DBS Group Holdings a făcut o ofertă gigant de 7.2 miliarde de dolari pentru preluarea PT Bank Danamon Indonezia. Probabil, pentru mulți, cele două nume nu reprezintă nimic. Aceasta se întâmplă deoarece reverberațiile business-urilor din lumea Asiei sunt destul de modeste aici, pe bătrânul și obositul nostru continent. Dar acest mic amănunt nu le știrbește din strălucire.
Tranzacția descrisă este interesantă prin prisma faptului că este cea mai mare de pe piața bancară a Asiei de sud-est. DBS este un gigant cu sediul în Singapore controlat de Temasek Holdings, un monstru investițional al statului(la ei statul cumpără, nu vinde!). Danamon este a șasea bancă indoneziană, are o rețea de 3000 de sucursale și aproximativ 6 milioane de clienți. După perfectarea tranzacției, Temasek Holdings își va mări participația în DBS de la 29% în prezent la peste 40%. Avem de-a face cu o operațiune complexă care, în prima fază, va solicita destul de mult cumpărătorul, însă eforturile par a merita prin prisma rezultatelor prognozate.
Efectele anunțării acestei tranzacții nu s-au lăsat așteptate. DBS a deschis astăzi cu un minus de ~3%, în timp ce cotațiile Danamon au explodat la un plus de peste 40%! Estimarea analiștilor este că în următoarea perioadă DBS va mai scădea cel puțin încă două procente, în timp ce cotațiile vânatului se vor stabiliza undeva în jurul unui plus de 50% față de ieri. Privind prin prisma perspectivelor, efortul pe care-l face DBS pare a merita. Economia Indoneziei a crescut anul trecut cu 6.4%, iar pentru anul acesta se prognozează un salt de peste 6.5%! Sunt așteptate investiții masive în infrastructură, dezvoltări de complexe industriale și creșteri puternice atât ale segmentului retail cât și a zonei corporate. Pentru DBS, un asemenea potențial înseamnă creșteri susținute, puțin probabile pe piețele mature pe care acționează în prezent(Singapore, Hong Kong).
De ce v-am prezentat această știre? În primul rând pentru a vă face o idee despre dinamica zonei respective. De vreo doi ani de zile insist cu Indonezia. De ce? Probabil din aceleași motive pentru care țara se transformă într-un concentrator al investițiilor: are un necesar imens de dezvoltare, populația este tânără și peste tot se vede o preocupare continuă pentru transformare, pentru progres. Cu siguranță, tranzacții gigant de tipul celei pe care v-am prezentat-o vor tot continua și vor fi din ce în ce mai surprinzătoare. Chiar dacă numărul chilipirurilor de-acolo se tot subțiază, cred că încă nu e târziu pentru cei care vor să profite. Personal am numai așteptări pozitive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)