miercuri, 10 iunie 2009

Cronica unei morti anuntate

M-am uitat diagonal peste datele publicate de INS şi, la prima vedere, lucrurile nu arată rău, ci dezastruos. Recunosc faptul că nu am făcut decât o lectură superficială, motiv pentru care nu mă voi pronunţa deocamdată asupra acestui subiect. Avem însă altceva, cu potenţial de-a dreptul exploziv şi, ca de obicei, trecut cu vederea de presă. Într-adevăr, face mai mult sens să vorbeşti despre fătucile agramate ale politicii dâmboviţene decât despre lucrurile care contează cu adevărat.

Ştirea care m-a pus cu adevărat pe jar se referă la Sidex. Mai precis la procedurile de închidere a Uzinei Cocso-Chimice, demarate de ceva vreme şi finlizate în cursul zilei de ieri. Un proces care, la nivelul declaraţiilor, a fost demarat pentru a permite ridicarea unei noi cocserii în următorii doi ani. Teoretic, restul combinatului va funcţiona cu cocs din import, adus de undeva din Polonia. Acestea sunt declaraţiile şi informaţiile oficiale menite probabil a mai tăia din avântul revoluţionar al sindicaliştilor.

În realitate lucrurile stau total diferit. Prin decizia închiderii cocseriei, Sidex-ului i s-au tăiat bazele, iar combinatul a fost transformat peste noapte într-o simplă oţelărie. Presupunând că se va importa într-adevăr cocsul necesar combinatului, este clar că produsul finit va avea un preţ de producţie mult mai mare. Chiar şi aşa, cârcotaşii vorbesc despre faptul că este imposibil ca Sidex-ul să fie aprovizionat cu cocs în condiţii de funcţionare la parametri normali.

Datele problemei sunt complicate. Conform contractului de privatizare, indienii nu au voie să stopeze activitatea combinatului întrucât, la privatizare, s-a primit un generos ajutor de stat în valoare de 2 mld. dolari. În plus, se pare că indienii vor obţine o generoasă garanţie guvernamentală pentru un împrumut, motiv pentru care nu are sens să agite acum apele. Cel mai probabil va rezulta, în dulcele stil mioritic, un blat de zile mari: ei se vor face că lucrează combinatul, în timp ce competenţii se vor lăuda electoral în faţa prostimii cu "garanţia guvernamentală" pentru repornirea activităţii la Sidex.

Îmi pare sincer rău că temerile pe care mi le-am exprimat în fatidica zi de 13 mai încep să se adeverească. Probabil, după încă un specatacol electoral jenant, adevăratele probleme ale economiei vor ieşi la suprafaţă. Numai că atunci va fi foarte târziu, iar dezechilibrele vor fi atât de mari încât efectiv nu vor mai putea fi rezolvate. Mai ales în condiţiile în care a doua tranşă de la FMI s-ar putea să nu mai existe.

12 comentarii:

  1. Sa vina falimentul national, poate reusim sa construim temeinic din temelii. Cred ca este singura sansa pe care'o avem.

    RăspundețiȘtergere
  2. ..sau poate ca strategia care a stat la baza construirii combinatului in anii '60 nu se mai aplica si acum. Cred ca trebuie luate in calcul si alte considerente.

    Pe partea de produse de de otel altele decat tabla groasa grupul (ArcelorMittal) sta foarte bine in Europa, adica se produce mult mai calitativ si mult mai ieftin decat la Galati. Adevaratul punct de interes, inca de la achizitia Sidexului cred, este tabla groasa. Aici lucrurile stau invers, mai exista un laminor in Spania insa la o treime din capacitatea de productie de la Galati. Ceea ce se urmareste este transformarea combinatului de la Galati intr-un centru de excelenta pe tabla groasa iar pt asta e posibil sa ajunga cocsul adus din Polonia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare mie ca asta este al doile post referitor la Sidex, si ambele sunt partinitoare. Sigur ai pe cineva care lucreaza acolo, poate esti din galati, nu stiu, dar se vede ca estei partinitor. Nu inteleg cu ce te deranjeaza pe tine ca Sidex importa cocs, astfel incat pretul otelului este mai mare! De cand intervine pretul d ecost al unui producator in pretul de vanzare? Adica crezi ca daca la Sidex s-ar produce otel la 300 euro/tona s-ar vinde la 350, ca sa castige 50, sau s-ar vinde la pretul din piata? Daca pretul in piata ar fi 600, la 600 l-ar da, respectiv daca pretul ar fi la 250 ar vinde ce au pe stoc si ar limita productia sau ar gasii mijloace de scadere al pretului. In nici un caz nu cred ca scopul final al indienilor este cresterea pretului de productie, ci probabil micsorarea lui. Faptul ca asta se face cu cocs din polonia, e mai putin important pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce ar mari Mittal artificial pretul la otel prin import de cocs din Polonia ? Doar ca argument de inchidere a combinatului ? E cu bataie prea lunga dupa parerea mea ( iesea mai usor cu o "greva spontana"). Inclin sa cred ca e un semnal bun, a inchis ce era pe pierdere ca sa pastreze ce e profitabil mergand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cele 2 comentarii anterioare mi s-au parut de-a dreptul haioase. N-ati inteles nimic, dar nu-i problema. Treaba cu sidexul a tot fost reluata prin presa, bineinteles ca stire de spita a-14-a........si e pe trend, din pacate nu cel bun.

    RăspundețiȘtergere
  6. X: comentarile noastre "haioase" fac din comentariul tau unul extrem de documentat si la obiect.

    RăspundețiȘtergere
  7. mobutu: N-as fi asa de radical...
    2Du: Se poate sa ai dreptate, dar eu cred ca se pregateste inchiderea pe sest. Nu stiu de ce am un sentiment ca bravele noastre oficialitati stiu bine ce urmeaza, dar prefera tactica batistei pe tambal.
    Andrei:Daca ai fi citit blog-ul meu ai fi aflat de unde sunt. Evident ca n-am nicio legatura cu Galatiul. Problema ta este ca esti cam idealist si putin certat cu gramatica :-)
    Radu: E cam aiurea! Nu poti judeca Sidex-ul ca pe buticul din colt. Acolo e simplu, vezi ca nu merge ciunga, o scoti si bagi ceva care se vinde. In cazul Sidex-ului lucrurile sunt mai complicate intrucat a fost proiectat pentru a functiona unitar(acesta e motivul pentru care indienii au aruncat in piata informatia ca vor construi in doi ani o noua cocserie).

    RăspundețiȘtergere
  8. Terminalul Comvex Constanta nu a mai primit minereu pentru Sidex de 5 luni. Probabil stocurile de la Galati se vor termina curand. Nu se anunta nici o nava pentru Sidex. Oamenii de la Comvex sunt trimisi acasa cu 75% din salariu prin rotatie. Informatie obtinuta in seara aceasta.

    Judecati si voi. Eu inclin sa-i dau dreptate lui Dan.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Conform contractului de privatizare, indienii nu au voie să stopeze activitatea combinatului întrucât, la privatizare, s-a primit un generos ajutor de stat în valoare de 2 mld. dolari."
    Nu pot stopa activitatea combinatului nici daca da faliment ?
    Pe de alta parte, daca economic combinatul este viabil, nu inteleg postul tau. Interesul indienilor este sa faca profit, iar daca pe moment se va functiona pe baza de cocs de import, in asteptarea noii cocserii, nu vad care e problema.
    De fapt, unde este blatul ?
    Apropo, Andrei de mai sus nu e certat cu gramatica, ci cu ortografia, insa comentariul tau este cel putin nepoliticos.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Numai că atunci va fi foarte târziu, iar dezechilibrele vor fi atât de mari încât efectiv nu vor mai putea fi rezolvate. Mai ales în condiţiile în care a doua tranşă de la FMI s-ar putea să nu mai existe."

    Acum m-am prins. Toate, dar toate or sa dea faliment, domnule ! Si e oricum prea tarziu ! Pregatiti lama si venele :))

    RăspundețiȘtergere
  11. cezar: Caracterul public al acestui blog nu trebuie sa te faca sa te simti obligat sa-ti exprimi parerile. Chiar nu ma intereseaza ceea ce ai tu de spus pentru ca, de fapt, tu nu spui nimic. Pur si simplu stai ca tzatza Leana pe marginea santului si-ti dai cu parerea. Ti-am vazut interventiile pe care le-ai avut si pe alte bloguri si m-am lamurit(aici ai mai avut doua, la fel de idioate).
    Si daca ti se pare ca sunt nepoliticos fata de tine, asa e! Simte-te jignit profund si scuteste-ma! Nu de alta, dar prezenta ta o consider jignitoare pentru cei care citesc acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am formaţie economică.
    Mă interesaeză, numai, economia românească.
    Abia am găsit acest sit. Extrem de interesant ca informaţie.
    Despre Sidex gîndesc numai emoţional. Îmi pare rău că va fi disrtus ca şi restul economiei românesti.
    Mă întreb cu deznădejde: ce le rămîne copiilor noştri în afră de şansa unuei servituri internaţionale.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)