marți, 23 iunie 2009

Coltii dragonului

În China, înainte de a-ţi construi o casă trebuia să consulţi experţii care-ţi spuneau dacă locaţia era bună. Specialiştii respectivi erau angajaţi ai împăratului şi consideraţi a fi înzestraţi cu puteri supranaturale. Verdictul lor era respectat cu sfinţenie întrucât erau singurii capabili să te ferească de una din cele mai mari nenorociri posibile: ridicarea casei pe un teren periculos, acolo unde, spuneau ei, sunt colţii dragonului.

Privind acum spre China suntem cuprinşi de admiraţie şi respect. Acestea provin atât din istoria şi civilizaţia fabuloase cât şi din prezentul trepidant. Nu trebuie decât să vezi marile oraşe chineze şi vei fi copleşit. Infrastructura, arhitectura, clădirile şi ritmul lor nebun te vor face, în mod sigur, să uiţi că te afli într-o ţară comunistă. Începută ca un experiment al lui Deng Xiaoping, "portarea" economiei de piaţă în socialism a fost un proces care aici a funcţionat impecabil, iar rezultatele se văd cu prisosinţă.

Ceea ce nedumereşte la întreaga economie chineză este lipsa transparenţei. Cu toate că autorităţile pompează în piaţă ştiri pozitive, lucrurile nu sunt nici pe departe chiar atât de optimiste pe cât se sugerează. Cu toate acestea, datele statistice şi studiile unor economişti chinezi trădează o situaţie tensionată. De multe ori, date statistice lansate de diverse agenţii guvernamentale prezintă informaţii contradictorii, ceea ce lasă să se întrevadă o încercare de manipulare a realităţii.

Ca şi în cazul americanilor, o mare pondere în criza curentă o au imobiliarele. Dezvoltarea isterică se pare că a luat-o razna la un moment dat. Astfel se face că în Beijing sunt peste 100 milioane mp de spaţii comerciale. Aproximati 30 milioane mp. de birouri sunt construiţi şi neînchiriaţi. Numai umplerea acestor spaţii ar necesita aproximativ 14 ani în condiţiile în care creşterea şi investiţiile ar fi similare celor din 2004. Aproximativ la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte spaţiile rezidenţiale. Dacă adăugăm faptul că generosul pachet de stimulare a economiei s-a îndreptat cu preponderenţă tot către sectorul construcţiilor, putem considera că balonul este umflat destul de rău.

De-aici dezvoltarea crizei urmează un scenariu clasic. În spatele construcţiilor sunt dezvoltatorii finanţaţi de bănci. Bănci chineze de stat care, aşa cum am mai amintit în treacăt, au un sistem destul de ciudat de funcţionare. Spre exemplu, conducătorii comunişti de la un nivel în sus(dacă am înţeles bine echivalenţii foştilor primsecretari) au puterea de a recomanda şi de a direcţiona creditele către anumite investiţii. Aceasta a deschis o adevărată cutie a pandorei întrucât, în locul analizei economice obiective, s-a preferat judecata subiectivă a agitatorilor politici.

Un alt element perturbator este reprezentat de reducerea drastică a cererii externe. Neavând ce pieţe să mai inunde, chinezii şi-au îndreptat atenţia către propria piaţă unde s-au lovit de reticenţa unei populaţii obişnuite în mod tradiţional să economisească. Cum acest obicei are valenţe toxice în conjuinctura actuală, autorităţile au hotărât eliberarea unei alte hiene care a făcut dezastru în occident: creditul de consum, deocamdată acordat numai pentru bunuri de folosinţă îndelungată. Cu toate că intenţia este de a exercita un control strict asupra acestei pieţe, experienţa ne învaţă că acest tip de finanţări scapă uşor către forme radicale: credit cu buletinul, credit pentru orice s.a.m.d.

Cu toate că nu sunt din surse certe, zvonurile care vin dinspre China vorbesc despre pierderi imense ale băncilor, mascate de o politică dubioasă de "compensare", prin care statul preia activele toxice pentru a resuscita instituţiile cu probleme. Situaţia nu are cum să se corecteuze prea mult atâta vreme cât prognoze oficiale vorbesc de o cădere cu 40-50% a pieţei imobiliare în următorii doi ani(vezi estimările din Financial Times). În acest caz, ceea ce s-a întâmplat în SUA se pare că şi-a găsit o oglindire aproape perfectă în "emergenţa nr. 1 a lumii".

Rămâne să vedem dacă actuala criză va urma şi în China o traiectorie similară cu cea din SUA. Oricum, dezvoltările viitoare dincolo de dezastrele pe care le le vor provoca, vor avea rolul unei pietre de încercare fundamentale pentru struţocămila chineză. În cazul în care problemele vor fi trecute, sistemul va ieşi întărit. În caz contrar, dragonul îşi va arăta dinţii şi chiar nu ştiu ce sistem va putea înlocui actuala ordine.

23 de comentarii:

  1. china e overextended, o asteapta vremuri grele. intre china si ue, as paria pe canada...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine spus în articol ... :)

    Pe deoparte aş zice că o astfel de situaţie e convenabilă - în fond, din diverse motive ( ideologice, culturale şi poate un pic şi ... rasiste :( ) am aşa ... o uşoară angoasă faţă de pretenţiile Chinei de superputere globală.
    Din alt punct de vedere - mai pragmatic - riscă să fie jale : dacă şi "pilonul productiv" chinez al lumii se va gripa vizibil panica va atinge cote nebănuite. Şi asta nu e deloc bine ... :((

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo - şi ceva mai la est sunt probleme serioase :

    http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article6531299.ece

    RăspundețiȘtergere
  4. Am zambit la partea cu lipsa transparentei.

    Principala diferenta intre ei si viitoarea fosta mare putere este ca manipularea din china este recunoscuta de presa "oficiala" din US. Asemanarea este ca nici una din tari nu recunoaste manipularile din propria tara.

    Iar la partea de stimuli, din cate stiu masurile de stimulare s-au dus in directia dezvoltarii infrastructurii. Adica macar cu niste autostrazi se vor alege pe urma banilor respectivi. Si macar au rezerve valutare care le permit sa faca treaba asta.

    Spre deosebire de "colegii" de peste ocean care arunca incomparabil mai multi bani pe care nici macar nu-i au intr-o gaura neagra, alegand sa-i pompeze aiurea intr-un sistem financiar muribund la dizolvarea caruia nu vor ramane cu nimic concret.

    As mai continua, dar nu stiu daca are rost, pentru ca sesizez din "insinuari" ca ai aceeasi atitudine in cazul "china" ca si in cazul "aur" si aici stim amandoi la ce ma refer ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim: Si Republica Socialista Canada are problemele ei, dar momentan pare ceva mai protejata...

    MIA: Am si Japonia in vizor, numai ca mai astept sa vad cum decurg ostilitatile. Inca situatia e incerta. Si eu sunt convins ca Japonia e ideala ca "testing ground" pentru viitoarea ordine economica(asa cum se spune in articol)

    Flavian: Chinezii aveau infrastructura la greu. Nu confunda China cu Romania. Acolo investitia in infrastructura a facut parte din strategia de dezvoltare. De multe ori s-au facut investitii numai pentru a arata "superioritatea chineza"(vezi calea ferata care lega China de Tibet).
    Comparatia cu americanii nu e fortata. Si chinezii baga la greu bani in banci, numai ca nu spun.
    In perioade de crize oamenii tind sa-si faca falsi idoli, iar China e unul dintre ei. Daca privim obiectiv ne putem face o imagine mai corecta despre realitatea de-acolo. Pana la urma e o chestie de matematica: daca la o tara precum China nu ai o crestere economica de peste 7%, nu ai ce sa dai de lucru generatiei noi de muncitori, iar asta inseamna probleme. Cele ~ 600 mld dolari s-au dus in "subventionarea" acestei cresteri(vezi cat reprezinta din PIB si vei intelege).

    RăspundețiȘtergere
  6. China este, pentru un european, o ţară ciudată. Chinezul are altă mentalitate decât europeanul, pe care nu apuci să o înţelegi decât dacă stai ceva timp printre aceşti oameni.
    Studiez de ceva timp mersul economiei chineze, pentru că mă interesează piaţa metalelor primare şi modul în care influenţează bursele specializate (vezi amănunte printre articolele despre pieţe, la www.ecologic.rec.ro). Mai interesantă însă mi se pare reacţia unor analişti occidentali care nu întotdeauna sunt familiarizaţi cu anumite cutume specifice, cu rădăcini adânci în istoria poporului chinez. Şi mai interesantă mi se pare reacţia unor burse occidentale la tot felul de rapoarte făcute de unele agenţii de rating nespecializate în domeniu, reacţii care au repercusiuni atât pe piaţa tranzacţiilor cu metale primare, cât şi pe cea a valorilor mobiliare (portofoliile de acţiuni ale companiilor miniere).

    RăspundețiȘtergere
  7. Tind sa sustin parerea lui Flavian.
    Mai ales în ceea ce priveste "transparenta" comparativa China/USA.
    Stie cineva cine si cum conduce FED ?
    Stie cineva cum au fost utilizate planurile de salvare americane de tip TARP si cele care au urmat ?
    Stie cineva în ce conditii de transparenta s-au derulat "stress-test" ale bancilor americane ?
    Care este masa monetara ($) în circulatie ?
    Mici detalii care influenteaza masiv nu numai cursul bursier dar si economia mondiala.
    Pe de alta parte ma întreb daca termenul de "comunism" este utilizat din obisnuinta, pentru ca nu vad ce ar putea contine.
    In România avem fostii "comunsti" care în acelas timp cu împartirea avutiilor tarii si a locurilor la putere si-au schimbat titlurile în "liberali" sau "democrati".
    In China capitalismul neo-liberal a fost instalat înca din anii '70 cu doi "consilieri" de mare renume : Kissinger si Freedman (raposatul sef al Scolii de la Chicago) dar chinezii la putere continua sa-si spuna "comunisti".
    Ceea ce ma duce la concluzia ca multe cuvinte au fost "uzate" si "abuzate" pîna cînd au pierdut orice sens.
    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  8. >Si eu sunt convins ca Japonia e ideala ca "testing ground" pentru viitoarea ordine economica(asa cum se spune in articol)

    Depinde ce înţelegi prin asta.

    Eu personal pur şi simplu cred că ea e interesantă deoarece e oarecum la momentul T+17-18 ani al crizei lor ... dar nu mi se pare că ar fi neapărat "laboratorul de testare" sau nu în mod deliberat ( altfel de ce s-ar fi copiat aceleaşi măsuri ca cele luate de japonezi deşi se ştia că rezultatele acestora au fost în cel mai bun caz mediocre ? ).

    Numai că datorită amplitudinii şi amplorii lucrurile au loc mai precipitat ... :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Marian Jianu: Foarte corecta observatia ta. Intr-adevar, diferentele dintre noi si ei sunt atat de mari incat, de cele mai multe ori gresim diagnosticele.

    Incognito: Daca ai fi avut curiozitatea sa dai o tura pe site-ul FED ai fi gasit toate datele despre care spui ca nu sunt disponibile.

    MIA: Cand trebuie s-o iei de la zero, argumentele logice nu prea functioneaza, asa ca uneori e bine si sa dai cu capul in zidul de beton. Pe de alta parte, cum speranta moare ultima, exista credinta ca poate, "daca acolo n-a mers, la noi va merge".
    In ceea ce priveste "laboratorul de testare", japonezii sunt ideali datorita rezistentei lor la criza. Cum au stat 18 ani, pot sta lejer inca pe-atat. Daca experimentul reuseste, poate fi portat rapid. Daca nu, incercam alta data in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, a ma trimite sa citesc site-ul FED pentru a întelege actualitatea crizei economice este sinonim cu cautarea "adevarurilor" economice în discursurile lui Ceausescu dinainte de '89.
    Nu încerc sa te provoc ci doar sa largesc perimetrul discutiilor.
    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  11. revin, nu mai stiu pe unde îl vazusem dar l-am regasit pe un mic blog (care are totusi cîteva articole extrem de pedagogice) un mic exemplu despre transparenta conducerii FED.
    http://blogduglobe.wordpress.com/2009/06/12/qui-surveille-les-activites-de-la-fed/
    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  12. Incognito:Tu ai afirmat ca nu stie nimeni anumite lucruri, iar eu ti-am afirmat ca sunt cunoscute. Sa le luam pe rand:
    I: Cine si cum conduce FED?
    R: Vezi pe site-ul FED:http://www.federalreserve.gov/pf/pf.htm

    I: Cum au fost utilizate planurile de salvare americane de tip TARP si cele care au urmat ?
    R: Total aiurea, bagand banii in gauri negre in incercarea de a acoperi pierderile cauzate de activele toxice(o stie toata lumea, da o cautare pe "goagal" si o sa ai toate detaliile).

    I: In ce conditii de transparenta s-au derulat "stress-test" ale bancilor americane ?
    R: Elementele cele mai "dure" ale stress test-ului erau sub realitatile pietei de la momentul efectuarii testelor(cauta pe blogul meu pt. mai multe detalii).

    I: Care este masa monetara ($) în circulatie ?
    R: Vezi site-ul FED.

    I: Mici detalii care influenteaza masiv nu numai cursul bursier dar si economia mondiala.
    R: Daca poti fi mai explicit iti pot da orice detaliu. In principiu poti da un ochi aici: http://www.federalreserve.gov/econresdata/default.htm.

    Acum te rog sa-mi raspunzi la aceleasi intrebari, dar in loc de USA sa pui China.
    Daca vrei sa sugerezi ca ceea ce se iontampla acum in SUA e un mare rahat, ai dreptate. Ceea ce sustin eu e ca si in China e un rahat poate mai mare, dar e invelit in ciocolata si pastrat ca secret de stat. In cazul in care incerci sa mananci, tot gust de rahat are!

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan, spui ca :
    "Incognito:Tu ai afirmat ca nu stie nimeni anumite lucruri, iar eu ti-am afirmat ca sunt cunoscute"
    In primul rînd nu am afirmat nimic, ci doar am întrebat daca cineva poate afirma ca stie.
    Si referintele pe care tu mi le dai nu reprezinta pentru mine nici un fel de garantie. Daca ar fi fost cazul, nici un fel de criza (bulle) bancara si financiara nu ar fi fost posibila si nu ne-am pune întrebari prin toate colturile lumii despre ceea ce va urma.
    Nu cred si nu afirm nimic despre China (ca ar fi de ciocolata sau de rahat) în afara de faptul ca sînt putini cei care cunosc China, pe cînd multi viseaza si/sau cred ca au cunostinte despre USA. Deci, în ceea ce ma priveste, pentru mine China ramîne un punct de interes major, tocmai pentru ca nu o cunosc prea bine si necunoscînd-o încerc sa nu cad victima nici unuia dintre sabloanele analistilor occidentali.
    Repet ca tot ceea ce am spus era subiect pentru eventuale discutii si nu încerca nici sa promoveze cunostintele mele fata de cele ale tale si nici sa-ti provoace vreo iritare (ceea ce s-ar parea totusi ca s-a întîmplat).
    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  14. de pe site-ul sugerat:

    "The Federal Reserve System is considered to be an independent central bank because its decisions do not have to be ratified by the President or anyone else in the executive branch of government"
    S-a observat aici (http://www.youtube.com/watch?v=oxuqmPyKqcs)ca nici legislativul nu prea le tine lumanarea.

    Deci intrebarea ramane: pana la urma, cine e fedul asta si ce vrea el? Cine il trage la raspundere in caz de ceva?

    ...
    Parerea mea: FED-ul e alianta celor 5% care impreuna detin 95% din resursele pamantului. Doar o parere.

    RăspundețiȘtergere
  15. cu riscul de a-mi atrage toate calificativele posibile, din categoria "ignorant" sau "fan teoria conspiratiei", totusi o spun: "Free Drive Ro", imi place cum gandesti; intocmai ca mine...:)
    de fapt am un mic amendament: nu e "alianta celor 5%" ci "a celor 0.5%".
    toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  16. Personal mi-e cam greu să cred că cineva din elita conducătoare ( 0,5, 5, 0,005% cît o fi ) ar planifica cu grijă şi aproape diabolic paşii, orchestrînd o astfel de criză precum cea care se prefigurează la orizont.

    Asta din două motive :
    1. e extreeem de discutabil că evenimentele pot fi ţinute sub control dincolo de un anumit prag;
    2. ( care e oarecum consecinţa lui 1 ) pentru că istoria ne arată că singurele momente în care membrii elitei conducătoare au fost afectaţi - la nivel de masă şi nu la nivel de "excepţii izolate" - fie de spectrul sărăciei fie direct de riscul de a ajunge în puşcării sau chiar în faţa plutoanelor de execuţie au fost cele datorate unor astfel de situaţii de criză majoră. ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. poate au scapat haturile din mana (elita), desi unii economisti (Michael Hudson, Fred Harrison) afirma ca ciclurile astea boom bust , aflate in stricta corelare cu cresterea (umflarea artificiala a) pretului pamantului/resurselor,se repeta periodic si sunt doar o metoda de extragere a bogatiei de catre elite de la restul.
    Fred Harrison isi face cate o aparitie saptamanala pe site-ul renegadeeconomist dot com

    RăspundețiȘtergere
  18. Fred was the only economist to predict the economic crisis of 1992 and the global financial crisis of 2007 - 10 years before they happened.

    In 1983, in The Power in the Land, he warned that the global turmoil of 1974 would be followed by the crisis of 1992.

    And in 1997, in The Chaos Makers, he warned:

    "By 2007 Britain and most of the other industrially advanced economies will be in the throes of frenzied activity in the land market...

    Land prices will be near their 18-year peak... on the verge of the collapse that will presage the global depression of 2010.

    The two events will not be coincidental: the peak in land prices not merely signalling the looming recession, but being the primary cause of it."

    RăspundețiȘtergere
  19. >{...}se repeta periodic si sunt doar o metoda de extragere a bogatiei de catre elite de la restul.

    În ce sens "extragere a bogăţiei" ?

    RăspundețiȘtergere
  20. @mia

    În sensul 1% deţine 40%. Ideal ar fi 0,001% deţine 99% sau invers.

    Încurajezi "dezvoltarea" în condiţiile în care tu faci regulile. Printre cei 1%, cei mai mulţi sunt norocoşii, o parte infimă... inteligenţii, iar restul sunt "reglementatorii".

    RăspundețiȘtergere
  21. in sensul de "economic rent"

    Economic rent is defined as an excess distribution to any factor in a production process above that which is required to induce the factor into the process or any excess above that which is necessary to keep the factor in its current use[1]. Privatized Economic Rent, especially when derived from natural resource ownership, is the quintessential unearned income[2].
    ...
    de asemenea, o lectura interesanta:

    http://renegadeeconomist.com/wp-content/uploads/2009/04/the-chaos-makers.pdf

    RăspundețiȘtergere
  22. Adica China e un stat comunist-capitalist. Sau e singurul stat sincer in care favoritismele sunt pe fata, pe baza de carnet de partid. Ca la noi sau in restul lumii o fi altfel.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu ştiu dacă mai urmăreşte cineva subiectele mai vechi ( acesta ar cam şi fi dezavantajul unui blog faţă de un forum ) dar ca idee ...

    http://news.yahoo.com/s/ap/20090707/ap_on_re_as/as_china_protest

    Ce mai ştire "la subiect" - nu mult timp după ce se anticipase una alta prin articolele de aici ! ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)