marți, 8 septembrie 2009

Rentabilizând moartea

Dacă trăiaţi cu iluzia că cei care au provocat colapsul actual s-au retras discret din prima linie, vă înşelaţi amarnic. Ei nu au părăsit niciodată câmpul de bătălie şi, cred că nu aş exagera dacă aş afirma că, în ultimă instanţă, noţiunea de "câmp de bătălie" în accepţiunea actuală le aparţine întrutotul. Sunt oameni discreţi, aproape obscuri, dar care au o capacitate destructivă fabuloasă. Scopul lor este acela de a face baloane nu de dragul umflatului, ci pentru perceperea comisionului.
Ceea ce vă voi prezenta în continuare este una din mostrele de inventivitate ale băncilor de investiţii, un balon în stadiu incipient, despre care este posibil să auziţi în viitorul apropiat.Schema pusă la cale este, pe cât de simplă, pe atât de genială. Poate vă este cunoscută zicala conform căreia "moartea este singura certitudine". Pornind de la această axiomă, băieţii deştepţi ai Wall Street-ului sunt pe cale să dezvolte noua generaţie de arme de distrugere în masă.
Să ne gândim la o afacere reciproc avantajoasă. John este bolnav de o maladie incurabilă. De asemenea, John are o poliţă de asigurare de viaţă de 1 milion de dolari, bani care vor încasaţi după ce nefericitul îşi va da obştescul sfârşit. Ce are de câştigat John din această afacere? Mai nimic. Ei bine, aici intervine un binevoitor care-i propune lui John următorul târg: în schimbul dreptului de a încasa banii corespunzători asigurării,  îi oferă o fracţie înainte de a muri. Cu alte cuvinte, John devine în timpul vieţii beneficiarul  unei părţi din suma care i se cuvine ca "premiu" pentru moartea sa. Ciudată afacerea, dar destul de bănoasă,  dacă ţinem cont de faptul că un John poate emite pretenţii pentru maxim 40% din suma asigurată. Deci, pe scurt investeşti acum, aştepţi să moară John şi încasezi de 2.5 ori mai mult decât ai băgat în afacere. Dacă nefericitul moare repede, ai pus-o de un profit baban. Un business sigur, nu-i aşa?
Ei bine, băieţii de pe Wall Street nu se apucă să lucreze ca amatorii. Doar nu vă gândiţi că vreun rechin de la Goldman va sta să vâneze distruşi la colţul străzii. Adevăratul profit vine din dezvoltarea schemei după principiul statutat de activele toxice cu suport ipotecar. Aşa că schema pusă la cale prevede gruparea de drepturi în pachete mai mari pentru diversificare şi minimizarea riscului(vă sună cunoscut?). După aceasta, urmează vânzarea de pachete şi derivarea produselor până la atingerea unui nivel satisfăcător de sofisticare. Dacă în ceea ce priveşte piaţa ipotecară mizarea pe creştere s-a dovedit a fi o eroare, cred că nu este un secret pentru nimeni că moartea este ceva sigur. Deci, un argument suficient de puternic pentru a reisteriza lumea cu gunoi nobil.
Când am auzit pentru prima dată de acest "nou concept", am crezut că e vorba de vreun experiment, iar lucrurile urmează să se dezvolte în timp. Numai că schema se pare că este pregătită de mult timp în laboratoare. Deja se vorbeşte despre un index tranzacţionabil pus la punct de Goldman Sachs (de ce nu mă miră...) care ar permite pariuri pe durata de viaţă a celor din spatele pachetelor de asigurări securizate. Marketingul acestui index va fi bazat pe faptul că produsul nu este dependent de ciclurile financiare, deci va putea oferi o siguranţă mai mare a investiţiei.
Cu toată că la prima vedere pare ceva sigur(probabil agenţiile de rating au pregătit deja triple A-ul) riscurile sunt mult mai mari decât vă puteţi imagina. Pornind de la tentaţia fraudei şi continuând cu erori de diagnosticare, descoperirea unor medicamente revoluţionare sau, pur şi simplu cu supravieţuirea inexplicabilă a unor indivizi. Toate acestea sunt posibile riscuri care invalidează încasarea poliţei.
Pe hârtie lucrurile sună tentant, iar rechinii îşi pregătesc buzunarele pentru valul de comisioane care va fi generat de noua paradigmă. Marketing-ul agresiv, lobby-ul intens, precum şi celelalte elemente ale maşinăriei infernale a finanţiştilor de pe Wall Street stau să fie scoase de la naftalină. Asta în timp ce pe la întruniri inutile gen G8, G20, etc. un grup de prostănaci dau declaraţii sforăitoare cu privire la reglementarea pieţelor.

29 de comentarii:

  1. Înfiorător.
    Şi ştiţi de ce ? Nu pe considerente "pur morale" - cum ar putea părea la prima vedere - ci pe unele extrem de pragmatice privind "ce va fi după" ( pentru că e clar că foamea de lichidităţi existentă nu va putea fi acoperită prin scamatorii de-astea disperate ) : eliminarea unei verigi destul de importante din ceea ce formează "perspectiva de siguranţă financiară a familiei/individului". :(

    Deja unele "redute şi simboluri culturale" ale modului occidental de viaţă ( hai să folosim această sintagmă ) precum salariul mediu la nivele acceptabile/bune, pensia suficientă etc. sunt zdravăn puse în discuţie de actuala criză ... ori din şubrezirea unor astfel de "certitudini socio-culturale" se ajunge la cele mai urîte aiureil în plan politic. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Afacerea e garantata, mai ales daca devine obligatorie vaccinarea contra gripei porcine. Acu e momentul pentru un business in pompe funebre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact ce spune anonimul voiam sa subliniez si eu... :)

    E gandita in detaliu treaba, acuma cu vaccinarile astea obligatorii.

    Pacat pentru ei ca virusul asta n-o sa aibe efectul scontat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta pare a fi primul pas pentru a ne ucide intre noi pentru polita celuilalt. Care face primul pas castiga o viata linistita(daca nu esti prins).
    Asa sa arate finalul omenirii????

    RăspundețiȘtergere
  5. Mdeee...

    futures-uri ca activ de baza embrioane de homo sapiens :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. e dramatic ce citesc si daca se va intampla, tinand cont de evolutia amplitudinii crizei, nu pot sa nu ma gandesc la impactul social pe care l-ar avea.
    nu inteleg o treaba: si asiguratorul si noul cumparator al pachetului de polite se bazeaza pe analize despre cat va trai asiguratul, insa fiecare are asteptari diferite. cum naiba are unul mai multa dreptate decat celalalt cand probabil la baza datele sunt aceleasi?! plus ca sectorul de asigurari ar face orice, mai ales in momentul asta, ca sa impiedice cresterea volumelor despagubite..

    in Romania din cate stiu politele de viata nu acopera si decesul in caz de razboi, e universal valabil?

    RăspundețiȘtergere
  7. :))..suntem norocoshi..k traim in Romania..pana ajunge la noi..se sparge schema..
    oricum afacerea e sigura..dak intervin alte firme..gen vanatorii de recompense...

    pe cine sa omor saptamana asta???

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt broker si nu pot decat sa fiu invidios, si sa spun ca nu ii vom ajunge niciodata....sunt geniali, sunt fantastici.
    E adevarat, cu ''amestecarea'' bolilor si a sperantelor de viata nu prea sunt de acord (probabil ca nici biserica baptista :P ), insa altfel nu ar putea sa le transforme in instrumente financiare si apoi in derivate...
    Felicitari autorului, desi nu agreez tenta usor ironica, as fi inteles uimirea sau invidia :)...

    RăspundețiȘtergere
  9. Este trist ce se intampla dar adevarat. Trecand peste moralitatea acestei scheme vreau sa zic ca totusi ea nu imi pare un balon. Este foarte posibil ca aceste produse sa fie cumparate chiar de societatile de asigurare care trebuie sa dea banii. Astfel ca in loc sa dea 1.000.000 la moartea lui Jhon platesc 400.000 in timpul vieti. Iar cum afacerea cu polite de asigurare de viata este oricum profitabila chiar daca AIG (ah, mi-a scapat!) dadea 1.000.000, cu atat mai profitabila o sa fie cand o sa dea numai 400.000.

    Pentru Flavian: in sfarsit aurul a spart 1000, dar pe fondul deprecierii dolarului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca aveti 20 minute rabdare sa vedeti documentarul de la http://www.storyofstuff.com puteti intelege si implicatiile eco ale actualei crize. Din concluzia de final mi-a placut ideea de "local economies".

    RăspundețiȘtergere
  11. Dan am o intrebare off topic:

    Chenarul rosu de sub titlul in care numerele descresc ce repreinta?

    Vad ca a ajuns la 1! asa ca am decis sa intreb? Vacanta? :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Mad io: Mai asteapta si tu pana maine si vei avea raspunsul. Oricum esti al 1000-lea care ma intreaba :-))

    RăspundețiȘtergere
  13. Andrei, am vazut si eu dimineata ca aurul a atins 1005 USD si inca mai creste. Sa vedem daca il lasa baietii sa sparga bariera sau reusesc sa-l mai impinga o vreme sub 1000.

    Asa cum spuneam, sunt intre ciocan si nicovala: pe de o parte deprecierea dolarului, pe de alta parte deprecierea burselor. Hehe.. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. >Astfel ca in loc sa dea 1.000.000 la moartea lui Jhon platesc 400.000 in timpul vieti.

    Cred ca e o "mica" problema aici - si anume ca, in mod normal, banii aia trebuie sa fie totusi mai putini decit a cotizat John pina atunci prin plata lunara pentru respectiva polita adica altfel spus ar fi tot cam o forma de credit, dar cu clauza speciala "de exit fortat". Cita vreme astfel de polite acopera in mod normal riscurile de deces ( relativ ) minore ca frecventa gen accidente auto, de ski s.a.m.d. cred ca e OK si fundamentat economic insa - ca si la imprumuturile imobiliare - mi-e nitelus teama de "inovatiile" la aceasta inovatie ... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Si de unde ati luat informatia asta ? Eu am citit chestiunea pe NY Times acum cateva zile. Poate mentionati si dvs sursele de informare

    RăspundețiȘtergere
  16. nu cred ca sta in picioare, deoarece la cei cu boli incurabile sau boli genetice nici un asigurator nu le face polita, sau le face cu exceptii exact pe problemele ce le au ! altfel toti cei cu boli genetice si incurabile s-ar asigura la sume astronomice. plus la incheierea unei plite de asigurare de viata ti se verifica starea de sanatate de catre specialisti.

    RăspundețiȘtergere
  17. Link catre articolul din NY Times pe aceiasi tema:

    http://www.nytimes.com/2009/09/06/business/06insurance.html?ref=economy

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Mia: Ideea este asat: Eu fac 1000 de polite de asigurare de viata, la tineri de 25-35 ani perfect sanatosi, polite care se intind de regula pe 20-30 de ani, pana spre 55 de ani, maxim. Nu fac polite la cei care au diverse boli incurabile si mortale si nu mi-au spus de ele la momentul intocmirii politei. In cei 20 de ani, un procent nesemnificativ din cei 1000 de asigurati se imbolnavesc grav si vor ajunge apropae sigur in situatia de a le platii niste bani in catva ani. Sa zicem ca "X" fac cancer la 45 de ani si are polita de asigurare pana la varsta de 55 de ani. Probabilitatea ca el sa moara in 10 ani este de 90%. Acum, ca asigurator, aleg: ii propun sa ii platesc 40% in timpul vietii lui, bani de care el are nevoie si care reprezinta oricum mai mult decat a cotizat el (cine are asigurare de viata stie) sau mizez pe faptul ca traieste inca 10 ani si nu mai platesc nimic? Eu cred ca pana la urma nu e o schema asa de rea, mai bine te folosesti de banii aia pentru a-ti prelungii viata sau cel putin pentru ati usura suferinta, decat sa se bucure de ei altii, dupa moartea ta. Pana la urma este alegerea asiguratului. Cu cat ma gandesc mai mult la schema asta cu atat sunt mai mult de acord cu "brokerul" anonim. Sunt efectiv cu o clasa peste noi.Sunt geniali.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mai e o chestie - in domeniul asigurarii riscului de viata pentru populatie nu exista "lebede negre".

    Razboaie, catastrofe, epidemii - nu sunt riscuri asigurabile.

    calculele actuariale nu s-au schimbat de la 1700 incoace.

    populatia urmeaza cu adevarat o distributie normala.

    riscurile sunt altele - e tot un activ, dar cu un comportament diferit de cel al caselor. Nu vad momentan ca riscuri majore decat poate o decapitalizare a sistemului de asigurari, prin aceea ca vor fi obligati la plata politelor (in loc sa expire), cu o consecinta directa in sensul cresterii valorii politelor.

    Tehnic, asigurarea e un produs cu "ciclu invers de productie", intai se plateste, apoi se presteaza, deci analizele clasice se aplica mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  20. >ii propun sa ii platesc 40% in timpul vietii lui, bani de care el are nevoie si care reprezinta oricum mai mult decat a cotizat el{...}

    Si ce fereste sistemul sa intre in "faliment" in situatia asta - eventual nu in forma initiala ci in cea in care va mai fi garnisit cu o inovatie suplimentara ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Falimentul acestui produs financiar va fi atunci cind nu va mai avea pe cine sa asigure....Oricum un exemplu bun din ce poate face dragostea pentru bani a unora..Daca ne-am construi viata pe principii crestine, am valora mai mult viata, si nu am miza atit de mult pe certitudinea mortii sau ne-ar mai preocupa de amanetizarea apusului de soare. Asta arata cit de goala este industri financiara nu se bazeaza decit pe schema ponzi sau atragerea a cit mai multi oameni fara dumnezeu, dar asta e nimic nu e nou sub soare.

    RăspundețiȘtergere
  22. Vai, "infiorator", "moralitatea", "trist dar adevarat", "infricosator".

    ..

    Baieti, veniti in secolul 21!! Va asteptam cu drag.

    Mi se pare foarte normal ca aceste lucruri sa existe. La fel cum mi se pare normal ca un asigurat CASCO/RCA whatever sa plateasca mai mult daca are masina de 400 de cai, cateva accidente la activ si permis de cativa ani. Nici nu mai intru in detalii cu GPS-uri care sa calculeze distantele, locatia sau orele in care acesta se deplaseaza, pentru ca deja cred ca vi se pare complicat. Ar trebui sa va explic de ce prefer sa merg NUMAI NOAPTEA si cred ca ar fi prea mult.


    Ce legatura are cu subiectul? Pai "vaduve" la 30 de ani sunt destule. Mai ales cand sotul avea 70, legea il obliga sa lase averea (si politele de asigurari) nevestei si amantul are destule idei "creative" pentru a scapa de datorii. De ce credeti ca unii prefera sa se insoare in Las Vegas? Notiunea de contract prenuptial va spune ceva? De "Vaduve negre" e plina lumea.


    La fel, un alcoolic cu ficatul praf nu ar trebui sa plateasca la fel de mult ca "mine", care mananc numai somon fumee, verdeturi si merg la sala zilnic. Speranta lui de viata e cu totul alta - exact ca la rusi. Conceptul de "SUBPRIME" se aplica si aici.

    ..

    PS: abia astept sa ma laud cu "rating"-ul AAA+ ce va decide dobanda la cardul de credit. Nu ca as avea nevoie de el insa cred ca va da foarte bine la gagici. Ar trebui sa ma las de fumat, totusi..

    RăspundețiȘtergere
  23. De ce ar trebui cineva, daca e aşa, să-şi facă asigurare de viaţă barosană ? De regulă asta se practică tocmai pentru a acoperi - în caz de deces neprevăzut - datoriile existente ale persoanei în cauză/familiei sale ... deci banii ăia cam sunt "antamaţi" în mare ... nu ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Stimabile "anonim" socialist, "un pestisor mare va inghiti intotdeauna un pestistor mai mic", prin definitie.

    Ce faci tu acum imi suna ca smiorcaiala "afaceristilor" din ro ce tocmai au realizat ca sunt pestisori "mai mici" decat credeau, respectiv faptul ca absolut NICI O BANCA nu le mai crediteaza visele umede de crestere si investitii.

    Cat ziceai ca e rating-ul? Dar cine are nevoie de el - "voi"? Sorry, la mine cresti doar daca ai pe ce sa te bazezi, nu pe povesti.

    Sa vezi de acum viol..

    RăspundețiȘtergere
  26. Iar crize de libertarianism prepuberal pe zona ... :)

    Revenind la subiectul principal - eu unul m-as incumeta sa speculez ca articolul ( ca si cel indicat din presa straina ) sunt un pic ... pe linga scopul acestei manevre si iata de ce cred asta : in bransa asigurarilor de sanatate din SUA o mare problema ( si ca efecte asupra clientilor si la nivel de imagine si ca potentiale implicatii juridice pentru companii ) o reprezinta tertipurile folosite de diversi actori de pe piata de a nu achita, in cazul depistarii unei boli severe si cu aparitie oarecum brusca, sumele care sa acopere costurile tratamentelor medicale necesare. Sau de a inceta pe diverse motive valabilitatea politelor in astfel de situatii. S.a.m.d. - ati prins ideea. ;)

    O astfel de smecherie - cu "plata anticipata" eu zic ca are rolul de a mai indulci pastila si de a usura asa ... prin efect indirect astfel de practici ... :(

    RăspundețiȘtergere
  27. Auzi stimabile Extra3OO, ce te face sa crezi ca toata lumea e "afacerista" si alearga dupa credite? Sau orizontul tau se limiteaza la atat? Poate ca pe lumea asta mai sunt si oameni care se ocupa si cu lucruri concrete: de exemplu cu inventarea apei calde pentru ca cei care mananca numai somon "fiume" sa se poata spala si pe dinti, nu numai pe creier.

    RăspundețiȘtergere
  28. Mi se pare halucinant, probabil asta si merita unii.Oricum rautatea nu are limite se pare.

    RăspundețiȘtergere
  29. Stimabile ANONIM socialist, tu te speli pe dinti cu apa calda?

    Lasa atacul la persoana, ramai mai bine la subiect: uite eu, nu am avut niciodata vro asigurare, nici Casco, de viata sau altele. Pentru mine acestea sunt o taxa pe prostie, platite doar de cei care au nevoie de protectie pentru ca sunt "slabi". La partea cu Asigurarile de sanatate v-am explicat mai sus - nu am nevoie nici de mila cuiva si nici de aspirinele "voastre" gratuite de la spital.


    Aceeasi analogie se pastreaza si cand vorbim de credite, doar cei care "nu au cu ce" isi doresc diverse chestii extravagante si, pentru ca de obicei sunt rupti in cur, ajung sa garanteze cu "promisiuni". Acestia, daca ar veni in lumea reala, probabil si-ar da seama ca ar trebui sa plateasca ca la poker, NUMAI cu ceea ce au in buzunar, sau DELOC. Abia aici ar fi un semn de crestere sanatoasa, pentru ei ca indivizi dar si ca societate, doar asa poti spune ca RESPECTI pe celalalt, ca esti civilizat - dar si natura/resursele limitate ce se termina in cativa ani samd.


    Din cauza asta va spun sa veniti in secolul asta si sa lasati visele umede pentru altii. "Libertarianismul" asta prost inteles poate da foarte usor in libertinaj, mai exact in numarul de tarfe cu care se lauda de foarte multi ani ORICE stat "egalitarist" din est.

    Victime "cum sunteti voi" sunt destule (ce au nevoie de asigurari, de credite pentru investitii samd), insa NUMAI DIN CAUZA ASTA exista violurile unora mai isteti. Fara ajutorul vostru ei nu ar avea nici o sansa.

    Porniti in viata cu DREPTUL si o sa vedeti ca in orice domeniu apar solutii extrem de simple, ce nu au nevoie de "tertipuri" din ce in ce mai sofisticate (evident reglementate de stat - pentru ca deh, "victimele" sunt "cei multi" si "neajutorati"), ce GARANTAT se vor intoarce ca un bumerang impotriva voastra de FIECARE DATA.


    Asa ca MIA, valh sau cine se mai simte: cand o sa va laudati si voi cu o identitate macar, atunci o sa fiu deschis la critica voastra obosita si poate chiar vom dialoga. Insa pana atunci, va las sa faceti singuri adunarea tututor taxelor, impozitelor si ratelor "pe prostie" platite in plus fata de mine. Diferenta credeti-ma ca va fi semnificativa.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)