joi, 3 martie 2011

Cine cu cine joaca?


Noul refren al guvernacilor este ieşirea din recesiune. Desigur, au şi cui să cânte acest refren deoarece există o masă incredibil de mare de proşti care, fără a avea un minim de cunoştinţe, iau de bune rostirile incompetenţilor aflaţi acum la putere.  Într-adevăr, ieşirea tehnică din recesiune se produce atunci când ai două trimestre consecutive de creştere economică, numai că în ultimul trimestru al anului trecut nu am avut creştere, ci scădere. Prostălăii care au anunţat că suntem pe creştere, în frunte cu marele demagog Băsescu, au făcut-o deoarece au comparat trimestrul patru cu trimestrul trei, nu cu trimestrul corespunzător din anul anterior, aşa cum e normal. Evident, o nouă mostră de prostie absolută care se repetă obsedant pe toate canalele media. 

Pentru ca tot scenariul să arate bine, se lucrează pe toate planurile pentru zugrăvirea unei ambianţe optimiste. Cursul scade, declaraţiile sforăitoare curg valuri şi toată lumea pare mulţumită. Însă înscrierea cursului pe un trend descendent ne costă  aproximativ jumătate de miliard de euro lunar, bani pe care nu-i avem deoarece ceea ce vedem acum în rezerva valutară a ţării sunt banii din împrumutul de la FMI. Evident acest lucru ne va costa infinit mai mult în viitorul apropiat deoarece respectivii bani trebuie returnaţi. 

Contextul actual este unul destul de complex. Joaca de-a democraţia din ţările arabe se poate lăsa cu preţuri din ce în ce mai piperate la petrol, ceea ce poate induce o nouă turbulenţă în economia mondială. Desigur, petrolul nu este singurul element de risc. Aşa cum am mai spus, neatacarea cauzelor care au produs criza actuală a avut ca efect o recuperare formală şi fragilă a economiei. Practic, în acest moment, orice turbulenţă se poate constitui într-o nouă cauză a unei căderi masive a economiei.  În aceste condiţii, politicile prudente sunt cele recomandate. Desigur, ţări precum Polonia sau Cehia îşi constituie fonduri de rezervă şi iau decizii care le protejează mediul economic intern. În cazul României populismul inept combinat cu prostia deşănţată a factorilor de răspundere va avea un efect dezastruos. Şi este cu atât mai dezastruos cu cât aceste politici iresponsabile ne îndreaptă direct către o fundătură fără ieşire. 

Pentru a fundamenta oarecum cele spuse în acest articol vă voi pune în faţa unei dileme: Ungaria s-a hotărât să plafoneze cursul francului elveţian pentru a uşura plata ratelor de către proprii cetăţeni. Aparent avem de-a face cu o măsură aberantă din punct de vedere economic. La noi, aşa ceva nu ar fi posibil deoarece, nu-i aşa, nu este corect din punct de vedere economic. La unguri mişcarea reprezintă o strategie pe termen lung, la noi ceea ce se petrece acum nu este altceva decât cel mai mare blat din istoria recentă. Ştiţi despre ce e vorba? Mai multe o să vă spun mâine. 

6 comentarii:

  1. @vala

    Cred ca putem cadea de acord in privinta faptului ca bancherii retardati sustin cacealmaua politrucilor retardati. Fiind parte din sistem, de ce te-ai abține să nu ridiculizezi poziții verticale, cât timp tu personal te afli într-o 69 cu bOC.

    Sincronul ăsta poetic, între manipularea bășistă, "survenționarea" cursului și megaofertele de cretinare din partea unor catastrofe de după perdea... gen Bancpost, dacă nu reușeste (99.999%)... bull-shit apocaliptic va sta scris pe România.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ungurii s-au trezt cam demult. Noi de vreo 3 ani tot tinem cursul euro cu bani imprumutati. Niste sute de milioane de euro pe trimestru, ca sa nu sufere prea tare aia care au facut credite crezind in povestile lui Tariceanu cu a 7-a putere mondiala.
    Pe de alta parte, puneti centurile de siguranta si schimbati dolarii pe yuani:
    http://www.zerohedge.com/article/china-moves-making-renminbi-reserve-currency

    RăspundețiȘtergere
  3. Poftiti la minciuni: comparati felul in care sint prezentate informatiile in articolul asta:

    http://www.zf.ro/eveniment/ins-a-revizuit-in-urcare-contractia-pib-din-2010-la-1-3-dar-a-mentinut-cresterea-din-t4-la-0-1-8026743

    fata de asta:

    http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/54208-PIBul-Romaniei-a-scazut-cu-13-in-2010.html

    Observati cum ZF evita sa spuna care e referinta pentru "cresterea" din T4 2010 si nu mentioneaza nicaieri ca de fapt nu a crescut nimic, ci a scazut, raportat la T4 din 2009. Observati cu cita grija au fost alese cuvintele din titlu: "a revizut in urcare contractia"; "a mentinut cresterea".

    Ciudat cum "creste RON fata de euro", "creste economia", "scade inflatia"... toate astea intimplindu-se fix dupa ce ne-au comunicat domnul Boc si domnul Base ca anul asta gata, iesim din recesiune.

    RăspundețiȘtergere
  4. AC

    ai fi surprins... dar putem cadea de acord: ca exista retardati in banci unii chiar in functii de conducere si ca politrucii joaca la cacealma... dar insemana atat de putin in fata legii fatalitatii pe care ti-am mai spus-o: progresul odata pornit el nu mai poate fi oprit :)

    nu ridiculizez pozitiile verticale ci cele constant apocaliptice argumentate doar de pesimismul autorului si care nu reflecta decat lipsa lui de orizont (acu' recunosc ca nu e asa des cazu' la Trenduri)

    personal nu ma aflu in nicio pozitie cu boc

    si sunt extrem de relaxat in privinta faptului ca afirmatia "bull-shit apocaliptic va sta scris pe România" e falsa

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)