miercuri, 16 martie 2011

Vremuri complicate si viitor incert


Toţi ochii sunt aţintiţi acum către Japonia, unde lupta cu o tehnologie pe care n-am stăpânit-o niciodată capătă proporţii dramatice. Desigur, introducerea energiei atomice a fost considerată încă de la începuturi drept o tehnologie a viitorului, care ne va scăpa de dependenţa de petrol. Întotdeauna însă, cei implicaţi au trecut sub tăcere faptul că o asemenea tehnologie comportă anumite riscuri. A trebuit să avem parte de Cernobâl pentru a înţelege oarecum că îmblânzirea demonilor energiei nucleare este mult mai grea decât ne-am fi imaginat.

Ceea ce se întâmplă în Japonia este surprinzător din două puncte de vedere. În primul rând, cu toţii ne-am fi aşteptat ca un complex de o sensibilitate atât de mare precum o centrală nucleară să fie mult mai bine protejat în faţa dezastrelor naturale. Am admirat cum blocurile şi casele au rezistat cutremurului în timp ce reactoarele s-au dovedit a fi mult mai sensibile. Înaintea cutremurului probabil marea majoritate ar fi putut jura că lucrurile stau invers. În altă ordine de idei, este surprinzătoare tehnologia folosită. Din câte înţeleg(în acest domeniu sunt afon, aşa că rog să-mi fie iertate erorile) reactoarele se alimentau cu combustibil pentru un an. O asemenea cantitate de combustibil face infint mai grea intervenţia atunci când lucrurile o iau razna. Desigur, ar mai fi multe aspecte legate de procedurile existente acolo şi de normele pe baza cărora s-au construit şi funcţionau respectivele centrale.

Cert este că problemele din Japonia i-au făcut pe mulţi să-şi pună întrebări serioase despre viabilitatea tehnologiei. Germania se pare că va închide şapte reactoare construite înainte de 1980, iar restul instalaţiilor vor intra într-un program de verificări stricte. Puţini ştiu că, spre deosebire de Franţa unde populaţia nu pare deranjată de prezenţa reactoarelor nucleare, în Germania marea majoritate a populaţiei este refractară acestui tip de energie. Închiderea instalaţiilor germane va fi, cu siguranţă, primul pas, urmând ca multe alte state să facă verificări similare deoarece riscurile sunt într-adevăr mari.

În timp ce toţi ne concentrăm spre Japonia, în statele arabe revoluţia continuă. Ceea ce se petrece acolo este un soi de recurs la istorie, iar intrarea trupelor saudite în Bahreim trebuie privită ca un ultim atac al trecutului asupra realităţilor lumii actuale. Cum am mai spus de multe ori, lumea arabă, ţinută în analfabetism şi înapoiere încerarcă prin aceste revoluţii(mai mult sau mai puţin spontane) să-şi actualizeze relaţia sa cu istoria. E o lume pe care puţini o cunoaştem şi care arde cu nerăbdare să trăiască în prezent, chiar şi cu riscul unor evenimente tragice. Atacurile nemiloase ale lui Gaddafi asupra rebelilor, starea de urgenţă declarată în Bahreim, răzmeriţele din Yemen, toate acestea nu reprezintă altceva decât elemente ale unei singure ecuaţii pentru care lumea actuală probabil că nu e pregătită. Interesele externe zonei sunt mult mai stricte şi, în acelaşi timp, hulpave. Nu contează decât petrolul, iar celui care garantează continuarea fluxului livrărilor i se dă dreptate indiferent de situaţia din teren. Este realitatea cinică a unei lumi aflate într-o stare abulică pe care n-a mai cunoscut-o din antichitate, mai precis de la căderea Imperiului Roman.

Tot ceea ce-am scris mai sus poate fi cuprins într-o singură ecuaţie de-a dreptul neliniştitoare: lumea arabă e trecutul, iar Japonia e viitorul. Prima se zbate într-un proces a cărui finalitate e haosul, iar cea de-a doua ne demonstrează că viitorul e mai mult decât incert. Ne îndreptăm oare către un nou Ev Mediu?

12 comentarii:

  1. suntem deja intrun nou Ev Mediu...
    intunecati de pesimism, depresii si asteptari apocaliptice

    relax people

    the really important things are your health and you smile :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol bun pe tema evenimentelor din Japonia: Ce s-a întâmplat la Fukushima

    Despre cat de utile sunt totusi centralele nucleare: The Energy Return of Nuclear Power

    Proponents argue that the energy returned on energy invested (EROEI) for nuclear power is sufficient to power our societies, that nuclear power can be scaled up quickly enough as fossil fuel supplies decline, that there will be sufficient uranium reserves for a massive expansion of capacity, that nuclear is the only option for reducing carbon dioxide emissions, and that nuclear power can be operated with no safety concerns through probabilistic safety assessment (PSA).

    I disagree with all these assertions. Looking at the full life-cycle energy inputs for nuclear power, it seems to be barely above the minimum EROEI for maintaining society, and the costs (in both money and energy terms) are front-loaded.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane, tot necazul la japonezi a fost provocat de inundarea unor afurisite de generatoare diesel. Astea ar fi trebuit sa raceasca reactoarele dupa oprire. Pur si simplu nu au imaginat un tsunami atat de mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. dacă mass media (nu neapărat de la noi, ci de peste tot) ar înţelege şi ar explica mai bine ce se întîmplă la fukushima, atunci lucrurile ar fi mult mai limpezi pentru cetăţeanul profan.
    deci, din punct de vedere al ignoranţei mass-media, da, sîntem aproape de evul mediu.

    RăspundețiȘtergere
  5. La Fukushima erau implementate 3 planuri de back-up. E de admirat ca japonezi s-au gandit la toate problemele care puteau apare. Faptul ca toate cele 3 planuri au esuat poate fi pus pe seama unui fluture din Argentina care a dat prea tare din aripi.

    Se vor inchide cateva centrale atomice, mai creste pretul energiei petrolului, mai invatam sa facem putina economie. Baby steps, vorba englezului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate Dan Diaconu, dacă ești ”afon” în materie de tehnologie nucleară, înseamnă că voit sau nu, simțul auditiv îți este obturat. Cred mai degrabă că ai vrut să spui că ești ”profan”, ceea ce înseamnă că nu ai cunoștințe suficiente pentru a exprima un punct de vedere pertinent.Iar aceasta o dovedești cu prisosință atunci când vorbești despre imperfecțiunile tehnologiei atomice japoneze.Pentru că e evident, nu tehnologia în sine este izvorul acestei nenorociri, ci natura, pe care niciodată omul nu a putut să o controleze.Dacă doar tenologia ar fi fost punctul vulnerabil al acestei povești tragice,”buba” ar fi supurat mai demult și nu doar la Fukushima. După fiecare dezastru natural, noi, oamenii, nu am putut decât să facem inventarul pierderilor materiale și de vieți omenești, dar mai presus de toate am putut învăța ceva util pentru a evita pe viitor astfel de evenimente, sau măcar pentru a le minimiza efectele. Adevărat este că omul, până nu dă cu capul de pragul ușii, nu vrea să știe că trebuie să se aplece ca să intre fără vânătăi.De câte ori nu s-a vorbit peste tot în lume despre pericolul nuclear și chiar Cernobâlul ne-a oferit o mostră vie a ceea ce s-ar putea întâmpla? Dar, se pare că pe moment și la scară mondială,nu avem altă alternativă cu randament mare pentru substituirea energiei bazate pe combustibili fosili.Nu ne rămâne așadar decât să sperăm că omenirea și în speță specialiștii vor învăța din această experiență nefericită și vor ști să ducă mai departe această tehnologie, pe care să o perfecționeze și să o folosească în condiții de deplină securitate.
    Nu cred că vom reveni la Evul Mediu. În ciuda catastrofelor, omenirea a evoluat permanent și așa o va face mereu, dacă aceste calamități naturale nu se vor produce la scară mondială.Deși se vorbește atât de des despre Apocalipsă, eu sunt optimistă că ne aflăm încă departe de ea și că Dumnezeu încă ne mai iubește și mai are răbdare cu noi...

    RăspundețiȘtergere
  7. "lupta cu o tehnologie pe care n-am stăpânit-o niciodată" ??? Technologia prin definitie inseamna un ansamblu de procese, metode, operatii pentru a obtine ceva. Tot ce poate stapini omul este un proces technologic intr-un context cunoscut, cel mult imbunatatindu-l in timp pe baza cercetarii sau chiar si a accidentelor.

    Sa pretinzi ca stapinesti natura este o fantezie - nici nu ne inchipuim ca starea de normalitate cu care sintem obishnuiti in fiecare zi este o iluzie, tot ce omenirea poate face e sa

    ~~~~~~~

    Economic nu ai cum sa inlocuiesti energia nucleara pe termen scurt cu altceva, decit daca evident consumul scade, ceea ce este f. putin probabil, poate dupa ce costul energiei creste simtitor, ceea ce va afecta in primul rind economiile, si apoi puterea de cumparare a populatie.

    ~~~~~~~

    VIDEO Vezi explicatia dezastrului nuclear de la Fukushima: de ce nu mai functioneaza reactoarele nucleare afectate de cutremur

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8392421-video-vezi-explicatia-dezastrului-nuclear-fukushima-nu-mai-functioneaza-reactoarele-nucleare-afectate-cutremur.htm

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Civilizatii si tipare istorice
    „In umbra civilizatiei majore, inainte ca aceasta sa dispara la randul ei, cate alte culturi n-au pierit fara urma! Aceasta imensa drama e astazi traita de multi cu nespusa intensitate. Trebuie sa apartii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar inainte de a inflori, pentru a intelege nesfarsita disperare a acelora care asista neputinciosi la disparitia inexorabila a celor mai pretioase valori ale lor. Cu fiecare cultura care moare, o floare unica se vestejeste pentru a nu mai renaste, o mireasma incomparabila se risipeste pentru totdeauna. Exista comori de intelepciune si poezie in cele mai mici idiomuri, ca si in conceptia despre lume a celui mai mic trib destinat disparitiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna si pentru totL in viata popoarelor, ca si in toata Creatiunea, ceea ce izbeste cel mai mult si scandalizeaza intr-adevar spiritul este risipa Naturii. Cei care astazi sunt privilegiati si apartin culturilor majore pot inca sa se legene in iluzia perenitatii lor. Dar pana cand? Ce ramane din
    Egiptul antic, din Mesopotamia, din Creta, din Mexic si Peru? Si cum am putea avea asigurarea ca rasa noastra trufasa, care de veacuri isi intinde dominatia asupra neamurilor si lucrurilor toate, nu va cadea si ea, odata, in toropeala si apatie?"
    Neagu Djuvara
    "Draga prietene, multumesc pentru cartea a carei actualitate ma frapeaza mai mult decît atunci cînd am citit-o în manuscris. ...Ascensiunea marginalilor a devenit în cîtiva ani un fenomen evident pentru orice om care gîndeste si chiar pentru cetateanul obisnuit.
    Centralii sînt terminati si ei o simt. Oboseala psihologica este într-adevar trasatura fundamentala a acelor civilizati al caror vid interior se acomodeaza cu utopiile si cu psihanaliza. Noi venim dintr-o tara barbara ca sa deplîngem soarta celor aflati în primejdie si fericiti de a fi în primejdie.
    Doresc ca lucrarea dumitale sa suscite ecoul meritat si îti trimit toata prietenia mea."
    Emil Cioran
    Prin citatele de mai sus, am vrut doar sa transmit un indemn la meditatie iar nu la fatalismul apocalipsei biblice.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  10. mai adugati si niste acuze de minareala a controalelor de securitate; se poate si la ei ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine scris articolul. Citesc adesea ce scrii, pentru ca mai intotdeauna, mergi spre miezul problemei ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)