miercuri, 17 iunie 2009

Another BRIC in the wall

Să începem cu începutul. BRIC, dincolo de acronim(Brazilia, Rusia, China, India), este un nume dat de un bancher pentru economiile emergente cu dezvoltare rapidă. În cifre, BRIC arată interesant: 25% din suprafaţa planetei, 40% din populaţie, 20% din PIB-ul global şi 13% din tranzacţiile mondiale. Cu toate că cifrele economice pot părea mici, esenţială pentru aceste ţări este dinamica: se dezvoltă rapid. Atât de rapid încât i-a făcut pe analişti să considere că în 2050 acesta va fi principalul pol economic mondial.

Summitul din Ekaterinburg, dincolo de premiera pe care a marcat-o, nu a fost altceva decât o tatonare, o încercare de cunoaştere şi înţelegere între cei patru parteneri. Deocamdată participanţii au descoperit avantajele cooperării, însă, în spatele perspectivelor măreţe există, aşa cum vom vedea, capcane periculoase. Ceea ce a rezonat însă destul de puternic a fost dorinţa ţărilor participante de a avea un cuvânt mai puternic de spus, de a sta la "masa bogaţilor". Şi, pentru a-şi întări cererea, au făcut din nou aluzii la schimbarea sistemului financiar mondial.

Cumpărările reciproce de titluri de stat, schimburile comerciale în "monedă BRIC" şi împrumutul generos acordat de chinezi unor ţări din Asia Centrală au fost considerate de analişti ameninţări directe la adresa actualei ordini mondiale. Personal cred că cei care au interpretat în acest fel se află în eroare deoarece, în afară de Brazilia, niciuna dintre ţările BRIC nu este capabilă să facă faţă unei pierderi rezultate din colapsul monezii americane.

Impactul unei căderi a dolarului ar avantaja debitorii în dolari, nu deţinătorii acestora şi, întâmplător sau nu, ţările BRIC au cantităţi însemnate de dolari. Pentru China, căderea dolarului ar anula mai mult de un deceniu de muncă şi ar induce un şoc devastator, prin pierderea principalei pieţe de desfacere. Un impact atât de puternic încât, în mod sigur, ar conduce la mişcări sociale ample şi, posibil, schimbări de regim. Probabil un impact puternic se va simţi şi în Rusia, unde problemele economice se vor adânci sfârşindu-se, cel mai probabil, cu un colaps al actualului regim. India ar fi lovită direct din cauza "tăierii" celei mai importante surse de venit. Probabil ceva mai câştigată ar fi Brazilia care are datorii private foarte mari în dolari. Evident, aceasta e partea plină a paharului întrucât, ca şi în celelalte cazuri, şi Brazilia are o dependenţă mare de economia americană.

O altă problemă neluată încă în considerare de către comentatori este cea a sistemelor financiar-monetare din ţările BRIC. Dacă în Brazilia şi India avem o transparenţă acceptabilă a acestora, în Rusia şi China situaţia este incertă. Cele două ţări au o tradiţie puternică în "ascunderea unor detalii", care de multe ori se dovedesc a fi esenţiale. Va lăsa China moneda să floteze liber, va accepta o transparenţă totală a operaţiunilor financiar-monetare? Greu de crezut. Nu de alta, dar printr-o asemenea acţiune riscă să-şi piardă mult din competitivitate.

Realitatea e însă destul de complicată şi s-ar putea să le joace un renghi "emergenţilor revoltaţi". Cum bine ştiţi, dolarul nu stă pe roze şi, în cazul unor adânciri a problemelor, s-ar putea să-i vedem pe cei care anunţau sfârşitul dominaţiei dolarului punând cărămizi la fundaţia sa. Nu de alta, dar vor constata că dezavantajele sunt infinit mai mari decât avantajele şi gradul lor de pregătire este încă precar. O mostră ne-a fost servită de Alexei Kudrin, Ministrul de finanţe al Rusiei care a afirmat că "the dollar is in good shape”. Resemnare sau realism?

12 comentarii:

  1. Principala problemă cred eu că e - după cum menţionai şi tu - lipsa de transparenţă şi încredere în sectorul financiar chinez ( unde şi acolo se pare/estimează - că date foarte sigure nu există - un nivel ridicat al creditelor neperformante ). Paradoxal poate, dar din câte am citit, băncile ruseşti au afişat deschis problemele generate de criză. Dacă vor fi în stare cumva şi chinezii de aşa ceva bine, dacă nu ...

    Oricum problema nu cred că e doar "monetaristă" şi nu poate fi judecată aşa clar deterministic. La ce tensiune uriaşă şi dezechilibre majore sunt pe piaţa financiară şi a dolarului în special nici nu cred că e nevoie de un anunţ al vreunei pompoase reuniuni BRIC sau aşa ceva ca lucrurile să o ia razna. Din păcate presimt că se vor aplica principiile din "fizica haosului" ( nu glumesc - aşa ceva chiar există ) în atare conjunctură şi spre toamnă un eveniment relativ minor - gen semnarea unor acorduri barter între unii actori majori sau un nou val de neîncredere în anumite instrumente financiare "sigure" - va declanşa valul de evenimente ce se va constitui în "al doilea val al crizei" ... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Un impact atât de puternic încât, în mod sigur, ar conduce la mişcări sociale ample şi, posibil, schimbări de regim. Probabil un impact puternic se va simţi şi în Rusia, unde problemele economice se vor adânci sfârşindu-se, cel mai probabil, cu un colaps al actualului regim.

    Pai exact asta este si ideea... ;)

    Deci poti sa o iei ca si o indicatie ca tocmai asta va urma... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. LEAP/E2020 believes that, instead of "green shoots" (those which international media, experts and the politicians who listen to them kept perceiving in every statistical chart in the past two months), what will appear on the horizon is a group of three destructive waves of the social and economic fabric expected to converge in the course of summer 2009, illustrating the aggravation of the crisis and entailing major changes by the end of summer 2009… more specifically, debt default events in the US and UK, both countries at the centre of the global system in crisis. These waves appear as follows:

    1. Wave of massive unemployment: Three different dates of impact according to the countries in America, Europe, Asia, the Middle East and Africa

    2. Wave of serial corporate bankruptcies: companies, banks, housing, states, counties, towns

    3. Wave of terminal crisis for the US Dollar, US T-Bond and GBP, and the return of inflation


    sursa: Public announcement Special Summer 2009 GEAB N°36 (June 17, 2009)

    http://europe2020.org/spip.php?article608&lang=en

    RăspundețiȘtergere
  4. In situatia actuala care de altfel dateaza pentru chinezi de macar 10 ani, China ar putea tot asa de bine sa-si arunce produsele în ocean în loc sa le exporte în USA. Deoarece americanii cumpara produse chineze cu bani împrumutati de la chinezi. Iar în final FED si noua politica americana le spun ca nu au intentia de a-si plati datoriile.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan

    Anonim are dreptate. Pierderea de care vorbesti tu deja e in cartzi pentru creditorii Statelor Unite. China va trebui sa stimuleze consumul intern si sa caute noi pietze de desfacere.

    Orice incercare de sustzinere a dolarului prin continuarea finantzarii deficitelor de catre tzarile BRIC nu face decat sa amane si sa amplifice problema.

    Daca la adapostul declaratziilor pro-$ vreunul din creditori incearca sa iasa din hora, procesul se va accelera foarte rapid.

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce nu CRIB? Parca suna mult mai misto :) Si parca am face o mica dreptate sa punem "C" pe primul loc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Limbu' de Lemn :)18 iunie 2009 la 16:30

    Doar 2 comentarii:

    "Ceea ce a rezonat însă destul de puternic a fost dorinţa ţărilor participante de a avea un cuvânt mai puternic de spus, de a sta la "masa bogaţilor"."

    Asa, limba de lemn nu moare... :)))

    O mostră ne-a fost servită de Alexei Kudrin, Ministrul de finanţe al Rusiei care a afirmat că "the dollar is in good shape”. Resemnare sau realism?

    Mai degraba 'Incompetenta sau dosirea adevarului?', asta legat de transparenta inexistenta in politica rusa traditionala...

    RăspundețiȘtergere
  8. MIA: Esti influentat de GEAB... Momentan prefer sa cred ca mai sunt portite de iesire. Ma bazez in aceasta apreciere pe pe duplicitatea si lasitatea indivizilor.

    Flavian: Ca de obicei. Cand optimist cand pesimist. Tu tot astepti instaurarea idealismului cu forta. :-))

    Anonim, John: N-as prea crede. Ma uit pe cifre si vad ca scaderea exporturilor Chinei este departe de a putea fi acoperita de consumul intern, cu toata stimularea statului. China trebuie sa vanda undeva marfurile respective pentru ca, daca nu s-ar putea ca unora sa li se faca foame. Ori, asa cum stim, la foame oamenii fac urat.
    De asemenea, neincrederea intr-o moneda se va propaga masiv si catre celelalte monede. Aici este riscul. Si daca se va intampla, sa vezi atunci show...

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan : Portiţe de ieşire clar că sunt şi în fond inclusiv prăbuşirea dolarului s-ar putea să deschidă mai multe decât o să închidă ( dacă nu pentru SUA/o parte a populaţiei ei pentru alţii ).

    Duplicitatea şi laşitatea indivizilor pot acţiona însă în ambele sensuri - sunt sigur că şti asta. Şi cum mai intervine şi incompetenţa la cele mai înalte nivele ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane, nu cu forta, dar la un moment dat vor trebui sa mai puna si oamenii umarul ca le-a picat destul criza asta ca para malaiata... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mia,
    Există în matematică o chestie numită "teoria haosului". Se ocupă de asta probabiliştii. În R GH. Zbaganu.

    RăspundețiȘtergere
  12. In ceea ce priveste GEAB-Europe 2020.
    Inainte de declansarea crizei au avut analize excelente. Si este meritul lor de a fi vorbit despre criza pe vremea cînd majoritatea analistilor economici delirau în plina euforie.
    "Analistii" respectivi nu delirau pentru ca erau mai idioti ca d-l Biancheri (cel care face GEAB si rezident în Monaco) ci pentru ca erau platiti ca sa delireze. Un fel de Madoff ai presei de specialiate.
    Pe acea vreme în GEAB se gaseau garfice si date de foarte bune calitate.
    Dar începînd cu 2008 dupa ce criza a devenit realitate cam peste tot, am impresia ca au scazut în regim în plus de a se fi înselat în cîteva previziuni de talie :
    1. Au prevazut pe MC Cain cîstigator al alegerilor în USA
    2. Au anuntat 1€=1.75$ pentru toamna 2008.
    De atunci fac previziunile pe care majoritatea analistilor seriosi (cei din afara sistemului platit de banci) le fac dar nu mai au nici date nici grafice nici analize serioase.
    Si de fapt nu este vina lor, nimeni nu poate prevedea nimic precis.
    Criza în curs nu exista nici în manualele economice nici în cele de istorie. Criza în curs este o o rascruce, o schimbare de civilizatie. Asa cum a fost cea de trecere de la sclavagism la iobagie (evul mediu) sau de la iobagie la proletariat (epoca industriala).
    In schimb au curajul (sau inconstienta) de a da date precise pentru previziunile lor.
    Un fel de meteo cu degetul "muiat" si ridicat la vînt, fara prea mult risc pentru ca stim toti ca sîntem în plina furtuna.
    Oricum nu au nimic de pierdut, atîta timp cît cei care se aboneaza (200 €/an) mai cumpara si citesc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)