luni, 15 iunie 2009

Recursul la istorie

Când se vorbeşte despre Marea Criză, toată lumea se rezumă la crahul de pe Wall Street. Şi se întâmplă aşa deoarece, în memoria americanilor, acel moment echivalează cu un coşmar, cu dărâmarea unei lumi. Nimeni nu poate uita întrega cădere care a distrus într-un ritm nebun tot ceea ce până atunci însemnase America. Nu întâmplător, imaginile asociate Marii Crize sunt cele cu şomerii stând la coadă pentru o supă. Numai că adevăratul dezastru a fost cea de-a doua fază a crizei.

Creată în anul 1885 de către familia Rotschild, Creditanstalt a fost prima bancă de investiţii a lumii, finanţând multe din proiectele de infrastructură ale Imperiului Habsburgic. După Primul Război Mondial, Creditanstalt s-a extins puternic, angajându-se în investiţii cu grad mare de risc. Modelul agresiv de business i-a adus o apreciere majoră în branşă din cauza profitabilităţii afişate. În mod cu totul curios, Creditanstalt nu a fost lovită de dezastrul din 1929, continuându-şi activitatea ca şi înainte. Deteriorarea situaţiei economice indusă de criza americană au început însă să macine puternic activele băncii austriece. Iniţial s-a încercat cosmetizarea situaţiei însă, pierderile din ce în ce mai mari nu au mai lăsat mult loc de manevră. În 11 mai 1931, Creditanstalt a fost nevoită să-şi recunoască falimentul târând Austria şi ţările învecinate într-un dezastru financiar. A fost momentul care a consfinţit statutul de criză globală pentru ceea ce astăzi cunoaştem sub numele de "The Great Depression". Şocul s-a propagat rapid din Austria, noul epicentru al crizei, către toată lumea. Urmarea sa a fost una de coşmar pentru Europa: ascensiunea naţional-socialiştilor lui Hitler şi haosul care a urmat.

De ce am amintit aici această istorie e simplu. Suntem, aşa cum am mai spus şi în trecut, într-un moment de răscruce. Falimentele americane au fost primul şoc transmis Europei. Ca şi atunci, acum lucrurile par a sta OK. Se vorbesşte de recuperări în V, X, radical şi alte năzbâtii. Asta în timp ce peste Ocean, cazanul masei enorme de bani dă în clocot. Dacă veţi studia ceea ce se întâmplă cu titlurile de stat emise de trezoreria SUA, veţi înţelege că avem de-a face cu o replică a cutremurului de anul trecut. Sau poate cu un cutremur mai mare decât acela. Cert este că nu putem şti pentru cât timp sistemul bancar european va mai rezista şocurilor de mai mici sau mai mari magnitudini. Cu toate că se doreşte mascarea situaţiei(vezi mesajele transmise de la întrunirea G8) nu cred că situaţia mai poate fi ascunsă pentru multă vreme. Marea curiozitate pe care o am este dacă din nou Austria va fi epicentrul. La cum arată structura activelor, putem paria pe ei, dar niciodată nu poţi şti de unde sare iepurele.

12 comentarii:

  1. Dan astept cu interes sa abordezi si declaratia lui Basescu referitoare la " RECESIUNE"

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu la fel.
    Dpmdv, Basescu si-a inceput "OFICIAL" campania electorala, dorind, prin ultimele declaratii, sa se disocieze de Boc pentru ca a nu face poc mai tarziu.

    Referitor la subiect, as dori sa stiu cand anticipezi tu, Dane, momentul cand moneda euro va fi in pericol si - mai ales - daca va fi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaai, domnu' Dan, sa vorbesti matale pe fatza de falimentarea sistemului bancar european... :)

    Asa ceva, domnule, tot mai des si tot mai pe fatza. Dupa ce ne "amendai" acum 2 luni pe cei care aveam tupeul sa comentam de asta. Eh, mai bine mai tarziu decat niciodata... :)

    Cat priveste startul, poate va fi dat de americani ca si pana acum. Sau de englezi ca si la ei toate sunt roze. Desi nici cu austriecii sau grecii nu mi-e rusine... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Voi nu va distrati cand vedeti cum guvernul si sindicatele calculeaza noua grila de salarizare si preconizeaza salariile de 5000 sau 8000 ron pe care le vor avea?
    Din pacate cred ca si pentru ei se pregateste o tzeapa romaneasca, ori se scade salariul minim la 200 de lei de la 600 sau 1 euro = 7 ron si iar se rezolva problema. In primul scenariu falimenteaza doar bugetarii iar in al doilea falimentam toti...., probabil ca guvernul in intelepciunea cu care ne-a obisnuit o sa aleaga varianta 2 dupa ce papa toti banii de la FMI!
    Ce nu inteleg bugetarii e ca li se pregateste o tzapa prin care guvernul in loc sa foleasca mai multe butoane pt marirea (improbabil) sau pt scaderea (probabil) salariilor prin aceasta lege a salarizarii unice o sa aiba un singur buton (salariul minim pe economie)....

    RăspundețiȘtergere
  5. Citesc blogul acesta de ceva vreme. Nu am nici o tangenta cu domeniul fianciaro-bancar dar inteleg acolo un pic din ce se scrie pe aici. Intrebarea mea e : Ce pot sa fac eu omul de rand ca sa trec de actuala viitoare mare criza ? In afara de a strange bani ? Pana la urma daca banul isi pierde valoarea l-am strans degeaba nu ? Astept un raspuns pe intelsul meu al omului de rand . Multumesc anticipat Domnu' Dan

    RăspundețiȘtergere
  6. Alexandru, go buy a farm!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar ca cetatean cu credit in euro, dobanda variabila? Sa returnez anticipat cat mai mult inainte sa explodeze dobanzile? Sau sa folosesc banii la altceva?

    RăspundețiȘtergere
  8. Alexandru daca este sa te pregatesti pentru cea mai nasoala situatie care ar putea fi pierderea valorii monedelor inclusiv a leului atunci iti recomand sa incepi sa iti faci rezerve de alimente.

    De exemplu: citeva tone de griu care sta bine mersi iar inmuiat in apa te trece de citiva ani de foamete, porumb, in, seminte de floarea soarelui si de dovleac, nuci...

    Daca ai posibilitatea sa lucrezi pamintul atunci si asta este o optiune viabila plus seminte depozitate pentru a avea ce cultiva.
    Succes. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Flavian: Daca nu ma insel, in comment-ul tau te refereai la bancile romanesti, deci nu are niciun rost sa te infierbanti...Ramane valabil ceea ce ti-am spus cu privire la timing. Remember?

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci, urmeză maximum-ul crizei peste ceva timp...
    Ce ne facem ? Noi, oamenii de rînd...
    Nu ştiu.
    Ce-mi vine să fac ?
    Să trag o bleandă peste ochi finanţiştilor internaţionali. Realizarea concretă, tare mă tem că est imposibilă...
    În rest, numai bine şi la vară cald...

    RăspundețiȘtergere
  11. Dane, stiu ca nu-i frumos sa fiu rautacios, dar uneori nu ma pot abtine :)

    Pentru "oamenii de rand" recomand sa arunce un ochi pe Bancile si depunatorii sau pe Bancile si datornicii plus completarile.

    De asemenea pe articolul Aur, ferme si petrol sau detalierile pe ferme, energie si metale pretioase.

    RăspundețiȘtergere
  12. Se trezi unu' dupa un an de cand stiau multi asta sa ne spuna ca e recesiune. Cam tarziu domnu'!
    Grav este ca e presedintele nostru.
    Si mai grav e ca mai vrea sa mai fie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)