miercuri, 24 octombrie 2012

Cata „Europa” ne trebuie?

Congresul popularilor europeni a scos la iveală un slogan oarecum tâmp. Mă refer aici la ceea ce au denumit ei ca fiind nevoia de „mai multă Europa”. Desigur, a spune că e tâmp ceea ce propun niște retardați politic nu e o surpriză. Te aștepți ca un prost să spună o prostie, doar asta e menirea lui pe lume. Este însă de-a dreptul hazliu să vezi cum tocmai groparii Europei se împopoțănează sugerându-ne nevoia de „mai mult”.

Dacă aș intra în logica lucrurilor, probabil că am pierde timpul discutând despre legitimitatea acestei bande de abulici care, din punctul meu de vedere, au parazitat și parazitează Europa. Dar intenția mea este cu totul alta și depășește polemica inutilă cu gașca nefericiților din PPE. După principiul „un nebun aruncă o piatră și zece înțelepți se chinuie să o scoată” m-am gândit să ne punem astăzi întrebarea sinceră „de câtă Europa avem nevoie?”.

Înainte de a vorbi despre „câtă Europa” ar trebui să înțelegem ce este Europa. Și spun aceasta deoarece cred că tocmai de-aici încep confuziile. Ce este Europa? Unii o privesc strict geografic, alții o privesc din perspectivă culturala, iar mulți au ambele perspective. În afara acestora mai există însă una care, celor mai mulți le este absolut necunoscută, anume perspectiva birocratului european. Privit în esența sa, birocratul pur european e o specie dubioasă. Pentru el istoria începe în anii '60, geografia sa cuprinde două orașe(Strasbourg și Bruxelles), iar lumea în care se simte bine este cea artificială, din intestinele blocurilor trase-n oțel și sticlă pe unde-și au sediul instituțiile europene. În afara acestor zone strict delimitate pentru el nu există mai nimic. Doar niște chestiuni inutile, care, de cele mai multe ori, îi distrag atenția de la misiunea lui măreață. Care misiune este atât de abstractă încât nici chiar el nu și-o știe, dar trăiește cu credința certă că șeful său o cunoaște în detaliu. 


Chiar dacă vi se pare incredibil, construcția „Noii Europe” a determinat apariția unui individ de tipul celui descris în paragraful anterior. Poate că apariția acestei specii(s-o numim europeanul pur?) era oarecum inevitabilă. Gravitatea constă în faptul că acest tip de birocrat purificat total(inclusiv sau, mai bine spus, în special pe creier) deține din ce în ce mai multă putere de decizie și aceasta fără un fundament. Cu siguranță că atunci când ești votat de cineva ai legitimitatea unui mandat care-ți permite să iei anumite decizii. Când însă ești o rotiță pusă de cineva în urma unui interviu sau a unor jocuri de culise nu numai că nu ai legitimitate, dar mai mult, ești extrem de susceptibil de a lua decizii proaste deoarece ești rupt de realitate.

Ceea ce se observă în aceste zile este o pierdere absolută a simțului realității. Birocrații de la Bruxelles pur și simplu n-au habar pe ce lume trăiesc, iau decizii pripite în urma unor sterile jocuri de culise și reduc întreaga existență a continentului la banalele lor manipulări de ședință, oarecum similare celor din regimurile totalitare. Fie că vă place sau nu, marea majoritate a problemelor Europei sunt cauzate de această viziune artificială a „birocratului european”.

Așa se face că, în realitate există două Europe: cea cea a individului, a omului simplu trăind realitatea complexă și cea a birocratului care tratează realitatea cu ușurința și superficialitatea vizionării programului de știri. În mintea birocratului nu există decât probleme generale care se tratează cu soluții, de asemenea, universal valabile. Privind prin această prismă, e lesne de înțeles unde sunt cauzele problemelor Europei. Atunci când trăiești suspendat, fără un contact direct cu realitatea, e clar că iei decizii proaste. Iar când aceste decizii mai sunt și influențate pe căi oculte de interesele lui X sau Y, avem o rețetă completă a dezastrului.

Revenind la întrebarea din titlu răspunsul nu poate veni decât sub forma unei întrebări: despre care Europă e vorba? Despre cea birocratică, reducționistă, superficială și, de ce să n-o spunem, proastă? Mulțumim, nu! Această Europă, cu unele excepții, trebuie cumva suprimată sau, mai bine spus, readusă la dimensiunile optime. Dacă însă ne vom referi la cealaltă Europă, aceea a diversității, a culturii, a valorilor și civilizației, de aceea nu numai că avem nevoie, dar ne este chiar indispensabilă.

Cred cu tărie că cea mai mare vină pentru criza în care suntem o are proasta definire a cadrului european. Dacă vom conștientiza unde ne aflăm și ce trebuie să schimbăm probabil vom găsi drumul cel bun. Dacă însă vom prefera să stăm în prostie și să considerăm că avem nevoie de „mai multă Europa” sub forma prostiei exacerbate de acum nu vom face altceva decât să alegem calea către o groaznică dictatură a birocratului european. Birocrat care n-are nicio identitate, se hrănește din false valori și trăiește într-o lume paralelă. E cea mai scurtă cale către dezastru!

12 comentarii:

  1. Eu zic ca si aici exista ceva dreptate:
    "Speaking before a foreign policy conference in Berlin, William Hague, the British foreign secretary, painted a “less is more” vision of a bloc strong on trade, but with more power returned to national parliaments of the 27 member states.
    That contrasted sharply with the remarks of his German counterpart, Guido Westerwelle, who said in a speech to the gathering, organized by the Körber-Stiftung Foundation, that the ultimate goal of ongoing E.U. reforms “must one day be a political union.”
    So, ce vrem? Europa faurita de Germania, care se pregateste sa sarbatoreasca victoria in razboi? Sau cea pe care ne-o prezinta britanicii, ca intotdeauna singuri in fata Reich-ului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeule nu mi vie sa cred ce citesc: Perfidul Albion a ramas singur in fata Reich-ului. Saracutul Albion. O sa i plang de mila. Scuze pt sarcasm dar nu m-am abtinut. Incep sa i plang si pe politicienii nostri ca peste 20 ani nu vor mai exista posturi decat la Bruxelles si cateva pe aici pe la noi. haha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si faptul ca vor fi ceva mai putini politicieni la Bucuresti te face pe tine sa crezi ca-ti va fi mai bine? Eu cred ca vor ramane tot atatia politicieni si coruptia se va va mai „imbogati” cu un etaj superior. Ramane sa vedem cine o sa aiba dreptate.

      Ștergere
    2. atat timp cat educatia va fi la pamant iar populatia va cere doar paine si circ probabil ca paine de proasta calitate si circ ieftin va primi. indiferent cati politicieni sunt. deci ai dreptate dar totusi politicienii straini parca au ceva mai mult stil. nu epateaza la fel de mult si nu te dispretuiesc la fel de mult si cred eu ca fura mai putin din pdv procentual. deci eu sper totusi la integrare politica totala. iti gasesti un job la paris pleci la paris. vrei sa iti continui cariea la londra si esti in stare ca ti-a placut cartea, pleci la londra. fara sa trebuisaca sa stai zi de zi sa vezi minciunile portocalii si in viitor si de alte culori din tara ta.

      Ștergere
  3. Pana vine iarasi (istoria se repeta, la alte nivele, dar esenta e aceeasi) Atilla the Hun si ne frige iarasi f...l

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca un un articol de bun simt - corect la toate punctele, chiar daca cel putin un punct important este lasat in aer.
    Din pacate, in Romania si nu numai, poporul crede ca poate sa-si "autsorsuie" problemele Bruxelului si ca atunci toate problemele - de coruptie, de ineficienta economica, de infractructura, s.a. - vor disparea ca prin farmec... si gata. Vocea cea mai puternica vine din partea unor inconstienti care nu pricep ca structura de putere spre care evolueaza UE nu inseamna decit un nivel de indirectare suplimentar, cu tot ce aduce respectivul nivel. Anumite sarcini, in primul rind libertatea si responsabilitatea, nu poti sa le delegi.
    Pentru clasa politica, UE este folosita pe rol de muma sau de ciuma, dupa cum devine cazul si dupa cum gargara catre prosti este servita la un moment dat (a, si de vaca de muls, apropo' una de Brandenburg).

    RăspundețiȘtergere
  5. Revulsia fata de integrarea europeana pare sa fie moda printre profesionistii finantelor.

    In special in cercurile de business si in presa saxona este de bon ton latratul contra "noii Uniuni Sovietice", parazitara si vezi doamne fara legitimitate. Mai suculent decat asta nu pare sa fie decat jocul de-a Casandrele vis-a-vis de destramarea Euro.

    Nevoia de defulare fata de lipsa bonusurilor ii face sa uite ca:

    - institutiile Uniunii Europene au fie legitimitate directa (Parlamentul European) sau indirecta (Consiliul de Ministri) si ca toate tratatele au fost incheiate de reprezentanti alesi democratici,
    - tari din afara zonei Euro ca Marea Britanie au incasat criza la fel de brutal si o duc la fel de rau ca altii din zona Euro si dupa devaluarea monedelor proprii,


    Ceea ce mai uita domnii din finante este ca sistemele sociale sunt mai complexe decat corelatiile statistice, variantele, volatilitatile si alte jucarii cu care se amuza ei la birou.

    La fel cum politicienii se cred cateodata mai presus de piete, finantistii se cred mai presus de vointa politica si constrangerile societatii.

    Atata vreme cat va exista o constiinta politica a faptului ca fiecare tara europeana singura e cat un timbru pe harta unei lumi in continua globalizare si cata vreme nu va fi o criza majora, integrarea europeana nu are de ce sa nu continue.

    Eventual cu lasatul pe drum al unor Gica Contra ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce spune Eurobarometer:
      Cei care cred că interesele țării lor sint bine reprezentate în UE, sunt acum într-o minoritate (42%) . Cei cu o imagine pozitivă a UE sint în scădere de la un nivel record de 52% în 2007 la un minim de 31% în luna mai 2012 (neschimbat din noiembrie 2011); compară cu 28% - o imagine negativă a UE și 39% - o imagine neutră (de la de 14% în 2007).
      Aproximativ 31% din cetățenii UE au încredere in UE ca instituție, și aproximativ 60% nu au. Încrederea în UE a scăzut de la un maxim de 57% în 2007 la 31% în 2012, în timp ce încrederea în guvernele naționale a scăzut de la 43% (-14%) în 2007 la 28% (-3%) în 2012.
      Deci cind era mai mare era de circa 60%

      Eu sint confundat acuma: sint in UE circa 50% finantisti si/sau britanici? Sau sint toti Gigi Contre? Care-i aici imparteala?

      Restul afirmatiilor sint la fel de false da' hai sa fim milostivi cu cei saraci cu duhul si sa nu le distrugem toate visele.

      Ștergere
  6. Poate ar trebui sa citezi si aceleasi cifre relativ la parlamentele nationale ... eventual incepand cu Romania ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi, vezi... ca <>

      Ștergere
    2. Vezi, vezi ca... between "intellectually dishonest" and "plain stupid" there is juat a very thin line.

      Ștergere
    3. mda, structurat argument ...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)