În urmă cu două săptămâni a încetat din viață Bill Moggridge. Pentru mulți, numele lui nu spune mare lucru. Dacă vă voi spune că a fost unul dintre fondatorii GRiD Systems Corporation probabil că nu voi face decât să vă conduc într-o negură și mai mare. Așa că e timpul să clarificăm misterul din spatele unor nume, pe nedrept, mai puțin cunoscute.
Ei bine, să începem cu începutul. Bill Moggridge este creatorul laptopului. GRiD Systems este compania care a introdus noul concept pe piață producând primul laptop din istorie, Grid Compass. La un preț de intrare de 8150$ nu era tocmai o variantă de luat în calcul pentru omul de rând. Cu toate acestea, firma a avut ceva comenzi, în special din partea forțelor armate americane și NASA. Era anul 1982. De-atunci multe lucruri s-au schimbat însă conceptul novator al lui Moggridge a supraviețuit. Ca multe alte idei geniale, design-ul novator al lui Moggridge n-a avut succes din start. Chiar dacă și-a găsit cu ușurință aplicabilitate în domenii sensibile precum apărarea, drumul său către cucerirea marelui public a fost unul destul de lung pentru perioada pe care o trăim.
Industria secolului XX ne-a oferit o groază situații în care concepte revoluționare, inițial ignorate, au devenit, după o perioadă de coacere, adevărate bombe de isterizat masele. iPod-ul își trage seva din walkman-ul celor de la Sony a cărui paternitate a fost contestată de adevăratul inventator, germano-brazilianul Andreas Pavel. Într-un final, după procese costisitoare, Sony a ajuns la o înțelegere cu Andreas Pavel, despăgubindu-l cu o sumă rămasă secretă și recunoscându-i meritele. Dispozitivul lui Pavel n-a avut succes de la început. Inițial el a încercat să vândă patentul coloșilor vremii(Grundig, Philips, Yamaha), dar aceștia n-au fost interesați. Doi ani mai târziu, în 1979, Sony scoate pe piață walkman-ul și începe revoluția „muzicii la purtător”.
Ceva mai recent avem conceptul de tabletă introdus de Microsoft undeva la începutul anilor 2000. A dat frumos în timpul unor campanii de marketing ale companiei după care conceptul a părut să se stingă. Aceasta în ciuda faptului că vreo câțiva producători de hardware, cuceriți de generozitatea designului, au încercat să-l pună imediat în aplicare. N-a mers atunci. A trebuit să mai treacă ceva vreme până când Steve Jobs a „șlefuit” conceptul scoțând la lumină iPad și declanșând nebunia tabletelor. Exact la momentul potrivit, exact când piața avea nevoie de el!
Mai vreți exemple? Veți găsi destule. Automobilul, telefonul, televizorul și atâtea alte obiecte ale confortului nostru personal au cunoscut același pattern de dezvoltare: conceptul revoluționar, uitarea aparentă(intrarea în adormire) și apoi evoluția explozivă.
Motivul pentru care m-am hotărât să vă aduc în atenție toate aceste exemple este acela de a înțelege că istoria este cumva nedreaptă. Există revoluționarii, geniile care deschid drumul și cei care știu când e momentul să profite. Este un pattern care se repetă de când lumea, o luptă în care revoluția deschide drumul, în timp ce profitul adevărat se face din evoluție.
Nu întâmplător am scris acest articol ci datorită faptului că industra IT cred că se află în pragul unei noi isterii generate de un concept al anilor '90. Semnele sale se văd, dar încă nu a apărut persoana providențială care să șlefuiască respectivul concept și să profite din plin de el. Însă nu vă voi dezvălui astăzi care cred eu că va fi „noua revoluția”, ci vă provoc să spuneți voi, în secțiunea de comentarii, care credeți că va fi acesta. Mâine vom continua subiectul.
Planeta fierbe. Japonezii se inconreaza cu chinezii. Youtube e restrictionat in mai multe tari islamice si sunt ample manifestari anti-americane. Ma asteptam sa gasesc un articol ce trateaza situatia globala. O sa fie sau nu razboi? Daca da, cand? Bineinteles, e blogul tau, scrii ce vrei, cand vrei, dar subiectele despre care pomenesc eu par mult mai interesante.
RăspundețiȘtergereincontreaza* si manifestatii*, normal.
ȘtergereSunt subiecte grele. In general prefer sa strang informatii si sa abordez o problema abia atunci cand o sa am o "masa critica" de certitudini. Deocamdata, o explicatie pentru ceea ce se intampla in orient ai in articolul despre cele doua timpuri. Restul probabil mai tarziu.
ȘtergereCip,implant...?
RăspundețiȘtergereholograma?
RăspundețiȘtergereSunt mai multe dar as aminti de plata cu telefonul mobil.
RăspundețiȘtergereRoboti pe strazi. Adevaratii androizi. ;)
RăspundețiȘtergereMaxim 5 ani.
cloud?
RăspundețiȘtergereIstoria este cumva nedreaptă. Există revoluționarii, geniile care deschid drumul și cei care știu când e momentul să profite.
RăspundețiȘtergereN-ai inteles bine, de fapt morala e alta, nu inovatia aduce bogatie, ci banul tot ala ban trage. In afara de cateva exceptii notabile gen James Dyson, care sunt supermediatizate pentru a da senzatia plebei ca prin inovatie te poti ridica, in rest mereu a fost si va fi la fel: banul la ban trage, in capitalism banii se fac din bani. Poti sa ai cea mai geniala idee, fara bani nu scoti nimic din ea. Poti sa ai un sac de bani si zero originalitate sau inteligenta, banii aia iti vor produce bani fara sa misti un deget. Daca iti misti degetele, deja ajungi un mic Bill Gates, baiatul care nu era cel mai sclipitor din grupul initial, dar el detinea garajul in care ceilalti lucrau.
De ce nu gandesti si altfel? Sunt oameni inzestrati cu creativitate, inventivitate si sunt altii care sunt pragmatici. E foarte greu sa ai toate calitatile. Pana la urma exista o compensatie, in sensul ca istoria pastreaza numele revolutionarilor nu pe cel al profitorilor.
Ștergere@Dan: nu cunosc trecutul atat de bine ca tine ca sa imi dau seama care idei vechi vor reveni in actualitate dar ar putea fi unele deja in curs de implementare:
RăspundețiȘtergere- plati prin telefon mobil si renuntare la CC
- evolutia tele-conferintelor catre holograme (asta ar ajuta economia imens, in special in sectorul serviciilor/outsourcing)
- masini care conduc singure
- comenzi vocale catre orice fel de gadgeturi pentru executarea de actiuni si comunicarea/ integrarea intre acestea insa nu doar la nivel personal but worldwide.
Ericsson are viziuni nu departe de realitate: http://www.youtube.com/watch?v=Pzmvjf88Sfw
Pe scurt, majoritatea imbunatatirolor la nivel personal ar conduce catre laisy people: trebuie doar sa deschizi gura si roboteii fac toata treaba, iar pentru stausuri pe FB sau oriunde nici nu ne vom mai obosi sa scriem pentru ca sentimentele nbe vor fi "interpretate".
Bitcoin. Sistem monetar descentralizat.
RăspundețiȘtergereCloud computing
RăspundețiȘtergereAI (ML) pe Big Data.
RăspundețiȘtergereDomnu', miine ne dati si note?
Ștergereîncerc şi eu: televiziunea interactivă.
RăspundețiȘtergerecare să controleze şi interacţioneze cu viaţa socială, în real time.
telefonia mobilă a făcut nişte paşi, însă internetul pentru tv-ul inteligent şi interactiv e saltul tehnnologic de care avea nevoie ideea.
Metode de interfatare alternativa om-computer/telefon. Nu va mai fi obligatoriu sa frecam tocuhscreenuri ca sa cerem informatii cind in loc vom putea
RăspundețiȘtergeresa apasam o brosa pe piept si sa cerem "Computer, locate the nearest source of radiation". Sau mai degraba "Computer, mi-e foame. Unde pot gasi un fastfood?". (da, mai mult sau mai putin exista sub forma de siri, insa nu poti inca sa folosesti doar comenzi vocale pentru interfatare cu un smartphone si 99.99% fara erori si ambiguitati)
Nu e din domeniul IT dar pariez pe "Self driving car". E un concept care s-a dezvoltat in anii 90 dar acum are sanse mai mari ca oricand sa inceapa sa fie pus in practica.
RăspundețiȘtergereNo way. Potentialele daune in urma proceselor dupa primele decese sunt mult prea mari. Cind masina ta self-drived produce un accident, cine intra la puscarie?
Ștergereproducatorul softului.
Ștergereexemplele date de Dan au in comun "momentul oportun" care cred ca se bazeaza pe atingerea unui punct de inflexiune in evolutia raportului cerere-oferta. asa ca ma arunc si eu:
RăspundețiȘtergere-energie: o noua tehnologie pt baterii?// o generatie noua de motoare, mai eficiente?
-comunicatie: NFC (mentionata in mai multe comentarii aici)
-medicina: terapii alternative, sau un concept holistic de a trata intreaga economie a unei boli, nu doar efectele punctuale
hai ca am pus-o de un think tank :)
Imprimarea 3D?
RăspundețiȘtergere- plata cu „telefonul mobil”-dispozitiv electronic - gadget, inclusiv la magazine, caz în care trebuie și conexiunea la aparatul de înregistrat marfa;
RăspundețiȘtergere- votul cu „telefonul mobil”;
- plata km parcursi pe sosele pe baza de GPS, plata minute petrecute în tren/autobuz detectate tot pe baza de un fel de GPS;
Oricum eu astept ca „telefonul mobil” sa inlocuiască banii fizici, cardurile bancare si de asigurări, cardul de identitate și cheile.
Adevărata Evoluție după atâtea revoluții va fi în plan spiritual! Tot atunci omul își va modifica profund toate obiceiurile pentru a le integra în perfectul natural! Spre exemplu nu se va putea renunța la autoturism însă se va putea renunța la carburanții fosili!Iar eu cred că viitorul aparține celor care vor produce energie curată și ieftină și mâncare curată și ieftină!
RăspundețiȘtergereSaaS - software as a service. In viitor nu vom mai rula decit aplicatii web aflate in cloud. Google, Apple si Amazon sunt cei mari care se bat pe acest segment iar suportul tehnic este asigurat de VMWare prin softul de virtualizare.
RăspundețiȘtergere