vineri, 18 septembrie 2009

Luciul rar


Aţi  auzit de neodymium, europium, cerium sau lanthanum? Nici eu. Sau, mai bine zis, nici măcar nu ştiam că acestea sunt metale. Şi nu orice fel de metale, ci metale rare. Am aflat asta spre sfârşitul lunii august, atunci când am citit diagonal un articol al comentatorului meu preferat, Ambrose Evans-Pritchard. Se afirma acolo cum chinezii plănuiesc restricţii pentru exportul metalelor rare. Până aici nimic n-ar fi exagerat, numai că diavolul stă în detalii, iar unul dintre aceste "MICI" detalii e faptul că mandarinii deţin aproximativ 95% din producţia mondială de metale rare. Şi dacă încă nu v-aţi îngrijorat destul, o să mai adaug că sunteţi mult mai dependenţi de metalele rare decât credeţi. Becurile economice, componente electronice, anumite componente ale motoarelor hibride sau magneţii turbinelor eoliene, toate acestea utilizează metale rare. Şi, cum probabil bănuiţi, este vorba doar de o mică parte a aplicaţiilor care necesită această materie preţioasă. Cu un asemenea monopol, China devine brusc unul din factorii de decizie în ceea ce priveşte dezvoltarea viitoare a tehnologiilor de vârf.

Aşa cum vă spuneam, această ştire am citit-o în urmă cu aproximativ o lună, iar la momentul respectiv am considerat-o ca fiind la categoria "altele" sau "faptul divers". Dacă însă aş fi cumulat-o cu ceea ce se întâmpla pe piaţa cuprului, probabil că alta ar fi putut fi percepţia la momentul respectiv. Lucrurile însă nu se opresc aici. Foamea chinezilor pentru achiziţii "metalice" pare de nestăpânit. Nu mai contează că e vorba de zinc,  nichel sau aluminiu, orice este interesant pentru "investitorii cu ochi mici".

O modificare legislativă destul de recentă ne dezvăluie o strategie politică cel puţin ciudată. Dacă până acum deţinerea de metale preţioase de către persoane fizice era interzisă, recent, opţiunea guvernului chinez s-a schimbat radical şi, nu numai că permite achiziţia acestora, dar o şi încurajează. Astfel, relativ rapid, s-a dezvoltat atât o piaţă a aurului şi argintului fizice(pot fi cumpărate de la bănci), cât şi o piaţă tot mai populară a hârtiilor de valoare cu acoperire în aur. Mişcarea s-a transmis de jos în sus, către investitori, care au început să cumpere mine în afara Chinei. Este greu de estimat amploarea acestei mişcări, dar dacă ne raportăm la populaţia Chinei, putem lesne deduce că orice "încurajare" a guvernului se poate transforma cu uşurinţă într-o mişcare de o intensitate fantastică. Şi cireaşa de pe tort este reprezentată de zvonul tot mai insistent privind iminenţa interzicerii exportului de metale preţioase din China. Ce înseamnă aceasta? Dacă nu se confirmă, poate fi vorba de o intoxicare pentru a susţine nivelul actual al aurului sau pentru a-l impulsiona. Dacă însă zvonul este real, înseamnă că se apropie atacul final asupra dolarului. Este foarte posibil ca acest atac să nu fie generat de politică, interes sau strategie ci exclusiv de frică.

11 comentarii:

  1. Dane, macar de neodymium tot trebuia sa auzi daca ti-ai cumparat in ultima vreme un sistem de sunet mai rasarit.

    Ai uitat sa mentionezi ca povestea cu metalele rare atarna greu in balanta cand vine vorba de masini electrice. Inca un motiv care sustine teoria ca alternativele "oficiale" actuale sunt praf in ochi.

    Apoi, o chestie interesanta. Deja la mine incep sa se adune coincidentele. Am auzit deja din a 4-a sursa diferita ca septembrie 2009 e un punct de cotitura. Mai puternic decat martie 2009 sau septembrie 2008. Asa ca stau cu antenele ciulite ca deja suntem trecuti de jumatatea lunii, sa vad ce se mai intampla pana in octombrie.

    Tu ai mirosit ceva pe tema asta ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, ce se intampla cu ETF, isi va declara neputinta sa onoreze obligatiile contractuale?
    Flavian, tu cum speculezi momentul, te risti la un short pe dolar sau un long pe gold? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca mandarinii au 95% din exporturile de metale rare dintre toti exportatorii pentru ca ei au rascolit tot ce se putea la ei si au si tara cea mai poluata probabil, nu cred ca 95 % din resurse de metale rare sunt in china, sa fim seriosi, doar ca nu le-a pasat de mediul lor. e o sabie cu doua taisuri, o sa poata specula o vreme dar atat

    RăspundețiȘtergere
  4. Flavian: Crede-ma ca la chimie am fost si sunt varza, asa ca n-am auzit...
    In alta ordine de idei, in momentul in care toata lumea vorbeste este foarte posibil sa se intample contrariul. Statistic, septembrie este luna cu cea mai mare probabilitate de corectie, dar asta nu inseamna ca si anul acesta poate fi la fel.

    B: Deocamdata nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  5. f: Este evident ca nu sunt ei detinatorii a 95% din resurse ci doar din exporturi(asa cum am specificat). Sunt exploatari serioase in curs de dezvoltare in Australia, SUA si America de sud. Chestia e ca respectivele mine inca sunt in stadiul de proiect sau in stadiu incipient de dezvoltare.

    RăspundețiȘtergere
  6. B, stii doar ca specula nu ma pasioneaza... :)

    Iar de estimat, estimez ca baietii veseli or sa incerce un 10.000 la DOW acum ca tot au ajuns aproape. Asta va duce dolarul la 1.5 sau peste si aurul la vreun 1050 probabil.

    Dar de un "tobogan" tot nu cred ca scapam inainte de inflatia finala. Si atunci lucrurile vor deveni cu adevarat interesante.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din ce am mai discutat cu unii, cu altii, cred ca va mai dura cel putin un an pana la inflatia finala.

    RăspundețiȘtergere
  8. mda, voi toti v-ati vorbit sa fiti pesimisti ?

    hai ca iesim din criza si isi vor reveni si metalele astea ca pret.

    RăspundețiȘtergere
  9. "lanthanum"
    Noi ştim de la Şcoala elementară că există Tabelul elementelor chimice (pe vremuri îi spunea Tabelul lui Mendeleev, acu' nu se mai poartă).
    Tot de la şcoală ştim că există vreo sută şi mai bine de elemente. Modul de ordonare al elmentelor în tabelul cu pricina este după ocupare cu electroni a orbitalilor. (De la şcoala elmentară, bănuiesc că la ASE nu-i nevoie să ştiţi.)
    Printre ultimile rînduri era o pătrăţică colorată în maro în care scria "lanthanide". Anul de graţie 1968.
    S-a scos cumva chimia din programa şcolară ?
    Şi acum aflu că sînt indispensabile unora dintre formele de obţinere a energiei neconvenţionale...
    Era de aşteptat să folosească şi ele la ceva. Nu mă aşteprtam să fie atît de necesare, dar mă rog...

    RăspundețiȘtergere
  10. O mare problema pentru noi europenii ar fi ca aceste metale rare sunt folosite foarte mult in industia autovehiculelor. Sa va dau un exemplu foarte simplu : toate masinile diesel care au un filtru de particule regenerabil si nu numai folosesc cerium ca si element de baza pentru purificarea gazelor .Eolys produs de catre firma rhodia aditiv pentru motoarele HDi are la baza Cerium .....

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce intelegeti prin inflatia finala? Adica si dolar si euro?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)