. Chestiile la care faci tu referire tin de diverse teorii ale conspiratiei mai mult sau mai putin aruncate in fata(cartea Cimitirul din Praga te-ar ajuta mai bine sa intelegi cum functioneaza conspiratiile). Acum, daca exista o minoritate religioasa care sustine acest lucru, nu inseamna ca se va si intampla asa.
    Presupunand ca de maine i s-ar da Israelului teritoriile despre care vorbesti tu, poti sa-mi spui cum vor fi gestionate relatiile cu populatia si cu triburile de-acolo? Banuiesc ca nu te gandesti ca vor goli orasele pentru a le popula cu evrei ca nu prea au de unde... Ti-ai pus vreodata problema ca si evreii sunt oameni, nu numai conspirationisti atasati unei caracatite malefice?
    De fiecare data am recomandat retinere in ceea ce priveste realitatile din zona. Nu de alta, dar e foarte usor sa ajungi la extremisme inutile care in niciun caz nu pot explica fenomenele de-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane, wait and see. Atit mai spun, cind te uiti in zona, da mai multa atentie miscarilor Israelului. Si mai vedem peste vreo 10 ani.
    Iar despre teoriile conspiratiei, din cite stiu eu o buna parte din ele s-a dovedit (dupa ceva timp) ca aveau un destul de mare grad de adevar.
    Nu sunt nicidecum antisemit, iar faptul ca evreii sunt oameni si nu atasati unei conspiratii e adevarat... hmm.. pentru cam 99% din ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte buna analiza a situatiei de ansamblu.
    Domnul meu,parca le vezi mult mai bine,cand te uiti la ...extern,sau pe partea economica,jos palaria.
    La intern insa....

    RăspundețiȘtergere
  7. am cautat ceva, dar l-am regasit:
    http://www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu
    Vedeti ce spune omul asta despre orientul mijlociu, si cine e.
    Ce nume zice? Wolfowitz? Ce nume e asta?
    Le-a luat doar un pic mai mult timp, dar planul merge inainte.

    RăspundețiȘtergere
  8. @bobo

    ... depinde cu poza cui dormi sub perna.

    RăspundețiȘtergere
  9. MadMax, linkul nu e ok, poti sa il postezi te rog inca o data?

    RăspundețiȘtergere
  10. Partea a patra: http://imranhosein.blogspot.com/2009/01/imran-hosein-lectures2-muslim-responce.html

    RăspundețiȘtergere
  11. cand a fost filmat daca bush era inca presedinte ? chestia cu aljazeera e tare.

    RăspundețiȘtergere
  12. la cererea publicului spectator:
    http://www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8&feature=player_embedded#

    RăspundețiȘtergere
  13. ....da mai multa atentie miscarilor Israelului. Si mai vedem peste vreo 10 ani.

    Marea provocare pentru acest inceput de secol pentru Israel e popularea si inflorirea Desertului Neghev, ca solutie la suprapopulare.
    Peste zece ani, localitati prospere si agricultura cu patru recolte pe an, acolo unde azi stapaneste doar nisipul.

    Ce trebuie pentru asta? Pace si iar pace....

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu-s superstitios de fel, dar cand am auzit prima data de revoltele din Orient, mi-am adus aminte de predictiile lui Nostradamus, traduse de Irina Nistor pe VHS prin anii 90: 2012 va fi inceputul sfarsitului lumii si totul va incepe cu un conflict in Orient.

    Pana anul asta mi s-au parut haioase predictiile, lumea araba mi se parea un monolit de neclintit si totul inimaginabilul s-a intamplat: lumea araba a inceput sa arda mocnit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si-a facut cineva iluzii ca in Egipt s-a cistigat vreun drept prin revolutie si ca noul guvern e mai bun cu ceva fara de ala vechi?
    http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/8484/Egypt/Politics-/Egypt-to-protest-against-antiprotest-law-.aspx
    Din lac in put, sau de ce sa nu crezi in revolutii si noii lideri.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)