joi, 17 martie 2011

Criza alimentara - urmarea fireasca?


Imaginea supermarketurilor goale din Japonia a făcut deja turul lumii. Ceea ce părea imposibil în urmă cu câteva zile devine realitate în urma unui eveniment care a avut puterea să dezechilibreze o ţară din rădăcini. Fără a comenta prea mult cauzele care au condus la actuala stare de fapt, voi sublinia doar că, uşor, uşor problemele încep să iasă la suprafaţă. Faptul că rădăcina acestora se află de fapt în SUA nu mai este de mirare, la fel cum falsificările legate de lucrările pentru întărirea securităţii reactoarelor par normale în nebunia lumii actuale. Altfel nu-mi pot explica de ce aceste două ştiri de o gravitate extremă au trecut neobservate.

În funcţie de gravitatea evenimentelor de-acolo, putem prevedea o problemă de-a dreptul dezastruoasă în ceea ce priveşte securitatea alimentară a planetei. Nu degeaba SUA se declară îngrijorate cu privire la criza nucleară japoneză. Chiar dacă nu au fost date multe detalii şi oficialii se limitează la a anunţa iminenţa unor probleme, putem lesne intui care sunt implicaţiile. În principal, totul depinde de reuşita sau nu a menţinerii sub control a situaţiei, lucru pe care-l vom afla în câteva ore. Scenariul pesimist poate avea ca efect o poluare masivă, care poate include chiar şi apa mării. Aici intră în joc puternicul curent Kuroshio(al doilea din lume) care poate arunca materia radioactivă la nivel global. Ce înseamnă aceasta e simplu: mai mult sau mai puţin vom fi cu afectaţi toţi. În funcţie de impact, hrana marină s-ar putea să nu mai fie o alternativă în unele zone, ceea ce poate produce un dezechilibru masiv. Desigur, în această perioadă există o presiune puternică pe creşterea preţurilor alimentelor. În cazul apariţiei unor dezechilibre de tipul celor expuse, preţul alimentelor necontaminate s-ar putea să sară la cer.

Repet, acesta este un scenariu, nu o realitate. În acest moment este practic imposibil de imaginat cum ar putea avea loc scurgeri radioactive în mare, însă nu trebuie uitat că e vorba de cinci reactoare. Chiar şi dacă vom avea de-a face cu o contaminare a zonelor apropiate, nu trebuie să uităm că vorbim despre zone dens populate, care cântăresc destul de greu în "ecuaţia alimentară". Rămâne să vedem ce se va întâmpla, însă, într-o situaţie extremă, mai mult ca sigur vom asista la un puternic val de creştere a preţurilor la alimente.

7 comentarii:

  1. ziceai ceva de relansarea economica care urmeaza dupa dezastre naturale.... cum sa vb de relansare cand preturile alimentelor se duc pana la cer??!?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imaginea cu rafturile goale-mi reaminteste de anii 80 de la noi, umplute apoi cu mizeriile disparute acum din rafturile japonezilor. A=B.

    RăspundețiȘtergere
  3. Japonezii au avut cel puţin patru zile la dispoziţie să îmbrace reactoarele în beton. Sarcofagul, ca la Cernobâl, e singura soluţie. Centralele sunt compromise.

    Asta e una. Supermarketurile japoneze nu sunt toate goale. Şi japonezii nu vor avea probleme cu hrana, ci cu transportul şi stocarea ei în zonele calamitate. Nu ai lanţul de frig(şi ăla funcţionează cu electricitate), aleluia, şi pa!

    Problemele lor sunt legate, acum, de găsirea capacităţilor de generare sau de import de electricitate, capabile să suplinească pierderea reactoarelor ălora. Asta e pe primul loc. Urmează restabilirea căilor de transport, de comunicaţii, a aprovizionării cu apă şi electricitate, revenirea la normal a activităţii în zonele alea. Un accident nuclear major complică totul.

    Din păcate vecinii lor, chinezii, dar şi alte ţări din Asia, au ajuns importatori de anumite alimente, deci va fi nevoie de timp pentru a aduce hrană de unde este disponibilă. Nu-mi dau seama cum pot creşte producţia internă aşa repede. Şi poate vor fi obligaţi să-şi mai schimbe din obiceiurile alimentare.

    Oricum cineva va avea mult de muncă acolo, deci creşterea economică e pe drum. Dar şi ea are un preţ, şi tot aşa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aur, ferme, combustibili. Doar nu le recomandam degeaba. Si pus mana pe munca, mai usor cu specula.

    Oricum, cam sumbre scenariile matale in ultima vreme. Gata, s-a dus naivitatea si am dat-o in pesimism ? Acuma sa-i vedem pe optimisti... ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian: Uneori vorbesti doar ca sa nu adormi. Pai cand ai de-a face cu o contaminare, cu ferma nu mai ai ce face, combustibilul il poti folosi eventual ca sa-ti dai foc, iar aurul chiar nu stiu la ce poate fi folosit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si ploaia vine din oceane!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)